Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Taka ciekawostka. Będąc na urlopie i jeżdżąc sobie po Włoszech zauważyłem że jest bardzo dużo stacji benzynowych gdzie w ogóle nie ma dystrybutorów dla ON. Jest tylko PB :E

Przypadek ? 

Spróbuj pojechać na włoską prowincję autem które wymaga 98 oktanów :E mniej stacji jak punktów ładowania Tesli. 

A co do nieobecności diesla to marko dobre wytłumaczył. 

5 godzin temu, bbandi napisał(a):

Tak samo powinno sie publiczne chłostać właścicieli diesli z wyciętym DPF, jedziesz za takim i jak puści chmurę to musisz ten syf wdychać.

Absolutna zgoda. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
2 godziny temu, marko napisał(a):

To dużo zależy od lokalnych uwarunkowań. Tam sprawdzają się małe autka, gdzie nie montuje się diesla. Jest za to pełno stacji LPG. 

Tak samo w DE ciężko uświadczyć stację z LPG. Większość ma diesle 

Doprecyzuje, makaroniarze płacą podatek od pojemności silnika, dla tego królują małe, proste benzyniaki ;)

• Upvote 1
Opublikowano
49 minut temu, LYCONE napisał(a):

@GordonLameman

Taa, też nie lubię całkiem zmiażdżonych, te były idealne, końcówki z crustem, a wnętrze soczyste. 

Mayo Sriracha też lubię, ale idę na łatwiznę i kupuje gotowy...

No, takie są idealne. Z tym crustem jest tak, że niektóre knajpy dodają do mięsa pewne dodatki pomagające w tym cruście.

Wlasnie największą różnicą jest to, że sosy robię zawsze sam - czy to hamburgerowy, czy bbq, czy bbq wiśniowy czy teraz mato sriracha. Robi robotę :) 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

Spróbuj pojechać na włoską prowincję autem które wymaga 98 oktanów :E mniej stacji jak punktów ładowania Tesli. 

Tu się zgadzam bo na prowincji to sobie zdjęcia mojej 3 robili. Nigdy nie widzieli takiego samochodu i jeszcze na zielonych blachach

Ja sam miałem okazję zobaczyć stare Fiaty w akcji z lat 80-90 :E

Stacje bez ON widziałem praktycznie wszędzie. Nie tylko na prowincji. Mało tego często mijałem stacje gdzie były tylko dystrybutory PB bez LPG. 

1 godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Doprecyzuje, makaroniarze płacą podatek od pojemności silnika, dla tego królują małe, proste benzyniaki ;)

Może to jest powodem ;)

Opublikowano

Włosi mają ogólnie w dvpie auta. Jedzie do przodu? To wystarczy. Znajomi mieli za to przygody. Jedno się rozkraczyło, to cały urlop stało auto w tamtejszym warsztacie. Drudzy ściągali auto lawetą do Polski, bo nadal było taniej zapłacić za lawetę + naprawę w Polsce. Ale to było kilka lat temu, teraz przy obecnej drożyźnie chyba wyszłoby na jedno

Opublikowano
11 godzin temu, raiders napisał(a):

Ogólnie  taki serwis filtrtowo-olejowy  olejowy robię  raz w roku   chyba ze szybciej  nastukam te 10-15tys .

U mnie wszystkie filtry co 10k km.

Tak btw wybieram się za miesiąc autem na tripa do Grecji, lecę przez Słowację, Węgry, Rumunię i Bułgarię. Jakieś rady, na co się przygotować? Co warto zaliczyć po drodze jadąc tymi państwami? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Takich składaków musi teochę jeździć po polskich drogach...

Właśnie widziałem to na fb. Ale właściwie co tam się odwaliło, że 5 aut brało udział w wypadku? O przyczynę nie pytam bo to pewnie wiadomo, trzeba było zawalidrogi wyprzedzać ale chodzi o przebieg.

Ja dziś wracałem z Poznania do Szczecina. Grubo z nad morza było. W moim kierunku luz ale wracających z nad morza była masa, korek na S3, na krajowej 24 łańcuch aut praktycznie non stop. Oczywiście nie zabrakło motorków lecących środkiem jezdni i musisz mu zjechać. Oraz nagrzanych w BMW co nie myślą, że jak będą wyprzedać na żyletki w takim ruchu to i tak nie oszczędzą nawet 10ciu minut. A nad morze to jeżdżę często, i tego co się działo w czerwcu to jeszcze nigdy nie było. W te wakacje prognozuję kompletny armagedon nad polskim morzem.

• Upvote 1
Opublikowano

Takie naprawy samochodów powinny być zakazane. Albo co najmniej użytkownik powinien być wprost informowany o tym, że tak się to może kończyć. 

Większość ludzi nie ma świadomości w tym zakresie. 

Czasem jak mówię że przed wyborem auta moja żona robi risercz w zakresie bezpieczeństwa to się ludzie na mnie patrzą jak na UFO. 

Opublikowano
9 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Takich składaków musi teochę jeździć po polskich drogach...

Jeździ i będzie jeszcze długo jeździć przyczyna prosta ,cena aut   auto używane 10 letnie ~ 40tyś    8 latek  to już ~55tys    ,  auta nowe w UE  absurdalnie drogie  bez 120tyś   na podstawowe wersje  ,gdzie to samo auto  w Chinach  kosztuje 66tys , a  USA 75tys.

Jak długo będzie zmowa cenowa  europejskich producentów tak długo będą nas pompować na kasę ,brak konkurencji to drugie  .Lament ze chinczyk wchodzi na UE z autoami nie bez powodu bo  producenci UE widzą realną konkurencje    i bedą musieli schodzić z cen za swoje  autka .

Opublikowano
W dniu 21.06.2025 o 07:47, dannykay napisał(a):

No to lepiej ten hajs zainwestować w docieplenie. A jeszcze dopytam. Grzejniki czy podłogówka?

Pokoje grzejniki, reszta podłogówka. Powierzchniowo wyjdzie pewnie 50/50, może 60/40 na korzyść podłogówki.

W dniu 20.06.2025 o 15:18, lesiu155 napisał(a):

Dwa dodatkowe pytania:
1. Mam problem z klimą w furze - czasem działa okej, a czasem (zwłaszcza, kiedy się solidnie wnętrze nagrzeje) zimne wieje tylko z kratki kierowcy lub z lewej kratki nawiewu na szybę, w zależności od tego który nawiew ustawię, pomiędzy trybami się normalnie przełącza. Gdzie szukać?
2. Zacząłem się interesować tematem leasingu auta, mam maksymalnie 2,5 roku na zmianę samochodu (SCT, ha tfu), ktoś jest tutaj w stanie coś więcej niż jest w necie powiedzieć?

Podbijam

Opublikowano
Cytat

O przyczynę nie pytam bo to pewnie wiadomo, trzeba było zawalidrogi wyprzedzać ale chodzi o przebieg.

@KiloKush

Może nie zrozumiałem ironii, ale przyczyną było raczej wyprzedzanie i nie ma to znaczenia kogo. 

Jak ktoś jedzie wolno to niech jedzie, jego wybór. na pewno nie on jest winien tego, że komuś się spieszy.  

Opublikowano
Godzinę temu, raiders napisał(a):

Jeździ i będzie jeszcze długo jeździć przyczyna prosta ,cena aut   auto używane 10 letnie ~ 40tyś    8 latek  to już ~55tys    ,  auta nowe w UE  absurdalnie drogie  bez 120tyś   na podstawowe wersje  ,gdzie to samo auto  w Chinach  kosztuje 66tys , a  USA 75tys.

Jak długo będzie zmowa cenowa  europejskich producentów tak długo będą nas pompować na kasę ,brak konkurencji to drugie  .Lament ze chinczyk wchodzi na UE z autoami nie bez powodu bo  producenci UE widzą realną konkurencje    i bedą musieli schodzić z cen za swoje  autka .

Sam jesteś zmowa cenowa

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, marko napisał(a):

Sam jesteś zmowa cenowa

To jak to nazwać inaczej ? zobacz sobie ceny nowego auta ze średniego segmentu w UE ,Polsce  i zobacz ile ten sam model kosztuje w Chinach ,Japonii czy USA  .

Ponad 18 lat siedzę w automotive  nie powiesz mi ze  auta UE są tańsze  i lepiej wyposażone  niż  konkurencja z Chin,Korei  w tej samej cenie 

Edytowane przez raiders
  • Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Tak btw wybieram się za miesiąc autem na tripa do Grecji, lecę przez Słowację, Węgry, Rumunię i Bułgarię. Jakieś rady, na co się przygotować? Co warto zaliczyć po drodze jadąc tymi państwami? 

Byliśmy teraz na długi weekend nad Balatonem. Na Słowację przez Barwinek do Koszyc - najgorszy odcinek, kawałek autostrady co tam jest na południe od Koszyc do granicy z HU spoko, reszta dróg raczej średnia, ale piszę to z perspektywy podróży na tanim gwincie, na seryjnym zawiasie pewnie by mi aż tak to nie przeszkadzało :E Węgry za to spoko, w zasadzie cała trasa autostradami/ekspresówkami. Spalanie wyszło 5,8l więc jak się zatankowałem na Orlenie w Barwinku, tak pojechałem, wróciłem i znowu tankowałem na tej samej stacji :D 

Opublikowano
33 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

@lesiu155 sprawdzałeś ile masz czynnika? Dokładnie takie objawy miał mój tata jak czynnika było mało.

miesiąc-dwa temu był na serwisie, nowa sprężarka i skraplacz, sprawdzona szczelność i czynnik, raczej nie to...

Opublikowano
5 minut temu, raiders napisał(a):

To jak to nazwać inaczej ?

to nie do konca zmowa cenowa w typowym znaczeniu, tj. jakichs producentow

tu jest kilka czynnikow, najwazniejsze:

1: podatki, podatki (od bezposrednich po posrednie)

2: cele europejskie (dlatego to nie jest zmowa producentow, mozna to bardziej podciagnac pod zmowe eu), eu nie chce promowac posiadania nowych aut, bardziej rezygnacje z aut.

dlatego eu proponowala chinczykom ze moga anulowac cla na elektryki ale musi byc cena minimalna zeby nie bylo zbyt tanio dla europejczyka XD

Opublikowano
@raiders, posłuchaj uważnie, bo @marko już nie ma do ciebie cierpliwości 😂:

Europejskie auta są droższe, bo wyróżnia je kilka aspektów:

1. Normy ekologiczne 🍃 – Europa ma bardzo restrykcyjne normy emisji spalin, dlatego producenci muszą inwestować w drogie technologie oczyszczania spalin, hybrydy, elektryki i cały ekosystem eko-zabawek.

2. Koszty pracy 💶 – Wynagrodzenia pracowników w Europie (szczególnie Niemcy) są na zupełnie innym poziomie niż w Chinach czy Korei Południowej, więc automatycznie przekłada się to na cenę końcową auta.

3. Materiały i jakość wykonania ⚙️ – Europejska jakość (zwykle) to lepsze materiały, wyższy standard montażu i wykończenie wnętrza. To wszystko kosztuje, ale czasem przynajmniej drzwi się otwierają bez problemu 😏.

4. R&D (badania i rozwój) 🔬 – Europejscy producenci inwestują ogromne środki w innowacje technologiczne i najnowsze rozwiązania, co oczywiście doliczają do ceny każdego auta.

5. Wizerunek marki – Marki premium, zwłaszcza niemieckie (a także japońskie i koreańskie), mogą podbić cenę również przez prestiż, tradycję marki oraz renomę, którą budowały latami.

Japońskie i koreańskie auta są droższe od chińskich z identycznych powodów, choć często znajdziesz tam lepszy balans jakości i ceny.

W skrócie: nie wszędzie jest zmowa cenowa – czasem po prostu dostajesz to, za co zapłaciłeś 😜🚗. Mam nadzieję, że teraz już temat nie wróci po raz 32768 na forum. Amen!

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano
@Karro, no jasne, Volkswagen i jego Dieselgate to był ciekawy przypadek "spełniania norm" 😉. Ogólnie rzecz biorąc chińskie auta sprzedawane w Europie muszą spełniać europejskie normy ekologiczne – inaczej nie byłyby dopuszczone na rynek. Problem w tym, że chińskie marki radzą sobie z tym często niższym kosztem (tańsza produkcja, tańsza technologia baterii, mniej kosztów marketingowo-wizerunkowych itd.).

A co do podatków, które zarzucił @kubikolos – oczywiście, że są super istotne. VAT, podatek akcyzowy, podatek środowiskowy, wszelkie możliwe dopłaty, opłaty recyklingowe – lista długa jak czekanie na naprawę Xiaomi SU7! 😅 Ale fakt – zawsze znajdą się ludzie, którzy poklepią cię po plecach, mówiąc, że "mogło być gorzej". Takie życie w UE: jest drogo, ale przynajmniej trochę czystszego powietrza. 😏🌍🚗

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano

Przede wszystkim koszty pracy. Tesla wypuściła autopilota, było sporo wypadków. Ktoś się przejął? Oczywiście były w mediach informacje o tym, ale Musk zrobił kilka wpisów na tweeterze i wszyscy dalej klaszczą brawo!

Teraz wyobraźcie sobie takie fakapy w Mercedesie czy BMW.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Słowacja: nawet jeśli trzeba nadrobić sporo kilometrów to jazda tylko autostradami - zwykłe drogi masakra, co chwila 50km/h. Do zwiedzania praktycznie tylko zamki - więc przejazdowo nie za bardzo. Fajne tunele.

Węgry - przepiękny Budapeszt (ale to na minimum dwa dni) półwysep Tihany.

Rumunia - połączenie "postkomunistycznej biedy" /dziury, brak chodników/ z przepięknymi zabytkowymi miejscowościami (wiele naprawdę przepięknych miejscowości). Do kompletu trasa Transfogarska. Omijać wschodnią część - tą zaraz pod Węgrami - trzeci świat jeśli chodzi o kulturę jazdy.

Bułgaria - praktycznie nic do zwiedzania przejazdem. 

Ogólnie wykupić winiety online wcześniej. Na Węgrzech standardowo problemy z paliwem - częste braki na stacjach, ograniczenie dla obcokrajowców do jednorazowych 10l (zawsze staram się tankować Słowacja i Rumunia - ostatnio wracając z Bułgarii przeleciałem całe Węgry z południa na północ w 2,5h bez zatrzymywania - rano, moi spali, pobudzili się na przerwie na Słowacji :E).

Edytowane przez bergercs
  • Like 1
  • Upvote 1