Skocz do zawartości

Exodus - Sci-Fi action adventure RPG od Archetype Entertainment

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CV tego Della Bitty nie wygląda za ciekawie. Po odejściu z Blizz, gdzie głównie zajmował się 'robieniem atmosfery', założył własne studio, które wydało dwa niezbyt popularne indyki (Wildgate, będące multiplayerową strzelanką, w niecałe pół roku po premierze jest już martwe), choć całkiem okej oceniane.

2025-12-1809_07_52-PaulDellaBitta-MobyGames.png.cd5fa63beb71e386bd0f24e1ea0a790d.png

Opublikowano

Nie ma, ale zmiany akurat na takim stanowisku, rzadko kiedy wychodzą projektom na dobre. Inna sprawa, że podobno praca Ohlena nad Exodusem już się zakończyła, choć to może być zwykła zasłona dymna - co innego można powiedzieć, aby nie wywoływać zbędnego zamieszania.

"At this stage, James felt his work on the game was complete and that the polishing and tuning were in great hands with the team,"

Produkcja od samego początku ambitna, masywna, tutaj potrzebny jest ktoś z wizją i doświadczeniem, żeby to wszystko posklejać do kupy. Czy taką osobą jest Della Bitta? Przede wszystkim warto upewnić się czy faktycznie on za to będzie w dużym stopniu odpowiadał, bo z dostępnych informacji nie wynika, że zajmie pozycję Ohlena. Mogą nadzorować cały segment gier, a nie konkretnie Archetype i Exodusa. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Zobaczyłem projekty postaci, znowu albo postać jest transem, albo postacie robiła jakaś Julka, przez co wszyscy faceci muszą wyglądać zniewieściale  albo wymuskani tak, że aż w połowie wyglądają jak baby :boink:

Od paru lat widać ten trend i to niestety mocno. Po sekundzie już wiesz jakiej płci/orientacji był projektant postaci, bo wali  :kupa: na kilometr.

image.png.32043fe4a3fa5ddf5825618252e50eb5.png

Dobra, dawać ten DLSS5

Gorzej już nie będzie :D

(w grze też potać wygląda jak w makijażu albo z kreskówki)

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@ODIN85

No niby tak, ale jednak jak coś Ci pakują na siłę w co drugiej grze, to pojawia się w końcu reakcja:

catble.gif

edit: chodzi o trend stylistyki, nie o DEI, no chyba że się te dwie rzeczy łączą, ale tu nie mam pojęcia, może nie.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Wygląda ok, ale wymaga dopracowania. Linka z hakiem? To taka archaiczna mechanika, jakbym cofnął się o 15 lat.  :E I zupełnie nie pasuje mi do estetyki sci-fi, sztywno to wygląda. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, VRman napisał(a):

albo postacie robiła jakaś Julka, przez co wszyscy faceci muszą wyglądać zniewieściale  albo wymuskani tak, że aż w połowie wyglądają jak baby

Postać na tym screenie jest zniewieściała? :E Ostre, męskie rysy twarzy, widoczny zarost (choć ogolony), agresywne spojrzenie, brak jakichkolwiek dodatków typu kolczyki, farbowane włosy... twoim zdaniem prawdziwy chłop może wyglądać tylko jak Nico Bellic? K... ludzie, ja rozumiem walkę z woke, celowym oszpecaniem itp. no ale taka odklejka to ewidentne przegięcie w drugą stronę.

Edytowane przez Zas
Opublikowano
3 godziny temu, Jaycob napisał(a):

Linka z hakiem? To taka archaiczna mechanika, jakbym cofnął się o 15 lat.

Linka dobrze zaimplementowana może być mechaniką z praktycznie nieskończonym skill ceilling, wystarczy spojrzeć na Titanfall, Apex Legends, czy Prawn Suit w Subnautica. Ale tutaj faktycznie wydaje się na łącznik punktu A z punktem B.

A sama postać (która raczej jak na moje normalnie wygląda) to chyba placeholder Protagonista o ile się nie mylę (więc sobie zmienicie jak przeszkadza :P). Za to na ekranie trochę za dużo się dzieje, ale na ile można to ocenić z filmiku feeling broni wydaje się solidny

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zas napisał(a):

ludzie, ja rozumiem walkę z woke, celowym oszpecaniem itp. no ale taka odklejka to ewidentne przegięcie w drugą stronę.

Przecież wyraźnie napisałem, że nie sądzę, żeby to było przez woke.

Spoiler

Wygląda jak po wizycie u kosmetyczki po prostu. Podobają Ci się tacy, to luz, nie zabraniam. Mi się nie podobają żadni a ta konkretna postać mnie denerwuje wpisując się w trend. Weź losowe 20 twarzy narysowane przez artystów. A teraz weź losowe 20 twarzy narysowanych przez kobiety. Zobaczysz różnicę. Mi się ten styl po prostu nie podoba, bo kobieta lubi dodać rzęsy jak u kobiety albo jak z bajeczki o księciu, jakieś rumieńce i tym podobne pierdoły. 

Ale tak w ogóle to tak sobie o tym napisałem z nudów, to nie jest na liście "top 50 rzeczy, które mnie wkurzają w grach". Na szczęście fabuła w grach i postacie mnie mniej interesują niż gameplay. Ot, po prostu wolałbym nie irytować się "no nie, znoowu to..." Po wyczynach typu Concord, Prince of Persia itp. z każdym miesiącem obserwuję rozwój alergii na takie postaci. Mamy wizualny gust odmienny o 180° więc nie próbuj zrozumieć, bo to chyba jest niemożliwe. To kwestia estetyki i gustów. Mi się ta tutaj (bardzo) nie podoba, a wpisuje się w trend i tylko tak sobie z nudów napisałem. 

4 godziny temu, Solo napisał(a):

Ja tam jestem prosty: widzę coś co wygląd jak Mass Effect i mi się to od razu podoba. Byle tylko polskie napisy w końcu zrobili.

I to rozumiem. :)

Jakby wyszedł pół-crapiszon na 5/10 ale był grą w stylu MDK to bym kupił choćby dali tam animacje rodem z PS1 i choćby muzyką był k-pop.

Dobra, to zły przykład, bo muza w MDK to połowa zalet tej wspaniałej gry.  Chociaż.. i tak bym kupił, bo od 2004r. nie wyszła żadna gra będąca choćby w czymś lekko podobna do MDK i potrafię zrozumieć. 

Życzę, żebyś dostał w tym to, za czym tęsknisz odkąd EA udupiło ME.

4 godziny temu, Jaycob napisał(a):

Linka z hakiem? To taka archaiczna mechanika, jakbym cofnął się o 15 lat.

Cofnąć się o tyle lat to chyba zaleta, a nie wada. Starsze gry > nowe gry :)

A linka często jest fajna, choć nie na myszce.

Na myszce  Trine i w Just Cause 2 linka była kompletnie bezpłciowa, jakby ktoś wyłączył cały fun.

Ale na padzie w obu grach fajnie się tym grało i na pewno nie krytykowałbym tej mechaniki w grze z (przeze mnie znienawidzoną) mechaniką cover systemu.

(choć tu nie wiem, przeklikałem na szybko, nie wiem nawet czy to będzie ala Gears of War czy coś ala taktyka/tury. Wtedy jeszcze to można jakoś zrozumieć, ale strzelania zza murków miałem dosyć po 10 minutach gry w Gearsy w 2005r. :D

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Solo napisał(a):

Ja tam jestem prosty: widzę coś co wygląd jak Mass Effect i mi się to od razu podoba. Byle tylko polskie napisy w końcu zrobili.

O takiego Returnala walczyłem. Jestem na tak:thumbup:

Opublikowano
5 godzin temu, tuhmunud napisał(a):

Ale tutaj faktycznie wydaje się na łącznik punktu A z punktem B.

No słabo to wygląda, strasznie wtórnie i jakoś mało dynamiczne. Linka z hakiem w sci-fi to trochę pójście na łatwiznę. To jeszcze może być dobre dla Indiany Jonesa/Uncharted/TR, a nie do hard sci-fi. 

• Upvote 1
Opublikowano

Tutaj ewidentnie jetpack by pasował, ale pewnie nie pasuje do charakterystyki map i świata.

Gracz by miał większą możliwość eksploracji, ale dla studia powodowałoby to większe problemy do rozwiązania. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
5 godzin temu, Zas napisał(a):

To ma być action-RPG w stylu Mass Effect. Możesz wracać do Tyrrany albo innego Pillars of Eternity 2. :P 

Ale okno dialogowe czy eksploracje w "mieście" mogliby pokazać, chyba, że postępy prac to tak naprawdę 10% ; d