Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U was też kurierzy rzucają paczki pod drzwi nawet nie dzwoniąc dzwonkiem? Wychodzę przed dom a tu paczka :D I to tak za każdym razem, jedynie DPD zadzwoni, reszta rzuci i pójdzie. Trochę patola, zwłaszcza jak to coś droższego albo za chwilę rozpada się deszcz a tam ci moknie paczka o której nawet nie wiesz.

Opublikowano

Zależy od kuriera. U mnie DPD najczęściej zostawia paczkę, dzwoni dzwonkiem i odjeżdża. InPost/DHL zostawia paczkę i nie dzwoni.

Teściom zamówiłem 2-3 lata temu Melitta Caffeo Passione F530-101. Doceniany za prostotę obsługi. Kawę robi dobrą. Sam się jeszcze "nie dorobiłem" ekspresu.

Opublikowano
Godzinę temu, bleidd napisał(a):

U was też kurierzy rzucają paczki pod drzwi nawet nie dzwoniąc dzwonkiem? Wychodzę przed dom a tu paczka :D I to tak za każdym razem, jedynie DPD zadzwoni, reszta rzuci i pójdzie. Trochę patola, zwłaszcza jak to coś droższego albo za chwilę rozpada się deszcz a tam ci moknie paczka o której nawet nie wiesz.

Poprzedni kurier z DPD jaki u nas jeździł to był wygodny, ciężko mu nawet było do bloku wejść, teraz jeździ jakiś normalny ziomek. Z resztą też luźno, dzwonią, przynoszą normalnie. Fedex jak nam dostawy robi to tylko wnosi paczkę pod drzwi, dzwoni i albo idzie po kolejną albo po prostu wraca do auta. Jak szybko otworze to jeszcze będzie 'cześć' a jak nie to tyle go widzieli :E

Opublikowano (edytowane)

Ja mam DeLonghi Dinamica ecam 350 od 2.5 roku. Robi dziennie około 6 kaw. Ostatnio zaczął wywalać błąd, że nie widzi pojemnika. Microswitch który łapie końcówkę pojemnika spryskalem sprayem contact cleaner I już działa ( jakąś wilgoć musiała się dostać). 

Jakiego nie kupisz smak kawy zależy od tego jaką wodę dasz, jak ustawisz mielenie itd, i czy regularnie czyścisz jak trzeba. 

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano (edytowane)

Nie znam się na pompach ciepła, ale offset ogólnie oznacza korekcję temperatura odczytana przez pompę - temperatura rzeczywista. Czyli jak pompa widzi 20 stopni, a realnie jest 19, to masz offset 1 stopień. 

Ale mogę się mylić, że chodzi o coś innego. U siebie w mieszkaniu ustawiałem offset na termostatach w grzejnikach. Różnica 2,5stopnia

Edytowane przez marko
Opublikowano

Tak to wiem. Zastanawiam się jedynie czy ten konkretny offset dotyczy odczytu temperatury w pomieszczeniu czy zadanej temperatury na zasilaniu CO.  No i mam do wyboru wartości -/+. Pytanie brzmi od czego i w którą stronę to jest offset. Niestety instrukcja licha..

Opublikowano
11 godzin temu, bleidd napisał(a):

Niestety to samo...do zeszłego lata choć w DPD jeździła taka dogadana Magdalena, ona zawsze dzwoniła wcześniej, gdy nie było nikogo w domu a paczka była wartościowa szło się dogadać, że podrzuciła do pracy (niecały 1km od domu). Później przyszła na jej miejsce jakaś inna, to tylko widzisz jak paczka przelatuje przez ogrodzenie (przykładowo GPU za 5k).

Opublikowano
16 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

To ja mam jakieś wyjątkowe szczęście, kurierzy w mojej okolicy mega spoko, czy to InPost, DPD, GLS czy inne. Zero problemów, zazwyczaj nawet dzwonią na zaś pytając czy jest ktoś. 

ja też nie mam problemu z żadnym, wszyscy dzwonią przed zapytać czy jestem. 

my z larrym to kuj-pom. 

w kazdym razie czy nasz przykład czy Wasz, to zobaczycie jak pandemia to zmieniła, kiedyś bez podpisu ni chu chu, a teraz da sie inaczej na luzie. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie Amazon ma własną logistykę, z czego jestem mega zadowolony. Absolutnie zero problemów. Co się da, to do skrzynki pocztowej, co większe to najpierw dzwonią do drzwi, a jak nikogo nie ma to zostawiają paczkę pod drzwiami. W apce mam dokładne zdjęcie, gdzie leży moja paczka. Jak coś wartościowego, to w dniu dostawy dostaję specjalny PIN. Przyjeżdża kurier, podaję PIN i mam paczkę. Nie ma mnie w domu, to kurier przyjeżdża jeszcze raz tego samego dnia. 

Do tego dokładne śledzenie, gdzie aktualnie jest kierowca i ile paczek jeszcze do dostarczenia. 

DHL jest też spoko i też ma śledzenie. Reszta to masakra 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Gang napisał(a):

ja też nie mam problemu z żadnym, wszyscy dzwonią przed zapytać czy jestem. 

my z larrym to kuj-pom. 

w kazdym razie czy nasz przykład czy Wasz, to zobaczycie jak pandemia to zmieniła, kiedyś bez podpisu ni chu chu, a teraz da sie inaczej na luzie. 

Swoją drogą Gang w końcu kiedyś po sąsiedzku na browara trzeba wyskoczyć :V 

Zadzwoniłem do Ariston, ta funkcja offsetu to zwiększenie temperatury podanej na podłogówkę (jeśli jest domyslna 29st to +3 daje 32 na wejsciu w obwód).

Edytowane przez larry.bigl
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Pytanie kulinarne, znowu. :D 

Potrzebuję patelni. Żona zażyczyła sobie żeliwną. Płacić tyle siana za stauba trochę mi się nie widzi więc pytanie - czy kupię jakąś dobrą polską, żeliwną patelnię za ułamek ceny stauba? 28 cm, a nawet większa, do indukcji. Widziałem Gerlach natur (ale to chyba nie jest 100% żeliwo), Zwieger ale nie wiem sam. Emalia Olkusz jest cenowo fajna i chętnie wsparłbym polskiego producenta. Ktoś coś?

Drugie pytanie - mam stalową z Ikei, nie wysezonowałem jej i trochę mi przywiera, widziałem kilka metod sezonowania, można to zrobić już jak się jej używało? Widziałem jakiś motyw z gotowaniem obierków z ziemniaków.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

To ja teraz motoryzacyjne.

Ładować akumulator w takiej temperaturze jak dziś? Jest 0*C I bez chmury a Aku przydałoby się podładować. Mam prostownik z Lidla. Normalnie otworzyć maskę i pod plus i minus podpiąć? Ile ładować i jakim programem?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

To ja teraz motoryzacyjne.

Ładować akumulator w takiej temperaturze jak dziś? Jest 0*C I bez chmury a Aku przydałoby się podładować. Mam prostownik z Lidla. Normalnie otworzyć maskę i pod plus i minus podpiąć? Ile ładować i jakim programem?

A co zrobisz jak nie masz innej opcji? Ładuj i tyle, ja na mrozie ładowałem.

@trepek, wielkie dzięki. Używałeś może już żeliwnej patelni? Bo wyczytałem, żeby kwaśnych rzeczy na nich nie robić typu pomidory. Mam patelnie z tefala teraz ale zaczyna przywierać i chętnie ją wywalę bo miejsca nie mam. Ale jak nie należy sosu bolońskiego robić na żeliwnej no to pewnie zostawię... A kociołki widzę, że są ;)

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
14 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Używałeś może już żeliwnej patelni?

Moja babcia używała żeliwnej przez 20-30 lat. Ale nie pytałem się o wrażenia bo to były czasy jak na chleb mówiłem "pep" :E 

23 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Mam prostownik z Lidla.

Wywal to. Miałem prostownik z Lidla to on bardziej psuł niż ładował a w ogóle działał jak chciał. Posłuchałem się kolegi @bergercs odżałowałem i kupiłem polskiego StefPola Stef-pol

Doprowadził mi do ładu akumulator, który myślałem, że pójdzie na szrot. A ładowałem go właśnie w minusowych temperaturach jak teraz, po prostu podpinałem i włączałem prostownik. On sobie sam dobierał prądy ładowania. Mega dobry zakup.