Czubatka Boża 176 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Ok kasa jest a kto dostarczy sprzęt
GordonLameman 9 185 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 2 minuty temu, łukasz850 napisał(a): Polska moze dać dodatkowo 5 mld dolarów. Niemcy 10, wielka brytania 10 itd. A skąd wziąć sprzęt za to? Tu przecież nie chodzi o samą kasę...
łukasz850 166 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): A skąd wziąć sprzęt za to? Tu przecież nie chodzi o samą kasę... Można kupić sprzęt od Trumpa. Chętnie się zgodzi.
Czubatka Boża 176 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Znalazłem ciekawy artykuł: Wołodymyr Zełenski o wizycie w Waszyngtonie. Zgoda, ale pod pewnymi warunkami https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/wolodymyr-zelenski-o-wizycie-w-waszyngtonie-zgoda-ale-pod-pewnymi-warunkami/ex02c7z
GordonLameman 9 185 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 4 minuty temu, łukasz850 napisał(a): Można kupić sprzęt od Trumpa. Chętnie się zgodzi. Na co się do tej pory zgodził? Jaki jest czas dostawy?
TheMr. 2 875 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Ludzkie odpady dostały się do władzy, bez kręgosłupa.
hubio 1 285 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 https://wiadomosci.wp.pl/jest-umowa-ws-surowcow-to-bedzie-najgorsza-wiadomosc-dla-kremla-7129425542187968a
VRman 2 959 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 (edytowane) onet i wp od zawsze copium 100%. Putinowi nie chodzi o nic poza władzą, a żeby ją utrzymać musi się pokazać jak car zdobywca, więc wykorzysta chwilowy rozejm i zaatakuje ponownie. Ewentualnie może przesunąć atak, najpierw atakując jakieś inne państwo. Poza tym nic co uzgodni fiutinowska marionetka Trump nie może być "najgorsze dla Kremla" z zamej zasady. Edytowane 27 Lutego 2025 przez VRman
Gość Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 2 godziny temu, łukasz850 napisał(a): I tak europa powinna dawac więcej. Uzbieranie dodatkowych 60 mld to nie jest dużo. Europa moze kupić sprzęt dla ukrainy Podobno Urszula ma drobnych kilka miliardów w lewej kieszeni. Zapytaj ją.
VRman 2 959 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 (edytowane) Mój neutralny stosunek do Mazurka właśnie przestał istnieć. Trzeba być naprawdę pierdzielniętym albo przekupionym, żeby ot tak, sobie zignorować fakt, że gość był anty-uklraiński i "wyrażał się pochlebnie" o Rosji i jeździł sobie do niej robić sobie wesołe focie z Kremlem w tle. Zignorować w świetle tego co się na świecie obecnie dzieje i jak bardzo aktywna, rozbudowana i skuteczna jest ruska propaganda. Trzeba być, posłużę się ulubionym określeniem Mazura: skończonym kretynem, żeby to zignorować i pierdzielić jakieś głupoty o demokracjach i deep state. Czy demokracja jest często pozorna i coś ala deep state'y istnieje? Oczywiście. Nie wiem czy w Rumunii, ale to grupy interesów pompują swoje pacynki, co widać po tym kto był prezydentem w USA przez ostatnie 8 lat. Ale żeby tak sobie pierdzielić trzy po trzy grając do jednej bramki z ruską propagandą i bronić demokracji nawet jeśli jej obrona oznacza oddanie się wpływom tak bardzo przecież demokratycznych ruskich "Deep state'ów" to trzeba naprawdę mieć nasrane we łbie albo mieć jakiś inny powód. Zobaczcie w komentarzach. Ruska trolownia zasrała wszystko. A wcale nie jest tak, że widownia Kanału Zero czy Mazurka to w większośći zwolennicy fiutina. Skąd więc taki zalew komentarzy, z obowiązkowymi kliszami tu i ówdzie? A zobaczcIe na kanał Cejrowskiego. W pogadance z Lisickim tak włażą w ruską propagandę, że aż im się ona uszami wylewa. I znowu trole w komentarzach bardzo aktywne. Milion razy to powtarzam: propaganda i agentura wpływu Rosji to ich największa broń. Groźniejsza niż atomówki. I nikt z tym nic nie robi. I nie zrobi, bo lewica dała trolom fiutina wspaniały oręż w postaci obrony "o, jak zawsze każdego kto się nie zgadza nazywają ruskim agentem". Edytowane 27 Lutego 2025 przez VRman 3
huudyy 3 128 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 36 minut temu, VRman napisał(a): Mój neutralny stosunek do Mazurka właśnie przestał istnieć Dopiero? 2
Gość Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Przecież wiadomo, że Robercik z Krzysiem bardziej trzymają z PiSem.
huudyy 3 128 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 10 minut temu, Winter napisał(a): Przecież wiadomo, że Robercik z Krzysiem bardziej trzymają z PiSem. PiS to jedno, lepiej nie patrzcie gdzie pracował jego brat.
areczek1987 1 000 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Nawet latały 2 bombowce tak się do dillu nastawili
VRman 2 959 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 (edytowane) 13 minut temu, Winter napisał(a): Przecież wiadomo, że Robercik z Krzysiem bardziej trzymają z PiSem. 23 minuty temu, huudyy napisał(a): Dopiero? offtop Spoiler Nie potrafię ocenić powiązań Stanowskiego i Mazurka z pisem. Czytałem i słuchałem argumentów obu stron. Nie wystarczyło aby skonkludować. Opinie lewicowców są też często przesadzone, np. do poziomu "on na pewno będzie kandydował na prezydenta, jest wybrańcem pisu, zobaczycie!" To są bzdury. Ja staram się na chłodno ocenić. I tutaj nie dało się tego zrobić bez poświęcania za dużo czasu, którego mi szkoda. Mam w głowie świadomość, że mogą być wspierani przez pis, ale nie muszą. Satyryczny pojazd po przeciwnikach pisu mi się podobał, podoba i będę nadal oglądał, bo nie jestem debilem, żeby łykać wszystko jak leci. Za to inne media zamiatają pod dywan. Dobrze mieć pojęcie jaki mamy "wybór" i że PO, lewica, PSL w niczym lepsza od pisu i konfy nie jest w sensie zasad moralnych, prawdomówności, kompetencji i chęci pracy na rzecz wyborców. Programy Mazurek i Stanowski są często zabawne, albo mówią o tak absurdalnych chamskich zagrywkach (np. Sutryka) czy inwestycjach typu 100tys. za betonowy klocek robiący za ławkę, że samo info jest śmieszne. Ciężko znaleźć opinie naprawdę niezależne wiec jak z amerykańską polityką - zmuszam się do oglądania obu stron, choć w obu przypadkach czasem człowieka szlag trafia jak widzi/słyszy jakieś kompletne bzdury. Ale jednak to jest nic w porównaniu do gadania językiem ruskich narracji/propagandy. Tego mu nie wybaczę. Edytowane 27 Lutego 2025 przez VRman
Katrin3 22 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 (edytowane) 2 godziny temu, VRman napisał(a): Milion razy to powtarzam: propaganda i agentura wpływu Rosji to ich największa broń. Groźniejsza niż atomówki. Komuniści mówili: „Kapitaliści sprzedadzą nam sznurek, na którym ich powiesimy.” Teraz okazuje się że demokracja ma sporo wspólnego z kapitalizmem. Wolny rynek to w założeniu wspaniały system (konkurencja powodująca ciągłe doskonalenie produktu, walka o klienta wysoką jakością i niską ceną, każdy może wejść do gry, konsument ma nieograniczony wybór, itd.). Ale całkowicie wolny rynek bez żadnych regulacji w dłuższej perspektywie dąży do skupiania środków w oligopole, monopole i w konsekwencji ostatecznie brak wolnego rynku (w wielkim skrócie). I tak samo z demokracją. W założeniu wspaniały ustrój: gwarancja że jeden tyran u władzy nie będzie tłamsił narodu, tylko sam naród będzie o sobie decydował. Ale tak jak wolny rynek, tak i demokracja bez jakichkolwiek regulatorów łatwo się wykoleja. Rosja pokazała potęgę socjotechniki i propagandy i spektakularnie udowodniła, że demokrację da się w ten sposób elegancko zhakować. I bach, mamy autorytaryzm przyniesiony drogą demokracji. I teraz co? Jakieś regulatory niby są. Prawo, sądy, organy kontrolne. Ale Trump mówi że one stoją na drodze „woli ludu” i wyłącza wszystko po kolei. A jakikolwiek opór wobec tego gówna co odwalają, to będzie w oczach trumpistów atak na demokrację. Szach mat. Wschód pokonał Zachód naszą własną bronią. EDIT: Choć ja tam nadal liczę że „ktoś coś zrobi”, jakiś deep state czy niezależnie jak ich nazwać. Przecież ludzie którzy są normalni, chyba nie wyparowali z Ameryki, nadal są i widzą co się dzieje? Po prostu nie mieści mi się w głowie, że wielkie supermocarstwo może tak z dnia na dzień „przełożyć wajchę”, wyrzucić swoją filozofię i wszystkie wartości do kosza i stanąć po stronie „osi zła”. [Aż się przypomina Orwell i jego „Rok 1984” i jak z dnia na dzień sojusznikiem Oceanii stawała się Wschódazja a wrogiem Eurazja, mimo że jeszcze dzień wcześniej było dokładnie odwrotnie.] Trzymam się tej (pewnie naiwnej) myśli, że „ktoś/coś” powstrzyma ekipę Trumpa /Muska, bo inaczej to można się całkiem załamać, do czego to wszystko zmierza... Edytowane 27 Lutego 2025 przez Katrin3 1
Camis 6 189 Opublikowano 27 Lutego 2025 Autor Opublikowano 27 Lutego 2025 16 godzin temu, hubio napisał(a): Jedzenie w AŚ jest o wiele lepsze od tych w szpitalach... Super jedzenie za 5-5,50zł dziennie za 3 posiłki, RARYTASY!. Chyba że podnieśli ale jeszcze kilka lat temu było to 4,60zł za cały dzień.
hubio 1 285 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 @Camis a to w takim razie Ziobro musiał zmniejszyć bo jakieś 20 lat temu było jak pisałem. Więc podałem nieaktualne dane. Dziękuję za sprostowanie. 1
Camis 6 189 Opublikowano 27 Lutego 2025 Autor Opublikowano 27 Lutego 2025 36 minut temu, hubio napisał(a): a to w takim razie Ziobro musiał zmniejszyć bo jakieś 20 lat temu było jak pisałem. Nic nie zmniejszył te stawki obowiązują (o zgrozo!) od 2011r, wcześniej były jeszcze mniejsze. 2005 - 2011 = 4,5zł za 3 posiłki dziennie. 2011 - 2025 = = 4,8zł. Cytat Wyższa stawka na wyżywienie więźnia - 4,80 zł Ministerstwo Sprawiedliwości przygotowało projekt rozporządzenia podwyższającego stawki dzienne wyżywienia osadzonych https://www.rp.pl/sluzby-mundurowe/art6545821-wyzsza-stawka-na-wyzywienie-wieznia-4-80-zl 2022: Cytat Interpelacja nr 32361 do ministra sprawiedliwości w sprawie kosztów żywienia osób osadzonych w zakładach karnych Stawka żywieniowa przypadająca na jednego osadzonego nie zmieniła swojej wysokości od 2016 roku pomimo drastycznego wzrostu cen. Zgodnie z przepisami prawa stawka na jednego osadzonego oscyluje w granicach 4 złotych. W tej kwocie uwzględnione jest zarówno jedzenie, jak i napój. Poszczególne stawki żywieniowe różnią się od siebie w zależności od wymagań dietetycznych czy światopoglądowych osadzonego. Stawka w diecie podstawowej wynosi 4 złote na jedną osobę, w diecie lekkostrawnej - 4,80 zł, w diecie cukrzycowej - 5,70 zł, zaś w diecie indywidualnej - 5,80 zł. ... Warto podkreślić, że stawka żywieniowa dla osadzonych jest kilkukrotnie mniejsza od stawki żywieniowej pacjentów w szpitalach, osób przebywających w domach dziecka czy psów służbowych. Dzienna stawka żywieniowa w szpitalu w Szczecinie w 2021 roku wynosiła 29,20 zł brutto, w szpitalu w Gdańsku - 15 złotych, w Legnicy - ok. 20,14 zł, w Warszawie - od 16 do 18 złotych, a w Cieszynie - ok. 14,50 zł. W placówkach będących domami dziecka stawka żywieniowa waha się od 9 do ok. 15 złotych na osobę dziennie. Stawki żywieniowe dla psów służbowych uregulowano w polskim prawie, podzielono na dwie kategorie wagowe: dla psów do 20 kilogramów na żywienie przeznacza się od 9 do 13 złotych, zaś dla psów powyżej 20 kilogramów - od 13 do 16 złotych. https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=CCSBUW
GordonLameman 9 185 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 @hubio @Camis To powszechny mit, że stawka jest wyższa w więzieniach. Naprawdę często powtarzany. Ale jest też taka różnica, że w szpitalach jest firma cateringowa, więc w stawce jest koszt pracy + marża. A w więzieniach gotują osadzenia pod nadzorem funkcjonariusza, więc ich stawka żywieniowa to w zasadzie koszt produktów. 1
areczek1987 1 000 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 (edytowane) Edytowane 27 Lutego 2025 przez areczek1987
VRman 2 959 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Jak ta kacapska gnida mówi, że Europa ma się nie wtrącać, to znaczy, że dobrze, że się wtrąca. 9
adashi 1 663 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Żadnego pokoju z tych rozmów rosyjsko -amerykańskich nie będzie. Nie wiem po co one są. Żeby Europę postawić na baczność? Czy ja dobrze przeczytałem, że Zełeński nie odda nawet 10% tego pseudo długu USA? Bo w tej ramowej umowie nie ma żadnych kwot. Czyli tak jakby był to wieczny dług o nieustalonej wysokości ze spłatami na zawsze. On tam leci się w końcu ukorzyć czy dać plaskacza?
Rekomendowane odpowiedzi