Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak byłem na diecie redukcyjnej to jednym z posiłków był biały ser + tuńczyk :D Można też było biały ser zastąpić masłem orzechowym więc był tuńczyk i masło orzechowe.

A tak poza tym to wszyscy u mnie w domu zdrowi :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marko napisał(a):

Cicho. Mogę mleko i piwo :P

Nie polecam wlewać tego razem. Ale słyszałem że na ból gardła pomaga Jager :E Przecież to ziółka :E 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano (edytowane)

Dziś sobie przypomniałem dlaczego przestałem znajomym doradzać i składać kompy... dzwoni w środę znajomy że on się nie zna totalnie i chce złożyć coś stricte do grania, zda się na moją propozycję. Wczoraj rano mu wysłałem koszyk z podzespołami, ten pisze, że on niby się nie zna ale czemu AMD (akurat tak się złożyło, że najlepiej się spina w budżecie R5 7500f/7600 i rx7800xt) i on to musi przedyskutować bo chyba wolałby coś innego gdyż "kolega z pracy mi doradził że w każdym, dosłownie każdym budżecie tylko Intel i NVIDIA, bo AMD to gówno"...no to go odesłałem do kolegi żeby złożył 😅

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
  • Haha 5
Opublikowano
Godzinę temu, Gang napisał(a):

delikatni jesteście.

Akurat mój układ pokarmowy jest, póki co, pancerny. Oczywiście kiedyś niezdrowy tryb jedzenia wyjdzie bokiem, bo nie ma ludzi niezniszczalnych, ale ta diagnoza to mnie tak przekonała, że hej.

Jeszcze pij piwo i nie zagryź czymś niezdrowym ... :E

Przynajmniej wiem, że to nic poważnego, żebym musiał się przesadnie martwić. A na tym mi najbardziej zależało..

2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Dziś sobie przypomniałem dlaczego przestałem znajomym doradzać i składać kompy...  😅

Jak patrzę na ceny GPU, to niestety komputer do gierek jest sprzętem dla entuzjastów. Swoje i7 14. Gen mam, bo chciałem, bez sensownego uzasadnienia. Ale wybulić lekko 2500zł na GPU nie jestem w stanie. W tamtym roku kupiłem thin clienta z miejscem na dedykowane GPU, wrzuciłem jakiegoś GF730, Windows XP, nakupiłem gierek z 2000-2005 i cieszę się jak małe dziecko. Proste odstresowywacze. Pograsz godzinkę w tygodniu, wrócisz tydzień później i wiesz co masz dalej robić, a nie kminisz co dalej, żeby nic nie przeoczyć :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie rynek GPU się totalnie zepsuł... prawie 2 lata temu kupiłem i tak już wtedy "starego" technologicznie 6950xt  (wyszedł mnie niecałe 3k, jeszcze sprzedałem grę za 150). Dziś za te pieniądze nie kupię tak naprawdę nic zauważalnie szybszego...co najwyżej kosmetyczna różnica będzie, niezauważalna bez osd.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Krzysiak Mam ten sam problem. Dostałem od znajomego "koszyk" złożony przez jego znajomego informatyka. Złapałem się za głowę, bo nic tam nie pasowało :E 32 GB RAM 7600 Mhz do AMD, zasilacz MSI za 800 zł, chłodzenie Dark Pro 3 za 400 zł (do 9800X3D), a wisienka na torcie to Asus TUF 4080S za 5.8k zł kiedy premiera 5080 za tydzień :E Sklepałem mu zestaw tańszy, lepszy i jeszcze z 5080 to powiedział że "zastanowi się". :E 

• Haha 2
Opublikowano

Dlatego ja pewnie leciwego już 1660S zamienię na coś maks do 1500.

Pomyśleć że kupiłem go w jakiejś odklejonej promocji za 700zl gdzie inne chodziły wtedy po 1100.

Żałowałem jednak trochę że nie kupiłem 2060 jak był w promce..

Opublikowano (edytowane)

Ja swojego rtx 2060 kupiłem używkę za jakieś 250€, potem jak były te jazdy z cenami sprzedałem za 450€ od ręki, a rok później kupiłem znowu za 150€ :E

Choć największa odklejka, której do tej pory nie rozumiem to były tylne satelity do kina domowego. Nowe kosztowały 199€ w sklepie SONY. Sprzedałem je po jakichś 5-latach za... 450€ w ciągu kilkunastu minut. Najlepsze, że nadal nie ogarniam o co chodzi z tymi cenami za nie, bo... kompletne zestawy Soundbar + Subwoofer+ te satelity szło wtedy używane kupić poniżej 400€, i te ogłoszenia wisiały tygodniami. 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

Ja zawaliłem w czasach jazdy covidowo kryptowalutowym... sprzedałem 5700xt za 2k a tydzień czy dwa później za 4k szły od ręki, nie odebrałem drugiego 3070 za coś koło 3 gdy niedługo później spokojnie za 5 szło sprzedać, a cena nawet chyba do okolic 7 w pewnym momencie wybiła 😂😅

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Dzisiaj jedna z naszych firmowych X3 2.0 diesiel z miękką hybrydą która w grudniu była kupiona jako nówka z 10km na liczniku trafiła na serwis, bo drugi raz aku się rozładował. Okazało się, że ktoś gdzieś po drodze już raz wymienił akumulator bo pierwszy się nie ładował, teraz aso stwierdziło, że ten też się nie ładuje albo w ogóle nie ma ładowania 8:E niemieckie premium...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

niby się nie zna ale czemu AMD (akurat tak się złożyło, że najlepiej się spina w budżecie R5 7500f/7600 i rx7800xt) i on to musi przedyskutować

Nie ma co się dziwić, radeonów nigdy się nie poleca komuś kto się nie zna albo będzie wracał :D

Co innego ryzen

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Varta kaput, dzisiaj sąd w DE przyklepał bankructwo, gdyby ktoś myślał o nowym akumulatorze to warto o tym pamiętać, żeby komuś za rok nie wcisnęli aku.

E? Sąd dzisiaj dał zielone światło dla restrukturyzacji. Spółka zniknie z giełdy 

Widzieliście Fiata Pandina? Pocket Size SUV :E

Edytowane przez marko
Opublikowano
3 godziny temu, marko napisał(a):

Akurat mój układ pokarmowy jest, póki co, pancerny.

Miałem tak samo przez długie lata. Nie było połączenia, które sprawiło mojemu żołądkowi jakiekolwiek problemy. Do pewnego dnia kilka miesięcy wstecz, kiedy o mało nie zginąłem przez … jajko.

Stanowiły one podstawę mojej diety od zawsze. Któregoś pięknego poranka, po zjedzeniu dwóch jajek sadzonych przygotowanych przez teściową, myślałem że umrę. Dosłownie chodziłem po ścianach nie mogąc wytrzymać z bólu. Pomyślałem, że to jakiś dziwny zbieg okoliczności i może połączenie jajek i mocnej kawy mi zaszkodził jednorazowo albo ta „wiedźma” próbowała mnie ubić, ale nie. Sytuacja w mniejszej skali, ale powtarzała się po jakiejkolwiek formie zjedzonego jajka - z wyłączeniem ciast i deserów.

Nie byłem z tym problemem u żadnego specjalisty, ale mocno ograniczyłem w diecie jaja. Co zjem więcej jak jedną sztukę, znów zaczyna się wykręcanie żołądka na lewą stronę. Chyba muszę się tym tematem jednak zająć, bo strasznie brakuje mi jajecznicy :P

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Nie ma co się dziwić, radeonów nigdy się nie poleca komuś kto się nie zna albo będzie wracał :D

Tylko z drugiej strony czemu? Bo po internetach krążą urban legend jakie to niby radki problematyczne? Od prawie 2 lat 6950xt i zero mitycznych problemów z kartą, a instalowałem każdy kolejny sterownik...w zeszłym roku raz świrowała, ale okazało się że winowajcą były przedłużki kabli od zasilacza. W kolejnych dwóch kompach w domu też radki - 6600 i 7800xt (akurat zawsze lepiej wypadały w budżecie jaki był, nie że bardziej lubię niż nv) i to samo...działają bez najmniejszych problemów ;)

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Seeba03 napisał(a):

albo ta „wiedźma” próbowała mnie ubić, 

A nie wpadłeś na to, że te jaja były zaklęte? :E w bajkach dokładnie tak postępują wiedźmy 

@Krzysiak sam jestem mega zrażony do Radeona. 3 podejścia miałem i zawsze jakieś problemy z softem czy dziwnymi spadkami wydajności. 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

@markoidąc tym tropem powinienem być zrażonym do GeForców, bo jeśli przez wszystkie lata gdy się w to bawię miałem problemy z kartami to właśnie zielonymi :E

W tym konkretnym przypadku bardziej się rozchodzi o to, że przy proponowanych roszadach na placu boju został 4060ti 16gb...do 1440p :D Czyli wydajność mniej więcej 3070 :D 4070/super które były przeze mnie podane jako alternatywy też odpadły na starcie bo 12GB 😅😂

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Tylko z drugiej strony czemu? Bo po internetach krążą urban legend jakie to niby radki problematyczne?

Bo NV jest stabilniejsza i lepiej wspierana przez producentów gier. Dla osoby która się nie zna stabilność i pewność jest ważniejsza niż wyciśnięcie każdego % perf z danego budżetu  ;)

Kiedyś tak poleciłem 5600xt albo 5700xt i później "klient" wracał z black screenami a jak debugowałem to rzeczywiście ludzie opisywali takie "urban legend".

Długo taką przewagę cpu miał też Intel nad AMD ale to już przeszłość, w przypadków radeonów jednak nadal NV.

Edytowane przez Wu70
Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałem, akurat mam w 3 kompach radki bo tak się złożyło i nie odczyniam nad nimi szamańskich modłów żeby były stabilne...no i stabilne są :E Wiesz, że czarne ekrany na rdna1 to były jakieś 6 lat temu zaraz po premierze tej archi i dawno to naprawili? ;) 

Generalnie wybierając między 4060ti a 7800xt nawet nie ma się nad czym zastanawiać, bo ta pierwsza karta to po prostu słaba karta do 1440p (70 12GB odpadły "bo mało ram", na droższe z większą ilością pamięci nie ma budżetu) ;) Tu trzeba patrzeć przez ten pryzmat a nie ogólnie nv vs amd ;) 

Czemu go odesłałem z kwitkiem? Ano temu że już tłumaczyłem 1,5 roku temu, że jeśli już chce puga rcz to nie z thp tylko z hdi, nie posłuchał, uparł się na thp i pojechaliśmy oglądać thp którego ostatecznie kupił...ale gdy teraz go ktoś pyta czemu to psujące się gówno pod maską wybrał jest "no przecież byłem z Krzychem" sugerujące jakobym ja to doradził i wdupczył go na minę. No i tu jak ktoś obśmieje to będzie "no przecież Krzychu mi to złożył" :E Dbam o swoją "markę" :rotfl:

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1