Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Yyy, a nie słyszałeś o wyspecjalizowanych firmach od wynajmu? :)

Leasingodawcy też przerzucają się na wynajem.

W tej kwestii niewiele się zmieni.

Nikt nie mówi o tym, że auta mają by finansowane przez dealera - nie wiem skąd ten pomysł. 

Wiem. Przerzucają się ale w ogólnym rozrachunku klient na tym straci.

Dealer wpycha swoje finansowanie np. Volkswagen Bank, BMW FS itd. Z resztą jak klient ma dobre warunki i decyzję pozytywną u dealera to po co ma szukać dalej? Z tym, że wszystko koniec końców sprowadza się do wrzucenia kosztów w cenę pojazdu. Pracowałem w finansowaniu fabrycznym i wiem jak to działa.

Opublikowano
9 minut temu, jarux napisał(a):

Iść do sklepu po popcorn? 

Ps. W robocie trzymam zapas popcorn do mikrofali na wypadek śmiesznych telko, a w domu nic :kwasny:

Spokojnie, parę razy chłopaki zapewnią się nawzajem jacy to są męscy i zostawią kompleksy na dziś.

Krowa która dużo ryczy... 

Opublikowano
10 minut temu, jarux napisał(a):

Iść do sklepu po popcorn? 

Ps. W robocie trzymam zapas popcorn do mikrofali na wypadek śmiesznych telko, a w domu nic :kwasny:

Eeee tam. Przecież nie dojdzie do tego, że Sylwek napisze wszystkim, którzy dom na kredyt kupili/wybudowali, że mieszkają w domu prezesa banku. NIE DOJDZIE DO TEGO PRZECIEŻ?!

8 minut temu, KiloKush napisał(a):

Wiem. Przerzucają się ale w ogólnym rozrachunku klient na tym straci.

No nie sądzę. Ja na tym nie tracę, że nie bawię się ze sprzedażą auta i nie tracę na podatkach przy sprzedaży. 

8 minut temu, KiloKush napisał(a):

Dealer wpycha swoje finansowanie np. Volkswagen Bank, BMW FS itd. Z resztą jak klient ma dobre warunki i decyzję pozytywną u dealera to po co ma szukać dalej? Z tym, że wszystko koniec końców sprowadza się do wrzucenia kosztów w cenę pojazdu. Pracowałem w finansowaniu fabrycznym i wiem jak to działa.

No, ale jak uwzględnisz koszt sprzedaży auta w leasingu (i stratę na podatkach) to... wcale nie tracisz. 

Jeśli muszę sprzedać auto warte 50k z fakturą VAT to będę stratny o prawie 23%. :) 

W wynajmie tego nie mam. 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Eeee tam. Przecież nie dojdzie do tego, że Sylwek napisze wszystkim, którzy dom na kredyt kupili/wybudowali, że mieszkają w domu prezesa banku. NIE DOJDZIE DO TEGO PRZECIEŻ?!

No nie sądzę. Ja na tym nie tracę, że nie bawię się ze sprzedażą auta i nie tracę na podatkach przy sprzedaży. 

No, ale jak uwzględnisz koszt sprzedaży auta w leasingu (i stratę na podatkach) to... wcale nie tracisz. 

Jeśli muszę sprzedać auto warte 50k z fakturą VAT to będę stratny o prawie 23%. :) 

W wynajmie tego nie mam. 

No tak ale to wynika z przepisów. Na starych zasadach i ja tak kiedyś robiłem. Wykupowałeś auto na siebie jako osobę prywatną i sprzedawałeś bez płacenia 23%. Bo można było i takie były przepisy.

Nie wiesz na czym tracisz bo tego nie widzisz. Handlowiec z resztą też. To dzieje się nad nimi, że koszt finansowania i subsydia delaera są wrzucane w cenę pojazdu. Fakt jest taki, że gdy tego nie było to auta były tańsze, a rabaty większe.

Opublikowano
7 minut temu, KiloKush napisał(a):

No tak ale to wynika z przepisów. Na starych zasadach i ja tak kiedyś robiłem. Wykupowałeś auto na siebie jako osobę prywatną i sprzedawałeś bez płacenia 23%. Bo można było i takie były przepisy.

Spoko, ale to od kilku lat widać było w jakim kierunku idą przepisy. 

7 minut temu, KiloKush napisał(a):

Nie wiesz na czym tracisz bo tego nie widzisz. Handlowiec z resztą też. To dzieje się nad nimi, że koszt finansowania i subsydia delaera są wrzucane w cenę pojazdu. Fakt jest taki, że gdy tego nie było to auta były tańsze, a rabaty większe.

Widziałem FV na moją Octavię w wynajmie. Rabat w samym środku pandemii (wrzesień 2020) był dobry. 110k brutto zamiast 145k brutto. Moje zapytania na taką konfigurację dostawały 8-10k rabatu :) 

Nie, nie byłoby tańsze. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Sylwek tego nie napisze, bo Sylwek wie że leasing a kredyt hipoteczny to nie to samo 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Co wypominam?

Prawda w oczka kole?

Leasing =/= własność.

Zakup = własność 

Własność srasność. Najgorszy jest fakt, że klient będzie miał problem żeby policzyć sobie koszt takiego produktu. Bo wrzucasz koszt auta, serwisu i ubezpieczenia, opon. I policzyć to wszystko nie jest tak łatwo. A nie o to chodzi żeby było taniej i mniej zarobić, prawda? Przydałby się jakiś przepis standaryzujący to w jaki sposób trzeba przedstawić ofertę klientowi bo będzie jak z kredytami 20 lat temu i poukrywanymi kosztami/zapisami.

No i nie podobają mi się przepisy odnośnie leasingu w Polsce. Są dużo gorsze niż w DE czy Czechach. Jakby wręcz pisane pod prośbę delaerów samochodów.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano

Nie wiem kto jest w twoim, ja na pewno nie

12 minut temu, dannykay napisał(a):

Bardziej wygląda na ból dupy, że ktoś sobie może na leasing pozwolić i z tego korzysta na przykład jeżdżąc lepszym autem.

Na leasing pozwolić sobie może każdy, nie każdy ma potrzebę chwalenia się "swoim" które należy do banku.

Opublikowano (edytowane)

XD 

pokonał mnie doświadczeniem

A teraz idź do przeciętnej polskiej rodziny i im powiedz, że mogą sobie pozwolić na leasing BMW X5, gdzie ratka wyjdzie z 5k netto za sensowny konfig :E 

Edytowane przez dannykay
  • Like 2
  • Haha 2
  • Upvote 1