Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, KiloKush napisał(a):

Thermomix mnie zastanawia zawsze. Jak ktoś nie ma czasu gotować to czemu w ogólnie nie lepiej dieta pudełkowa? Ja najwięcej czasu tracę w sklepach na zakupach do obiadów niż na samym gotowaniu. A najgorsze jest jeszcze to, że ostatnimi czasy mięso czy głupia papryka bez promocji np. 20 zł KG, na promocji 5 zł KG. Więc dochodzi jazda po paru sklepach żeby nie dać się naciąć na jakąś z dupy cenę. A przy termomixie przecież i tak myjemy, obieramy warzywa, wycinamy mięso z syfu itd. Dieta pudełkowa od 40-50 zł dziennie. Ale nie wydajemy wtedy tyle kasy w sklepach, rachunki za prąd niższe, na paliwie też oszczędzamy. Ale przede wszystkim mniej łażenia po sklepach.

Ja od dłuższego czasu zamawiam zakupy z Auchana. Na pewno wychodzi drożej, niż śledzenie cen i wizyta w kilku sklepach, ale zalogowanie się i dodanie do koszyka wszystkich produktów zajmuje 20 min zamiast kilku godzin jeżdżenia.

Dodatkowa korzyść - wnoszą pod same drzwi (ważne jeśli masz 4 torby z zakupami i kilka zgrzewek wody :)).

Tylko po mięso jeżdżę do mięsnego. 

Opublikowano
6 minut temu, Arczevski napisał(a):

i Hizero

no weź przestań, bylismy ostatnio u znajomych i teraz mnie zona męczy o tego cara.

nie zgłebiałem tematu ale na pewno jest coś 2x tańszego równie dobrego

tak jak TM vs lidlomix

Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

ja mniej, bo gotuję od wielu lat i raczej dobrze to robię. 

ja też, ale on po prostu dużo ułatwia

od 3lat piekę chleb i bułki, nie kupujemy żadnego pieczywa, on mi wyrobi ciasto, nie musze mieć robota planetarnego, on mi zmieli zmrozone mięso, ugotuje zupy krem itd itp, ułatwia sporo, a jak 10latek chce sobie coś zrobić, to mu na wyświelaczu wszystko poakze i ci dziecko przynosi lody czy shake ;)

2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Małe miasteczko nie daje alternatywy dla normalnych zakupów

mam to samo, u nas nawet biedronki nie ma, bo jest klika właściciela lawiatana i dużej hurtowni, blokują wszystko

Opublikowano

tak tak, Delikatesy też są, tam zawsze chodzę, ale drogo bardzo

jedynie mięso i wedliny u nas wszędzie super, bo dużo swoich sklepow mają

mieszkam w zagłebiu wędliniarskim tzw konsorcjum lisieckie

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak ja byłem hejterem TM tak przed świętami teściowa sobie kupiła i kurcze, zaczynam się przekonywać. Gotować to i bez niego dobrze potrafię ale dla mnie najważniejsza jest oszczędność czasu. W takim sensie, że nastawiam sobie sosik, łotewa i nie muszę tego pilnować tylko w tym czasie mogę zrobić coś innego, a TM sam wymiesza itd. No i muszę to przyznać, że to jest całkiem nieźle przemyślany sprzęt. Dużo za drogi ale ma swoje plusy. A dieta pudełkowa, cóż... no coś za coś ale jeśli moja 2+2 rodzina miałaby być na diecie pudełkowej to szybko by mi komornik zapukał do drzwi. No ni uja to się nie opłaci. TM w 3 miesiące spłacony ;) I tak nie kupię bo nie mam miejsca ;)

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
1 minutę temu, lesiu155 napisał(a):

W takim sensie, że nastawiam sobie sosik, łotewa i nie muszę tego pilnować

m in o tym własnie pisałem, ułatwia duzo, sosik czy suróweczkę pyk, codziennie coś..choć jak mówie, lidlomix jest równie dobrze przemyslany i robi to samo, jedyne co, to kuźwa brzydki wi wielki jest

to tak jak z air frajerem, dopóki nie ma w domu to wydaje się zbędny, potem codziennie...

Opublikowano (edytowane)

Żałuję, że nie kupiłem erfrajera za 4 dychy na temu jak był przed świętami, nie byłoby mi żal wywalić, gdyby się nie sprawdził :D Z drugiej strony to tylko dużo mniejszy piekarnik

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

jest rewelacyjny do imprez

dokładnie, albo soku do wódki

wrzucasz dwa jabłka i cytryne, wlewasz wodę i zaraz masz dzbanek soku

ciężko jest wymieniać, stale do czegoś.

a i zarąbisty ajerkoniak można zrobić ;)

są też przystawki do robienia bimbru  :wariat:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chcesz zrobić coś na szybko i na dziś to TM jest super. Ale no ma wady - nie będziesz gotował 3 rzeczy jednocześnie, nie zrobisz obiadu na kilka dni, chora cena. Ale już nie będę go tak hejtował :D Nie mniej nadal uważam, że to głównym targetem to ludzie co mylą cukier z solą :D

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
17 minut temu, dannykay napisał(a):

Ja się jakoś nie mogę do tego przekonać, ale żona zażyczyła sobie specjalną szafkę w meblach dla termomixa właśnie, więc pewnie zawitam w sekcie siłą rzeczy :E

Ja robię sobie z niego podśmiechujki, ale rozumiem że może być przydatny. Na szczęście żona nie jest chora na tym punkcie więc mam spokój, chociaż w żartach rzucałem że jak już będziemy mieli nową kuchnie, to kiedyś tam TM się pojawi :E

Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Moja żona go lubi

Moja żona również go lubi. A trzeba przyznać, że jak to sama mówi o sobie - była beztalenciem kulinarnym. A teraz gotuje, piecze i robi wszystko na co ma ochotę. Siłą termomixa jest aplikacja (nie wiem czy tak samo jest rozbudowana w przypadku lidlomixa), na niej żona cały czas wyszukuje nowe przepisy, szuka co może zrobić z rzeczy w lodówce etc. Termomix/lidlomix bardzo pomaga jak ktoś ma jakąś dietę, jak np. moja żona - dieta bezglutenowa. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Okazało się, że jednak wystarczy dotychczasowy  robot  (MUMinek z Boscha) i multicooker (Tefal).

Ohhh, jak ja chętnie bym jakiegoś Kenwooda przytulił... Ale to jeszcze więcej miejsca zajmuje jak TM :D Ale właśnie, dla mnie siłą TM jest to, że sam Ci będzie mieszał podczas gotowania - nic nie przypalone (no, prawie), czysta kuchnia (np. jak sos pomidorowy gotujesz) i możesz iść nie wiem, ogolić się, łeb umyć czy do kibla iść jak Cię ciśnie. To dla mnie jest największy plus, dla którego bym się mocno nad tym zastanawiał. 

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

To ja mam tak w biurze - ja nie wiem co oni z tym robią, że te kawy smakują jak sikacze. A niby serwisant przyjeżdża regularnie :E i to jakiś porządny ekspres Saeco a lura taka, że masakra. 

Bo pracodawca zapewne nakazał serwisantowi przeprogramować intensywność kawy na najniższą :P

Ale żeście nasrali tymi postami dzisiaj, 3 strony do tyłu jestem :stukniety:

• Haha 1
Opublikowano

Dobra, przebrnąłem :E Co do TM, moja na początku go chciała "bo wszyscy majo", ale skutecznie wybiłem z głowy zarówno TM jak i Lidlomixa. Tablet przyklejony do miski z wagą, meh. W kwietniu robię kuchnie i wlatuje jakiś konkretny robot w okolicy 2 tysi, jakiś Kenwood czy coś, żona doszła do wniosku, że dużo więcej z nim zrobi niż TM.

Co do majonezu jestem tego samego zdania. Winiary do hasioka a Kielecki do wszystkiego innego.

• Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Bo pracodawca zapewne nakazał serwisantowi przeprogramować intensywność kawy na najniższą :P

Miałem tak w jednej pracy.

Znalazłem serwisówkę do ekspresu z kombinacja klawiszy i standardowym kodem do odblokowania ustawień zaawansowanych i zmieniłem intensywność :D