Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Wiesz wymiana turbo, wtrysków, EGR w tak starym dieslu to w warsztacie wyjdzie połowa wartości auta której nigdy nie odzyska. 

Skoro połowa Polaków zarabia poniżej 5k na miesiąc, to ciężko też oczekiwać by dużo inwestowali w metalowe puszki. Dodatkowo kultura techniczna z PRLu ("a może by wlać gęstrzy olej?") no i jest jak jest. 

Generalnie jako naród to aspirujemy do marek premium a stać nas co najwyżej na utrzymanie Łady. 

• Like 1
Opublikowano

@Totek

Zdajesz sobie sprawę, że bez bata samochody nigdy nie będą naprawiane dobrze. I to tyczy się całego życia samochodu a nie tylko okresu jak samochód jest pełnoletni. Bo to, jak do naprawy będą podchodzili poprzedni właściciele (od samej nowości) tak zrobione samochody będą mieli ci mniej zasobni, co kupują samochody mocno wiekowe. Nie czarujmy się, jak w 5 latku ktoś wywali DPFa to tego DPFa nie będzie tam już do samego końca więc karanie tylko tego na samym dole jest bez sensu. Przeglądy i ogólnie podejście do serwisowania samochodu powinno być jak w Szwajcarii. Tylko takie podejście powoduje, że samochody pełnoletnie nie są ulepami, które pokleili poprzedni właściciele.

Opublikowano (edytowane)

@trepek Zgadzam się, tylko jak zawsze wszystko rozchodzi się o pieniądze. Szwajcaria to inny świat pod względem finansowym, nawet nie ma co porównywać. Pozostaje przymknąć oko i najważniejsze że jeździ, skręca, hamuje :D

Ostatnio kupiłem Szwajcara po lekkiej stłuczce, mechanicznie idealna sztuka, nawet roczne opony i nowe hamulce były. Poziom wyżej od ulepów z Niemiec.

Edytowane przez Totek
Opublikowano

Moim zdaniem powinno być tak, że jeśli auto było projektowane pod Euro X to te Euro X powinno spełniać i na tym powinny opierać sie SCT a nie o wyimaginowanych wizjach wyeliminowania z dróg diesle z Euro 5 i niżej (Kraków). 

Zwłaszcza, jeśli ktoś kupił auto przed wprowadzeniem nowych zasad. Co innego jeśli mówimy że po dacie XYZ takie a takie auto nie może wjechać. No to jak kupiłeś po tej dacie to już Twój problem...Ale jeśli byłeś właścicielem przed no to...gdzie tu sprawiedliwość?:)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tornado3 napisał(a):

Po 30 latach na pewno spełnia normy emisji :hihot:. Już tu jeden pisał że w pełnoletnim aucie ma nadal DPF ,ale o kondycji nie ma pojęcia.

Mam pojęcie, bo żeby wjechać nim do Berlina w zeszłym roku musiałem przejść między innymi kontrolę spalin na stacji tuv - dostałem naklejkę na szybę, że spełnia euro 4 więc utkaj tam :E

Co do wtrysków które mogą lać - były sprawdzane przy generalce 4 lata temu gdy robiłem turbo, wałki i uszczelnienie silnika - wsio w normie. 

58 minut temu, trepek napisał(a):

Przeglądy i ogólnie podejście do serwisowania samochodu powinno być jak w Szwajcarii. Tylko takie podejście powoduje, że samochody pełnoletnie nie są ulepami, które pokleili poprzedni właściciele.

Albo jak w Niemczech ¯\_(ツ)_/¯ modyfikacje tylko z homologacją, co by nie było potem takich Majtczaków na ulicach w podłubanych karocach 

43 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Moim zdaniem powinno być tak, że jeśli auto było projektowane pod Euro X to te Euro X powinno spełniać i na tym powinny opierać sie SCT a nie o wyimaginowanych wizjach wyeliminowania z dróg diesle z Euro 5 i niżej (Kraków)

Bo to nie jest miasto dla biedoty XD Inna sprawa, że mają być wjazdy kilka razy w roku za opłatą, bo kasa z turystyki musi się zgadzać 

53 minuty temu, Totek napisał(a):

Ostatnio kupiłem Szwajcara po lekkiej stłuczce, mechanicznie idealna sztuka, nawet roczne opony i nowe hamulce były. Poziom wyżej od ulepów z Niemiec.

Co do ulepów z Niemiec - czym innego jest kupno auta od Niemca, a czym innym od turasa czy innego człowieka pustyni w Niemczech ¯\_(ツ)_/¯ 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano

“Pociąg zwolnił i trąbił, więc myślała, że ją przepuszcza. Wypadek na przejeździe kolejowym
W czwartek rano Szynobus Kolei Wielkopolskich relacji Poznań – Wolsztyn zderzył się z samochodem osobowym na przejeździe w miejscowości Szreniawa.

Za kierownicą audi siedziała kobieta. Z relacji umieszczonej na profilu „Pociąg do Wielkopolski”, o własnych siłach wyszła ona z auta. Była zszokowana. Jak tłumaczyła, widziała pociąg, ale ponieważ ten zwolnił i dawał sygnały dźwiękowe, myślała, że maszynista ją przepuszcza. Dlatego wjechała na przejazd.”

Ała. 

IMG_0593.jpeg

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
7 minut temu, TheMr. napisał(a):

Pociąg zwolnił i trąbił, więc myślała, że ją przepuszcza

Złotą łopatę pan dostanie zaraz, news z 2020 roku :E

https://raportkolejowy.pl/myslala-ze-maszynista-ja-przepuszcza-wypadek-na-przejezdzie-kolejowym-na-linii-poznan-wolsztyn/

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

Moim zdaniem powinno być tak, że jeśli auto było projektowane pod Euro X to te Euro X powinno spełniać i na tym powinny opierać sie SCT a nie o wyimaginowanych wizjach wyeliminowania z dróg diesle z Euro 5 i niżej (Kraków).

Dokładnie, jest to najbardziej sprawiedliwe. To przeglądy powinny być od tego czy samochód spełnia kryteria pod które był homologowany czy nie (w tym momencie @Krzysiak i @SylwesterI. przestają mnie pewnie lubieć :E ).

Opublikowano
4 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Mam rozwiązanie waszych debilnych pomysłów. Zagazujmy obywateli zarabiających poniżej 15k zł netto miesięcznie, problem ze starymi autami sam się rozwiąże :E

Pfff, po co tak brutalnie? Ja bym proponował podniesienie minimalnego wynagrodzenia na 15k zł netto i wtedy każdego będzie stać na nowe auto :) :E

Opublikowano
3 godziny temu, trepek napisał(a):

Dokładnie, jest to najbardziej sprawiedliwe. To przeglądy powinny być od tego czy samochód spełnia kryteria pod które był homologowany czy nie (w tym momencie @Krzysiak i @SylwesterI. przestają mnie pewnie lubieć :E ).

Jak pisałem wcześniej, trzeba mieć to czym zweryfikować...jak na razie na skp mamy 20 letni dymomierz bo nic innego nie jest wymagane do diesli i albo dymi albo nie dymi. Tyle możemy sprawdzić 😆😅

• Thanks 1
Opublikowano

straszyli podwyzkami ceny za przeglad okresowy od 5-7 lat - na onetach przescigali sie w kwotach (max chyba widzialem 750zł) - NIC z tego nie wynikło

a jak faktycznie podniesli teraz to praktycznie cisza wszedzie - ja sie dzis dowiedzialem :E 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, marko napisał(a):

Ideą SCT jest eliminowanie przestarzałych aut. Choć same wytyczne są dla mnie bzdurne 

Ja to widzę inaczej, ideą jest byś placił za wjazd, podobnie jak płacisz za parkingi. To czym wjeżdżasz nie ma znaczenia, a wiek/klasa euro gruza to dobry pretekst. Poza tym wiadomo że obecne kopcenie aut ma marginalny wpływ, a wystarczyła pierwsza zimna nocka i powietrze można było kroić.

Edytowane przez Totek
Opublikowano

Bo podnieśli o 49 zeta na rok, a z tego co tu słyszałem to bogacze i tak przyjeżdżali przed terminem byle się w starej cenie zmieścić %-)

Nie wiem, czy ci ludzie pracują za obierki? 49 zeta raz na rok więcej zapłacić, to powód, aby plany zmieniać?  

5 godzin temu, marko napisał(a):

A to, że auto powinno spełniać normę, z jaką było wyprodukowane to masz obecnie - tyle tylko, że na przeglądach mało kto sprawdza spaliny.

I to jest kolejny przykład durnych przepisów, założysz laczki cal większe, albo centymetr szersze, gdzie nic nie obciera, nie haczy itp. itd. , które są bezpieczniejsze od homologowanych śmieciowych opon, a się typek na stacji uprze i przeglądu nie da. Ale trującego trupa przepuści, bo nie ma czym/ nie chce mu się sprawdzić.

Opublikowano
3 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Bo podnieśli o 49 zeta na rok, a z tego co tu słyszałem to bogacze i tak przyjeżdżali przed terminem byle się w starej cenie zmieścić %-)

Z jakiegoś powodu są bogaci :E Tak poważnie, to tacy ludzie często oszczędzają na rzeczach o których by "biedny" nie pomyślał nawet :D 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, LYCONE napisał(a):

Pfff, po co tak brutalnie? Ja bym proponował podniesienie minimalnego wynagrodzenia na 15k zł netto i wtedy każdego będzie stać na nowe auto :) :E

Tylko, że wraz ze wzrostem minimalnej urośnie wszytsko inne, i te 15k dla każdego będzie miało zbliżona wartość do dzisiejszej. A auta będą kosztować nie 100tys a 300tys pln ;)

Edytowane przez Petru23