Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Dlatego się dziwię jak ktoś ma PV i jeździ np. dieslem z DPFem. U mnie wujas tak zrobił, założył panele na polu, a dom ogrzewa piecem i jeździ dieslem, nie ogarniam... Klimatyzacji też brak w domu. 

Może lubi? :)

Znam przypadki gdzie ktoś jeździ dieslem, bo lubi po prostu charakterystykę tego auta. 

Czytałem tez wpisy osób, które mają naprawdę dużo hajsu i latają sporo i znacznie powyżej dopuszczalnych prędkości - spalanie w dieslu 3L nie zrobi takiego wiru baku jak benzyna mocna na przykład. 

Kolejna sprawa, niektórzy jak ja nie lubią elektryków. Widzę plusy tego, ale jest ich za mało. Zero radości i przyjemności z jazdy. A jeździłem również mocnymi elektrykami pokroju Jaguar E-Pace czy najmocniejsza Tesla. 

• Haha 1
Opublikowano

2.0 190 KM 4x4 od VAGA można podkręcić całkiem przyjemnie do około 230/240 KM i prawie 500 nm. To już jedzie. 

No dla mnie jazda takim dieslem jest przyjemniejsza od jazdy elektrykiem ;) Ja nie jestem w stanie się w żaden sposób przekonać do elektryka. Dobre to było właśnie jak coś z pracy załatwiałem i tym buspasem jechałem czy parkowałem za darmo. No i tyle z tego. 

• Haha 2
Opublikowano

@larry.bigl ok. rozumiem. patrzysz na to pod katem minimalizacji kosztow posiadania, ale to nie ROI tylko TCO ;)  jednak nie wszystko da sie przeliczyc i wrzucic do excela np, wlasnie zaufania/ryzyka, komfortu. to nie jest takie zero-jedynkowe. i zgadzam sie, ze PV nie jest glownym "za" dla posiadania EV. 

btw. jak juz miales liste z oto, ktore propozycje nie wzbudzaly w Tobie zaufania? tak z ciekawosci

Opublikowano
2 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

@larry.bigl ok. rozumiem. patrzysz na to pod katem minimalizacji kosztow posiadania, ale to nie ROI tylko TCO ;)  jednak nie wszystko da sie przeliczyc i wrzucic do excela np, wlasnie zaufania/ryzyka, komfortu. to nie jest takie zero-jedynkowe. i zgadzam sie, ze PV nie jest glownym "za" dla posiadania EV. 

btw. jak juz miales liste z oto, ktore propozycje nie wzbudzaly w Tobie zaufania? tak z ciekawosci

Można się spierać czy to TCO czy ROI - inwestuję więcej w auto żeby inwestycja się zwróciła w postaci niższych rachunków a z czasem zaczęła na siebie pracować (podobnie z inwestycją w panele i magazyn).

Na liście Otomoto pojawiły się Leapmotory, Omody, MG, Skywell nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest :E ).

Z samochodów które budzily zaufanie to KIA, Hyundai, Skoda (Elroq/Eniaq) ale we wszystkich to auta miejskie które by mojego wymogu pakowności nie spełniły. I zgadzam się, że takie Niro do miasta się nada. Ale ja nie widze siebie z dzieciakami i psem nawet na weekendowym wypadzie w tym bo zawsze załadowani jedziemy (a dwa pies musi mieć bezpiecznie w bagazniku). 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Taaaak 2.0 w dieslu ma super charakterystykę albo sprawia radość z jazdy, dobra... :E 

Ja tam lubię mojego bociana, kle kle kle kle :E a przede wszystkim moment obrotowy. 

Mocy ma wystarczająco żeby spokojnie wyprzedzać, ale za mało żeby stracić prawko w parę minut :)

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
16 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Można się spierać czy to TCO czy ROI - inwestuję więcej w auto żeby inwestycja się zwróciła w postaci niższych rachunków a z czasem zaczęła na siebie pracować (podobnie z inwestycją w panele i magazyn).

imo panele to nie jest dobry przyklad - auto nie produkuje paliwa ;). caly czas chodzi tutaj o minimalizowanie poniesionego kosztu oraz kosztu samego utrzymania, a nie zwrotu z inwestycji. ale ok. semantyka. kazdy patrzy na to z innej perspektywy

16 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Z samochodów które budzily zaufanie to KIA, Hyundai, Skoda (Elroq/Eniaq) ale we wszystkich to auta miejskie które by mojego wymogu pakowności nie spełniły. 

Audi Q4 e-tron 35 52kWh S Line za 110k pln

ten tez? :Up_to_s: tych etronow troceh tam jest

Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

Ja tam lubię mojego bociana, kle kle kle kle :E a przede wszystkim moment obrotowy. 

Mocy ma wystarczająco żeby spokojnie wyprzedzać, ale za mało żeby stracić prawko w parę minut :)

W elektryku też mandatu nie dostaniesz, bo prądu zabraknie :E 

Mnie moment obrotowy w dieslu irytował, co z tego że jest skoro kopie w plecy i zaraz kolejny bieg. Wolę obroty i benzynkę :E 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Mnie moment obrotowy w dieslu irytował, co z tego że jest skoro kopie w plecy i zaraz kolejny bieg. Wolę obroty i benzynkę :E 

Przez ostatnie 2 tygodnie jeździłem Fiatem Pandą, która pod górę przy 100km/h musiała mieć robioną redukcję o dwa biegi żeby prędkości nie tracić XDD zasadniczo dla mnie wszystko inne teraz będzie na poziomie rakiety :E

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, piwakk napisał(a):

2.0 190 KM 4x4 od VAGA można podkręcić całkiem przyjemnie do około 230/240 KM i prawie 500 nm. To już jedzie. 

No… jak Corsa E mojej żony :E 

3 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

Jasna sprawa :) I to też trzeba wrzucić w kalkulację. 

Z ciekawości wklepałem w otomoto elektryka do 110k PLN, SUV/Kombi - no za dużo nie ma dla rodzinki w moim formacie i nic co budziłoby zaufanie :E W spalinowych wybór większy.

Ja nie neguję zakupu elektryka ale wmawianie ludziom, że elektryk to jedyna opcja przy PV mnie bawi :) Wszystko zależy od tego jakiego i za ile auta potrzebujemy. 

Dlatego napisałem wcześniej, że również indywidualne preferencje o tym decydują. 
Ja sam stoję przed dylematem co kupić w przyszłym roku bo chciałbym coś dużego np jakiegoś SUV’a. 
Coraz częściej spoglądam w stronę EREV. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Niby w jaki sposób? Corsa E ma 136 albo 156 KM i jakieś 250nM i 8,1 sekund do setki. 
Jak zapakujesz takie 2.0 TDI  do budy takiej małej jak ta COrsa to będzie latać. 

Dlatego dodałem :E na końcu zdania.

Po prostu z perspektywy EV takie liczby w spalinowym aucie nie robią już wrażenia. Sam miałem 210HP 450nM w MK5 i na tle Corsy szału nie było ;) 

Opublikowano
15 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Dlatego dodałem :E na końcu zdania.

Po prostu z perspektywy EV takie liczby w spalinowym aucie nie robią już wrażenia. Sam miałem 210HP 450nM w MK5 i na tle Corsy szału nie było ;) 

Ale na tle czego w Corsie? Ona ma 8s do setki. Nawet xtrail ma 7 :E 

Opublikowano
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ale na tle czego w Corsie? Ona ma 8s do setki. Nawet xtrail ma 7 :E 

Miałem Mondeo MK5 2.0 TDCI@210HP 450nM z napędem fwd i 7.7s bo tyle robi nowa Corsa E. Ta starsza ma 8.1s. 
X-trail ma 7s w wersji z napędem AWD.

Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

No… jak Corsa E mojej żony :E 

Dlatego napisałem wcześniej, że również indywidualne preferencje o tym decydują. 
Ja sam stoję przed dylematem co kupić w przyszłym roku bo chciałbym coś dużego np jakiegoś SUV’a. 
Coraz częściej spoglądam w stronę EREV. 

Tylko jak na autostradzie przyciśniesz przy 130 czy 150 to ten VAG pojedzie, a ta Corsa już spuchnie. 

Opublikowano
34 minuty temu, piwakk napisał(a):

Tylko jak na autostradzie przyciśniesz przy 130 czy 150 to ten VAG pojedzie, a ta Corsa już spuchnie. 

Jak każda Corsa, nawet spalinowa. To auto nie służy do tego, ale trzeba przyznać że sprint do setki ma lepszy od 3/4 aut na drodze i tu jest przewaga elektryczności, a do tego prostszy serwis.

Opublikowano

Ja w elektryku nie lubię tego że jak jedziesz nim na autostradzie to jedziesz prawym pasem 95-105km/h

co z tego że auto szybkie jak trzeba jechać wolno bo nie dojedziesz 

ps. nigdy nie miałem elektryka, to obserwacja własna gdzie codziennie mijam takich delikwentów na a4 nawet te super fajne mustangi elektryczne suvy

ps2. W zimie elektryków prawie w ogóle nie ma na drogach nie wiem dlaczego

• Haha 1