Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Ehh te nowe sterowniki, ruscy pewnie nad nim pracują, chyba że jest nim małe zainteresowanie tak jak np. Volvami które od 2017 też się nie robią :E

Da się podmienić ECU, ale wtedy koszt zamknie się w około 5k zł. 

Opublikowano
W dniu 3.01.2025 o 20:21, marko napisał(a):

@Gangczasem mam wrażenie, że Ty pół domu w Chinach zamówiłeś... 

Z tego co czytałem recenzje, to chińskie auta z klocków, to straszna porażka. 

Mam i ori lego technic, mam też (więcej oczywiście :D) podjebek od majfrendów i na pierwszy rzut oka trafiły mi się takie, że różnicy nie widać jak ktoś nie ogarnia. Jak się zaczniesz przyglądać to jasne, widać że to nie jest ori, ale fun ze składania jednakowy czy masz ori technica czy techcicen :D Najlepszy zakup to chyba porsche 911 za 60 zł, porównywałem z ori lego u kolegi i niewiele się różni.

W dniu 5.01.2025 o 22:57, dannykay napisał(a):

Ale to norma. Wiele razy składałem automatykę albo alarm w domu w którym ludzie mieszkali rok, a nadal nie mieli np drzwi wewnętrznych. I na dwójeczkę za foliową zasłonkę, heh :E

Za foliową zasłonkę? Jak tak można! Ja przynajmniej gruby koc powiesiłem :E

No i koniec wolnego, chyba pierwszy raz od nie pamiętam kiedy udało się nawet odpocząć od pracy. Zamówiliśmy kanapę do salonu, przewidywany czas dostawy - 18 lutego, chyba mnie coś trafi :E

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.01.2025 o 11:22, marko napisał(a):

Nie zrozum mnie źle. Jedni wiedzą na co się piszą, budując dom, drudzy przed 60-tką zaczynają widzieć, że praca + utrzymanie domu, to orka. Najgłupsze jest jeszcze stwierdzenie "a może któreś z dzieci zamieszka z nami, przecież są wolne pokoje na górze". 

Dlatego kupiłem niewielki dom ~110m z 7 arową działką, przez co nawet koszenie trawnika to chwila, nie mam zamiaru robić poddasza właśnie z podanego przez Ciebie powodu (mieścimy się na luzie na dole, ale w razie potrzeby któryś z synów może sobie robić górę jak będzie chciał). Sama działka niby w mieście, ale jakby na wsi bo już obrzeża, do tego przy ślepej ulicy więc praktycznie zerowy ruch, przejedzie coś raz na godzinę czy dwie.

Ale grillowanie w swoim ogrodzie to podstawa, w sezonie często zamiast obiadu go ogarniamy i zdarza się kilka razy w tygodniu nawet :E 

4 godziny temu, Arczevski napisał(a):

No i koniec wolnego, chyba pierwszy raz od nie pamiętam kiedy udało się nawet odpocząć od pracy. Zamówiliśmy kanapę do salonu, przewidywany czas dostawy - 18 lutego, chyba mnie coś trafi :E

Mi już się chciało do roboty, bo siedząc w domu z moimi diabłami tasmańskimi można oszaleć :E 

Edytowane przez Krzysiak
literówki
Opublikowano
33 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Dlatego kupiłem niewielki dom ~110m z 7 arową działką, przez co nawet koszenie trawnika to chwila, nie mam zamiaru robić poddasza właśnie z podanego przez Ciebie powodu (mieścimy się na luzie na dole, ale w razie potrzeby któryś z synów może sobie robić górę jak będzie chciał). Sama działka niby w mieście, ale jakby na wsi bo już obrzeża, do tego przy ślepej ulicy więc praktycznie zerowy ruch, przejedzie coś raz na godzinę czy dwie.

Ale griilowanie w swoim ogrodzie to podstawa, w sezonie często zamiast obiadu go ogarniamy i zdarza się kilka razy w tygodniu nawet :E 

Mam podobne podejście - parterówka 100m, działka 530m.

Poddasze jedynie nieużytkowe na trzymanie gratów.

Działka w granicach administracyjnych miasta, 50 min piechotą na rynek (lub 20 min autobusem), sklepy, szkoły, przychodnie, apteki blisko.

Tylko DK88 dość blisko - ok. 250m, ale to ma plusy (5-10 min do A1 i A4) i minusy (słychać drogę, a ekrany będą dopiero za jakieś 3-4 lata; aczkolwiek natężenie dźwięku jest niższe niż w bloku, w centrum miasta).

U mnie dodatkowym czynnikiem jest to, że mieszkanie i tak zmieniam, a ceny mieszkań w Gliwicach są takie, że bardziej mi się opłaca postawić dom :) 

Opublikowano

panowie, posiada ktoś może, wie skąd pobrać manual/instrukcję napraw do hondy cr-v 2007 3generacja

coś takiego jak jest ELSA do VAG-a gdzie łopatologicznie jest pokazana każda naprawa z momentami dokręceń itd itp

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Gang napisał(a):

do tego grilla gazowego tylko duza butla 11kg co nie? te male bez sensu, cxy właśnie lepiej bo nie dzwiga się? 

Ja się biję z myślami czy kupić gazowy czy na wungiel drzewny, bo akurat stary ma już powoli dość. Z kim bym się nie zgadał na ten temat oczywiście tylko druga opcja, bo z gazowego to nie to. Gazowy to na pewno wygoda.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
12 minut temu, Gang napisał(a):

do tego grilla gazowego tylko duza butla 11kg co nie? te male bez sensu, cxy właśnie lepiej bo nie dzwiga się? 

Tylko duża. 
Jesli chcesz grilla przewozić to polecam butle wyjąć osobno. Jak tego nie zrobisz to ci kolka się rozwalą :) 

Ja polecam dwie. Zdarzyło mi się, że brakło mi gazu w trakcie, więc szybka podmianka i jedziemy dalej.

2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Ja się biję z myślami czy kupić gazowy czy na wungiel, bo akurat stary ma już powoli dość. Z kim bym się nie zgadał na ten temat oczywiście tylko druga opcja, bo z gazowego to nie to. Gazowy to na pewno wygoda.

To raczej ludzie co gazowego nie mieli :)

Gazowy to giga wygoda. Różnicy w smaku nie uswiadczysz, chyba że jesteś naprawdę znawcą smaków. 

Serio, polecam gazowego od razu. Szczególnie jeśli masz ambicje zrobić coś więcej niż kiełbachę i ziemniaki :) 

Opublikowano

moja też i chyba w maju postawię..

ja mam spory węglowy, jest zapach, jest dym...

znajomi z którymi na zmianę grillujemy w sezonie maja takiego potwora gazowego, no nie ten smak

ale wygoda niesamowita to fakt

Opublikowano
36 minut temu, Gang napisał(a):

kiedyś mi sie obiło o uszy ze jakieś kamienie można położyć pod ruszt i kapiący tłuszczyk zrobi smak i zapach

W grillach marek takich jak Napoleon, Weber, Broil King czy nawet Koler są tzw. Aromatyzery, którą robią robotę.

17 minut temu, Katystopej napisał(a):

Gdybym miał chatę z kawałkiem działki, to postawiłbym grilowędzarnie która w weekendy szła by 48h :red:

Meh. Mnie bardziej korci amerykański smoker bbq :) 

Zeby robić slow bbq, brisket czy porządny pulled pork.

Opublikowano
22 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Ehh te nowe sterowniki, ruscy pewnie nad nim pracują, chyba że jest nim małe zainteresowanie tak jak np. Volvami które od 2017 też się nie robią :E

Gama TSI nowych generacji jest mocno pozabezpieczana przez ruskimi hakerami, a chętnych na programy nie brakuje. Takie 2.0 TSI DNNA można by ładnie wyciągnąć w górę ;)

Opublikowano
4 minuty temu, miro napisał(a):

moja też i chyba w maju postawię..

ja mam spory węglowy, jest zapach, jest dym...

znajomi z którymi na zmianę grillujemy w sezonie maja takiego potwora gazowego, no nie ten smak

ale wygoda niesamowita to fakt

To niestety grillują źle :) 

Opublikowano

Panowie (i Panie), poszukiwania samochodu czas zakończyć. Właśnie złożyłem zamówienie na nowy samochód do produkcji. Padło na Forda Kugę, FHEV AWD, wersja Active X. Z opcji wszystko co jest prócz szklanego dachu. Hak domówiony, koła 19 cali. Kolor zielony :) Wyszło 186 tys brutto. Niezła promka jak na początek roku.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To niestety grillują źle

możliwe, nie mam niestety doświadczenia u nikogo innego..

a z innej beczki,ale też gastronomicznie

kto ma i co poleca, sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa ?

Edytowane przez miro
Opublikowano
1 minutę temu, trepek napisał(a):

Zdecydowanie wyciskarka wolnoobrotowa.

też się właśnie skłaniamy ku wyciskarce, chyba na philipsa postawimy, choć dużo rzeczy w domu mam tefala, nie tylko garnki czy patelnie ale i np air frajera i jesteśmy bardzo zadowoleni