galakty 4 020 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 39 minut temu, sideband napisał(a): W większości gier od razu widać to wyostrzenie tylko nie wiem po co Przecież to wygląda jak kupa Muszą to poprawić ten chce robić sobie kupę na ekranie to niech się bawi paskiem od ostrości. Ostra kupa To tak jak w starym żarcie, dlaczego mieszkańcy Wąchocka smarują TV musztardą? Żeby mieć ostry obraz! 3
Kadajo 8 168 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 36 minut temu, sideband napisał(a): W większości gier od razu widać to wyostrzenie tylko nie wiem po co Przecież to wygląda jak kupa Muszą to poprawić ten chce robić sobie kupę na ekranie to niech się bawi paskiem od ostrości. W sumie to zależy jaka gra. Niektórym to wyostrzenie na dobre wychodzi. Co jest dziwne ze to pisze bo ja ogólnie jestem przeciwnikiem agresywnego wyostrzania.
j4z 1 177 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) To tę ostrość dlss bierzecie na zero? Ja zawsze zostawiam, jak jest w grze, ale nie w każdej jest na zero. Edytowane 15 Stycznia przez j4z
sideband 2 172 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 15 minut temu, galakty napisał(a): Ostra kupa To tak jak w starym żarcie, dlaczego mieszkańcy Wąchocka smarują TV musztardą? Żeby mieć ostry obraz! Gorzej jak ktoś zje ostre papryczki 11 minut temu, j4z napisał(a): To tę ostrość dlss bierzecie na zero? Ja zawsse zostawiam, jak jest w grze, że nie w każdej jest na zero. Od momentu kiedy wleciał transformer to najlepiej trzymać na zero. Chyba, że ktoś lubi ostrą kupę 14 minut temu, Kadajo napisał(a): W sumie to zależy jaka gra. Niektórym to wyostrzenie na dobre wychodzi. Co jest dziwne ze to pisze bo ja ogólnie jestem przeciwnikiem agresywnego wyostrzania. Jeżeli TAA lub inne metody wprowadzały też mydło to ciężko żeby nie było mydła już pomijam idiotyczny post procesing, który też potrafi pięknie popsuć obraz, ale niektórzy tak lubią Polecam każdemu podziałać dłużej z DLAA(nawet na presecie K), a później przeskoczyć nawet na Quality. Niektórzy twierdzą, że nowszy transformer w trybie performance generuje super obraz i jest blisko natywnej. Jak to czytam to mam wrażenie, że niektórzy mają denka od butelki na nosie
Kadajo 8 168 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Co im się dziwisz jak oni już dawno natywnej nie widzieli 1
WJ_PR 6 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia W cbp najlepszy efekt daje wyostrzanie poprzez nvidiaa freestyle, inaczej mydło z dlss.
Ryszawy 455 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia (edytowane) Natywna jest dla zarządu, a w tym wątku co generacja DLSS, to jest "pa tera". Ale wiecie, że jak już wjedzie to DLSS 5 całe na biało, to klękajcie narody. Edytowane 17 Stycznia przez Ryszawy 1
sideband 2 172 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia (edytowane) Crysis Remastered Profil M likwiduje dość wyraźny ghosting na broni, ale niestety potrafi dosłownie rozmazać twarze postaci w niektórych momentach. Przykładowo w kopalni kiedy z babeczką jedziemy windą ma dosłownie rozmazaną twarz jakbyś ktoś jej celowo nałożył filtr by twarzy nie dało się rozpoznać Co ciekawe ma to tylko od przodu twarzy jak się odwróci bokiem to jest git Edytowane 17 Stycznia przez sideband 2
JeRRyF3D 1 796 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Dosyć długo nie zawracałem sobie głowy "wariantami" DLSS. Zwykle - od premeiry ficzera - odpalane i konfigurowane bezpośrednio w grze. Teraz odgrzewam temat i... presety L, M... z apy nv, z jakichś innych ap, DLSS 4.5, RR, PP... coś uruchomione w A, dezaktywuje ustawienia w grze, albo B, cuda wianki. Nie do ogarnięcia IMO ;). Jakies szaleństwo. 1
leven 720 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia To prawda co piszesz. Można się pogubić W sumie przy 4090 można ustawić dla DLSS Q i preset M Dla RR ostania literka E Powinno pięknie wyglądać, no i przy tak mocnej karcie FPS będzie cudny
skypan 1 873 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Do tych nowych "presentów" ten skecz pasuje idealnie Nagrywanie ekranu 2026-01-18 162129.mp4 5 1
JohnyWol 112 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Ja stosuje u siebie prosty schemat. Dla większości gier Mam ustawiony override w Nvidia App z presetem M. Jak gdzies wyglada słabo (tzn jest za ostry obraz, np. w Wiedźmin 3 odnosze takie wrazenie że jest aż do przesady wyostrzone) lub wydajność mocno spada to dla danej gry zmieniam na profil K. A dla gier które wykorzystują ray reconstruction w apce nvidii ustawiam sterowanie przez aplikację i wtedy robię podmianę w DLSS Swapper i stosuje profil E. Działa zawsze tak jak chce, nic sie nie krzaczy i wiem gdzie co mam (gier z RR nie ma nanrazie aż tak wielu)
sideband 2 172 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Nie ma jednego najlepszego presetu SR trzeba testować i wybrać dla siebie optymalny łącznie z poziomem % względem natywnej rozdzielczości. Kwestia gry i sprzętu. Niektórzy nawet nie widzą różnicy tylko na pałkę wrzucają nowszy preset - bo nowszy 3
JohnyWol 112 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Dokładnie, trzeba samemu ocenić i wybrać to co pasuje wizualnie i wydajnościowo. I najlepiej korzystać z jednej głównej apki i ewentualnie wspomagać sie drugą jeśli jest taka potrzeba 1
leven 720 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Tak, jak piszecie. Wcześniej uparłem się na DLSS Q w opcjach gry i preset M w NIP. No bardzo ładnie to wyglądało, tylko jak by płynności brakowało pomimo ponad 60FPS W końcu, po przeczytaniu Kadajo, że warto ustawić w grze (Wiedźmin 3) DLSS na performance i przypisać prest L, to już cud się gra Trzeba pokombinować samemu. 1
MaxaM 1 830 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia (edytowane) A ponoć granie, to przyjemność... a tu jakaś orka z suwakami A później zawyżane statystyki długości gier. 5h w grze, a progress dopiero na napisach początkowych i już się ma dość gry Edytowane 18 Stycznia przez MaxaM 3
sideband 2 172 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia To jest PC tu się kombinuje nie pasuje konsole witają A czekaj nawet na konsolach prócz 2 standardowych trybów to się trafiają gry gdzie są 4 albo więcej trybów do wyboru 1
leven 720 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia 4 godziny temu, MaxaM napisał(a): A ponoć granie, to przyjemność... a tu jakaś orka z suwakami A później zawyżane statystyki długości gier. 5h w grze, a progress dopiero na napisach początkowych i już się ma dość gry 5 godzin w grze ? 5
Ryszawy 455 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia (edytowane) 10K godzin na rybach? Jak mój wójek... Edytowane 18 Stycznia przez Ryszawy
oldfashioned 664 Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia 15 godzin temu, sideband napisał(a): Nie ma jednego najlepszego presetu SR trzeba testować i wybrać dla siebie optymalny łącznie z poziomem % względem natywnej rozdzielczości. Kwestia gry i sprzętu. Niektórzy nawet nie widzą różnicy tylko na pałkę wrzucają nowszy preset - bo nowszy A nie jest tak, ze nowsze modele zdecydowanie lepiej wygladaja na nowszych kartach (40x0, 50x0) przy relatywnie nowszych produkcjach, na ktorych juz poprzednie modele dzialaly 'dobrze'? Problemy sie zaczynaja jak ktos chce odpalic nowy model na starszych kartach, bez znaczenia na gre, ewentualnie nowszy model w produkcjach w ktorych i 4.0/3.0 mialo sporo artefaktow. Nie robilem badan empirycznych obviously, ale tak to wyglada patrzac obecnie na reddita/yt. Oczywiscie nie liczac jakis pojedynczych przypadkow, gdzie ktos ma gorszy obraz czy artefakty na np 5070ti w Indiana Jones'ie.
Kadajo 8 168 Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia DLSS na wszystkich kartach wygląda tak samo. Działa tylko wolniej lub szybciej.
Rekomendowane odpowiedzi