Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nikt nie bedzie musial sie z nikim tluc, niektore panstwa juz przeplywaja przez ciesnine a reszta dogada sie za odpowiednia oplata jak żymianie przestana atakowac,

ciesnina zostala zamknieta ze wzgledu na atak a nie odwrotnie XD

34 minuty temu, VRman napisał(a):

Aha, czyli w Iranie nie panuje religia, której święte teksty nakazują zabijać niewiernych i ogólnie są kultem śmierci? To wszystko tylko propaganda?

proponujesz krucjate na muzulmanow? masz moj glos ale mam nadzieje ze propaganda pozwoli ci zahaczyc o izrael za dziesiatki tysiecy ofiar przez ktore sa scigani za zbrodnie wojenne

100000 cywili ginie? Eeetam. Nikogo to nie obchodzi.

Zginęło 2000 ludzi? LOJEZUU!! AAAA!! OOOO!! 

:dj:

z szukajacego ruskich onuc stales sie siewca propagandy żymian, co za przemiana XD

Opublikowano (edytowane)

Że co? :lol2:

Takim jestem siewcą propagandy Izraela jak jestem pisowcem, bo nie lubię PO, i tak jak jestem lewakiem, bo nie lubię pisu. 

Krucjat nie chcę. Ale fajnie jakby mi nikt gardła na spacerze nie próbował poderżnąć, czy choćby jakby nie chciał mieć karać sądownie za obrażenie postaci, którą sobie jakiś wierny wyobraził (bóg) lub przeobraził (Hesus, Marija, Gonzales) 

PS. A Władz Izreala nienawidzę. Podobnie jak ich trzymania mediów za mordę pod groźbą oskarżania o antysemityzm. Za to jak traktują Polskę.

Kiepsko coś ta propaganda Izraela na mnie działa w takim razie ;)

Z dwójga złego jak wybierać to wole Izrael zamiast islamistów. Ot co.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

@huudyy co racja, to racja ale genialnie to wykorzystują.

@VRman nie nakręcaj się...

Po pierwsze, jakby USA nie mieszało tam regularnie, to nie przyczyniłoby się do powstania Korpusu Strażników Rewolucji Islamskiej i może nie byłoby takich tragicznych następstw. Wszystko zaczęło się od nacisków ze strony USA, ponieważ nie pasowało im, że premier Mohammad Mossadegh chciał żeby ludność Iranu miała korzyści z ich własnych zasobów naturalnych.

Po drugie, nawet jeżeli tamtejsze władze zabiły 2000 swoich rodaków, co jest złe i nikt tego nie kwestionuje, to nie jest powód do mordowania przez Izrael i USA kolejnych kilku tysięcy cywilów (nie ma znaczenia jaka była intencja). Publiczne wypowiedzi trampa i atakowanie celów cywilnych dokładnie oddaje kto tu jest tym złym.

Po trzecie, to co wybijesz też wszystkie dzieci w Polsce, ponieważ też są tak samo potencjalnymi zabójcami i są tak samo winne jak dzieci w Iranie? O religii i odpowiednim jej interpretowaniu na potrzeby walki już się kiedyś rozpisałem, jak chcesz to sobie poszukaj.

Nie ma znaczenia rejon świata i nacja, a nawet religia - zawsze można kogoś skusić, czy zmanipulować do bycia żywym pociskiem ale zabijanie rodzin tych dzieci tylko zwiększa prawdopodobieństwo, że będą chcieli za to komuś odpłacić w przyszłości i jest większe prawdopodobieństwo, że nie będą odpłacać tym u siebie tylko tym co im zbombardowali dom.

Co do werbowania dzieci, to w każdym Państwie na terenie którego toczy się wojna, jakaś część dzieci zostaje żołnierzami/bojownikami/powstańcami jak zwał tak zwał. Mechanizm działa tak samo niezależnie od rejonu świata.

Patrząc Twoimi kategoriami należałoby uznać, że polskie dzieci walczące z najeźdźcą w okresie II WŚ też były terrorystami...

Wyszukaj sobie w Google lub przez AI ilu cywilów zginęło od zamachów, w których brali udział Irańczycy i nie były bezpośrednio wymierzone w USA i Izrael. Jak uzbiera się 100-150 osób to będzie dużo. Porównując skalę to połowę tego wyniku zrobił jeden Norweg.

Porównaj to z ETA albo IRA, które wywodzą się z Europy i też raziły w dużej mierze cywilów. 

Zdecydowana większość zamachów na tle religijnym zaczęła się po 2000 roku i niestety dużej mierze wpływ na to miało oddziaływanie państw zachodu na państwa dalekiego wschodu.

Opublikowano (edytowane)

@Paarthurnax

W połowie posta  nazbierało się tyle niepotrzebnych zagięć, wygięć i wkładania w moje usta słów, których nie powiedziałem, że już tutaj bym odpisawał 10 minut.

To może krócej:

Zupełnie nie czuję się adresatem tego co napisałeś.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

@VRman To przeczytaj jeszcze raz swoje ostatnie wypowiedzi.

Może emocje ale tak to wybrzmiewa. 

48 minut temu, Badalamann napisał(a):

Przygotowania do zapewnienia bezpieczeństwa żeglugi w cieśninie Ormuz.

Wygląda że tu Trump/USA postawiły na swoim. Przerzuciły odpowiedzialność za to na inne państwa zachodnie. Operacja będzie realizowana bez bezpośredniego udziału sił zbrojnych USA.

Byłby to mocny pot twist, jakby wyszło że USA się w pewnym momencie wycofają z walki, a to te 40 państw koalicji, w tym Polska, będzie muisało tłuc się z siłami reżimu irańskiego w cieśnienie Ormuz i okolicy.

Wygląda na to, że trampek jak zwykle nie ma kart, zmienia zadanie i pierdzieli trzy po trzy. 

Państwa już się dogadują z Iranem i bezpieczna żegluga już się odbywa, tylko selektywna... i po wcześniejszych uzgodnieniach z Iranem.

Nikt z Europy nie będzie się tłukł z Iranem.

Opublikowano

mnie najbardziej ciekawi jak skoczyly chinskie morale po tej wojnie

22 minuty temu, VRman napisał(a):

Kiepsko coś ta propaganda Izraela na mnie działa w takim razie ;)

jak widac dziala doskonale po tym co napisales ;) kilka glupot ktore powtorzyles o gardle czy zamachach iranczykow to wlasnie tego typu propaganda ktora lyknales bez wiekszego przemyslenia

wojna jest o wyniszczanie Iranu, jak nie zrozumiesz tego fundamentu to bedziesz plywal od propagandy do propagandy o dzieciach czy zamachach,

a to nie jest nawet tajna informacja bo w izraelu mowi sie o tym wprost

frankenstein musi miec niezla polewke w zaswiatach jak widzi ze ludzie wciaz uwazaja ze izraelskie wojny sa dlatego ze gdzies zabito cywili XD

Opublikowano
14 minut temu, TheMr. napisał(a):

Bo decyzje już tam podjęte, Iran going down. 

Dzisiaj w nocy oglądałem przelot obok księżyca a dziś w nocy o 2 trzeba będzie czytać newsy bo podobno o 2 ma się zacząć rozroba. 
Ale jak koniec cywilizacji to nie zgina jedynie ci astronauci co wrócą dopiero za 5 dni ? :hmm:

Opublikowano (edytowane)

Jezu, czy Wy nie rozumiecie, że ja jestem przeciw islamowi, a nie krajowi? Guzik wiem o Iranie, ale nie interesuje mnie ilu już się wysadziło akurat stamtąd. Równie dobrze możecie mi wmawiać, że jestem anty (tu wstaw Europejski kraj) jeśli z tego kraju będę rekrutować do świętych wojen.

Jak się nazywa to co tam rządzi? Co ma w nazwie? Nie ISLAMSKA czasem? 

Macie już pierdolca na punkcie tego Izraela po prostu (wy dwaj, nie wszyscy)

Tak, wszystko to propaganda Izraela. :boink:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
20 godzin temu, adashi napisał(a):

Zanim nie został zaatakowany przez żymian i USA przecież nie blokował. Jeśli zabiorą manatki, pewnie również nie będzie. Może pozostać opłata za przepłynięcie.

Dlaczego Polska nie bierze opłat za nasz Bałtyk? Irańscy terroryści też nie mogą.

Godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

co zaś ten idiota kombinuje? 

Bombkę atomową?

Ja bym zrobił tak:

1. po tych groźbach już MUSI zniszczyć elektrownie i mosty

2. oraz groźba użycia broni atomowej gdy w odwecie ucierpią kraje regionu (Arabscy sojusznicy Iranu)

3. jeśli ucierpią to atomówką (minuty po zniszczeniu elektrowni w Arabii Saud. itd).

Ormuz już się nie odblokuje, to nie odwet jak na początku, ale źródło dochodu. Tak jak zmiażdżeni zostali Jemeńscy Huti z drugiej strony terroryzujący statki, tak teraz musi oberwać Iran (chcą walić to niech walą w Izrael, Marines czy choćby organizują zamachy bombowe w USA, ale wara od dewastowania sojuszników, gdyby Ukraina po 24.02.2022 zaczęła w 85% ostrzeliwać Polskę Niemcy nadbałtyckie itd że kupują ropę z Rosji to by zdrowo oberwała i już byłby rozbiór, ale nie wpadła na tak głupi pomysł).

PS. Trump już się nie może wycofać ogłaszając wygraną, bo klęska jest widoczna gołym okiem (Ormuz, ceny benzyny w USA nie z Ormuz, ale też rynkowe).

PS2. Chiny też nie mają się z czegoś cieszyć, bo płacą dużo drożej (tak jak konsumenci w USA, ale firmy z USA zarabiają, Chiny tylko tracą).

Opublikowano

Uderzenia w mosty i kolej sugerują przygotowania do operacji lądowej. 

Co do uderzeń w elektrownie to wciąż są tylko groźby. Do rana może się wyjaśni czy i na ile zostaną zrealizowane.

Nie ma żadnych gróźb użycia bronia atomowej.

Choć z drugiej strony spotkałem się z opiniami, że bunkry irgc pod górami sa praktycznie nie do zniszczenia bronią konwencjonalną, nawet MOABami...ale dla taktycznych głowic jądrowych B-61 już są celem możliwym do skutecznego porażenia. A w nich moga sie obecnie ukrywać liderzy religijno-polityczni i wojskowi reżimu. Oraz są tam pociski i drony do ataków na cele nawodne. Więc z Trumpem i Hegsethem teoretycznie wszystko jest możliwe.