Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Byłem w sobotę, dzisiaj było całe przedszkole. Wszyscy cali i zdrowi. A przedszkole pojechało zwykłym autobusem :) 

Przynajmniej mam w miarę pewność, że dziecka nie rozjedzie mi jakiś Filipek na chińskiej hulajnodze czy Sebix, dla którego 30kmh to tylko zalecenie :) No i też m. in. dlatego nie montują mi na osiedlu progów zwalniających co 200 metrów :) Każdy kraj ma swoje zagrożenia. Co do uchodźców, przejedź się autobusem po Śląsku. To jest dopiero przygoda :E

Oczywiście wszystko pół żartem ;) Nie zamierzam się licytować, poza tym na całe szczęście nie wszyscy mieszkają w jednym miejscu :E

Edytowane przez marko
Opublikowano
47 minut temu, Katystopej napisał(a):

Na Górnym Śląsku brakuje nam tylko dostępu do morza, góry? Godzina drogi. Jeziora? Które chcesz, są ich setki, jak na Mazurach, a Pogoria 4 z wyspami jest przepiękna. Las? Proszę bardzo, mieszkając w centrum metropolii po wyjściu z domu na rower przejeżdżam 2km asfaltem i dalej robię pętle 50-70km po samych lasach :) Chcesz do opery? Przyjedź do NOSPRu - byłem i musimy to powtórzyć, przepiękna sala koncertowa. Chcesz w samym sercu Górnego Śląska do parku? WPKiW jest 3 razy większy niż Central Park w NY. 

Górny Śląsk jest zajebisty, tylko nie wolno patrzeć na niego przez pryzmat górniczo-przemysłowego zagłebia ;)

Dwa pierwsze zdjęcia to Pogoria 4, bardzo dużo na supach tam pływamy, na wyspach można całe dnie wypoczywać, nawet biwak weekendowy planuje na przyszły rok, trzecie zdjęcie to Dziećkowice. To wszystko mam 20km od domu.

FB_IMG_1766082218484.jpg

FB_IMG_1766082230393.jpg

FB_IMG_1766082269469.jpg

Dla mnie olbrzymim plusem jest bliskość Czech i degustowanie najlepiej podawanego piwa na świecie w zasięgu 40 min od domu. 

Jeziora znam, ale ostatnio głównie do Czech jeździłem, bo jest lepszy klimat, mało ludzi i... lane piwo za 7 zł, a nie 20 zł jak u nas... Do tego można ze skał poskakać. Najwyższa ma około 10 metrów i czuć niezłą adrenalinę przed i w trakcie skoku :D

20240816_165628.jpg

20241117_150525.jpg

20240830_133917.jpg

20240829_144342.jpg

• Like 2
Opublikowano

Cytat

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/czy-za-wycieraczki-mozna-dostac-mandat-niemiecki-sad-nie-mial-watpliwosci/bjjb8j0

Historia tego nietypowego mandatu zaczyna się od ulewnego deszczu. Tak ulewnego, że automat źle dobrał ustawienia i kierowca Tesli musiał zwiększyć częstotliwość pracy wycieraczek manualnie. Problem w tym, że w Tesli — a także wielu nowych chińskich autach — można to zrobić wyłącznie z poziomu ekranu multimediów. Mężczyzna oderwał wzrok od drogi, stracił panowanie nad pojazdem i uderzył w drzewa.

Dobra Tesela

Opublikowano

51 minut temu, Katystopej napisał(a):

O cholibka, gdzie tak fajnie u pepików? 

AI podpowiada, że to:
"Kamieniołom Vykleky (Lom Výkleky), popularne miejsce do naturalnych kąpieli i nurkowania położone w Czechach, niedaleko Ołomuńca."

Ogółem czas nad wodą w sezonie letnim przyjemnie się spędza u Czechów, bo Czech jeśli ma urlop to albo siedzi u siebie na ogrodzie, albo pakuje się i jedzie nad chorwackie lub polskie morze i/lub jak majętniejszy to ciepłe kraje;
Także nie ma takiego ścisku i hałasu jak u nas.
A przy granicy ze Śląskiem (ew woj. Opolskie) mamy sporo wody do wyboru m.in: Zalew Cierlicki, Zbiornik wodny Žermanice, Zbiornik wodny Slezská Harta... - 1.5-2h od Katowic (Spodek / Centrum);

W 2024r objeżdżając Czechy dookoła parę dni spędziłem nad Zbiornikiem Lipnowskim, czyli największym (sztucznym) 'jeziorem' w Czechach.
Tam to już w ogóle można wybrzydzać co do miejsca odpoczynku nad brzegiem...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

O cholibka, gdzie tak fajnie u pepików? 

Lom Výkleky. Byłem tam z 10x, a dopiero 2 lata temu odkryłem to miejsce :D

Są tam nawet meduzy. 

Screenshot_20251218_230840_Photos.png

Edytowane przez LYCONE