Dwóch mądrych się zleciało
Pobyt stały albo status rezydenta i inne warunki do spełnienia to z powietrza się dostaje?
Nawet nie czytacie lub nie rozumiecie co wklejacie!
Ja dziś pierwszy raz wrzucałem plastiki do automatu żeby odzyskać kaucję. Fajnie i szybko bo to nadal mało popularne u nas i nie ma kolejek. W Chorwacji działa to od lat i tam zawsze są kolejki w marketach do automatów.
3500-5000kWh to 3300-4500zł na rok w G12W
Przy -15C dzienny koszt to ~45zł. Sąsiad przy takich mrozach spala 30kg ekogroszku więc cenowo to samo tylko on ma 150m2 a ja 165m2 do ogrzania.
Gaz mieli i nadal mają. Po prostu odpalali by poprawić komfort termiczny i zmniejszyć zużycie gazu, który jest droższy niż drewno do kominka.
Dla Twojej informacji mam instalacje fotowoltaiczną założoną w 2023r na Nowych zasadach, które nic nie dają przy ogrzewaniu pompą ciepła. Od optymalizacji kosztów są odpowiednie taryf G12 lub G12W.
Roczne zużycie energii przez pompę 9kW na ogrzewanie domu 165m2 i grzanie ciepłej wody użytkowej dla 4 osób oscyluje w przedziale 3500-5000kWh co przy taryfie G12W daje 3300-4500zł na rok. Dużo?
I to na grzejnikach bo na podłogówce wyjdzie z 30% mniej.
@SuLac0
Niektórym osobą nie przetłumaczysz, że coś się sprawdza i to perfekcyjnie. Utrwalają sobie stereotypy i możesz walić jak grochem o ścianę - nie dociera nic do takich osób.
194W panie to procki Intela wiecej potrafią wciągnąc Musisz znaleźć jakas inna gierke
Ja polecam Quake II RTX jest chyba darmowy na steamie
https://store.steampowered.com/app/1089130/Quake_II_RTX/
ale tak dziala niestety internet - pelno dezinformacji, blazenady i walki o zasiegi. aby wylapac cos wartosciowego z tego smietnika, trzeba znac przynajmiej podstawy tego czego sie szuka.
np. pompy ciepla. nie ogladam bzdur gosci, ktorzy oprocz grania na klawiszach do kotleta, probuja sobie robic zasiegi gadaniem bzdur o EV, PV i pompach ciepla, ale ogladam np to https://www.youtube.com/@KlimatyzacjaKatowicepl/videos konkret. widze to, widze jak dziala mi pompa i wiem, ze ten kanal ma wartosc. tylko, ze wlasnie na ten kanal malo kto trafi, wiekszosc woli zadowolic sie bzdurami, bo latwiej im je zrozumiemc. ci wszsycy eko-naciagacze przeciez tez nie "sprzedadza" fachowego kanalu, tylko wlasnie kanal intenetowych blaznow. i mamy efekt jaki mamy. przykre, ale prawdziwe
Rekomendowane odpowiedzi