Skocz do zawartości

Exodus - Sci-Fi action adventure RPG od Archetype Entertainment

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.11.2024 o 03:30, Vulc napisał(a):

Dlatego trzeba stawiać sobie cele ambitne, ale możliwe do realizacji. Tutaj chyba projekt przerósł dostępne fundusze, choć nie podano zbyt wielu szczegółów prócz typowych dla takich sytuacji ogólników. Szkoda.

Niestety Exodus to projekt jeszcze bardziej ambitny, masywny, a co za tym idzie, trudniejszy w finansowaniu. Za wcześnie na czarne chmury, ale faktycznie pozostaje trzymać kciuki, że uda się to dowieźć do końca. Zwłaszcza że na Mass Effecta niekoniecznie można już liczyć.

Tak zwany feature creap to jedno z największych zagrożeń przy tworzeniu gier. Można bardzo łatwo wpaść w pułapkę dodawania kolejnych bajerów bez końca.

Tu potrzebny jest producent z jajami, który powie nie w odpowiednim momencie bo inaczej nigdy projekt się nie skończy.

Exodus finansuje WOTC - oni mają głębokie kieszenie na promocje pewnych rzeczy :E

Opublikowano

Zrobili by jakaś mała grę, nawet 2D lub izometryczną, która nawet mogłaby być wprowadzeniem do świata w większym tytule i potem wzięli się za coś większego :P  A tak to brakuje pary wszystkim po kolei...
"Feature creap" to zabił Sliksong, gdzie mają nielimitowane fundusze. Zaraz okaże się, że HL3 wyjdzie przed tym.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ma być dzisiaj jakiś stream (18-19 naszego czasu, na kanale CohhCarnage) z Q&A w wykonaniu Jamesa Ohlena i Chada Robertsona oraz pełnym gameplay trailerem. Dodatkowo pojawi się Tim Miller, odpowiedzialny za serię "Secret Level" dla Amazon Prime Video, z której premierę będzie miał (również dzisiaj) odcinek "EXODUS: Odyssey". Gameplay teaser trailer:

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Nie na oficjalnym kanale na YT? Tylko trzeba wchodzić na tw jakiegoś influ i nabijać mu wyświetlenia? 

https://www.exodusgame.com/en-US/news/new-exodus-gameplay-trailer-sneak-peek

Takie podali informacje. Nie znam tego kanału, więc się nie wypowiem, ale mogliby przynajmniej co-streama zrobić

Edytowane przez tuhmunud
Opublikowano (edytowane)

Wygląda jak dopakowana Andromeda.

"Nasza gra stylem będzie podobna do Mass Effect albo Dragon Age... Origins"

James Ohlen nie chciał prawie nic mówić o fabule, bo "scenarzyści go ukrzyżują". 

Będzie kreator postaci, będą wybory, będą romanse, będzie wolność co jak chcemy robić. Zamierzają wykorzystać wszystko to, czego nauczyli się w Bioware i innych studiach. 

Na każdą misję ruszasz z 2 kompanami, każdy kompan ma być wielką indywidualnością, mogą się lubić, mogą się nienawidzić, co będzie miało przełożenie na ich zachowanie i dialogi. Jak pozostawisz kompana, i nie zabierzesz go ze sobą, wracając po niego kolejny raz on może być... starszy niż był, ze względu na ten motyw z dylatacją czasu :D 

Kładą nacisk na wybory - epickie, duże i małe, wybory mają mieć znaczenie. Ma to być typowa space-opera z dobrą fabułą. Jeśli kochacie Mass Effecta, pokochacie naszą grę. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
Opublikowano

Widać, że budują całe uniwersum wokół tej gry, wystarczy wejść na ich stronę https://www.exodusgame.com/en-US

Będąc szczerym, to wygląda dla mnie trochę jak Andromeda, na którą wszyscy czekaliśmy, a której nigdy nie dostaliśmy. 

Nic o fabule, co jest zrozumiałe, zapewne ich as w rękawie. Gameplay póki co ok, ale wiadomo że gra jest obecnie w najlepszym wypadku w fazie alpha w wielu elementach. 

Opublikowano

Ja wiem, sporo mechanik pokazali, nawet jeśli w bardzo krótkich ujęciach. Wrażenia jak najbardziej pozytywne, choć nie jestem do końca przekonany do designu niektórych przeciwników. Dialogów usłyszeliśmy za mało, żeby cokolwiek ocenić. Miejscówki robią dobre wrażenie. Całość na kolana nie rzuca, ale definitywnie warto obserwować.

Opublikowano

Obejrzałem odcinek poświęcony grze z serii Secret Level na Prime Video - nic szczególnego. Mam delikatne obawy, że wątek upływu czasu może być przedstawiony w powierzchowny sposób, bo to generalnie nie jest łatwy temat. Zobaczymy, może zostanie to poruszone w kolejnych materiałach.

Opublikowano
18 minut temu, Vulc napisał(a):

Mam delikatne obawy, że wątek upływu czasu może być przedstawiony w powierzchowny sposób, bo to generalnie nie jest łatwy temat. Zobaczymy, może zostanie to poruszone w kolejnych materiałach.

Jako że fabułę pisze Drew Karpyshyn, o jakość fabuły nie mam obaw. Może nie będzie to coś mega odkrywczego, ale z pewnością będzie to solidne sci-fi. 

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, JeanPepin napisał(a):

Czekam mocno, ale te misie mnie lekko rozbawiły :E

Taa, także mnie rozbawiło to. Średnio pasują mi do tego klimatu jakieś niedźwiedzie w pancerzach. :E Te conept-arty i pierwsze zapowiedzi przedstawiały ciekawe obce rasy, a tutaj jakieś zwierzaki. :hmm:

Opublikowano

U mnie to samo, ten niedźwiedź ze zbroją totalnie nie pasuje do klimatu tej gry, ale reszta naprawdę świetnie się zapowiada. To pre-alpha, więc do premiery pewnie jeszcze z 2 lata, więc może być tylko lepiej. 3mam za nich kciuki bo to nowe guano od Naughty Dog totalnie już skreśliłem.

Brakowało właśnie czegoś na wzór Mass Effect:cool: