Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Gang napisał(a):

Co do systemów, to trudno nawet jak tak się stanie to i tak lepiej niż kogoś zabić. 

Kierowca stety lub nie raczej myśli o tym, że znów mu wywali ładunek a nie o tym, że gdy uśnie/zasłabnie to przynajmniej auto samo zahamuje :E 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.06.2025 o 10:14, bergercs napisał(a):

Słowacja: nawet jeśli trzeba nadrobić sporo kilometrów to jazda tylko autostradami - zwykłe drogi masakra, co chwila 50km/h. Do zwiedzania praktycznie tylko zamki - więc przejazdowo nie za bardzo. Fajne tunele.

Węgry - przepiękny Budapeszt (ale to na minimum dwa dni) półwysep Tihany.

Rumunia - połączenie "postkomunistycznej biedy" /dziury, brak chodników/ z przepięknymi zabytkowymi miejscowościami (wiele naprawdę przepięknych miejscowości). Do kompletu trasa Transfogarska. Omijać wschodnią część - tą zaraz pod Węgrami - trzeci świat jeśli chodzi o kulturę jazdy.

Bułgaria - praktycznie nic do zwiedzania przejazdem. 

Ogólnie wykupić winiety online wcześniej. Na Węgrzech standardowo problemy z paliwem - częste braki na stacjach, ograniczenie dla obcokrajowców do jednorazowych 10l (zawsze staram się tankować Słowacja i Rumunia - ostatnio wracając z Bułgarii przeleciałem całe Węgry z południa na północ w 2,5h bez zatrzymywania - rano, moi spali, pobudzili się na przerwie na Słowacji :E).

Dodam coś od siebie. Na SK lubię jeździć lokalnymi drogami (bywam kilka razy w roku na Basenova i Tatralandia), szczególnie przez góry (polany, widoki, lasy, strumyki, otwieram szyberdach i chłonę powietrze), ale to nie tranzytowo - wiadomo. 

Budapeszt jest spoko, ale czy taki piękny? Przyjechałem całe Węgry od zachodu po wschód, nie miałem problemów z tankowaniem :D Chyba nie ma co straszyć. Byłem tam 2 lata temu.

Na Rumunie wjechałem tylko do Oradei, taki Mikulov Rumunii. Winko, dobre jedzenie, stosunkowo niskie ceny - szczególnie za wypasione apartamenty :)

Edytowane przez LYCONE
  • Upvote 2
Opublikowano
46 minut temu, marko napisał(a):

@trepek 10 lat temu przepisy też wydawały się restrykcyjne. A jednak ktoś wpadł na pomysł, że to wszystko bez sensu i trzeba inaczej podejść do tematu. I to co przeszło te restrykcyjne testy sprzed 10 lat, miałoby problemy z tym co wymaga się obecnie.

Zresztą przepisy w wielu przypadkach wydają się restrykcyjne (przynajmniej w chwili obecnej tak się nam wydaje), a życie pokazuje że no... nie bardzo i trzeba inaczej ugryźć temat. 

Spokojnie, przyjdzie jeszcze że będziesz miał opaskę na ręce monitorującą Twoje funkcje życiowe czy inny wynalazek. Kwestia czasu.

W Mercu jest ATTENTION ASSIST ;) w skrócie analizuje styl jazdy i wykrywa zmęczenie i to działa. 

Opublikowano
5 godzin temu, bergercs napisał(a):

Na Węgrzech są "fale" z tymi paliwami - najpierw sztucznie utrzymywano niskie ceny, więc było jak z awariami na Orlenach za Osrajtka. Potem co jakieś ograniczenia współpracy z ruSSkimi to znowu braki. Wakacje 2022 całe wakacje paliwo można było kupić przez jakąś godzinę rano i pusto, podobnie końcówka 2023, początek 2024.

Budapeszt polecam nocą - stara część miasta, obowiązkowo nocą góra Gellerta, w ciągu dnia wyspa Małgorzaty itd.

Rumunia - kopalnia soli  Turda, Braszov, Sybin, Targu Muras, trasa 15 /z jednej strony rzeka, z drugiej góry/ i masa małych miejscowości w Karpatach - tam można bez końca wymieniać.

Rumunie traktuje jako miejsce, które tylko ledwo musnąłem :D Kiedyś się tam wybiorę. Narazie posmakowałem Azji i mam ochotę na więcej. 

Opublikowano (edytowane)

O kurde, a kiedyś miałem na plakacie żółte Audi RS4 B5 oraz żółego Saaba 9-3 Viggen. Debil ze mnie był :E

P.S.

Wczoraj sprzedałem swojego ESa :| Był czerwony, czuję jak mi IQ leci w dół :E

Edytowane przez trepek
  • Haha 2
Opublikowano

Zaczynam coraz intensywniej się rozglądać za nowym autem. I tak wczoraj na relacji na fb rzuciła mi się w oczy 528i F10 z Japonii, cena wywoławcza 2500 PLN, 2013 rok. Patrzę na otomoto - startują od 40k czyli 45 to takie rozsądne minimum. Dzisiaj dzwonię z ciekawości i pytam - ile taka f10 na gotowo pod dom, już po wszystkich opłatach etc. Kuhwa, 60-65k :E tego to się absolutnie nie spodziewałem. Ja rozumiem, że japończycy dbają, niski przebieg ale 50% więcej za - co tu mówić - popularne i dosyć stare auto, którego sporo jeździ? No bez jaj :E