Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, galakty napisał(a):

O kurde to się ludzie zdziwią.... Nabrali kredytów, leasingów.... Cieszyli się że nie ma ZUS i netto zostaje więcej, sam zazdrościłem i miałem przechodzić :o 

A jeszcze przy wyborach w 2023 mówili "PO zawsze dbało o przedsiębiorców i b2b" xD xD 

Składki naliczą pracodawcy, ale fakt - później na konto wpłynie mniej. :) 

9 minut temu, dannykay napisał(a):

To Waldek grubo beknie :E 

Sławkowi Mentzenowi zabiorą cały biznes :E 

Opublikowano

nie każdy traktuje samochód jako rzecz świętą i chce się pokazać. Niektórzy traktują to jako zwykłe narzędzie żeby przejechać z punktu a do punktu b nic więcej. Nie jarają ich takie zabawi.

No i nie każdy chce się wyróżniać z tłumu nawet jak ma dużo.

A wracając do elektryków to też tak za różowo nie jest bo tu nawet lekkie uderzenie bokiem i bateria może iść do wymiany. To duża bolączka baterii. 

Opublikowano
47 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tak, cały outsourcing, umowy zlecenia, o dzieło, B2B - wszystko. 

PIP wjeżdża, ustala że to umowa o pracę, ZUS nalicza zaległe składki :E 

a US w bonusie dorzuca jeszcze odliczenia z pod. doch i VAT :E

Opublikowano
18 minut temu, Dimazz napisał(a):

No i nie każdy chce się wyróżniać z tłumu nawet jak ma dużo.

Ale to nie oznacza że ma jeździć autem za 5k :E 

Wystarczy nowe auto segmentu B i się wgl nie wyróżniasz dzisiaj.

Opublikowano

A nie chcecie mi pomóc w beta testach? Wystarczy wgrać aplikację i raz włączyć. Muszę tylko mieć maila żeby dodać do listy testerów. Aplikacja nie ma reklam i nie pobiera żadnych danych/nie śledzi nic. Brakuje mi z 4 osób.

To sobie będziecie mogli liczyć koszty leasingu ;)

Screenshot_2025-11-05-13-41-38-792_pl.kalkulatorleasingowy.jpg

Opublikowano
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A jak ktoś ma WIBOR? :) 

Nie żebym ja miał :) 
Apka na iOS?

WIBOR na podany 3M, jest aktualny ale wiem, że nie każdy leasing liczy na 3M, ale to rzadziej liczą na 1M.

Niestety tylko Android.

Opublikowano

Ja z żoną zarabiamy mocno ponadprzeciętnie i jeździmy 18 letnia E klasą w kombiaku :E i jakoś w sumie nie boli. Nie psuje sie, poza nastawnikiem turbiny i niwo z tyłu w sumie większych krzaków nie miałem. Reszta to albo widzimisię moje (np regenracja pełna xenonów która była warta ceny bo nowe Xenony skrętne robią robotę) albo serwisówka (oleje, filtry opony które i tak w każdym aucie poza BEV bym robił).

My zamiast ładować się w nowe auta postawilismy dom, wykończenie ze swoich, spłacilismy kompletnie mieszkanie stare i jeszcze mamy oszczędności + możliwośc nadpłacania.

I szczerze? Chęć zmiany auta to jest tylko i wyłącznie widzimisię bo w moim przypadku realnej potrzeby nie ma.

A co do duszy Mercedesa, no cóż - gdyby nie nagonka na Diesle dobrze wiecie co bym kupił :E MLa albo GLa :E 

• Upvote 3
Opublikowano
15 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Ja z żoną zarabiamy mocno ponadprzeciętnie i jeździmy 18 letnia E klasą w kombiaku :E i jakoś w sumie nie boli. Nie psuje sie, poza nastawnikiem turbiny i niwo z tyłu w sumie większych krzaków nie miałem. Reszta to albo widzimisię moje (np regenracja pełna xenonów która była warta ceny bo nowe Xenony skrętne robią robotę) albo serwisówka (oleje, filtry opony które i tak w każdym aucie poza BEV bym robił).

My zamiast ładować się w nowe auta postawilismy dom, wykończenie ze swoich, spłacilismy kompletnie mieszkanie stare i jeszcze mamy oszczędności + możliwośc nadpłacania.

I szczerze? Chęć zmiany auta to jest tylko i wyłącznie widzimisię bo w moim przypadku realnej potrzeby nie ma.

A co do duszy Mercedesa, no cóż - gdyby nie nagonka na Diesle dobrze wiecie co bym kupił :E MLa albo GLa :E 

Postawienie domu bez kredytu to mój największy flex :E (no, na wykończenie wzięliśmy mały kredyt, który spłaciliśmy w 3 miesiące).

No i ogromna przewaga w kwestii wydatków. Siostra ze szwagrem mają prawie 6k raty za mieszkanie. I spoko, bo on jest dyrektorem w dużej firmie i dobrze zarabia, ale nie tak dobrze, żeby to nie było odczuwalne jak się coś dzieje :) 

Takie GLC ma fajną duszę Mercedesa: https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/mercedes/glc/c253/suv/silnik-diesla-3.0-350-d-258km-2016-2019/ :) 

Opublikowano

Budowa bez kredytu jest prosta, wystarczy odziedziczyć majątek :hihot: 

Robienie od zera to dramat dzisiaj, ceny nieruchomości wybiły w kosmos, ale jak słyszę "kiedyś było trudniej" gdzie dostawali mieszkania z przydziału to mnie krew zalewa :E 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Ja mam z kolei tak, że czy chcę czy nie (a nie chcę) to w ciągu 2 lat muszę zmienić auto bo sct... Więc zamiast uciekać z kredytem muszę odkładać na samochód, a w moim przypadku, żeby odczuć zmianę to 60k+. No i jakby nie patrzeć tak dupa z tyłu bo takiego siana nie mam. 

Edytowane przez lesiu155
  • Sad 1
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Budowa bez kredytu jest prosta, wystarczy odziedziczyć majątek :hihot: 

To prawda - moja córka o kasę i majątek nie będzie się musiała martwić:) 

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Robienie od zera to dramat dzisiaj, ceny nieruchomości wybiły w kosmos, ale jak słyszę "kiedyś było trudniej" gdzie dostawali mieszkania z przydziału to mnie krew zalewa :E 

A weź. My działkę kupiłyśmy w 2019 za 200k, teraz taka sama obok - 400k :E 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

To prawda - moja córka o kasę i majątek nie będzie się musiała martwić:) 

A weź. My działkę kupiłyśmy w 2019 za 200k, teraz taka sama obok - 400k :E 

Ja to się wywodzę raczej z biednej rodziny, rodzice do tej pory spłacają kredyt na mieszkanie w średnim mieście. W wieku w którym oni brali kredyt ja będę miał spłącony swój, a jak będę miał dziecko to już bajka mieszkanie w BIG5... 

COVID, wojna w UA i BK2% rozwaliły rynek :F 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, galakty napisał(a):

Ja to się wywodzę raczej z biednej rodziny, rodzice do tej pory spłacają kredyt na mieszkanie w średnim mieście. W wieku w którym oni brali kredyt ja będę miał spłącony swój, a jak będę miał dziecko to już bajka mieszkanie w BIG5... 

COVID, wojna w UA i BK2% rozwaliły rynek :F 

U mnie podobnie - pochodzenie robotniczo-chłopskie. Rodzice postawili domek już po tym jak na studia poszedłem a i tak sobie je sam sfinansowałem (zaoczne) pracując :) 

Ale mam to szczęście, że trochę córze po sobie zostawię. No, poza autem, bo to w wynajmie :rotfl2: 

Ale może na 40 kupię sobie jakąś zabawkę :E 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

U mnie podobnie - pochodzenie robotniczo-chłopskie. Rodzice postawili dom po tym jak już na studia poszedłem a i tak sobie je sam sfinansowałem (zaoczne) pracując :) 

Ale mam to szczęście, że trochę córze po sobie zostawię. No, poza autem, bo to w wynajmie :rotfl2: 

Ale może na 40 kupię sobie jakąś zabawkę :E 

No ja też studia za własną kasę, o tyle dobrze że mi stypendium zwracało 75% za wyniki :E 

Aż mam ochotę dzieciakowi nic nie zostawić, niech se zarobi xD 

Ja w wieku 30 lat kupiłem trochę obligacji EDO z myślą że będę miał prezent na 40 ;) 

• Upvote 1