Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, lesiu155 napisał(a):

wiadome sposoby gaszenia zasadniczo wykluczają elektryki z ciasnych garaży podziemnych

Nie wykluczają. 

Jedyną podstawą do odrzucenia wniosku o instalację ładowarki ze względów pożarowych mógłby być zły stan instalacji elektrycznej w budynku. Nie można zabronić ot tak "bo elektryki siem palom".

Opublikowano

8 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Co innego w tych blokach, które obecnie powstają. Ale te 5 lat temu to nikt o tym nie myślał za bardzo jeszcze.

A co mają nowe bloki że pomoże przy pożarach? Nic. 

LPG nie można wjechać, ale ogromne baterie to już gitez :hihot: 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

A co mają nowe bloki że pomoże przy pożarach? Nic. 

LPG nie można wjechać, ale ogromne baterie to już gitez :hihot: 

BiedaLPG musi znać swoje miejsce - na zewnątrz! :E 

A serio nie pamiętam czemu te przepisy istniały. Wydaje mi się, że to był jakiś błąd legislacyjny. :) 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

BiedaLPG musi znać swoje miejsce - na zewnątrz! :E 

A serio nie pamiętam czemu te przepisy istniały. Wydaje mi się, że to był jakiś błąd legislacyjny. :) 

Chodziło o brak wentylacji w halach, ktoś sobie pomyślał że to spore zagrożenie i cyk, stało się normą. Ale elektryki już nie są zagrożeniem, totalny fikołek :E 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Nowoczesne diesle nie mają sensu, benzyny palą niewiele więcej, chyba że musisz ciągnąć przyczepę to spoko :E 

Może jak ktoś trzaska tylko długie trasy po autostradzie, trzymając się lewego pasa, to diesel dla takiego kogoś może mieć sens (czyli auto specjalistyczne ;) )

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, some1 napisał(a):

Nie wykluczają. 

Jedyną podstawą do odrzucenia wniosku o instalację ładowarki ze względów pożarowych mógłby być zły stan instalacji elektrycznej w budynku. Nie można zabronić ot tak "bo elektryki siem palom".

Heheh, to niech taki spłonie (mam na myśli pożar baterii), ciekawe jaki ubezpieczyciel to łyknie jak temperatura jest taka, że narusza strukturę nośną. Przy dobrych wiatrach blok przez kilka miesięcy wyłączony z użytku. Powodzenia.

Z LPG było/jest tak, że jest dużo cięższy od powietrza więc każdy wyciek będzie się gromadził przy podłodze. Jakaś iskra i bum. Właśnie kwestia wentylacji.

A z tym myśleniem 5 lat temu to miałem na myśli sieć, nie ppoż. Ale straż jakoś problemów dużych nie widzi. Jęśli są w stanie szybko dojechać i schładzać baterię i czekać aż to się wypali...

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Oczywiście porównujesz flagowce do flagowców, a nie jabłko za 5k do Androida za 1200 zł? :E 

Nawet moja mama która jest technologicznie słaba radzi sobie z Androidem. No cóż. 

Flagowce do flagowca. Ale jeśli 12 letni telefon jest na poziomie Androida no to chyba nie za dobrze się dzieje w postępie :E 5C wspiera nadal LTE, i byłem grubo zaskoczony że to po prostu działa na poziomie flagowcow Andka sprzed 8 lat :E 

Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

A serio - problemem są raczej stare bloki, bo w nowych troszkę się już o tym myśli. 

Po części mogę potwierdzić, mieszkanie z 2025 roku, w garażu podziemnym do każdego miejsca poprowadzone kable pod ładowanie elektryka, i kilka miejsc już z działającą instalacją. Tylko ciężko to nazwać blokiem, 6 mieszkań w „bloku”, 2 na piętro, tylko 96 mieszkań w całym kompleksie „willowym”. 98% Polaków raczej nie stać na takie inwestycje, a jeśli w bloku z 200+ mieszkań zobaczę ładowarkę pod każdym miejsce parkingowym to będę w szoku i uścisnę dewelopera. 

Opublikowano
24 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Heheh, to niech taki spłonie (mam na myśli pożar baterii), ciekawe jaki ubezpieczyciel to łyknie jak temperatura jest taka, że narusza strukturę nośną. Przy dobrych wiatrach blok przez kilka miesięcy wyłączony z użytku. Powodzenia.

Ile znasz przypadków pożaru EV podczas ładowania?

Bo jeśli chcesz się zabezpieczyć przed pożarem EV ogólnie, czy to spowodowanym przez baterie w zaparkowanym samochodzie, czy przez ogień z zewnątrz, to musiałbyś zakazać wjazdu EV praktycznie wszędzie. Hale garażowe podziemne, wielokondygnacyjne parkingi nadziemne, ciasne parkingi pod blokami, problem z gaszeniem będzie praktycznie taki sam. Czy się tam ładuje czy nie.

Sam znam przypadek pożaru w hali garażowej niedaleko kilka lat temu, podobno nie zapalił się żaden samochód a coś w komórce lokatorskiej. Ciekawe co na to ubezpieczyciel ;)

Opublikowano

Nie da się zabezpieczyć ogólnie. I o ile pożar EV z zewnątrz nie jest dużym problemem tak problemem jest samozapłon baterii - to generuje największy problem. I zgadzam się, że należałoby zakazać prawie wszędzie, mrzonka.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lesiu155 napisał(a):

Polecam wygooglować pożar aut spalinowych w garażu podziemnym w Ząbkach z zeszłego roku. Do samozapłonu doszło w aucie spalinowym. Wybuch zbiornika w aucie był tak silny, że doprowadził do pożaru kilkunastu aut stojących obok. Prawie dobę gasili pożar a budynek był wyłączony z użytku przez dobre 2 miesiące.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

a jeśli w bloku z 200+ mieszkań zobaczę ładowarkę pod każdym miejsce parkingowym to będę w szoku i uścisnę dewelopera. 

U mnie jest około 140 miejsc jakoś, już widzę jak połowa z nich ma ładowanie EV :E :E 

Z drugiej strony jeśli taka ładowarka będzie dzielona z mieszkaniem, to obciążenie nie wzrośnie. O wallboxach nawet nie wspominam bo to nierealne, zwykłe 230V wystarczy. 

Opublikowano

Dużo zależy od dewelopera, nie oszukujmy się, jeden poprowadzi i wyliczy to do m2 mieszkania a drugi nie. 
Ci lepsi z pewnością będą już co raz częściej o tym myśleć i projektować pod EV, ale na razie to raczej rynek i target premium. 

U mnie raczej na 99% jest 400V, ale o jakiej mocy nie mam pojęcia, musiałbym się dewelopera zapytać albo grzebać w papierach. 

Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

Z drugiej strony jeśli taka ładowarka będzie dzielona z mieszkaniem, to obciążenie nie wzrośnie. 

To jedyne sensowne rozwiązanie.

No walnął w Ząbkach, zdarza się. Tylko dalej - "zwykły" pożar nie wymaga kontenera do gaszenia. I jak napisałem wcześniej - częściej niż ICE się chyba nie palą tylko co to za argument.

Opublikowano
10 minut temu, TheMr. napisał(a):

Dużo zależy od dewelopera, nie oszukujmy się, jeden poprowadzi i wyliczy to do m2 mieszkania a drugi nie. 
Ci lepsi z pewnością będą już co raz częściej o tym myśleć i projektować pod EV, ale na razie to raczej rynek i target premium. 

U mnie raczej na 99% jest 400V, ale o jakiej mocy nie mam pojęcia, musiałbym się dewelopera zapytać albo grzebać w papierach. 

Tylko to dotyczy nowych, a co z tymi co są zbudowane? U mnie 2019 i nikt wtedy o tym nie myślał, niedaleko stoją nowe bloki to mają 2 miejsca na zewnątrz, w hali zero. A tu będą chcieli żeby każdy Kowalski sobie ładował w domu? IMO potrzebne są duże stacje/parkingi z ładowarkami. 

5 minut temu, lesiu155 napisał(a):

To jedyne sensowne rozwiązanie.

Jedyne realne bym powiedział, pytanie jak się zachowa instalacja latem, gdy będę ładował samochód, gotował na indukcji i chłodził mieszkanie klimą :E 

Opublikowano

Tak naprawdę to należałoby ciągnąć kable od licznika na korytarzu, a nie od skrzynki z mieszkania, raczje powinno dać radę. I możesz 400V sobie założyć. Wszystko się da, co najwyżej ograniczenie mocy i tyle. 

Opublikowano
34 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Wszyscy obecnie już muszą projektować pod EV, bo takie mają wymagania narzucone ustawą. Dotyczy budynków mających 10 i więcej miejsc.

Moc przyłącza ma zapewnić minimum 3,7 kW na miejsce postojowe, więc nie jest to jakaś wysoko ustawiona poprzeczka. Klima  często ma większą moc.

https://dziennikustaw.gov.pl/D2024000128901.pdf

Godzinę temu, lesiu155 napisał(a):

I zgadzam się, że należałoby zakazać prawie wszędzie, mrzonka.

Twój pech, że przepisy zostały doprecyzowane specjalnie po to, żeby ludzie mający takie poglądy nie przeszkadzali innym w montażu punktów ładowania EV. ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, galakty napisał(a):

Tylko to dotyczy nowych, a co z tymi co są zbudowane? U mnie 2019 i nikt wtedy o tym nie myślał, niedaleko stoją nowe bloki to mają 2 miejsca na zewnątrz, w hali zero. A tu będą chcieli żeby każdy Kowalski sobie ładował w domu? IMO potrzebne są duże stacje/parkingi z ładowarkami.

Nie każdy, wystarczy że co 5 czy co 6. Za kilka lat może co 3 albo 4, i tak dalej. 
Jesli stoją nowe i nie maja to sa wbrew przepisom ;) 

27 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Tak naprawdę to należałoby ciągnąć kable od licznika na korytarzu, a nie od skrzynki z mieszkania, raczje powinno dać radę. I możesz 400V sobie założyć. Wszystko się da, co najwyżej ograniczenie mocy i tyle. 

Nie musi być nawet od mieszkania. Numer garażowy jest powiązany z mieszkaniem, może być podlicznik. Chociaż to będzie zależało od osiedla, bo pewnie znalazłby się jakiś Janusz który by sobie ładował za darmo przez 5-10 minut i wyjeżdżał :E 

7 minut temu, some1 napisał(a):

Wszyscy obecnie już muszą projektować pod EV, bo takie mają wymagania narzucone ustawą. Dotyczy budynków mających 10 i więcej miejsc.

Moc przyłącza ma zapewnić minimum 3,7 kW na miejsce postojowe, więc nie jest to jakaś wysoko ustawiona poprzeczka. Klima  często ma większą moc.

https://dziennikustaw.gov.pl/D2024000128901.pdf

Twój pech, że przepisy zostały doprecyzowane specjalnie po to, żeby ludzie mający takie poglądy nie przeszkadzali innym w montażu punktów ładowania EV. ;)

Czasu czytać nie mam, ale jest uzależniona ilość miejsc pod EV od ilości miejsc parkingowych? Bo deweloper sobie wybuduje jedno miejsce na 20 miejsc parkingowych i eldo czas na CSa :E 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
6 minut temu, some1 napisał(a):

Klima  często ma większą moc

Mylisz moc chłodzenia z mocą pobieraną przez gniazdko. Klima w chacie nie pobiera 3.5kW. 

2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Nie każdy, wystarczy że co 5 czy co 6. Za kilka lat może co 3 albo 4, i tak dalej. 
Jesli stoją nowe i nie maja to się wbrew przepisom ;) 

Ja cały czas o starszych, nawet kilkuletnich piszę. Ale tutaj pewnie jak ktoś się postara to gniazdko 230V będzie miał. Tylko spora część Polaków mieszka w WP i tam mogą zapomnieć o tym, a pod Biedronką będą kolejki :E 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Tylko dalej - "zwykły" pożar nie wymaga kontenera do gaszenia. I jak napisałem wcześniej - częściej niż ICE się chyba nie palą tylko co to za argument.

A czy pożar elektryka oznacza, że zawsze płonie bateria ? 
Praktycznie w tym samym czasie w Ząbkach rok temu zapalił się elektryk, który został ugaszony w 40minut bez użycia specjalistycznego sprzętu. Wrzucałem nawet porównanie jak wyglądały te dwa pożary. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

No to jeśli nie w domu/pod domem/mieszkaniu to stacja benzynowa, i specjalne miejsca do ładowania. Pod tym względem elektryk ma mega przewagę bo nie trzeba mieć tyle samo stacji „benzynowych” bo miejsc ładowania jest wielokrotnie więcej. Wszystko rozbija się o koszt i tyle. I ponownie, to jest kwestia rozbicia potrzeb, i rynku. Jesli co 5 czy 6 osoba będzie korzystała z własnego źródła to infrastruktura ogólna będzie miała lżej. 

Co do samych baterii uważam że powoli dochodzimy do ściany i zostały może dwie geny do przodu jeśli chodzi o postęp rzędu skoków, zaraz wejdziemy w fazę kroczków po 5-10%. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
7 minut temu, TheMr. napisał(a):

Czasu czytać nie mam, ale jest uzależniona ilość miejsc pod EV od ilości miejsc parkingowych?

Wszystkie.

image.png.9777e08a377dd5bb8f1def4925479c84.png

Tylko jeszcze raz, wymagane są tylko kanały na przewody + zapewniona moc przyłącza, a nie gotowe wallboxy podłączone do sieci. Te właściciel może sobie instalować później na własny koszt.

W starszych budynkach składa się wniosek do zarządu wspólnoty/spółdzielni i robi ekspertyzę. Jeśli z ekspertyzy wynika, że można podłączać, albo że potrzebne są zmiany instalacji ale wnioskujący jest chętny je sfinansować, to zarządca budynku nie może odrzucić wniosku według swojego widzimisię. 

• Upvote 2