Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest wlasnie dbanie o auto, ja tez w berlingo wymieniałem olej co 10k km, zawsze odczekane kilka minut przed wylaczeniem silnika, żeby ostygł, zrobilem błąd ze po zakupie nie dałem do konserwacji podwozia, rocznik 2004,  kupiony 2006, wczesniej był moim służbowym autem, oddałem w 2024 tylko dla tego ze podwozie bylo w strzepach przez rudą.

Opublikowano
16 godzin temu, Seeba03 napisał(a):

W ramach ciekawostki, wyzionął ducha w dniu rezerwacji sali na wesele. 

Mi Astra padła w drodze powrotnej z zakupu następcy.

Można powiedzieć, że auto zajeżdżone do końca :D 

Kupił jakiś mechanik, który chyba sobie ogarnął temat, bo 3 miesiące po sprzedaży auto dostało nowy przegląd. 

Opublikowano (edytowane)

Kilka dni temu w opolskim jakiś dziadek 76 lat TOCZYŁ się 4km/h swoim passatem bez jednej lampy i przeglądu gdzieś blisko do mechanika, akurat napatoczyła się policja, dostał 4500zł mandatu.

Dzisiaj w nocy obok Krotoszyna 22 letni ukrainiec z mając 1,2‰ dachował bo chciał odpalić papierosa. Dostał 300zł mandatu.

Chyba nie muszę wam tego komentować moimi słowami.

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano

link4 dzwoni z oferta przedłużenia OC. Y2Y zwyżka o 160PLN z 780 na 940. Kilka dni wcześniej ubezpieczałem dom u nich i ma mieszkanie ubezpieczone.

Mój teść (niemal identyczne auto, też bez szkód i mandatów) Y2Y wyszło niemal to samo cenowo (coś koło 750PLN). Pytam Panią skąd ta zwyżka a ona coś o sumach gwarancyjnych z listopada...pitu pitu. W tym samym czasie porównywarki w stylu mubi za podobny zakres wypluwają OC od 660PLN...

Opublikowano (edytowane)

@Katystopej

Skąd info o mandacie 300 zł?
https://epoznan.pl/news-news-166815-pijany_ukrainiec_probowal_odpalic_papierosa_w_trakcie_prowadzenia_auta_kilka_razy_koziolkowal_interwencja_trwala_ponad_12_godzin

Za jazdę po pijaku od razu kierowany jest wniosek do sądu - nie można za to ukarać mandatem.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

@Katystopej

Skąd info o mandacie 300 zł?
https://epoznan.pl/news-news-166815-pijany_ukrainiec_probowal_odpalic_papierosa_w_trakcie_prowadzenia_auta_kilka_razy_koziolkowal_interwencja_trwala_ponad_12_godzin

Za jazdę po pijaku od razu kierowany jest wniosek do sądu - nie można za to ukarać mandatem.

Za jazdę po pijaku, ale jego nie zatrzymali nawalonego, tylko przyjechali jak już leżał w rowie. Teoretycznie równie dobrze mógł się schlać już po dachowaniu :E

Screenshot_20250822-141645.png

Opublikowano
14 minut temu, Katystopej napisał(a):

ten dziadek i 4500 jest sprawiedliwie wg. was? 

Ten dziadek jechał TRASĄ SZYBKIEGO RUCHU autem bez lamp (po kolizji, bardziej to wyglądało jak"bez przodu) i UWAGA najlepsze: z URWANYM DRĄŻKIEM KIEROWNICZYM (jedno koło skręcone na maxa w bok). 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem tydzień temu Polskę od morza po góry :D 

Zaliczone:

• Passat B5 wjeżdżający na rondo gdy już na nim jestem  cudem wyhamował 
  • BMW E90tki odwalające maniany na drogach
  • Polacy lubiący ścinanie zakrętów bez widoczności na górskich drogach 

Z ciekawostek co do cen:

Woda 250 ml butelka szklana w Międzywodziu 14 PLN vs Aperol w Włoskich  Alpach za 4 Euro z 400 ml

3 gałki lodów za 26 złotych vs we Włoszech 3 Euro.

Ceny w knajpach na wiosce zabitej dechami większe niż w Mediolanie

Nie które atrakcje w Polsce dla rodziny czyli  2 bilety normalne + 2 bilety ulgowe 360 zł :E

Dla przykładu Kopalnia Złota w Złotym Stoku wraz z maszynami średniowiecznymi kosztuje więcej o 60 zł więcej niż wejście na Duomo wraz z zwiedzaniem dachu i muzeum.

Edytowane przez KiloKush
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Ten dziadek jechał TRASĄ SZYBKIEGO RUCHU autem bez lamp (po kolizji, bardziej to wyglądało jak"bez przodu) i UWAGA najlepsze: z URWANYM DRĄŻKIEM KIEROWNICZYM (jedno koło skręcone na maxa w bok). 

Nie szybkiego ruchu tylko zwykłą krajówką.

W dalszym ciągu twierdzę, że 76 letni dziadek został za surowo potraktowany, 4500 to dla niego pewnie 2-3 emerytury, skoro prubował ratować takiego trupa, a ukrainiec zamiast być na froncie dostaje 300zł chociaż mógł skasować jakąś rodzinę. Kto stworzył większe zagrożenie, ten dziadek tocząc się 4km/h czy najebany ukrainiec dachując?!

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Ścinanie zakrętów bez widoczności - absolutny standard. Uwielbiam serpentyny i za każdym razem trafi się taki debil. Najczęściej w BMW albo… Seicento. 

Ewentualnie na motocyklu i nie ogarnia przeciwksrętu przez co ląduje na Twoim pasie... 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio wyjeżdżam z myjni, pas szeroki na 3 tiry ale zająłem prawy skrajny bo wjeżdżałem na obwodnice i oczywiście gość w Audi A8 wjeżdża na mój pas z naprzeciwka (wjechał na te myjnie z obwodnicy) się wykrzywia bo on wielgim audi wjeżdża i musi zamach wziąć.

Edytowane przez bbandi
Opublikowano
1 godzinę temu, Katystopej napisał(a):

, 4500 to dla niego pewnie 2-3 emerytury, skoro prubował ratować takiego trupa, a ukrainiec zamiast być na froncie dostaje 300zł chociaż mógł skasować jakąś rodzinę

Po pierwsze - coś więcej a poparcie tych 300zł niż słowa ratownika medycznego (zresztą nawet nie wiemy czy to medyk, czy nie jakiś Map_C, który "nie przepada za ukrami"),  a nie policjanta? Tym bardziej, że sprawa trafi do sądu więc:  przy tym stężeniu jest to MINIMUM 5000zł, zakaz prowadzenie pojazdów od 3 do 15 lat a za spowodowanie wypadku może zasądzić więzienie - nawet do lat 12 (w nikogo nie wj..ał więc tu na 99% bez kratek). Więc nie, nie skończy się to na 300zł.

Większe zagrożenie? Jeśli będziesz sobie jechał z rodziną setką i gość z naprzeciwka odbije na czołówkę (wymontuj sobie z auta drążek - albo końcówkę - i zrób jazdę próbną - najmniejszy kamyczek, nierówność i auto samo sobie zmieni kierunek)  to może zrozumiesz co ten idiota odj..ał.  Auto było niedopuszczone do ruchu, stan techniczny tragiczny - myślisz, że on jechał go tam doprowadzić "do ładu"?  Ktoś,  kto żałował kilkaset zeta na lawetę /da się zrozumieć sam  brak lampy i zderzaka ALE ON MIAŁ UJEB.Y DRĄŻEK KIEROWNICZY co oznacza, że tylko jedno koło nadawało kierunek/ z pewnością zrobi "igłę" z tego angola.

A gdyby przez idiotę zginęłoby kilka osób to ci, którzy tak żałują dziadziusia, pewnie pluliby na "nieudolną policję" i obwinialiby Tuska (zamiast ścigać drogowych przestępców, nasyłają policję na biednego dziadka /tego od Owsiaka/). Są jasno określone przepisy i kary za ich złamanie - ktoś jest na tyle głupi, że je ewidentnie łamie, to niech płaci. Najlepsze komentarze na fejsie pod postem o tym zdarzeniu: "dali mandat, zamiast pouczyć i wezwać lawetę, żeby zawiozła do warsztatu" - no pewnie, niech każdy tak "jeździ do warsztatu" - bo w najgorszym wypadku będzie trzeba zapłacić za lawetę.

• Upvote 4
Opublikowano

A w kwestii "300 zł':

" Kierowca chce się poddać karze.(...)22-latek ma otrzymać 2,25 tysiąca złotych grzywny, będzie musiał wpłacić pięć tysięcy zł na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym i dostanie trzyletni zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych."

7250. 

• Upvote 2
Opublikowano
22 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

link4 dzwoni z oferta przedłużenia OC. Y2Y zwyżka o 160PLN z 780 na 940. Kilka dni wcześniej ubezpieczałem dom u nich i ma mieszkanie ubezpieczone.

Mój teść (niemal identyczne auto, też bez szkód i mandatów) Y2Y wyszło niemal to samo cenowo (coś koło 750PLN). Pytam Panią skąd ta zwyżka a ona coś o sumach gwarancyjnych z listopada...pitu pitu. W tym samym czasie porównywarki w stylu mubi za podobny zakres wypluwają OC od 660PLN...

ja wczoraj dostalem info ile nowe OC... Y2Y, a nawet do 2 lat wczesniej, spadlo raptem o ~350 :E Placilem prawie 900 i lekko ponad 900, a teraz najtansza oferta cyk, 560pln. E60 2.5 2002, nie wiem na podstawie czego tak spadlo. Niby cos bylo pisane ze ceny ubezpieczen lekko poszly w dol, ale nie az tyle. Jedyna anomalia, to 1k przebiegu (tyle podalem zeby dodali do poprzedniego roku, bo realnie to mniej by wyszlo). Moze stwierdzili, ze nie uzywam i zrobili promo :D

Opublikowano (edytowane)

Może tu jest jakiś elektryk i potwierdzi moją teorię :P

BTW: Byłem dziś w castoriamie i przejrzałem dwie lampy. Tam są najzwyklejsze oprawki ceramiczne, także na moje to zadziała ale..

Edytowane przez Gret
Opublikowano

Ludzie którzy idą do kasy samoobsługowej i nie ważą/kupują najpierw torby, tylko na koniec przepakowują od nowa powinni mieć automatycznie tatuowane na czole ”debil" :E

Opublikowano
35 minut temu, Gret napisał(a):

Może tu jest jakiś elektryk i potwierdzi moją teorię :P

BTW: Byłem dziś w castoriamie i przejrzałem dwie lampy. Tam są najzwyklejsze oprawki ceramiczne, także na moje to zadziała ale..

Będzie działać, oprawa nie ma znaczenia tylko zasilanie i źródło światła czyli żarówka/dioda.

3 minuty temu, Gang napisał(a):

Ludzie którzy idą do kasy samoobsługowej i nie ważą/kupują najpierw torby, tylko na koniec przepakowują od nowa powinni mieć automatycznie tatuowane na czole ”debil" :E

Jeden uj czy układasz w trakcie skanowania produktów czy po zapłaceniu układasz w siatce, czas na tę czynność poświęcony jest taki sam, przecież nie będziesz wrzucał na odpierdol wszystkiego do torby.

• Like 1
  • Upvote 1