Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, dannykay napisał(a):

To tak jak majonezy. Winiary nadaje się do kanapek, do sałatek, na jajeczko. A kielecki nadaje się do jednego. Do wy$#%ania :E

Panie, majonezu się nie ru**a!

Ale popieram Kielecki jest tak dobry, że można do niego poczuć pożądanie :E 

p.S. Winiary tylko do dekoracji. śmietnika :E 

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Gang napisał(a):

Ja też team winiary
Ale madero albo ten z lidla też jest spoko. 

a ostatnio odkrycie: vege majonez z biedronki, ma połowe mniej kcal i jest chyba nawet tańszy. 

Aaa Madero, zapomniałem dodać. Też lubię :) 

Ten Vege mi kompletnie nie siadł :D 

Opublikowano
2 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Ale nie wydajemy wtedy tyle kasy w sklepach,

a po co ci auto ?   przecież wszędzie tramwajem dojedziesz i taniej

masz express do kawy ?  po co ci ? zalej w kubku sypaną, będzie taniej

my w TM nie gotujemy obiadów, choć zdarzało sie na początku, za to zupy bardzo często, zrobi 8latek i nie ma bata , musi wyjść, jest super

poza tym nóstwo rzeczy od wyrabiania ciasta, mielenie miesa,suchego chleba na tartą  itd itp

jedyna rzecz, jest zdecydowanie za drogi, gdyby wtedy był lidlomix to jego bym kupił

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, KiloKush napisał(a):

Thermomix mnie zastanawia zawsze. Jak ktoś nie ma czasu gotować to czemu w ogólnie nie lepiej dieta pudełkowa? Ja najwięcej czasu tracę w sklepach na zakupach do obiadów niż na samym gotowaniu. A najgorsze jest jeszcze to, że ostatnimi czasy mięso czy głupia papryka bez promocji np. 20 zł KG, na promocji 5 zł KG. Więc dochodzi jazda po paru sklepach żeby nie dać się naciąć na jakąś z dupy cenę. A przy termomixie przecież i tak myjemy, obieramy warzywa, wycinamy mięso z syfu itd. Dieta pudełkowa od 40-50 zł dziennie. Ale nie wydajemy wtedy tyle kasy w sklepach, rachunki za prąd niższe, na paliwie też oszczędzamy. Ale przede wszystkim mniej łażenia po sklepach.

To proste - nie każdy umie. A Thermomix dokładnie mówi co i jak.

Moja żona go lubi - ja mniej, bo gotuję od wielu lat i raczej dobrze to robię. 

A co do diet pudełkowych - ja mam kiepskie doświadczenia raczej. 

Opublikowano
4 minuty temu, Gang napisał(a):

a ostatnio odkrycie: vege majonez z biedronki, ma połowe mniej kcal i jest chyba nawet tańszy. 

O też używam, spoko jest.

A thermomix? To jest religia, Thermomix i Hizero, najlepiej w tym duecie :E

Opublikowano
6 minut temu, KiloKush napisał(a):

Thermomix mnie zastanawia zawsze. Jak ktoś nie ma czasu gotować to czemu w ogólnie nie lepiej dieta pudełkowa? Ja najwięcej czasu tracę w sklepach na zakupach do obiadów niż na samym gotowaniu. A najgorsze jest jeszcze to, że ostatnimi czasy mięso czy głupia papryka bez promocji np. 20 zł KG, na promocji 5 zł KG. Więc dochodzi jazda po paru sklepach żeby nie dać się naciąć na jakąś z dupy cenę. A przy termomixie przecież i tak myjemy, obieramy warzywa, wycinamy mięso z syfu itd. Dieta pudełkowa od 40-50 zł dziennie. Ale nie wydajemy wtedy tyle kasy w sklepach, rachunki za prąd niższe, na paliwie też oszczędzamy. Ale przede wszystkim mniej łażenia po sklepach.

Ja od dłuższego czasu zamawiam zakupy z Auchana. Na pewno wychodzi drożej, niż śledzenie cen i wizyta w kilku sklepach, ale zalogowanie się i dodanie do koszyka wszystkich produktów zajmuje 20 min zamiast kilku godzin jeżdżenia.

Dodatkowa korzyść - wnoszą pod same drzwi (ważne jeśli masz 4 torby z zakupami i kilka zgrzewek wody :)).

Tylko po mięso jeżdżę do mięsnego. 

Opublikowano
6 minut temu, Arczevski napisał(a):

i Hizero

no weź przestań, bylismy ostatnio u znajomych i teraz mnie zona męczy o tego cara.

nie zgłebiałem tematu ale na pewno jest coś 2x tańszego równie dobrego

tak jak TM vs lidlomix

Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

ja mniej, bo gotuję od wielu lat i raczej dobrze to robię. 

ja też, ale on po prostu dużo ułatwia

od 3lat piekę chleb i bułki, nie kupujemy żadnego pieczywa, on mi wyrobi ciasto, nie musze mieć robota planetarnego, on mi zmieli zmrozone mięso, ugotuje zupy krem itd itp, ułatwia sporo, a jak 10latek chce sobie coś zrobić, to mu na wyświelaczu wszystko poakze i ci dziecko przynosi lody czy shake ;)

2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Małe miasteczko nie daje alternatywy dla normalnych zakupów

mam to samo, u nas nawet biedronki nie ma, bo jest klika właściciela lawiatana i dużej hurtowni, blokują wszystko

Opublikowano

tak tak, Delikatesy też są, tam zawsze chodzę, ale drogo bardzo

jedynie mięso i wedliny u nas wszędzie super, bo dużo swoich sklepow mają

mieszkam w zagłebiu wędliniarskim tzw konsorcjum lisieckie

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak ja byłem hejterem TM tak przed świętami teściowa sobie kupiła i kurcze, zaczynam się przekonywać. Gotować to i bez niego dobrze potrafię ale dla mnie najważniejsza jest oszczędność czasu. W takim sensie, że nastawiam sobie sosik, łotewa i nie muszę tego pilnować tylko w tym czasie mogę zrobić coś innego, a TM sam wymiesza itd. No i muszę to przyznać, że to jest całkiem nieźle przemyślany sprzęt. Dużo za drogi ale ma swoje plusy. A dieta pudełkowa, cóż... no coś za coś ale jeśli moja 2+2 rodzina miałaby być na diecie pudełkowej to szybko by mi komornik zapukał do drzwi. No ni uja to się nie opłaci. TM w 3 miesiące spłacony ;) I tak nie kupię bo nie mam miejsca ;)

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
1 minutę temu, lesiu155 napisał(a):

W takim sensie, że nastawiam sobie sosik, łotewa i nie muszę tego pilnować

m in o tym własnie pisałem, ułatwia duzo, sosik czy suróweczkę pyk, codziennie coś..choć jak mówie, lidlomix jest równie dobrze przemyslany i robi to samo, jedyne co, to kuźwa brzydki wi wielki jest

to tak jak z air frajerem, dopóki nie ma w domu to wydaje się zbędny, potem codziennie...

Opublikowano (edytowane)

Żałuję, że nie kupiłem erfrajera za 4 dychy na temu jak był przed świętami, nie byłoby mi żal wywalić, gdyby się nie sprawdził :D Z drugiej strony to tylko dużo mniejszy piekarnik

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

W ogóle TM jest rewelacyjny do imprez - potrzebujesz sosu beszamelowego do podania na świeżo w trakcie imprezy? 
Nic prostszego - TM zrobi, a potem ustawiasz żeby trzymał temperaturę i mieszał. 

To samo z innymi sosami, które muszą być świeże do podania :) 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

jest rewelacyjny do imprez

dokładnie, albo soku do wódki

wrzucasz dwa jabłka i cytryne, wlewasz wodę i zaraz masz dzbanek soku

ciężko jest wymieniać, stale do czegoś.

a i zarąbisty ajerkoniak można zrobić ;)

są też przystawki do robienia bimbru  :wariat:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chcesz zrobić coś na szybko i na dziś to TM jest super. Ale no ma wady - nie będziesz gotował 3 rzeczy jednocześnie, nie zrobisz obiadu na kilka dni, chora cena. Ale już nie będę go tak hejtował :D Nie mniej nadal uważam, że to głównym targetem to ludzie co mylą cukier z solą :D

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
17 minut temu, dannykay napisał(a):

Ja się jakoś nie mogę do tego przekonać, ale żona zażyczyła sobie specjalną szafkę w meblach dla termomixa właśnie, więc pewnie zawitam w sekcie siłą rzeczy :E

Ja robię sobie z niego podśmiechujki, ale rozumiem że może być przydatny. Na szczęście żona nie jest chora na tym punkcie więc mam spokój, chociaż w żartach rzucałem że jak już będziemy mieli nową kuchnie, to kiedyś tam TM się pojawi :E

Opublikowano
Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Uja wiecie, tylko KFC :E

Mega się popsuł. 

Co do Thermomixa, moja ma Lidlomixa, 3 lata już chyba i absolutnie nie widzi powodu, żeby dopłacać do TM. Przepisy są, wszystko wychodzi, nic się nie zepsuło.

• Upvote 1
Opublikowano

Od kilku osób słyszałem, że "to samo gotuje, super "itp , jedynie siostrzeniec zapytany jak Thermomix to "moja chciaa to kupiłem, do kuchni się nie pcham" - co ciekawe zachwyty ze strony osób, które wszystko najtańsze i życie "od 1 do 1", podczas gdy młody mógłby sobie "co miesiąc 3 albo 4 szt kupić". Na podstawie tych achów w końcu decyzja trzeba będzie jakiegoś Lidlomixa kupić bo to jakieś normalne pieniądze kosztuje, na szczęście w tym czasie pokazał się ten film:

Okazało się, że jednak wystarczy dotychczasowy  robot  (MUMinek z Boscha) i multicooker (Tefal).

Frytkownica jak dla mnie to przydatna rzecz, ale przy mięsach jednak szybkowar lub tradycyjne smażenie daje więcej smaku.

26 minut temu, marko napisał(a):

Mega się popsuł. 

To chyba zależy od punktu - w miejskich jest ok, przy tych przy trasach faktycznie robione na odp... Natomiast stripsy mi się po prostu przejadły - takie suche/mdłe, skrzydełka wciąż uwielbiam. No i jak kiedyś lubiłem Shake z MCD a te "pierwsze" z KFC mi nie podchodziły, tak te z Maca od jakiegoś czasu mi nie podchodzą a na te z KFC wszyscy w domu uzależnieni.

Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Moja żona go lubi

Moja żona również go lubi. A trzeba przyznać, że jak to sama mówi o sobie - była beztalenciem kulinarnym. A teraz gotuje, piecze i robi wszystko na co ma ochotę. Siłą termomixa jest aplikacja (nie wiem czy tak samo jest rozbudowana w przypadku lidlomixa), na niej żona cały czas wyszukuje nowe przepisy, szuka co może zrobić z rzeczy w lodówce etc. Termomix/lidlomix bardzo pomaga jak ktoś ma jakąś dietę, jak np. moja żona - dieta bezglutenowa. 

• Upvote 2