Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, galakty napisał(a):

Auto fajne, ale totalnie pomylone z jednostką napędową. 

Wolnossące 1.6 na pośrednim wtrysku. Jednostka trwała i niezawodna, idealna do miasta i jazdy wokół komina. Bez elektryfikacji, bez psujących się dodatków, bez turbo, bez dwumasy, bez nagaru, bez przybywania oleju. Do tego oszczędna.

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, trepek napisał(a):

Wolnossące 1.6 na pośrednim wtrysku. Jednostka trwała i niezawodna, idealna do miasta i jazdy wokół komina. Bez elektryfikacji, bez psujących się dodatków, bez turbo, bez dwumasy, bez nagaru, bez przybywania oleju. Do tego oszczędna.

W pewnym wieku już się chce auto które po prostu jeździ i nie wkur$#$ alertami o DPF, Adblue, skrzyni biegów, niskim poziomie baterii. Po prostu takie, że wsiadasz i jedziesz, a u mechanika tylko olej zmieniasz. Przynajmniej takie jedno pod domem.

• Upvote 1
Opublikowano

@KiloKush

No dokładnie. Stąd rozumiem, że taka Elantra z takim silnikiem może być idealnym samochodem dla ludzi 50-60+. Wsiadasz, odpalasz, jedziesz. Wymieniasz olej, filtry i to wsio. Jedzie płynnie bo to cvt i nawet nie wyje jak Toyota, bo jak się depnie to emuluje biegi.

Problemem może być wysokość samochodu bo nie każdemu może się wygodnie wsiadać do sedana.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jaki problem było dać dodatkowo turbo benzynę? Kto chce zamulacza weźmie MPI, kto chce lepsze osiągi weźmie turbo. 

Ja nic nie mam do MPI, po prostu auto odpada całkowicie przez brak silników dla mnie. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Ja też rozumiem o co chodzi z tą prostotą choć biorę pod uwagę inne aspekty auta np. parkowanie tam gdzie mieszkają, badź wysokość wsiadania. Na tą chwilę jeżdżą Megane 2 więc nie wiem czy do końca zdają sobie sprawę z parkowania/manewrowania. Dam się im przejechać moją meganką która jest podobnej wielkości i niech sami ocenią zanim przejadą się tamtym.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

Ja nic nie mam do MPI,l

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Ten silnik to żart i splunięcie kupującym.

Jedno drugiemu przeczy :E 

Moja siostra ma Elantrę z 2023r z silnikiem 1.6MPI + manual, którą kupiła z salonu. 
Auto fajne, głównie dzięki prostej, bez awaryjnej jednostce, która bardzo mało pali ale do elastycznej jazdy wymaga większych obrotów. Auto idealne dla Hondziarza- emeryta :E

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, DjXbeat napisał(a):

Jedno drugiemu przeczy :E 

"Dostępność TYLKO tego silnika do żart" - tak powinno być ;) 

Dane rynkowe potwierdzają.

image.png.4bddbc8d737773a43da4e9c27396200c.png

9 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Moja siostra ma Elantrę z 2023r z silnikiem 1.6MPI + manual, którą kupiła z salonu. 
Auto fajne, głównie dzięki prostej, bez awaryjnej jednostce, która bardzo mało pali ale do elastycznej jazdy wymaga większych obrotów. Auto idealne dla Hondziarza- emeryta :E

Tak teraz patrzę że mimo MPI to ma niewiele ponad 10s do setki, nie jest źle jak na dzisiejsze ociężałe auta. Szkoda że nie oferowali T-GDI i diesla, na pewno lepiej by się sprzedawała. 

• Upvote 1