Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W liceum zdarzyło się, że na 7:10 na niemiecki giąłem w śniegu po kolana i -20*C, 3kilometry. Drugie portki w plecak, w szkole zmieniłem i tyle. Pamiętam jak na mieście koksowniki stały, heh. Nie ma co stękać, bo to raptem kilka dni. Są regiony, gdzie takie temperatury to codzienność.

edit

właśnie, muszę drzewo do kominka naszykować, bo pompa będzie kwiczeć :E 

Edytowane przez dannykay
Opublikowano
24 minuty temu, dannykay napisał(a):

właśnie, muszę drzewo do kominka naszykować, bo pompa będzie kwiczeć :E 

U mnie będzie niezły rachunek za styczeń. Sama pompa ciepła wciągnęła ~1300 kWh... Nie, nie mam kominka. :E 

Opublikowano
7 minut temu, Gret napisał(a):

Za wygodę sie płaci :E

Czy ja wiem. :) Poprzednie 2 sezony skończyły się identycznym wynikiem: po 4200 kWh za ogrzewanie domu i grzanie wody pompą ciepła od września do maja. Dom ~120 m2. W tym roku na pewno więcej, ale też mega zimno jest.

Opublikowano
14 minut temu, kapcer napisał(a):

Czy ja wiem. :) Poprzednie 2 sezony skończyły się identycznym wynikiem: po 4200 kWh za ogrzewanie domu i grzanie wody pompą ciepła od września do maja. Dom ~120 m2. W tym roku na pewno więcej, ale też mega zimno jest.

To cena roczna podobna do tego co ja płacę za gaz, tylko metraż x2. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Gret napisał(a):

Pewnie masz nowy dom z podłogówka i dobrze zailozowany/docieplony. 

Tak, ale dwa obiegi bo mam też kaloryfery (garaż/łazienki). Natomiast faktycznie mocno docieplony i wszystko na ciepłym montażu. 
No i jakiś okrutnie drogi piec, który naprawdę fajnie działa. :)  Za rok grzania domu i wody gazem wychodzi mi około 5000 zł. W jednym sezonie było 4300 nawet, ale było ciepło. 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

W ubiegłym roku sezon grzewczy trwał długo i to też wpłynęło na rachunki. Ja grzeje jedynie gazem i czasem w sezonie przejściowym odpalam klimatyzację (na piętrze) na grzanie. Koszt cwu, gotowania na gazie i ogrzewania w zimowych miesiącach zamyka się w kwocie 600zl/mieciac. Metraż 100m2 i temp 20.5. 

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Tak, ale dwa obiegi bo mam też kaloryfery (garaż/łazienki). Natomiast faktycznie mocno docieplony i wszystko na ciepłym montażu. 
No i jakiś okrutnie drogi piec, który naprawdę fajnie działa. :) 

W takim domu to czym byś nie grzał to będzie w miarę tanio. Chociaż myślę ze PC by wzięła znacznie mniej jak gaz. 

Opublikowano
Teraz, Gret napisał(a):

W takim domu to czym byś nie grzał to będzie w miarę tanio. Chociaż myślę ze PC by wzięła znacznie mniej jak gaz. 

No właśnie mam wrażenie, że nie za bardzo. 

Kalkulatory pokazują, że powietrzna byłaby droższa w eksploatacji, a gruntowa na tym samym poziomie. 

Cena za dobrą pompę ciepła w sumei byłaby podobna. 

• Like 1
Opublikowano

Też bym chętnie grzał gazem, gdybym miał możliwość podłączenia się do sieci, natomiast u mnie nie ma takiej opcji. Musiałbym stawiać butle, a sama butla bez kotła wyszłaby mi tyle co kompletna maszynownia z pompą. Do tego obowiązkowe pomiary butli, zajęte miejsce na działce…

Opublikowano (edytowane)

Twój dom jest wolnostojący? I jaki metraż? 

teraz robią się modne odwierty powyżej kilometra wgłąb ziemii. 140k za odwiert i masz ciepło bez pompy czy pieca :E 

Edytowane przez dannykay
  • Haha 1