lesiu155 136 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września W dniu 13.09.2025 o 11:12, kapcer napisał(a): Kobiety mają dziwne rozumowanie słowa "awaria" w aucie. Opowiadam żonie, że czuć wibracje w moim aucie przy wolnym przyspieszaniu w zakresie 60-80 km/h. W najgorszym wypadku do wymiany sprzęgło i dwumasa. "Znowu się psuje. Trzeba sprzedać tego grata i kupić coś innego.". Tłumaczenie, że to eksploatacja nie przechodzi (auto ma 17 lat i 300 tys. km z czego ja dołożyłem 70k przez ostatnie 3 lata). Z awarii przez 3 lata zaliczyłbym urwany gwint świecy i gwinty od poduszki silnika. Dla żony wszystko ponad hamulce, opony, oleje i filtry to awaria. Przy okazji. Lekkie wibracje budy na biegu jałowym i wyraźnie odczuwalne w czasie jazdy, ale tylko w zakresie 60-80 km/h. Słabną po odpuszczeniu gazu. Rzeczywiście dwumasa kończy swój żywot? Połosie, poduszki raczej 1
larry.bigl 452 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września Milutko, właśnie wpadło odszkodowanie za opóźniony lot z wakacji dla mnie i rodzinki. 4x400 ojro. Zwróciła się połowa wakacji wyszło, że tydzień w Grecji dla rodzinki wyszedł ok 1700 od osoby w szczycie sezonu Żeby nie było lekko musiałem po reklamacji napisać 2x wezwanie do zapłaty i wysłać skargę do ULC. 4 1
Arczevski 137 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września Też miałem raz taką sytuację, z WizzAirem, więc od razu jak człowiek poczytał to nie nastawiałem się na sprawne poprowadzenie tematu. Na szczęście wystarczyło puścić wniosek, i jakoś po dwóch tygodniach Wizzair zasponsorował nowe panele na całe mieszkanie (bilety kosztowały grosze, więc wyszło dobrze do przodu :D)
Klima 33 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września Leroy Merlin potrafi zaskoczyć. Poza cementem, płytkami i wiertłem można tam kupić klocki hamulcowe, kolektor wydechowy albo turbo 1
KiloKush 607 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września Godzinę temu, larry.bigl napisał(a): Milutko, właśnie wpadło odszkodowanie za opóźniony lot z wakacji dla mnie i rodzinki. 4x400 ojro. Zwróciła się połowa wakacji wyszło, że tydzień w Grecji dla rodzinki wyszedł ok 1700 od osoby w szczycie sezonu Żeby nie było lekko musiałem po reklamacji napisać 2x wezwanie do zapłaty i wysłać skargę do ULC. Gdybym tylko odzyskał kasę za każdy raz co mi się pociąg PKP spóźnił albo nie przyjechał
Arczevski 137 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września Godzinę temu, Klima napisał(a): Leroy Merlin potrafi zaskoczyć. Poza cementem, płytkami i wiertłem można tam kupić klocki hamulcowe, kolektor wydechowy albo turbo Chyba jeden ze sprzedających na ich marketplace ma bałagan w pliku z produktami i tak zaciąga radośnie wszystko z błędnej podkategorii produktów
Katystopej 984 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września Wymieniałem se ram w lapku z 8 na 16gb i pastę, przy okazji odkryłem psikusa 8 lat pod kablem zrobiło swoje 1
LYCONE 125 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września (edytowane) 6 godzin temu, larry.bigl napisał(a): Milutko, właśnie wpadło odszkodowanie za opóźniony lot z wakacji dla mnie i rodzinki. 4x400 ojro. Zwróciła się połowa wakacji wyszło, że tydzień w Grecji dla rodzinki wyszedł ok 1700 od osoby w szczycie sezonu Żeby nie było lekko musiałem po reklamacji napisać 2x wezwanie do zapłaty i wysłać skargę do ULC. Zawsze cieszy taki bonus Męczyłeś biuro czy bezpośrednio linie lotnicze? Edytowane 15 Września przez LYCONE
jarux 42 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września Godzinę temu, Katystopej napisał(a): Wymieniałem se ram w lapku z 8 na 16gb i pastę, przy okazji odkryłem psikusa 8 lat pod kablem zrobiło swoje Jeździć, obserwować 2
Krzysiak 1 519 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września 6 godzin temu, larry.bigl napisał(a): Milutko, właśnie wpadło odszkodowanie za opóźniony lot z wakacji dla mnie i rodzinki. 4x400 ojro. Zwróciła się połowa wakacji wyszło, że tydzień w Grecji dla rodzinki wyszedł ok 1700 od osoby w szczycie sezonu Żeby nie było lekko musiałem po reklamacji napisać 2x wezwanie do zapłaty i wysłać skargę do ULC. Mnie za 10dni z przejazdem, codziennymi obiadami w knajpach, sporą ilością zwiedzania też Grecja wyszła ~8200PLN za 5 osób, też szczyt sezonu bo przełom lipiec/sierpień 1
larry.bigl 452 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września 13 minut temu, LYCONE napisał(a): Zawsze cieszy taki bonus Męczyłeś biuro czy bezpośrednio linie lotnicze? Bezpośrednio linie lotnicze via email a potem skarga do ULC przez skrzynkę nadawcza epuap. 1
Digger 352 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września W dniu 13.09.2025 o 10:12, trepek napisał(a): Tak, dawka startowa. Jak ktoś ma laptopa z VCDSem to sobie to ogarniecie. Na zapłonie trzeba sprawdzić napięcie nastawniki RSW (tak dla pewności, powinno być w okolicach 0.72V z odchyłką 0.02V). Silnik odpalić, sprawdzić dawkę startową w BS (basic settings), nie w MS (measuring block). Dawka startowa w BS powinna być w okolicach 20. Dzięki za dokładne opisanie co trzeba zrobić! Tego VCDS można gdzieś normalnie ściągnąć?
Krzysiak 1 519 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września (edytowane) Zaczęło się...jeden dziś czekał pół godziny na otwarcie...3 miesiące przed czasem żeby nie zapłacić więcej za przegląd edit Gdy powiedziałem, że w sumie to nawet w czwartek mógł przyjechać po starej cenie to bardzo żałował iż zapłacił Edytowane 16 Września przez Krzysiak 4
trepek 1 345 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września 8 godzin temu, Digger napisał(a): Dzięki za dokładne opisanie co trzeba zrobić! Tego VCDS można gdzieś normalnie ściągnąć? Tak, wersję Lite (która wystarczy dla takiej diagnostyki) można pobrać stąd: Link 1
Krzysiak 1 519 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września Chwilę temu miałem "miszcza" z zapytaniem czy można wcześniej przegląd zrobić. Kiedyś tam za kilka miesięcy mu się kończy w aucie z LPG i przeliczył sobie, że robiąc w czwartek będzie do przodu o ~10PLN...no i przyjedzie 3
marko 714 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września jakby dało się zweryfikować, to założyłbym się, że gdzieś w kraju zgłosi się rekin biznesu z przeglądem do maja/czerwca. 18 godzin temu, Katystopej napisał(a): Wymieniałem se ram w lapku z 8 na 16gb i pastę, przy okazji odkryłem psikusa 8 lat pod kablem zrobiło swoje ja na weekendzie walczyłem z lenovo mojej żony. Objaw: po ekranie ładowania windowsa laptop po prostu gasł. Problem występował jedynie na baterii, na ładowarce wszystko elegancko. Pierwotnie był Windows 10, aktualnie z racji EOL przesiadka na Win 11. Podziałało 2 tygodnie i dalej te same objawy. Przetrzepany internet, chatgpt. BIOS od dawna zaktualizowany, sterowniki też. No wszystko wskazuje na problem z sekcją zasilania / baterią. Jedynie nie dawało mi spokoju, dlaczego gaśnie tuż po załadowaniu systemu... Autostart, wyłączyłem wszystko co się dało - komputer działa. I jestem w kropce, bo wyłączyłem jakieś popularne apki typu Spotify, MS Office, itp. Na razie obserwuję, ale no działa
Krzysiak 1 519 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września 1 godzinę temu, marko napisał(a): jakby dało się zweryfikować, to założyłbym się, że gdzieś w kraju zgłosi się rekin biznesu z przeglądem do maja/czerwca. 2-3 miechy przed czasem to dziś norma, myślę że w czwartek będzie największy ruch i największe absurdy w obliczeniach opłacalności
kapcer 75 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września Sam bym zrobił 2-3 tygodnie przed terminem. Niestety ponowna legalizacja zbiornika LPG dopiero za niecałe 2 tygodnie. Ale oburza mnie fakt dopłaty 96 zł za "badanie specjalistyczne" auta z instalacją LPG, gdzie "badanie" sprowadza się do sprawdzenia terminu ważności butli.
marko 714 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września (edytowane) Mi zawsze sprawdzali newralgiczne miejsca instalacji na nieszczelność. Ba. Robili analizę spalin. Edytowane 16 Września przez marko
kapcer 75 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września 3 lata temu sprawdzali mi kartkę i porównywali z numerem na butli. Kolejne 2 lata tylko kartka do weryfikacji czy termin nie minął.
Krzysiak 1 519 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września Większość diagnostów to nawet nie wie jak sprawdzać LPG
Petru23 249 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września (edytowane) Macie doświadczenie z dedykowanymi gumowymi dywanikami do samochodu? Coś polecacie, coś odradzanie? Mam u siebie do dostania kpl Ori forda z matą bagażnika za 570zl, co jest trochę duż (mimo, że i tak taniej niż w sieci (630 w oromo). Widzę po allegro też kpl od ok 200zl + mata, są i droższe. Ori nie sięga gumą za pedały a na tym mi zależy. Doświadczenie pokazuje, że guma ma być jak najwyżej Gdzieś po forach przewijają się Rigum i Frogum. Ktoś coś? Myślałem o czymś takim https://topdywaniki.pl/produkt/dywaniki-gumowe-i-mata-bagaznikowa-ford-kuga-phev-od-2020-idealnie-dopasowane-komplet/ 4 godziny temu, kapcer napisał(a): Sam bym zrobił 2-3 tygodnie przed terminem. Niestety ponowna legalizacja zbiornika LPG dopiero za niecałe 2 tygodnie. Ale oburza mnie fakt dopłaty 96 zł za "badanie specjalistyczne" auta z instalacją LPG, gdzie "badanie" sprowadza się do sprawdzenia terminu ważności butli. 96zl kosztuje wzięcie odpowiedzialności za stan butli na diagnostę Edytowane 16 Września przez Petru23
lesiu155 136 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września (edytowane) Ja po prostu poszedłem do salonu Opla i sobie kupiłem dywaniki. A mata jest duża więc ta cena mnie mocno nie dziwi. Edytowane 16 Września przez lesiu155
Katystopej 984 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września Godzinę temu, Petru23 napisał(a): Macie doświadczenie z dedykowanymi gumowymi dywanikami do samochodu? Coś polecacie, coś odradzanie? Mam u siebie do dostania kpl Ori forda z matą bagażnika za 570zl, co jest trochę duż (mimo, że i tak taniej niż w sieci (630 w oromo). Widzę po allegro też kpl od ok 200zl + mata, są i droższe. Ori nie sięga gumą za pedały a na tym mi zależy. Doświadczenie pokazuje, że guma ma być jak najwyżej Gdzieś po forach przewijają się Rigum i Frogum. Ktoś coś? Myślałem o czymś takim https://topdywaniki.pl/produkt/dywaniki-gumowe-i-mata-bagaznikowa-ford-kuga-phev-od-2020-idealnie-dopasowane-komplet/ 96zl kosztuje wzięcie odpowiedzialności za stan butli na diagnostę Mam u siebie coś takiego, nie jest to typowa guma, tylko spieniona czy coś takiego, sztywniejsze niż zwykłe, wytrzymalsze, kompletnie bezzapachowe
Rekomendowane odpowiedzi