Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od siebie polecam węże Cellfast Hobby. Bardzo elastyczny i się nie zagina. Z tańszych mam jeszcze Vartco Professional Plus w wersji 3/4". Nie jest tak elastyczny jak Cellfast, ale nadal całkiem ok.

Zraszacze mam też od Cellfast, konkretnie ten model https://amzn.eu/d/gVEmrVR i ten https://amzn.eu/d/c5VTgRV. Z obydwoma mam ten problem, że czasami się zacinają i przestają obracać. Ale mam też bardzo twardą wodę.

Opublikowano

Z cellfasta mam za to grabie...
Za pewnie wiecie jaki jest przeskok jak się zaczyna używać metalowego szpadla...

To jak się przechodzi na grabki z metalu/tworzywa... to jest dopiero przepaść!

Opublikowano (edytowane)

Polecam dobrą dmuchawę do ogarniania liści. To jak u nas dozorca ogarnie wszystkie liście, to jest prze kozak. Zgarnie wszystkie liście, wydmucha wodę z każdego zakamarka, i się w ogóle nie namacha. Jedną dmuchawą 

Nie wiedziałem, że w niektórych rejonach Polski obowiązuje zakaz. To nie polecam :E 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, marko napisał(a):

Polecam dobrą dmuchawę do ogarniania liści. To jak u nas dozorca ogarnie wszystkie liście, to jest prze kozak. Zgarnie wszystkie liście, wydmucha wodę z każdego zakamarka, i się w ogóle nie namacha. Jedną dmuchawą 

w Niemczech pozwalają na takie cuda?

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

O to mnie zaskoczyliście, że w Polsce istnieje zakaz. Poprawiłem post.

W Niemczech można to stosować, ale w konkretnych godzinach. Choć raz wolno coś w DE, a w PL nie :E 

ale... wygoglowałem jakiś artykuł. Dmuchawa szkodzi szerokopojętej biologii podłoża, dlatego nie powinno się jej używać, tylko normalnie grabek, ale... nie można całkowicie zabronić korzystania z dmuchawy, bo jest to sprzeczne z prawej europejskim. Jakie dokładnie przepisy, itd. nie są jednak podane. I jak tak na spokojnie się zastanowię, to faktycznie nasz dozorca ogarnia tym cały parking i chodniki. Służby komunalne też ogarniają tym tylko chodniki. Po trawnikach jeżdżą zgrabiarki i zbierają liście. 

Yyy... Jak googluję dalej, to wychodzi, że zakaz nie jest ogólnopolski, tylko decydują miasta / sejmiki wojewódzkie :hmm:

BTW. zwykła kosiarka do trawy też bardzo fajnie zbiera liście. 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, marko napisał(a):

Yyy... Jak googluję dalej, to wychodzi, że zakaz nie jest ogólnopolski, tylko decydują miasta / sejmiki wojewódzkie :hmm:

Tak. W Łodzi tez był zakaz, ale Hanka po roku odwołała :E bo się podobno pracownicy buntowali.

3 minuty temu, trepek napisał(a):

Dokładnie. Ja jestem leniwy i nigdy nie grabie liści tylko koszę trawnik :E 

jak pojadę do teściów, to lubię sobie wziąć szerokie grabie Fiskarsa (polecam, teściu sobie je zażyczył na urodziny i dobrze wybrał) i pograbić trawnik z liści, tak w ramach odchamienia :E

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, huudyy napisał(a):

jak pojadę do teściów, to lubię sobie wziąć szerokie grabie Fiskarsa (polecam, teściu sobie je zażyczył na urodziny i dobrze wybrał) i pograbić trawnik z liści, tak w ramach odchamienia :E

Zapraszam do mnie. Mam takie grabie, trawnik, liście i piwo, ew. whiskey + burgery z grilla :E 

Edytowane przez GordonLameman
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, trepek napisał(a):

Może grabarz? :pajac:

Jak na następne urodziny poprosi o szpadel, to ja bym się zaczął martwić... :E

4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Zapraszam do mnie. Mam takie grabie, trawnik, liście i piwo, ew. whiskey + burgery z grilla :E 

Z tym odchamianiem może być jednak problem :P;)

Edytowane przez marko
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, marko napisał(a):

Teściu chciał na urodziny grabie? Rozumiem wędkę, siekierę, ale... grabie?!

lekarz, który na co dzień ma dosyć ludzi - nie zrozumie ten, kto nie złapał za grabie :E

24 minuty temu, trepek napisał(a):

Może grabarz? :pajac:

close enough XD

17 minut temu, marko napisał(a):

Jak na następne urodziny poprosi o szpadel, to ja bym się zaczął martwić... :E

już ma, sam sobie kupił na gwiazdkę :E

facet całe życie mieszkał w bloku, od kilkunastu lat ma własny dom z małą działką na który zapracował i widać, że wcześniej brakowało mu takiego stylu życia. Zazdroszczę jego podejścia do slow life.

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Myślę że jak wbijemy tam całą blablą, to nawet widelcami i nożyczkami w jeden wieczór wyliżemy Ci ten trawnik na murawę, Ty tylko grilla zapewnij, my resztę :E

• Like 1
  • Haha 3