Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Kyle napisał(a):

... a jak tam wygląda to w Waszych w miarę nowych benzyniakach? Mieliście już przypadek oczyszczania/wypalania tego GPF?

Ja nawet nie wiem czy mam GPF :E Rocznik 2019 więc niby powinien mieć, ale ikonki na desce brak. Chyba że filtr jest, ale jeszcze nie nękali użytkowania jego zapchaniem? 

Musiałbym na podnośnik wjechać. Pytałem Kia to kazali to serwisów pisać, ale nikt nie odpisał :E 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
26 minut temu, marko napisał(a):

Trzeba jednak patrzeć trzeźwo na to, że jak się robi 2 kilometrowe odcinki, to może jednak lepiej byłoby ruszyć dupę i pojechać np. rowerem?

Myślę, że podczas 2km wycieczek wypalanie DPFu to najmniejszy problem. Bardziej martwiłbym się o przybywanie oleju poprzez dostawanie się do niego paliwa.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Chery Tiggo 4 - a ma pełną homologację. Nie wiem jak inne auta z hybrydą i silnikiem z wtryskiem pośrednim, bez turbo (czyli wolnossące) - trzeba by przeanalizować. Toyota np. Yaris z silnikiem wolnossącym, wersja hybrydowa, przyznaję nie sprawdzałem dokładnie.

... chyba Skoda Fabia z silnikiem 1.0 MPI, wolnossącym (bez turbo) nie ma GPF.

A to nie jest tak, że Chińczyki walą tyle modeli i marek pod jednym koncernem żeby zmieścić się w jakiejś niskiej liczbie sztuk na dany model bo wtedy homologacja jest luźniejsza niż np. dla takiego Golfa, który idzie w setkach tysięcy sztuk? 

• Upvote 1
Opublikowano

No to może nie pamiętasz ale jest z tym lipa i nie jest to moja tylko opinia bo większość posiadaczy się skarży. Mówię o obecnej generacji bo w 8V ponoć było lepiej (ale też raczej bez szału).

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, KamcioGF napisał(a):

A to nie jest tak, że Chińczyki walą tyle modeli i marek pod jednym koncernem żeby zmieścić się w jakiejś niskiej liczbie sztuk na dany model bo wtedy homologacja jest luźniejsza niż np. dla takiego Golfa, który idzie w setkach tysięcy sztuk? 

Homologacja niskoseryjną do 1500szt, zmiana pierdoły i nowa homologacja. Ale niektóre auta maja pełną homologacje.

Opublikowano
Teraz, bleidd napisał(a):

A3? Jeździłeś?

Trzeba też pamiętać że wygłuszenie jak nie pije, wody to nie znaczy że pod te wygłuszenie się woda nie dostanie. Jak się dostanie tak samo jak w pewnych miejscach źle położoną nieprzylegającą konserwę , będzie gniło i nie będziesz nawet tego widział a woda wszędzie wejdzie . Każda niepotrzebna nakładka np dolne na drzwiach co tak chętnie stosowano powoduje zbieranie wody i korozję. Czyli jak mniej tego tym lepiej.

Opublikowano
5 minut temu, AudRob napisał(a):

Od 2006-2007 już w każdym dieslu był DPF. W benzyniakach parę lat później zostały montowane pod inna nazwą.

Pomyliłem z GPF.

I nie, nie w każdym dieslu był wtedy DPF. Wypusty na PL mogły nie mieć. 

Opublikowano
13 minut temu, AudRob napisał(a):

Nie będę się sprzeczał z tymi co mam styczność są super wygłuszone chyba że w nówkach zaczęli ciąć koszta-oszczędzać.

Audi od 2019 sukcesywnie obniża jakość. Dlatego A4 B9 trzyma cenę jak szalony :) 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, AudRob napisał(a):

Trzeba też pamiętać że wygłuszenie jak nie pije, wody to nie znaczy że pod te wygłuszenie się woda nie dostanie. Jak się dostanie tak samo jak w pewnych miejscach źle położoną nieprzylegającą konserwę , będzie gniło i nie będziesz nawet tego widział a woda wszędzie wejdzie . Każda niepotrzebna nakładka np dolne na drzwiach co tak chętnie stosowano powoduje zbieranie wody i korozję. Czyli jak mniej tego tym lepiej.

Ale to jest pianka na nadkole plastikowe a nie na blachę.

Opublikowano
19 minut temu, Cappucino napisał(a):

Niee, a ta szydercza dziecinada to w jakim kontekście?

A jakie to ma powiązanie z elektrykami? 
Wybacz ale w tym konkretnym przypadku to są już tylko i wyłącznie Twoje domysły i urojenie bo ktoś kto wejdzie na forum, przeczyta moją wypowiedź w żaden sposób nie powiąże jej z elektrykami. 
Słowa nie wspomniałem o BEV w kontekście paliwa! 

Opublikowano
2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Audi od 2019 sukcesywnie obniża jakość. Dlatego A4 B9 trzyma cenę jak szalony :) 

Najlepsze audi to były B4 podwójny ocynk i prosty zawias, potem A4 b5 też były git ale już wielowahacz, A4 b6 już ocynk gorszy ale jeszcze w miarę A4 b7 też .  Audi a4 b8-b9 już słabo to wygląda no silniki na pompkach zmienili na cr to już lepiej lepsza kultura pracy i moc.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, trepek napisał(a):

Myślę, że podczas 2km wycieczek wypalanie DPFu to najmniejszy problem. Bardziej martwiłbym się o przybywanie oleju poprzez dostawanie się do niego paliwa.

Dostawanie się paliwa do oleju, to kolejny problem. Przy wtrysku bezpośrednim + turbo podobno większy. Dodatkowo w celu wypalania GPF też dawkowane jest więcej paliwa* i też jest to w pewien sposób powiązane z ilością dostającego się paliwa do oleju (szczególnie, jeśli będziemy przerywać proces dopalania/nie będziemy go należycie wykonywać kiedy komputer będzie się kontrolką upominał).

* więcej paliwa przy wypalaniu jest podawane w przypadku diesla (DPF), natomiast przy benzyniuaku i wypalaniu GPF, jest podawane mniej paliwa

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale u nas nie ma zagrożenia wyczerpania zapasów. Mamy inne źródła zaopatrzenia, przynajmniej oficjalnie.

Ja pisałem w kontekście zapasu na konkretnej stacji. Jeśli się kończy zapas zawsze są podnoszone ceny aby nie dopuścić do sytuacji gdzie tego produktu w ogóle nie ma. Tak działa prawo handlu. Wyższa cena ma za zadanie odstraszać klienta przy wyczerpaniu zapasu. 
W przypadku paliwa dział panika i ludzie hurtem rzucili się na stacje tak jak w 2022r. 
Dzisiaj jest po 6.5 a jutro może być po 7 więc zatankuje koniecznie dzisiaj. Takie jest myślenie 

Ja w 2022r po drastycznych podwyżkach w pierwszej chwili nie zatankowałem bo wszędzie były kolejki - zwyczajnie odpuściłem licząc ze sytuacja się ustabilizuje. Finalnie po 3 tygodniach zamiast 6zł zapłaciłem 8.5 :E 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
4 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

A jakie to ma powiązanie z elektrykami? 
Wybacz ale w tym konkretnym przypadku to są już tylko i wyłącznie Twoje domysły i urojenie bo ktoś kto wejdzie na forum, przeczyta moją wypowiedź w żaden sposób nie powiąże jej z elektrykami. 
Słowa nie wspomniałem o BEV w kontekście paliwa! 

Tłumaczenie po fakcie, ale jak jest każdy widzi.

Opublikowano
17 minut temu, KamcioGF napisał(a):

Nie.

Część "chińczyków" ma istotnie homologację małoseryjną (te mało popularne) i tutaj faktycznie może być różnie. Jednak więksi producenci (MG, Chery) nie bawią się w takie rzeczy i mają pełną homologację, taką jak przysłowiowy VW Golf.

Opublikowano
6 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Ktoś kto cię nie zna i podejścia do elektryków może i tak.