Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Kyle napisał(a):

Telepanie nie sądzę by zależało od wtrysku bezpośredniego vs pośredniego.

Zależy. Doskonale to widać w przypadku silników z podwójnym wtryskiem. Dla przykładu - zimny silnik 2.5 w hybrydach Toyoty odpala na wtrysku pośrednim, po parunastu sekundach przełącza się na bezpośredni. Słychać różnicę :) Aczkolwiek i tak jest to dużo, dużo gładsza praca niż diesla.

4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Szczerze to 2.0 TDI ma świetną kulturę pracy. 

W porównaniu do 1.9 TDI na pompie czy 1.4 TDI to tak :E 

1 godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

Czy waszym zdaniem diesla raz częściej trudno sprzedać? Niezależnie od rocznika?

Tak. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, trepek napisał(a):

zimny silnik 2.5 w hybrydach Toyoty odpala na wtrysku pośrednim, po parunastu sekundach przełącza się na bezpośredni. Słychać różnicę :) 

Napisz coś więcej (na czym ta różnica polega - hałas czy drgania?). Może będziesz miał okazję zaglądnąć pod maskę, czy już gołym okiem widać różnicę w "telepaniu"?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
41 minut temu, trepek napisał(a):

Nie,  w nowszych generacjach jest naprawdę dobrze. Sąsiad ma Passat B8 w fajnym "śliwkowym" (?)  kolorze, ładna fela - TDI też pracuje w nim mięciutko i cicho. 

• Upvote 1
Opublikowano
53 minuty temu, trepek napisał(a):

Na pewno w porównaniu do Multijeta :E 

A serio - Octavia 4 z 2.0 TDI chodziła pięknie. Słychać było klekot, bo to diesel, ale nic nie telepało, szarpało etc. Miałem ją do bodaj 75 tys km i nic się w tym czasie nie zmieniło.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Na pewno w porównaniu do Multijeta :E 

Multijet działa jak sieczkarnia, każdy jeden. Miałem V40 z 1.9dci, w tym czasie tata miał Cromę z 1.9 jtd, jak Volvo stało przy tym włoskim wynalazku na odpalonych silnikach to niczym mercedes przy wartburgu :E

w Ducato mam rozwinięcie multijeta, 2.2 z Jeepa, w okolicach 1000-1500rpm chodzi jakby się miał rozpaść, przesiadka z 2.2 hdi w Jumperze byla bolesna xD

• Upvote 1
Opublikowano

Ja pamiętam do dzisiaj, że moje 1.9 CDTi 16v 150km (fabryczna mapa) brzmiało inaczej / miało inną kulturę pracy niż 1.9 JTD 16v 150km w budzie AR 147 (fabryczna mapa) Znajomego;
Pomijając drobne i rzadkie usterki mojego 1.9...

• Haha 1
Opublikowano

Sam zderzak przód, i to X lat temu jak był zakładany przez Młodzieńca Helmuta i nie zdążył go uszkodzić :E 
I może wybrakowany, ale tak - chociaż mogłem być dumny (na poboczu), że jakimś cudem kupiłem auto ze zderzakiem z Irmscher i500:
image.thumb.png.e9cfe525b121763f240be5da9d2943c2.pngimage.thumb.png.8993bfc2f037ad359475a24c61dd438c.png

Choć mój zgubił już boczne listwy od spodu/na rogach;
Reszta to był fantazja Helmuta, progi Steinmetz, tylna dokładka zderzaka z polifta + wycinane diaxem otwory na 2x kominy Remusa...listwa na klapę, 18" felgi zimowe w spadku bo...

Co tam mody... Największą wtopą było to, że byłem święcie przekonany, że kupiłem VC w wersji GTS...
A wyszło, że jednak nie każdy liftback/hatchback przed-liftowy to automatycznie GTS... w tym moje cudo :| 
Także ten zakup od a do z to była porażka :E 

• Like 2
Opublikowano

Fajny sprzęt, swego czy miałem rozkmjne czy brać Vectrę OCP czy Octavię 1 vRS, wybrałem to drugie bo trafiła się najlepsza wersja pod słońcem i tak już 9 lat ją mam. Nadal jednak wzdycham do Vectey.