Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hhahahaha nie ma info o fixie przy problemie dostania się do Saturasa w 3 akcie. Widzę w temacie patcha, że gracze piszą że nadal mają problem. Trzeba korzystać z nieoficjalnych łatek, jak ja skorzystałem, ryzyko, że można trafić na wirusa itp. :boink:

• Upvote 1
Opublikowano

To ciekawe, bo ja miałem crashe podczas ładowania sejwa, tylko gdy nie miałem włączonego DLSS. :E Po odpaleniu jak ręką odjął. Akurat to jest gothikowe dziedzictwo, za którym nikt nie tęsknił. 

Opublikowano

obraz.thumb.png.940d9a0a2e6573fce361e9eff30d8a2e.png

The Gothic 1 Remake launched just one week ago and has already surpassed 500,000 units sold across PC, PlayStation 5, and Xbox Series X|S.

Player engagement has been equally impressive: on June 7th, the game reached a peak of almost 78,000 concurrent players on Steam. More than 15,000 user reviews on the platform further highlight its strong reception, resulting in an 85% “Very Positive” rating. Alkimia Interactive and THQ Nordic are thrilled by this initial success and extend a heartfelt thank you to all players who have entered the Colony so far - and especially to all of the long-time dedicated fans who have supported the Gothic franchise over the past 25 years. This milestone would not have been possible without such a passionate community.

This marks only the beginning. Alkimia Interactive will continue to support and improve the Gothic 1 Remake in the weeks and months ahead.

The Gothic 1 Remake is available now on PC, PlayStation 5, and Xbox Series X|S. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Użyj tego, to działa albo samemu przez edytor save zmienić "tag" "flagę" na odpowiedni a dokładnie tak ktoś próbował mi pomóc:
"Wpisz w Google Gothic Remake Save Editor i w zakładce passage ustaw watermage na 1. Po wgraniu zmienionego sejwa powinno działać."

Ta pomoc w wątku steama jest szybsza
https://steamcommunity.com/app/1297900/discussions/0/564785190210208248/

Edytowane przez Reddzik
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Teraz pytanie czy 500k to rzeczywiście tak dużo i czy już są na plusie, czy jeszcze nie. Bo nie wiem jaki był budżet na grę. Od tego zależy czy w ogóle jest szansa na remake G2, a jakby nie patrzeć, pierwszy tydzień sprzedaży jest zwykle najważniejszy.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, azgan napisał(a):

*Naprawiono błąd, który uniemożliwiał graczowi rozpoczęcie zadania Torrez.

*Naprawiono błąd, który uniemożliwiał graczowi zostanie magiem ognia.

Tego babola miałem, to dobrze że naprawili. Inne, które były w temacie jeszcze mnie nie spotkały 🙂

Opublikowano
49 minut temu, Isharoth napisał(a):

Teraz pytanie czy 500k to rzeczywiście tak dużo i czy już są na plusie, czy jeszcze nie.

Sam nieśmiało szacowałem, że poszedł już milion lekką ręką, skoro na Steam było jednocześnie prawie 80 tysięcy graczy. 

Niemniej, tak jak mówisz, sama liczba sprzedanych kopii nie mówi nam nic bez wiedzy na temat budżetu. 

Opublikowano
4 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Nad grą pracowała malutka grupa osób (w wywiadach przewiały się liczby 50-80), a nie tysiące jak np. w przypadku Assassyna. Na bank już wyszli na plus z taką sprzedażą ;)

Niby mało, ale gra powstawała jednak te 6 lat. Wydaje mi się, że tu musi się sprzedać bliżej jednego miliona kopii żeby gra zaczęła przynosić zyski. 

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Czyli nie ma co na razie instalować? Nie chcę trafić na takiego buga co mi grę uniemożliwi, bo wyleci do kosza i drugi raz nie podejdę. 

Mam 35h, ciągle 1akt, nie ma crashy poza błędami przy wyłączaniu gry (komunikat o błędzie ue5). To raczej kwestia stabilności sprzętu, aktualnego softu lub też niektórych konfiguracji soft/hardware.

Jeśli bugi mi się trafią to pewnie we własnym zakresie naprawie (oby nie).

Kolonia czeka na ciebie:faja:

Godzinę temu, Isharoth napisał(a):

Teraz pytanie czy 500k to rzeczywiście tak dużo i czy już są na plusie, czy jeszcze nie. Bo nie wiem jaki był budżet na grę. Od tego zależy czy w ogóle jest szansa na remake G2, a jakby nie patrzeć, pierwszy tydzień sprzedaży jest zwykle najważniejszy.

Może w ten weekend wpadnie kolejny rekordzik bo peak graczy (61k steam) nadal dość wysoki. Przy dobrych i rosnących ocenach jest szansa, że będzie na siebie zarabiać. 

Goticzek jak wino im starszy to lepszy- oceny 4% do góry przez tydzień 

Screenshot_20260612-171148_Chrome.thumb.png.2f48b0a7dd60a2e9700f95ae02f723c1.png

Jak patrzyłem kiedyś na demo i jego odbiór graczy, to wietrzyłem wielką porażkę nie wartą mojego czasu. Teraz mocno im kibicuję :lovin: 

• Like 1
Opublikowano

Nikt się nie chwalił jak do tej pory kosztami produkcji, około 50 osób pracowało nad grą, jak mówią najpopularniejsze źródła. Zakładając, że większość z tych pół miliona kopii poszła blisko ceny premierowej, czyli powiedzmy 49 dolarów, daje to jakieś 25 milionów dolarów. Odejmując prowizję Steam i inne opłaty, można na czysto założyć jakieś 18 milionów. A to już pewnie blisko kosztów produkcji. Wygląda na to, że w najgorszym przypadku są już na zero.

2 minuty temu, Lyman66 napisał(a):

Niby mało, ale gra powstawała jednak te 6 lat. Wydaje mi się, że tu musi się sprzedać bliżej jednego miliona kopii żeby gra zaczęła przynosić zyski. 

To raczej nie tej skali produkcja, zwłaszcza że jak open world, gra nie należy do specjalnie rozbudowanych czy bogatych w zawartość. Jestem zdania, że już te pół miliona praktycznie pokryło koszty produkcji, albo jest do tego bardzo blisko.

Opublikowano
13 minut temu, jankooo napisał(a):

Mam 35h, ciągle 1akt, nie ma crashy poza błędami przy wyłączaniu gry (komunikat o błędzie ue5). To raczej kwestia stabilności sprzętu, aktualnego softu lub też niektórych konfiguracji soft/hardware.

Jeśli bugi mi się trafią to pewnie we własnym zakresie naprawie (oby nie).

Kolonia czeka na ciebie:faja:

Przecież piszą że 2/3 akt są problemy i nie idzie misji robić... Ja mogę i 100h w akcie 1 spędzić, co to zmienia?