GordonLameman 915 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 @marko Czy ładowarka indukcyjna robi u Ciebie cokolwiek poza podgrzewaniem telefonu?
serwal4 28 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Teoretycznie telefon bez srogiego obciążenia powinna ładować, bo wg. ulotki Kaszkaj ma 15W ładowanie, czyli oficjalne max W dla bezprzewodowego ładowania topowych modeli Samsunga / Apple'a np. Chociaż siakiś 1. temat na forum modelu i ludzie zwracają uwagę, że albo im odcina ładowanie albo po ~45min mają tylko parę procent doładowania;
miro 171 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) parę dni temu pokazali nowy projekt co do SCT ( strefa czystego transportu ) dla Krakowa poprzedni nie przeszedł, ludzie się burzyli, przed wyborami modne było żeby radni odrzucili projekt Odczekali trochę i wyjechali z grubej rury, SCT dla Krakowa to prawie całe miasto. benzyna rocznik 2005 i/albo EURO 4 ale to jeszcze nic , disel ! ten musi być rok produkcji co najmniej 2014 i euro 6 przewidziano możliwość jazdy, ale po wniesieniu opłaty emisyjnej, 20zł dziennie, albo 500zł miesięcznie. Jeśli wejdzie to już od lipca mieszkańcom póki co odpuścili, mają czas na zmiany do lipca 2030. tyle że wtedy disel będzie musiał być już 2018 i euro 6d Edytowane 29 Grudnia 2024 przez miro 3
larry.bigl 55 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 To coś czuję że do firmy już nie podjadę samochodem tylko pociągiem lol. Ładnie ich pogięło. I że ludzie na to się godzą... 1
Katystopej 72 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 11 letni diesel lub dla mieszkańców od 2030 12 letni diesel, więc bez przesady, takie chrupki kupuje się za 20-25k zł. W większości są to auta mające 250-300kkm, sprawność układu paliwowego oraz oczyszczania spalin ma najlepsze lata za sobą. Jak wejdą analizatory spalin na stacjach diag. w raz z podwyżkami to i tak 90% tych diesli nie przejdzie przeglądu. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Katystopej 2
larry.bigl 55 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) To daj wszystkim którzy nie mają takiego auta po 20-25k na zakup :> znajdziesz budżet? Dlaczego to obywatel ma szukać u siebie budżetu na wymianę auta sprawnego którym no jeździł 10 lat i nadal chce jeździć? Wiesz, że analizatory spalin to będzie pic na wodę tak jak cały przegląd techniczny był do tej pory? Ten kto chciał i tak dostał pokwitowanie że auto sprawne. O ironio to w Krakowie złapali szajkę zajmująca się lewymi przeglądami jakoś tydzień temu? Edytowane 29 Grudnia 2024 przez larry.bigl
SuLac0 19 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 pomijajac , ze jako miejskie auto diesel to bardzo slabyi pomysl, ponizej 10k mozna kupic bez wiekszego problemu miejska benzyne. wiec tak. imo SCT ma sens i jest zbyt malo restrykcyjne, wlasnie dlatego, aby ograniczyc bezsensowne kupowanie starych diesli do miasta jak i wielki benzyn. trzeba wprowadzic jakies ograniczenia przy tej ilosci aut w miastach, bo to jest najwiekszy problemem - ich ilosc. wiec jak juz ma ich tyle byc, niech beda przynajmniej nowe/nowoczesne. a najlepiej BEV 2
Krzysiak 254 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) Kufa muszę załatwiać ten papier, że 508 to euro 6 a nie 5 jak to błędnie wprowadzili do cepiku 😂 Co prawda do Krakowa zaglądam stosunkowo rzadko, mimo że blisko mieszkam. No ale tak czy inaczej po co płacić mając auto które może wjechać za darmo. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Krzysiak
marko 71 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 3 godziny temu, GordonLameman napisał(a): @marko Czy ładowarka indukcyjna robi u Ciebie cokolwiek poza podgrzewaniem telefonu? Szczerze nie wiem. Nie używam ładowania indukcyjnego, bo telefon mam w etui, więc wydajność tego jest marna. W domu jak kupiłem ładowarkę indukcyjną, to też byłem rozczarowany, bo telefon gorący jak piekło, a % jakoś słabo. 1 godzinę temu, larry.bigl napisał(a): To daj wszystkim którzy nie mają takiego auta po 20-25k na zakup :> znajdziesz budżet? Dlaczego to obywatel ma szukać u siebie budżetu na wymianę auta sprawnego którym no jeździł 10 lat i nadal chce jeździć? Wiesz, że analizatory spalin to będzie pic na wodę tak jak cały przegląd techniczny był do tej pory? Ten kto chciał i tak dostał pokwitowanie że auto sprawne. O ironio to w Krakowie złapali szajkę zajmująca się lewymi przeglądami jakoś tydzień temu? Dalej wyolbrzymiasz. Mieszkańcy mają 5 lat na zmiany. Poza tym srogi próg jest dla diesli, z silnikami benzynowymi jest dużo prościej. Jesteś programistą, tak? Dlaczego mając stary telefon z Androidem np. 12 nie mogę zainstalować najnowszysch aplikacji, tylko jestem zmuszany do przesiadki na nowszy model telefonu? Generalnie SCT w polskim wydaniu, to jest ponury żart. Mam wrażenie, że piekarze wzięli się za konstruowanie rakiet kosmicznych. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez marko 1
miro 171 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 52 minuty temu, Krzysiak napisał(a): że 508 to euro 6 a nie 5 jak to błędnie wprowadzili do cepiku jeden mail wystarczy ze skanem dowodu, dokumentem potwierdzającym robiłem tak z obydwoma swoimi autami, gdzie mają EU5, a wpisane w cepik było EU4 oba modelowo 2010, bmw 118d z wrzesnia 2009, ale bmw wprowadziło EU5 właśnie od 01.09.2009 i leonem FR 2.0TSI CCZB ze stycznia 2010 ( ale produkcja grudzien 2009 ) który z zasady ma EU5 a wg cepik EU4 , poprawili mail na [email protected] na forum a3 bardzo dużo osób poprawiało, bo tak samo nawet stare 8p z 2003 miały eu3, a powinny mieć eu4, to samo z modelami 2009, gdzie nawet disiel z 2008 miał już EU5 Edytowane 29 Grudnia 2024 przez miro
larry.bigl 55 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, marko napisał(a): Dalej wyolbrzymiasz. Mieszkańcy mają 5 lat na zmiany. Poza tym srogi próg jest dla diesli, z silnikami benzynowymi jest dużo prościej. Jesteś programistą, tak? Dlaczego mając stary telefon z Androidem np. 12 nie mogę zainstalować najnowszysch aplikacji, tylko jestem zmuszany do przesiadki na nowszy model telefonu? Generalnie SCT w polskim wydaniu, to jest ponury żart. Mam wrażenie, że piekarze wzięli się za konstruowanie rakiet kosmicznych. Nie jestem programista mimo, że w IT pracuje. Nie ma to znaczenia czy mam wydać 5, 10, 30 czy 50k. Jeśli kupiłem samochód X lat temu to powinienem z niego móc korzystać na terenie kraju dopóki przechodzi przegląd techniczny. SCT miałby sens dla nowo zarejestrowanych aut wprowadzonych po SCT a nie karanie ludzi za to, że X lat temu kupili coś innego. W tym właśnie sęk że kara się wstecznie a nie tych co po wprowadzeniu przepisów nadal decydują się na zakup auta niespełniającego norm. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez larry.bigl
marko 71 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Równie śmiało możesz napisać, że skoro ileś tam temu kupiłeś piec CO i działa, to nadal możesz z niego korzystać, bez względu na jego sprawność i to co oddaje do atmosfery. A tak nie jest. Generalnie patrzyłem wczoraj na jakość powietrza w Europie i Śląsk z Małopolską, to jest jedna wielka czerwona plama na mapie.
Gang 26 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 2,8 kg w górę... przesadziłem ;E serniczki... 3
Krzysiak 254 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 @mirowiem... problem w tym że nie mogę się doprosić o dokument z peugeot. W Peugeot Polska mi powiedzieli, że euro 6 ale oni nie mogą mi wydać papieru, odesłali do ASO. Każde ASO do którego uderzam przysyła mi maila że euro 6, ale też nie chce wystawić papieru...
copyname 24 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 5 godzin temu, miro napisał(a): parę dni temu pokazali nowy projekt co do SCT ( strefa czystego transportu ) dla Krakowa ten SCT to jeden wielki przekręt. Ludzie dadzą się w konia zrobić ... Ograniczanie swobód wjazdu na miasto, ale spoko: zapłać Pan daninę to wjedziesz i tak.
miro 171 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 @Krzysiak napisz maila i podaj wszystko co wiesz, może wystarczyć tak samo skan korespondencji, po zdekodowaniu VIN też wychodzi pewnie EU6 w Vagu kilka razy wystarczył skan z pirackiej ETKI z podanym kodem wyposażenia na EU5 a ASO czy dystrybutorzy... powiem jak było z BMW Napisałem do BMW Polska maila, podałem dane i VIN, czytając wcześniej że auto powinno mieć już EU5, ale nastawiając się że i tak nic nie odpiszą... Nie minęło 20min, pani odpisała mi że auto z tym numerem nadwozia ma normę Euro5, podziękowałem, ale napisałem o co chodzi i czy mogę to jakoś udowodnić. Pani odpisała zaraz z pytaniem czy chcę certyfikat dla numeru nadwozia mailem czy pocztą. Odpisałem że tak i tak. Cisza. minęły może ze 3 tygodnie, przychodzi listonosz i przynosi list ze Stuttgartu , a w nim certyfikat z hologramem z całym wyposażeniem i kodami tam normy emisji spalin 715/2007*692/2008A , wysłałem zdjęcie tego do cepiku i wystarczyło, zmienione na EU5 przy leonie wystarczył zrzut z ETKI z kodem wyposażenia
marko 71 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) @Krzysiak https://coc.psa-peugeot-citroen.com/en/ tylko jest mały problem - kosztuje 220€ generalnie duplikat powinieneś dostać i od Peugeot Polska, i od ASO. Więc albo komuś się nie chce, albo jest niekompetentny. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez marko
Petru23 37 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 7 godzin temu, serwal4 napisał(a): Teoretycznie telefon bez srogiego obciążenia powinna ładować, bo wg. ulotki Kaszkaj ma 15W ładowanie, czyli oficjalne max W dla bezprzewodowego ładowania topowych modeli Samsunga / Apple'a np. Chociaż siakiś 1. temat na forum modelu i ludzie zwracają uwagę, że albo im odcina ładowanie albo po ~45min mają tylko parę procent doładowania; Po czym poznać czy mam ładowanie czy nie? Ew czy trzeba to włączyć? Jak kładę fon na półkę pod deską to się nie ładuje a wyposażenie jakoś takie lepsze. Pytam, bo może mam a nie wiem 2 godziny temu, Krzysiak napisał(a): @mirowiem... problem w tym że nie mogę się doprosić o dokument z peugeot. W Peugeot Polska mi powiedzieli, że euro 6 ale oni nie mogą mi wydać papieru, odesłali do ASO. Każde ASO do którego uderzam przysyła mi maila że euro 6, ale też nie chce wystawić papieru... Jeśli masz to na mailu od oficjalnego przedstawiciela to jest to poniekąd deklaracja/oświadczenie Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Petru23
Krzysiak 254 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) Jeszcze uderzyłem do kumpla z którym "regularnie piję" czy mi ogarnie temat...akurat robi "wysoko" w PSA, czy tam obecnie stellantis (o czym sobie przypomniałem w piątek ), także może on mi ogarnie temat na spokojnie. 27 minut temu, Petru23 napisał(a): Jeśli masz to na mailu od oficjalnego przedstawiciela to jest to poniekąd deklaracja/oświadczenie Na logikę tak...ale co wydział to inne prawo (jego interpretacja) co akurat znam doskonale z perspektywy diagnosty (pod każdy okoliczny trzeba robić inaczej papiery przy że tak powiem badaniach "specjalistycznych"), a ten pod który podlegam wymaga oświadczenia lub homo i nie przyjmie nic innego Już ruszałem naczelnika i nie bo nie, bo oni muszą mieć oświadczenie lub wyciąg z homo Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Krzysiak
Raptor 9 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 3 godziny temu, Krzysiak napisał(a): @mirowiem... problem w tym że nie mogę się doprosić o dokument z peugeot. W Peugeot Polska mi powiedzieli, że euro 6 ale oni nie mogą mi wydać papieru, odesłali do ASO. Każde ASO do którego uderzam przysyła mi maila że euro 6, ale też nie chce wystawić papieru... Zażadaj skanu/wydruku homologacji - powinno tam być wszystko
dannykay 54 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Opublikowano 30 Grudnia 2024 To allegro robi się dramatyczne. Na jakiej podstawie wybrane są te 4 oferty? Dlaczego nie mogę sam wybrać sprzedawcy? Da się wyświetlić wszystkie oferty?
trepek 232 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Opublikowano 30 Grudnia 2024 14 godzin temu, larry.bigl napisał(a): Jeśli kupiłem samochód X lat temu to powinienem z niego móc korzystać na terenie kraju dopóki przechodzi przegląd techniczny SCT to poroniony pomysł. Od tego są przeglądy aby dopuszczać samochód do ruchu. Tylko, że znowu przeglądy w Polsce to żart bo na przęglądach obligatoryjne powinno być sprawdzane czy dany samochód spełnia normę spalin dla jakiej został zahomologowany. Ja nie spełnia to taki samochód nie ma prawa wyjechać na drogę aż do usunięcia awarii. Jak spełnia to powinien wszędzie wjechać. 29 minut temu, dannykay napisał(a): Da się wyświetlić wszystkie oferty? Tak, da. 2
GordonLameman 915 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Opublikowano 30 Grudnia 2024 @trepek Ok, czyli możemy w danym roku stwierdzić, że auta na EURO3 wylatują i nie przejdą przeglądu? A dodatkowo przegląd będzie kosztował 300-500 zł?
larry.bigl 55 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Moim zdaniem tak jeśli auto zostało zakupione po wprowadzeniu przepisów a nie było w posiadaniu już przed ich wprowadzeniem. Ja cały czas piję do sytuacji gdy moje auto jest sprawne (i śmiem twierdzić, że bardziej zadbane technicznie niż nie jedno flotowe nowe auto zajechane przed przedstawiciela), w moim posiadaniu kilka lat a teraz miałbym oberwać po głowie za zakup sprzed X lat. Zupełnie inaczej bym postrzegał sytuację gdyby powiedziano "Przepisy wchodzą w życie tego dnia. Samochody zakupione/zmieniające właściciela po tej dacie, nie spełniające normy takiej czy takiej nie są dopuszczone do ruchu.". Myślę, że najbardziej negatywna reakcja pojawia się z powodu przymusu zmiany obecnego auta a nie samych norm. Inaczej by to działało na ludzi w momencie gdy z własnej woli zmieniają auto (stare poszło na złom, kraksa, kaprys, cokolwiek). Jeśli ktoś ma auto sprawne, którym jedzi wiele lat nie dziwcie się, że nie ma ochoty zmieniać
SuLac0 19 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Opublikowano 30 Grudnia 2024 (edytowane) 15 godzin temu, larry.bigl napisał(a): Jeśli kupiłem samochód X lat temu to powinienem z niego móc korzystać na terenie kraju dopóki przechodzi przegląd techniczny. to tak nie dziala. przeglad umozliwia poruszanie sie po drogach publicznych, ale ograniczenia dot. ruchu/jazdy po nich to zupelnie cos innego. SCT jest strefa ograniczajaca ruch pewnego typu/klasy pojazdow, tak samo ja droga ekspresowa ograiczna porusznia sie po nich pojazdow np.wolnobieznych . przyklady mozna mnozyc wymiana auta - w takim celu powstal okres przejsciowy. a jezlei ktos musi jezdzic wlasnie "tym", konkretnym autem po SCT, moze wniskowac o zgode indywidualna, tablice pojazdu zabytkowego. Edytowane 30 Grudnia 2024 przez SuLac0
Rekomendowane odpowiedzi