Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Auta elektryczne auta to przyszłość:

- Hyundai Ioniq 6 jest szybszy od Nissana GT-R po lekkim tuningu. Tego Nissana, który niecałe 20 lat temu zmiótł super samochody na parę ładnych lat 

Na trasie 1000km. też?

1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Dokładnie ... dokładnie. Też tak sobie pomyślałem, czytając powyższą (cytat na samej górze tego postu) Twoją wypowiedź. :) 

To nie ja pierwszy wyjechałem z durną uwagą, zapomniałeś? Zluzuj ton. 

Opublikowano
32 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Na trasie 1000km. też?

Elektryki coraz bliżej są z zasięgiem na trasach do aut spalinowych. Taki GTR na baku przy prędkości 140 km/h przejedzie ~550km, Ioniq 6 z największą baterią jakieś 350km.

Opublikowano (edytowane)

Te 1000 kilometrów zasięgu osobiście nie potrzebuję. Wystarczy by przy rozładowaniu z 80% do 20%, w zimie, przy ~120km/h (tam z chwilowymi przyśpieszeniami do 140 przy wyprzedzaniu ciężarówek) zrobił solidne 200 kilometrów, a ładowanie 20%->80% trwało praktycznie zawsze nie dłużej niż 30 minut.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

iX3 ma już naprawdę spoko zasięg. 100 -> 10% przy 120 km/h spokojnie do 400 km nawet w zimie. Jeszcze parę lat rozwoju EV i elektryki osiągnął dojrzałość, która zaspokoi potrzeby 99.95% ludzi.

A jak ktoś nie będzie mógł dymać 180-200 km/h na autostradzie to cóż, bardzo mi przykro :P

• Upvote 2
Opublikowano
44 minuty temu, trepek napisał(a):

Elektryki coraz bliżej są z zasięgiem na trasach do aut spalinowych. Taki GTR na baku przy prędkości 140 km/h przejedzie ~550km, Ioniq 6 z największą baterią jakieś 350km.

Bliżej, ale nadal daleko. Jedno tankowanie to 5 minut a dwa ładowania...

Opublikowano
Teraz, Cappucino napisał(a):

Bliżej, ale nadal daleko. Jedno tankowanie to 5 minut a dwa ładowania...

Przy ładowaniu w domu zajmuje ci to zero czasu. A jeśli idzie to trasę kilka razy w roku to nie widzę problemu - i tak przerwę robisz. Może gorzej jak ktoś jeździ na noc.

Opublikowano
16 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Chciałbym żeby tak było ale niestety w moim 16 Pro Max tak nie jest. Zdarzają się przycinki. Zdarza się, że ekran traci płynność tak jak bym miał ustawione 60Hz i widać to mocno przy przewijaniu stron w przeglądarce. 
Mogę jedynie pochwalić za stabilność działania bo na 1.5r jeszcze ani razu żadna aplikacja mi się nie zawiesiła i nigdy nie musiałem restartować telefonu bo coś nie działało. W przypadku Androida miałem tak często. 

Od 3GS do teraz, IP zawiesił mi się może dwa razy. Raz z uwagi na temperaturę 40+ w Dubaju przy nagrywaniu i robieniu zdjęć, i to był 6S, a drugi raz jak płyta główna powoli wysiadała w tym samym telefonie po 6 latach używania. Ba, z rok temu odpaliłem 5C i działał lepiej niż 99% Androidów za te 400-600 zł. 

Od czasu do czasu bawię się Androidem, bo ludzie co chwilę z nim mają problemy i pomagam naprawiać czy coś ustawić i nigdy w życiu nie wrócę do tego gownianego systemu :) I to niezależnie od marki. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Przy ładowaniu w domu zajmuje ci to zero czasu

Powiedz to tym co mieszkają na blokowisku z WP. Kawiorem zapachniało.

Jadąc na wakacje nad morzę na jakąś kwaterę, albo pod namiot na Mazury też niekoniecznie można mieć miejsce do ładowania, co wtedy? Marnować urlop żeby pojechać ładować auto? Bo w ile czasu ładowarka np pod Lidlem naładuje taką Teslę od 10 do 90%?

ogólnie jestem zwolennikiem elektryków, ale przy obecnym stanie infry i technologii, dla mnie to dalej auto przede wszystkim do miasta, a nie w trasy.

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, huudyy napisał(a):

Powiedz to tym co mieszkają na blokowisku z WP.

No to niech sobie wybudują dom poza miastem, przecież to lepsze :E 

A serio - problemem są raczej stare bloki, bo w nowych troszkę się już o tym myśli. 

Kawiorem zapachniało.

Bo przegryzam nim sterki wagyu w sosie truflowym! :lol2: 

Jadąc na wakacje nad morzę na jakąś kwaterę, albo pod namiot na Mazury też niekoniecznie można mieć miejsce do ładowania, co wtedy?

No to musisz pod siebie ustawić i wybrać wakacje pasujące do tego co masz :) 
Pola kempingowe chyba mają prąd. 

Marnować urlop żeby pojechać ładować auto? Bo w ile czasu ładowarka np pod Lidlem naładuje taką Teslę od 10 do 90%?

Jak się chce to wyjście się znajdzie, ale jasne - nie jest to udogodnienie. Ja pewnie bym szukał miejsc z ładowarką i tyle. 

ogólnie jestem zwolennikiem elektryków, ale przy obecnym stanie infry i technologii, dla mnie to dalej auto przede wszystkim do miasta, a nie w trasy.

Myślę, że śmiało można się do tego dostosować. Naładujesz się w trakcie przerwy na lunch i jedziesz dalej. 

Opublikowano
14 minut temu, huudyy napisał(a):

Powiedz to tym co mieszkają na blokowisku z WP. Kawiorem zapachniało.

Jadąc na wakacje nad morzę na jakąś kwaterę, albo pod namiot na Mazury też niekoniecznie można mieć miejsce do ładowania, co wtedy? Marnować urlop żeby pojechać ładować auto? Bo w ile czasu ładowarka np pod Lidlem naładuje taką Teslę od 10 do 90%?

No ale ja mówiłem o przyszłości. Nowoczesne diesle są świetne w trasę ale obecnie do kulania się po mieście są bardzo problematyczne. Problem ten zaczyna też dotyczyć nowych benzyn. Jeszcze parę norm Euro i UE sama zaora auta spalinowe bo już teraz generują coraz to droższe problemy.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

A serio - problemem są raczej stare bloki, bo w nowych troszkę się już o tym myśli. 

Nowych czyli co będą budować? Bo nawet 2-4 letnie nie mają punktów ładowania, a w hali też nie pozwolą 50% mieszkańcom założyć gniazdka. To jest póki co mrzonka. 

3 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Nowoczesne diesle są świetne w trasę ale obecnie do kulania się po mieście są bardzo problematyczne.

Nowoczesne diesle nie mają sensu, benzyny palą niewiele więcej, chyba że musisz ciągnąć przyczepę to spoko :E 

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Nowych czyli co będą budować? Bo nawet 2-4 letnie nie mają punktów ładowania, a w hali też nie pozwolą 50% mieszkańcom założyć gniazdka. To jest póki co mrzonka. 

Zdaje się, że masz prawo domagać się punktu ładowania. Nie mam tu pewności, bo nie sprawdzałem tego ;) 

3 minuty temu, galakty napisał(a):

Nowoczesne diesle nie mają sensu, benzyny palą niewiele więcej, chyba że musisz ciągnąć przyczepę to spoko :E 

Powinny zostać do profesjonalnego zastosowania i ciąfgnięcia przyczep bo tu elektryki mają duży problem. 
Ale muszę przyznać, że dobrze się nimi jeździ. Może nawet lepiej niż benzynami ostatnio? :( 

Opublikowano
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Zdaje się, że masz prawo domagać się punktu ładowania. Nie mam tu pewności, bo nie sprawdzałem tego ;) 

W teorii owszem, ale coś od znajomego słyszałem, że wcale to nie takie proste i sąsiedzi mogą zrobić sprzeciw, bo nie chcą wielkiej baterii obok swoich aut. Na ile to prawda, nie wiem, ale u mnie jeszcze gniazdka w hali nie widziałem. 

Niektóre bloki mają powiedzmy 1-2 miejsce na zewnątrz, ale to wciąż kropla... 

9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Powinny zostać do profesjonalnego zastosowania i ciąfgnięcia przyczep bo tu elektryki mają duży problem. 
Ale muszę przyznać, że dobrze się nimi jeździ. Może nawet lepiej niż benzynami ostatnio? :( 

Do profesjonalnych zastosowań oczywiście, transport itp głównie na ropie się opiera i będzie przez długi czas. 

Mi lepiej benzyną się jeździ, ale od zawsze miałem PB we krwii, od małego motorki i auta były :E 

Opublikowano

Po zmianie przepisów sąsiadom (czy wspólnocie) dużo trudniej zablokować montaż gniazdka do ładowania samochodów w garażu. Jak ktoś chce i ma pieniądze, to sobie zrobi.

Nowo stawiane bloki muszą już być przygotowane na instalację punktów ładowania i mieć zapewnioną odpowiednią moc przyłącza, takie są przepisy. Natomiast sama instalacja to już po stronie kupującego, u mnie deweloper życzył sobie dopłaty 5k za wallboxa podłączonego do licznika. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Prawo domagać się może i masz ale jak zacznie się 50% mieszkańców domagać to będzie problem bo sieć raczej nie była projektowana pod takie obciążenia. Kilka ładowarek różnicy nie zrobi ale kilkadziesiąt już tak. No i pomijam kwestie potencjalnych problemów z pożarami - ja wiem, że elektryki nie palą się częściej niż benzyny (chyba - to jeszcze do sprawdzenia :D) ale temperatura jaka powstaje przy takim pożarze i wiadome sposoby gaszenia zasadniczo wykluczają elektryki z ciasnych garaży podziemnych.

Co innego w tych blokach, które obecnie powstają. Ale te 5 lat temu to nikt o tym nie myślał za bardzo jeszcze.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
59 minut temu, galakty napisał(a):

Szkoda tylko że aparaty w Samsungu 100 lat za wiadomo kim. Xiaomi strzela lepsze fotki, własnie na koncercie robiliśmy porównanie 17 vs S26 i ten drugi schował się w kącie :hihot: 

Zwykłe Ski są słabe, Ultrasy się jeszcze jako-tako bronią ale fakt, chiny odjechały mocno w tym aspekcie. Ja póki co wybieram soft ponad jakość kamer ale zobaczymy jak długo marazm Samsunga mnie zdoła w tym przekonaniu utrzymać :P

Jakby Q6 miał z 100-150 km więcej zasięgu to pewnie bym wybrał zamiast Q5, bo cenowo wychodzi niemal tak samo. Ale 555 km WLTP czyli 10-100% zimą pewnie wyjdzie 200 km - jednak lipa. Dla mnie czasy spontanicznego wypadku na wariata po pracy 300km na mecz czy koncert i z powrotem w jedną stronę się skończyły więc jakoś musowo nie muszę mieć 500 czy 600 km zasięgu. Ale ja to ja, dla kogoś to może być jednak kula u nogi, że ze spontanicznej wyprawy zmienia się to w skrzętnie zaplanowaną z przystankami po drodze albo konkretnym miejscem noclegowym (a nie dowolnym jak dotąd).

• Upvote 1