Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Wielu piszących tutaj wieży, że wojna toczy się tylko o Ukrainę, tłumaczą sobie co mnie to obchodzi.

Bo ostatnio krótkowzroczność stała się modna ;) 

Pewnie za sprawą polityków u nas i na świecie, ogółem jako światowy trend, że wykonuje się działania przynoszące korzyści w krótkim terminie nie zważając w ogóle na skutki średnio i długoterminowe ;)

Liczy się tu i teraz, bo to od razu widać i się z tego korzysta.

• Upvote 2
Opublikowano
14 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Ale nam ten Królewiec nie jest do niczego potrzebny. Wręcz przeciwnie. Po co nam koń trojański? Przecież nawet zasobu ludzki pozyskany akurat z tego terenu zupełnie do niczego się nie nadaje. Nie słyszałm też o żadnych istotnych surowcach na tym terytorium. 

A nuka jak najbardziej mogą użyć. Niedużego, na zadupiu, ale mogą. A nuż na gardle to scenariusz dla kogoś kogo istnienie byłoby zagrożone. Czyli rosji to nie dotyczy. Natomiast oni chcą być mocarstwem, natomiast utrata obwodu, to jak naszczanie na mordę. Nie będą mogli tego zostawić bez zdecydowanej odpowiedzi. 

akurat Królewiec jest strategicznym miejscem: dla ruskich jest to okno na Bałtyk i teren z którego mogą razić szybciej i dalej a dla nas usunięcie granicy z ruskimi i tym samym wyeliminowanie najszybszego pkt rażenia naszego terytorium. Ograniczenie ruskim zdolności manewrowania flotą. Zwiększenie czasu reakcji na ewentualne ataki rakietowe, wyeliminowanie systemu radarowego i zagłuszania sygnału (bliska odległość od naszych nadajników). Resztę powie tobie Google lub AI.  

13 godzin temu, ptys napisał(a):

jakbym był Ruskim zaczałbym od Estonii 1/4 to Rosjanie, później Łotwa i Litwa pójdzie łatwo, atakując z Białorusi i Rosji, Europa śle noty protestacyjne i pokrzepia walczących napisami na bruku "free Estonia" :)

jesteś ruskim :D 

Nie mówię że całe nasze wojsko jest super i się garnie do wojaczki ale spokojnie 30% tego co mamy jest bardzo dobrze wyposażone i wyszkolone a to wystarczy żeby spokojnie zatrzymać wszystko co będzie próbowało się przedrzeć przez przesmyk. 

Nie porównuj rubikonu do zwykłego wojska nasze spec są w światowej topce wiec odpuść.

Widzimy jak wygląda ruskie mięso słane na UA - rowery, stare motocyke, nawet konie i gdzie ten słynny rubikon walczy?  Takich oddziałów nie posyła się do bezpośredniego starcia na pierwsze linie. Miałeś przykład jak twoi elitarsi wylądowali w UA w 2022 jakoś dużo z nich nie zostało ... :D

I nie wrzucaj tu Bartosiaka bo zupełnie to nie jest na temat - to że UE nie jest przygotowana mentalnie na wojnę to nie znaczy że w sytuacji właśnie ataku na Polskę nie będzie reakcji odwetowej. A same Polskie siły wystarczą aby zaorać to co będzie tu chciało wtargnąć. ruskie jeszcze długo nie odbudują takiej ilości żeby móc normalnie pełnoskalowo prowadzić działania wojenne z Polską a co dopiero z całym NATO.  A dopóki UA walczy to ruskie są chwyceni za jaja i kopani po dupie. Oprócz krzyczenia to mogą tylko hybrydowo dokonywać dywersji.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Domyślam się co chciałeś pokazać, ale spójrzmy prawdzie w oczy. Wy doskonale wiecie, że on nie jest botem. Doskonale też wiecie, że przytłaczająco najprawdopodobniej jest Polakiem. W najgorszym razie racjonalizujecie sobie swoje zachowanie świadomie lub podświadomie określając go botem/ruskiem/ruskim trolem i tak dalej.

Najwyraźniej skutecznie, bo moderacji wystarczy to wasze racjonalizowanie. 

Akurat tobie zdążą się to rzadko, i konkretnie w tym właśnie kierunku. Ale są użytkownicy, którym takie "profilowanie" zdążą się nagminnie wobec osób z którymi się nie zgadzają. Cały dział offtop, a przynajmniej te tematy około polityczne i światopoglądowe są dyskutowane na zasadach politycznych. To znaczy mało kto jest wstanie zaakceptować stanowisko odmienne od swojego, choćby do ostatniej krwi.

Dla mnie sprawa jest jasna. Nie jest botem. Jest operatorem bota. I czy jest Polakiem czy nie, mi kompletnie zwisa. Albo nie jest albo nienawidzi Polski na tyle, żeby brać kasę za rozrzucanie kremlowskiego obornika. Nikt o zdrowych zmysłach pisałby tego co pisze, a że nie pisze jak niedorozwój, to pierdolnięty nie jest. Ergo, zostaje tylko jedna opcja. Ci ludzie używają słów "rusofobia", wrzucają w ciągu doby po 10 filmików mających jeden konkretny wydźwięk, w jednym poście ja zauważam mnóstwo punktów z ruskich trolowni, nasz AI-bocik wykrywa ich od cholery (w JEDNYM poście!), obok masz mnóśtwo gadania od zachodnich służb i ekspertów o ogromnym nasileniu ruskiej deiznformacji, a Wy stoicie i się zastanawiacie.. bo może to deszcz.

No sorry stary, ale jest różnica pomiędzy "myślę, że to jest trol/bot", a "to na pewno jest trol/bot". Tutaj nie ma nawet cienia wątpliwości. Jeszcze w przypadku drugiego też. Inni - to już trudno powiedzieć.

Za to ciekawie wygląją nowe konta na forum, bo są pytania o jakieś kompletne idiotyzmy, ludzie zauważają, że ktoś pyta o to samo przez rok i znowu - coś mi się wydaje, że kont trolujących będzie niedługo tutaj sporo więcej, bo sobie przygotowują komputerową historię wątków i wypowiedzi. Albo to może nie będą ruskie boty tylko reklamowe, albo może się ludzie typu Kamicośtam bawią swoimi botami.

W każdym razie jak dużo używasz ChatataGPT, potrafisz rozpoznać nawet jak operator napisze "udawaj styl casualowy" itp. Jak czytasz o tym jak działają ruskie trolownie to też to wykrywasz potem skuteczniej. 

Ignorantom się wydaje, że ruski trol to wpadnie i będzie pisał "Rosja jest zajebista! Putin wspaniały! Ukraina do piachu!" a to tak nie działa. Tam poszły grube miliardy, a może i więcej niż miliardy dolarów. Oni to robią skutecznie. Zamiast kłamania, dają np. 2/3 przekazu opartego o prawdę. Dodają krytykę Fiutina albo rosji. Jakby nie byli skuteczni, to nie mielibyśmy Fico, Orbanienki i afd idącej po władzę w Niemczech. Nie mielibyśmy Trumpa i zdrajców szefujących służbom USA. Nie rosłoby tak dziwnie szybko poparcie brauniarzom.

Przynajmniej tyle możemy zrobić, żeby zachować szacunek do samych siebie tutaj i nie pozwolić sobie na tolerancję dla tych ataków hybrydowych. Moim zdaniem forum komputerowe oznacza forum ludzi raczej inteligentnych. Żeby taka społeczność pozwalała sobie ruskim propagandystom wleźć na głowy to jest po prostu wstyd i żenada i dlatego apeluję abyśmy coś z tym robili sami, jako userzy, skoro moderacja za każdym prawie razem tylko wpada do wątka pokrzyczeć na społeczność bo ją zdenerwowały raporty na trola. 

Enesik postawił sprawę jasno - tu już nie będzie moderacji, możemy pisać o krostach na pięcie i nie będzie reakcji chyba że polecą mocne wyzwiska itp. A wtedy nam wątek zamkną albo pobanują zgłaszających. 

Zastosujmy się więc do jego poleceń i róbmy co możemy w ramach jego wytycznych: post z krótkim "post wyżej to ruski trol" pogrubioną czcionką i olewanie jego wrzutem/wstawek. Jak ktoś chce marnować swój czas to niech czyta/ogląda i notuje jawną ruską dezinformację, mi się już nie chce czytać niczego, wystarczająco dużo czasu zmarnowałem, a teraz poczekam aż się wyrówna, bo trol mi ciągle odpisuje, co nie ukrywam, bardzo mnie bawi :)

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Podobno Rosjanie szykują podobny atak 30-31 grudnia. 

O tyle dobrze, że zdolności rakietowe Rosji bardzo mocno spadły. 

Kiedyś w jednym ataku byli wstanie wypuścić ponad 200 rakiet. Teraz już nie mają tylu platform aby taką ilość obsłużyć.

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

uwaga na ukrow w bazach

Cytat

Młodzi Ukraińcy i Białorusin wdarli się na teren bazy wojskowej w Gdyni

https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Mlodzi-Ukraincy-i-Bialorusin-wdarli-sie-na-teren-bazy-wojskowej-w-Gdyni-Trwa-sledztwo-n212184.html

Cytat

Gnojki z zagranicy biegają po bazach wojskowych i nic, Polak chodzi z kamerą po chodniku i służby odwalają fikoly + wymyślają sobie prawo.

myslicie ze polskie sluzby zareagowaly zdecydowanie i ostro?

Cytat

Jprdl weszli na teren jednostki wojskowej a prokuratura stawia zarzut naruszenia miru domowego, ten kraj jest z kartonu

to sie pomyliliscie XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

13 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Wielu piszących tutaj wieży, że

litosci  wiara to by sie przydala w slownik jezyka polskiego XDDDDDDDDDDDDDD

13 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Cytuję Ciebie, ale mam pytanie nie tylko do Ciebie, ale także do osób które domyśla się że to do nich.

Jak wy to robicie? Że możecie nieustannie jechać po jednym typie i nic dla was z tego nie wynika, podczas gdy inni użytkownicy potrafią wyłapać Bieszczady za czasami nawet 1 niefortunne zdanie bez żadnego ostrzeżenia?

kojarzysz taki filmik "nie wiem ale sie domyslam"? ;)

Edytowane przez kubikolos
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak jeszcze raz będę musiał tu właźić, bo spamujecie tymi raportami taśmowo, to po prostu każdy kto się znajduje na danej stronie dostanie urlop aż do nowego roku.

Idźcie sobie barszczu czy tam bigosu ugotować.

• Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

2-3 strony temu masz mój post dotyczący memorandum budapeszteńskiego kierowany do ptysia. Wyjaśniam tak kwestię tego memorandum i całą jego russką propagandę, której próbuje usilnie unikać. Ale to jest nośnik ryskiej propagandy. To, że ty tego nie dostrzegasz - to tylko jedna z wielu rzeczy których nie widzisz i co do których się mylisz :) 

Czytałem, dostrzegam i zgadzam się, ale ktoś może mieć inne zdanie. Uszanuj to

Jak wychodzi dogadywanie się z takimi zbrodniarzami to sobie doczytasz w historii, co? 

Jak to jest nie czytać tego co napisałem? Pisałem jak to jest dogadywać się ze zbrodniarzami, a nawet podawałem cytaty. Zgadzam się z tobą w tej kwestii, ale każdy ma PRAWO do innego zdania i ani ty ani ja nie jesteśmy depozytariuszami prawdy.

Ile dokumentów pokojowych do tej pory ruskie śmieci naruszyły? Poczynając od tego memorandum budapeszteńskiego. Jak chcesz się z czymś takim dogadać? 

Szansa jest minimalna, ale na 100% tego nie wiemy czy nie ma żadnej

:lol2:

ty nawet nie zauważyłeś, że to inny portal? 

Nieciekawie to jest być zawsze w błędzie :rotfl2:

Zauważyłem, że to inny portal... No i co to zmienia? Tam pokazałeś pełnię swojego oblicza? Sorry, ale po tym co tam przeczytałem o czym pisałeś, a raczej w jaki sposób pisałeś bardzo źle o tobie świadczy.

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
19 minut temu, hubio napisał(a):

Czytałem, dostrzegam i zgadzam się, ale ktoś może mieć inne zdanie. Uszanuj to

Nie można mieć innego zdania na temat faktu obiektywnego. Zrozum to. 

Jak to jest nie czytać tego co napisałem? Pisałem jak to jest dogadywać się ze zbrodniarzami, a nawet podawałem cytaty. Zgadzam się z tobą w tej kwestii, ale każdy ma PRAWO do innego zdania i ani ty ani ja nie jesteśmy depozytariuszami prawdy.

Ty na pewno nie jesteś :lol2: 

możesz mieć opinię, ale jeśli jest kalką ruskiej propagandy to będę nazywał onucą. A chyba wykazałem że to co pisał wcześniej to były po prostu russkie brednie. 

Szansa jest minimalna, ale na 100% tego nie wiemy czy nie ma żadnej

A ktoś podejmuje decyzje w ten sposób?  Robisz to co wydaje się słuszne i najbardziej odpowiednie. Przy jakich kryteriach, poza byciem onucą, najbardziej odpowiednie jest poddawanie się Ukrainy? 

Zauważyłem, że to inny portal... No i co to zmienia? Tam pokazałeś pełnię swojego oblicza? Sorry, ale po tym co tam przeczytałem o czym pisałeś, a raczej w jaki sposób pisałeś bardzo źle o tobie świadczy.

To zastanów się co tam się działo wcześniej skoro ja nie mam bana, a bimberman ma. Co wypisywał do mnie i o mnie :) 

• Haha 1
Opublikowano
45 minut temu, Paarthurnax napisał(a):

@Pawelek6 a jednak śledzisz :lol2:

Nie. Często wyświetla się na głównej stronie forum w bloczku najnowszych odpowiedzi. Tak samo nie zaglądam do polityki itp. Trafiłem na yt na krótki filmik, który ładnie pokazuje ludzką naturę i stwierdziłem, że do tego tematu będzie wam pasował.

• Upvote 1
Opublikowano

Z każdym miesiącem ta liczba będzie rosnąć. Podobno Niemcy mocno się zaangażowały, a zwłaszcza Mercedes i wozów brakować nie będzie. OSINT dalej nie wie skąd Ukraina bierze lufy i kto je robi. Ale to dobrze. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@TheMr.

Prawie 4 miechy w okopie bez rotacji, szacun. 

Zadziwiające jest to, że aż tyle sprzętu są w stanie sami wyprodukować pomimo, zajętego głównego zagłębia przemysłowego i regularnych ostrzałów wszelkiej infrastruktury. Wywiad ruski też nie śpi i namierza te ważniejsze obiekty ale też mało do nas dociera o tych stratach po stronie UA.

• Haha 1
Opublikowano

Nie produkują sami, cały zachód dla nich produkuje. Przenieśli wszystko na zachód, a to wymaga czasu. Jest jeszcze info że drony lądowe (roboty) utrzymały pozycję przez 45 dni. Ukraińcy nie stracili żadnego żołnierza a po stronie Rosjan, well :E 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 22.12.2025 o 07:41, Suchy211 napisał(a):

@kalderonale pytanie jest zasadne. Czy Niemcom/Francuzom będzie robiło większą różnicę, czy te ich wymienione majątki/wpływy będą na terytorium polskim czy rosyjskim? 

Tak bo Polska jest w UE, a dla Niemiec w bezpośredniej bliskości co znacznie obniża koszty dystrybucji.  

W dniu 22.12.2025 o 09:39, Badalamann napisał(a):

Cały czas za najbardziej prawdopodobny scenariusz jest brany ten z eskalacją w wojnie hybrydowej i w pewnym momencie z napaścią bezpośrednią na państwa bałtyckie, może tylko jedno z nich.

Testowanie można szybko zakończyć np. zestrzeliwując testujący samolot. A do napaści bezpośredniej to już się trzeba przygotować bo nawet taka mała Estonia ma 48 nowoczesnych armatohaubic czy 12 wyrzutni rakietowych Himars/Chunmoo oraz parasol powietrzny ze strony innych państw NATO (przede wszystkim europejskich), to wszystko na zaledwie 150km granicy lądowej, mają czym sięgnąć Pskowa, Pitera oraz jak zamknąć Zatokę Fińską. A jak ruscy się będą przygotowywać na poważnie to wszyscy będą to wiedzieć i będzie czas na przygotowanie odpowiedzi/odparcia ataku.  

21 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Ale nam ten Królewiec nie jest do niczego potrzebny. Wręcz przeciwnie. Po co nam koń trojański? Przecież nawet zasobu ludzki pozyskany akurat z tego terenu zupełnie do niczego się nie nadaje. Nie słyszałm też o żadnych istotnych surowcach na tym terytorium. 

A nuka jak najbardziej mogą użyć. Niedużego, na zadupiu, ale mogą. A nuż na gardle to scenariusz dla kogoś kogo istnienie byłoby zagrożone. Czyli rosji to nie dotyczy. Natomiast oni chcą być mocarstwem, natomiast utrata obwodu, to jak naszczanie na mordę. Nie będą mogli tego zostawić bez zdecydowanej odpowiedzi. 

Nam Królewiec nie jest do niczego potrzebny poza tym żeby nie było tam ruskiej armii która nam bruździ.

Chiny nie pozwolą ruskim na użycie atomówki bo choćby jedna oznacza że Japonia, Korea Płd i Tajwan za 2 lata mają swoje i Chiny im nie fikną. Druga sprawa - to zależy od tego jak silna będzie pozycja lokatora Kremla - bo jeśli będzie pod butem Chin, a w obliczu porażki zostanie odstrzelony przez sił wewnętrzne to wtedy nikt nie wyda decyzji o użyciu atomówki tylko się zwali winę na nieboszczyka, co złego to nie my, pozwólcie nam zachować majątki.

• Haha 1