Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, galakty napisał(a):

Jakbym podróżował przy stałej prędkości 140 km/h to w życiu bym nie kupił hybrydy z e-CVT :E 

Czemu linkujesz do pokazu maksymalnego przyśpieszania do 140km/h, zamiast do stałej prędkości przy 140 km/h? W zwykłym aucie jak tak butujesz, to też "wyje".

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Sedan ma sens w sportowym aucie, jakieś BMW/Mercedes/Lexus, a tu nudna Toyota co ma prawie 5 metrów, ale bagażnik niepraktyczny. No nie ogarniam sensu tym bardziej za prawie 200k :E :E 

Toyota to chyba rozciąga te swoje auta, taki ux to małe, ciasne auto z małym bagażnikiem a na papierze 4,5m.:rotfl2:

42 minuty temu, kubon napisał(a):

"siądź wyżej nie wykryto twarzy" ja pitole nigdy nie kupie auta po 2010 :E

To dopiero ostatnie lata te obowiązkowe idiotyczne wynalazki. Po bodaj 2020, strzelam.

17 minut temu, galakty napisał(a):

Mnie tak samo Ferrari denerwuje, głośne to i dużo pali... Też nie kupię. 

Że głosnie i pali to pikuś, worek ziemniaków ledwo jeden wejdzie, to jest dramat.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Kyle napisał(a):

Czemu linkujesz do pokazu maksymalnego przyśpieszania do 140km/h, zamiast do stałej prędkości przy 140 km/h? W zwykłym aucie jak tak butujesz, to też "wyje".

Nie wyje tylko zmienia natężenie dźwięku, tu masz jednostajny niezależnie od prędkości jak jest but w podłogę.

Tak przy 140 km/h będzie ciszej, ale zaraz wyjedzie dzban na lewy pas przy 100 km/h, hamujesz i znowu przyspieszasz do 140 km/h = wycie. 

Pasuje Ci to luz, ale to nie jest auto na autostrady :E 

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

... ale "da radę" (bez butowania) i mało spali, natomiast w mieście spali bardzo mało. Czyli auto do TAXI ;) 

• Haha 1
Opublikowano

Przy stałych 140 z tego co mówi też jest przeciętnie.

7 minut temu, Cappucino napisał(a):

To dopiero ostatnie lata te obowiązkowe idiotyczne wynalazki. Po bodaj 2020, strzelam.

Od lipca 2024 jest ISA, czyli pikanie po przekroczeniu prędkości, obowiązkowe monitorowanie wzroku kierowcy weszło jeszcze później. Ja mam A3 z początku 2024 i nie mam nic z irytujących systemów, a takie rzeczy jak detekcja przedniej kolizji czy awaryjne hamowanie uważam, że są to akurat dobre systemy.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, bleidd napisał(a):

Przy stałych 140 z tego co mówi też jest przeciętnie.

Od lipca 2024 jest ISA, czyli pikanie po przekroczeniu prędkości, obowiązkowe monitorowanie wzroku kierowcy weszło jeszcze później. Ja mam A3 z początku 2024 i nie mam nic z irytujących systemów, a takie rzeczy jak detekcja przedniej kolizji czy awaryjne hamowanie uważam, że są to akurat dobre systemy.

No fakt, zapomniałem że mam jedno auto z 23 i nie mam tego badziewia i całe szczęście.:D

Opublikowano

W niektórych autach te wspomagacze można wyłączyć jednym klawiszem - w każdym aucie przydałoby się coś takiego (minus taki, że po wejściu do pojazdu, za każdym razem trzeba by wciskać ten klawisz, bo pewnie UE na zapamiętanie stanu wyłączenia się nie zgodzi).

Opublikowano
39 minut temu, galakty napisał(a):

głośne to i dużo pali... Też nie kupię. 

no głośne i dużo pali. Ale sie nie wtrąca :)

PXL_20260314_134210943.jpg

25 minut temu, Cappucino napisał(a):

pilnowanie zmęczenia kierowcy, odczytywanie znaków, pikanie/wyrywanie kierownicy przy najechaniu na linie, nawet już nawet nie te "asystenty" ale jak trzeba auto obslugiwać przez ekran to już dyskwalifikacja. Tyle że ja jestem jakiś inny niż ludzie w podobnym wieku, oni bez wyświetlacza na pół pulpitu niechcą.

Opublikowano

Toyota niestety ma agresywne, na drodze ekspresowej mi odbiła kierownicą jak chciałem pas zmienić, pika co chwilę, krzyczy, idź pan w uj.... 

A wyłączyć się nie da przyciskiem, tylko w menu wybrać i to też kilka kroków zajmuje. HATFU.

• Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, Cappucino napisał(a):

Cyrk był nawet przy toyocie na wodór, też plusy...:rotfl2:. Zero zainteresowania ale lajki lecom. Stan umysłu.:E

Klient mi opowiadał, że Miraia mu niedawno oferowali (nowy, 2024) za 75k netto. 

Rozważali dla kolesia co jeździ Rybnik - Gliwice, ale ostatecznie się nei zdecydował po obejrzeniu auta. Taka to super technologia. I powszechna!

26 minut temu, galakty napisał(a):

Mhm auto na TAXI za prawie 200k, weź się tato... :E 

Na taxi przy lotnisku....

A nie czekaj, to sedan, wejdzie 3/4 walizki :E 

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Toyota niestety ma agresywne, na drodze ekspresowej mi odbiła kierownicą jak chciałem pas zmienić

No jest to dyskusyjna reakcja auta - bo co jeśli byłyby "pasy na pasach" (w sytuacji robót drogowych) i automatowi coś by się popiurkowało.

Natomiast jak chciałeś zmienić pas, to z kierunkowskazem nie powinien w ogóle reagować.

Opublikowano

Asystent pasa ruchu, wykrywanie kolizji, awaryjne hamowanie jak najbardziej, ale pikanie powyżej prędkości jest wkurzające, w Ducato na szczęście jak wyłączyłem dźwięk na początku w tablecie tak nie trzeba tego powtarzać, zostaje tylko miganie wykrytego znaku jak przekroczę prędkość, w Czarnej na szczęście tego pikania nie ma. Za to zmęczenie kierowcy w Ducato działa jak chce, kamery nie ma, nie wiem skąd bierze odczyty, ale potrafi po 30min jazdy autostradą o 7 rano wywalić czerwoną filiżankę o zmęczeniu xD 

Opublikowano
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Za to zmęczenie kierowcy w Ducato działa jak chce, kamery nie ma, nie wiem skąd bierze odczyty, ale potrafi po 30min jazdy autostradą o 7 rano wywalić czerwoną filiżankę o zmęczeniu xD 

Odczyty pobiera prosto z D :niegrzeczny:

Opublikowano
5 godzin temu, galakty napisał(a):

Camry wcale nie jest takie złe, ale kilka rzeczy mogliby poprawić. 

Np jedna z częstych uwag (bliźniaczego lexa rzekomo też to dotyczy) kierowana jest do uszczelek przednich drzwiach. Przy większych prędkościach gdzieś przez nią świszczy, ale co gorsza napitala chłodnym powietrzem. 

No i to jest dramat w aucie aspirującym do nieco wyższej klasy. Ciekawe w ogóle, czy lift cokolwiek w tej kwestii zmienił. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, zdunzdun napisał(a):

Np jedna z częstych uwag (bliźniaczego lexa rzekomo też to dotyczy) kierowana jest do uszczelek przednich drzwiach. Przy większych prędkościach gdzieś przez nią świszczy, ale co gorsza napitala chłodnym powietrzem.

Ja piernicze ... i to przy takim niższym aucie?! (przy niższym aucie łatwiej o ciszę od szumów powietrza przy większych prędkościach, niż przy SUV). Takie coś kwalifikuje się do ASO, czy tam innej akcji serwisowej.

Opublikowano (edytowane)

No ten typ tak ma. Tam chyba tylko włożenie jakiegoś sznura w środek (jak przy reanimacji starych uszczelek) by coś pomogło. 

Problem znany i zgłaszany przez użytkowników.

Raz że świst, a dwa wpadający chłód, który przy wysokich prędkościach jest odczuwalny. 

Zwłaszcza w zimę 😉

Edytowane przez zdunzdun
  • Thanks 1
Opublikowano
17 godzin temu, galakty napisał(a):

Mhm auto na TAXI za prawie 200k, weź się tato... :E 

W Brukseli 1/3 Taxi to Camry/ES, kolejna 1/3 to Tesla a pozostała część to Corolla Combi :E 

11 godzin temu, zdunzdun napisał(a):

bliźniaczego lexa rzekomo też to dotyczy

W ESach tego nie ma, tam są zupełnie inne uszczelki + dodatkowa uszczelka między drzwiami. W Camry tak, są z tym problemy.

• Upvote 1