Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Tomek_ITH napisał(a):

To ja dla odmiany napiszę, że po 63h mam tej gry totalnie dość. Wszystko co dobre, to już zobaczyłem i doświadczyłem, dla fabuły to oczywiste, że grał nie będę. Naprawdę podziwiam was, że chce się wam robić te durne questy poboczne.:hmm: Gdybym po tych 64h miał wystawiać ocenę to dałbym solidne 6,5/10.

Ktoś inny pewnie podziwia i Ciebie, że te 63h z własnego życia na tą przygodę poswieciles. 🤷

Tak to już jest w życiu, ze jeden przeżywa 100zl za 2h w kinie a inny 300zl za +60h w grze. ;)

Myślę, że finalnie dawno tak się nie bawiłeś…

• Like 1
  • Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
21 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Ktoś inny pewnie podziwia i Ciebie, że te 63h z własnego życia na tą przygodę poswieciles. 🤷

Tak to już jest w życiu, ze jeden przeżywa 100zl za 2h w kinie a inny 300zl za +60h w grze. ;)

Myślę, że finalnie dawno tak się nie bawiłeś…

Czy ja wiem. 50h spędziłem pół roku temu w ghost of yotei, która podobała mi się zdecydowane bardziej.

A to że wydałem 240zł nie znaczy, że z zaciśniętymi zębami będę robił coś, co nie sprawia już frajdy. 

Także polecam nie iść w zaparte, ''bo wydałem 300zł...'':D

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Jestem w Deminiss, mieszkańcom odbiło do tego stopnia, że nasłali na mnie Świętą Inkwizycję. Muszę się wykazać, że popełniają wielki błąd inaczej powybijam ich wszystkich. Może zaglądnę do cyrku i klaun wytłumaczy w czym rzecz. 

20260405203555_1.thumb.jpg.91e78297f00b1316a53778c2da3bec66.jpg

20260405201208_1.thumb.jpg.2ebfaefe010b5ee9f2c8cee65718bc76.jpg

Edytowane przez Reddzik
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, RTX4090 napisał(a):

Mam i ja...

Witamy w rodzinie! 😅

17 minut temu, Tomek_ITH napisał(a):

Także polecam nie iść w zaparte, ''bo wydałem 300zł...''

To w żadnym wypadku nie jest prywata dla Ciebie. Bardziej pstryczek w nos dla tych wszystkich co tak to właśnie przeliczają…

300 to nie dam! Ale jak spadnie do 200 to wezmę! XD Później idzie do kina i wywala dwie stówy na jeden wieczór. 🤷

P.S. Po drugiej stronie barykady oczywiście Ci co wydali 3 stówy i tylko dlatego gra się podoba. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Grolshek napisał(a):

Dlatego ja czekam aż dostatecznie dużo ludzi ogra grę i się wypowie. Lubię otwarte światy, może przez ten czas twórcy przychylą się do opinii graczy i naprawią interfejs i przeszkadzające pierdółki i będzie można zagrać w kompletną grę. Długość mi nie przeszkadza, lubię gry na 100+ godzin.

Jeśli zależy ci na fabule to nie polecam. Tak durnej, niespójnej z tragicznym protagonistą, który wypowiada jedno głupie zdanie na misję nie uświadczyłem już od bardzo dawna. A przypominam były w ostatnich latach takie gry jak dragon age veilgard i ac shadows.

Da:V ukończyłem i tam historia w porównaniu do tej, była o kilka poziomów wyżej.

Gra ma plusy, wielki piękny świat, ciekawa walka, exploracja, mnogość ciekawych mechanik, które z drugiej strony są tragicznie wytłumaczone i często potwornie irytują, niż sprawiają frajdę. Główne zadania nierzadko są fatalnie skonstruowane pod tym względem, że nie wiesz co masz zrobić, wielokrotnie musiałem czytać albo oglądać jakiś poradnik, bo nie wiedziałem co mam zrobić, bo akurat trzeba było użyć jednej z 189 mechanik powiązanych z konkretną kombinacją klawiszy którą gra cię uczyła 30h temu w prologu.... Serio są tu takie kwiatki. Potwornie irytująca konsytuacja niektórych zadań.

Edytowane przez Tomek_ITH
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomek_ITH napisał(a):

Jeśli zależy ci na fabule to nie polecam. Tak durnej, niespójnej z tragicznym protagonistą, który wypowiada jedno głupie zdanie na misję nie uświadczyłem już od bardzo dawna. A przypominam były w ostatnich latach takie gry jak dragon age veilgard i ac shadows.

Da:V ukończyłem i tam historia w porównaniu do tej, była o kilka poziomów wyżej.

Gra ma plusy, wielki piękny świat, ciekawa walka, exploracja, mnogość ciekawych mechanik, które z drugiej strony są tragicznie wytłumaczone i często potwornie irytują, niż sprawiają frajdę. Główne zadania nierzadko są fatalnie skonstruowane pod tym względem, że nie wiesz co masz zrobić, wielokrotnie musiałem czytać albo oglądać jakiś poradnik, bo nie wiedziałem co mam zrobić, bo akurat trzeba było użyć jednej z 189 mechanik powiązanych z konkretną kombinacją klawiszy którą gra cię uczyła 30h temu w prologu.... Serio są tu takie kwiatki. Potwornie irytująca konsytuacja niektórych zadań.

Na dokładnie takie czekam opinie. Zachwyconych już dość przeczytałem, to dopiero pierwsza trzeźwa. No nic. Czekamy. A szkoda bo wolne święta można by pociupać. I teraz nasuwa się pytanie: czy twórcy mają zamiar naprawiać tę grę? Czy moderzy sobie z nią poradzą? Fallout 76 na premierę był tragiczny, w tej chwili bawię się w niej doskonale.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)

Ktoś robił jakąś misję w obozie niewolników (wzgórze Rocca)? Bo polazłem zaliczyć zadanie "kłótnia w siodle" i przypadkowo zahaczyłem o ten obóz. Jak już tam wszystkich naprostowałem i włączyła się cutscenka, że obóz przejmują niebiescy, to na mapie pokazały mi się klatki z ludźmi do wypuszczenia. Ja dobrego serca jestem to ich wypuściłem (chyba z pięć sztuk), ale trochę dziwne, że siedzą w "wyzwolonym" obozie. Jest tam jakieś specjalne zadanie?

No i jedna lokacja w okolicy crashuje mi grę, jeżeli próbuję do niej wejść, takie miejsce z rozwalonymi, opuszczonymi chatami.

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano
6 minut temu, Grolshek napisał(a):

Na dokładnie takie czekam opinie. Zachwyconych już dość przeczytałem, to dopiero pierwsza trzeźwa. No nic. Czekamy. A szkoda bo wolne święta można by pociupać.

Przecież już to było mówione tyle razy. Ta gra fabułą nie stoi. To nie jest fabularne rpg z narracją i wyborami. To sandbox, gra akcji z masą różnych mechanik, w których odnajdą się ci, którzy głównie lubią eksplorację. Jeśli dla ciebie fabuła jest w grach najważniejsza, Crimson Desert możesz sobie odpuścić, bo najprawdopodobniej ci nie podejdzie.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, DITMD napisał(a):

Przecież już to było mówione tyle razy. Ta gra fabułą nie stoi. To nie jest fabularne rpg z narracją i wyborami. To sandbox, gra akcji z masą różnych mechanik, w których odnajdą się ci, którzy głównie lubią eksplorację. Jeśli dla ciebie fabuła jest w grach najważniejsza, Crimson Desert możesz sobie odpuścić, bo najprawdopodobniej ci nie podejdzie.

I tak i nie. Ja też pisałem, że dla mnie fabuła jest najważniejsza, bo jest, a bawię się świetnie. Nastawiłem się na eksploracje, zwiedzanie świata i taki typowy "vintage gameplay" - pamiętam, że jak za dzieciaka grałem pierwszy raz chyba w jakiegoś TESa to też byłem w szoku jak może być taki wielki otwarty świat, jak możesz robić co chcesz itd. Tutaj mam takie samo podejście. Ostatnio 2h szukałem zbroi dla psa bo słyszałem, że jest gdzieś w Hernand. Mam 4 rozdział, główne misję przeleciałem bez czytania bo to i tak nie ma w tej grze żadnego sensu, byle tylko odkryć odpowiednie mechaniki i zapomniałem o głównym wątku. Trzeba po prostu wiedzieć co to za gra i na co się nastawiać, wtedy to ma sens. Czy ktoś wymaga od np. Valheim fabuły?

Edytowane przez TmK
  • Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, TmK napisał(a):

I tak i nie. Ja też pisałem, że dla mnie fabuła jest najważniejsza, bo jest, a bawię się świetnie. Nastawiłem się na eksploracje, zwiedzanie świata i taki typowy "vintage gameplay" - pamiętam, że jak za dzieciaka grałem pierwszy raz chyba w jakiegoś TESa to też byłem w szoku jak może być taki wielki otwarty świat, jak możesz robić co chcesz itd. Tutaj mam takie samo podejście. Ostatnio 2h szukałem zbroi dla psa bo słyszałem, że jest gdzieś w Hernand. Mam 4 rozdział, główne misję przeleciałem bez czytania bo to i tak nie ma w tej grze żadnego sensu, byle tylko odkryć odpowiednie mechaniki i zapomniałem o głównym wątku. Trzeba po prostu wiedzieć co to za gra i na co się nastawiać, wtedy to ma sens. Czy ktoś wymaga od np. Valheim fabuły?

Niektórzy widać tak. Crimson ma otwarty świat, więc musi być jak Wiedźmin. Ludzie na siłę robią z tej gry rpg i oczekują czegoś, co od początku było wiadomo, że nie będzie mocną stroną tego tytułu. Wszystko zależy od twojego progu bólu, i to jak bardzo wciągnie cię eksploracja tego świata. 

Opublikowano

Dla mnie ta gra to w 95% Zelda, gram w nią jak w Zeldę, na Switchu jej nie ukończyłem ale tutaj o wiele lepiej to zrobione, do tego lepsza grafa i więcej się dzieje, w Zeldzie z racji kiepskiego Switcha było to mocno ograniczone, tam to był pustawy świat w porównaniu do Crimsona. 

• Upvote 1
Opublikowano

cholera, chyba dobilem do ściany, mam 60h i dopiero wyszedłem do Demeniss za czornom wronom i mam nadzieje, że będzię trochę inaczej, inne aktywności, itd, bo trochę zaczęło mnie nużyć w kólko te same miejsca... chyba sam sobie winien jestem, bo mogłem wyruszyć na eksplor, trochę wkurza że sprzedawcy ciągle mają te same itemy na handel, dość mała różnorodność.. 

Opublikowano (edytowane)

Koniec 5 aktu, bossik, fajna walka, animacje mogły się podobać ale trudność taka sobie, nawet się nie spociłem, póki co najtrudniejszy to był z Sanktuarium z zadania dla Wiedźmy. Nawet nie użyłem wskrzeszenia, a kulek coraz więcej się zbiera(przybywa) :E

Akt 6 zostawiam na kolejną rozgrywkę. Na dziś mi starczy. Super gierka :wariat:

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Dla mnie i dla Ciebie sposób jest jeden. Wpadnij za pół roku do gry i stwierdzisz czy gra jest dla Ciebie grywalna czy nie. Ja od jakiegoś czasu nie gram w premiery, tylko właśnie po połowie roku lub więcej i bawię się dobrze w tytuły na które czekam. Musiałbym już ewidentnie nie mieć w co grać by kupować gry i odpalać na premierę, wtedy leciały by ku..y na optymalizację, bo sami wiemy że w tym czasach z 20 %gier wychodzi dobrze zoptymalizowanych. 

3 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Na dokładnie takie czekam opinie. Zachwyconych już dość przeczytałem, to dopiero pierwsza trzeźwa. No nic. Czekamy. A szkoda bo wolne święta można by pociupać. I teraz nasuwa się pytanie: czy twórcy mają zamiar naprawiać tę grę? Czy moderzy sobie z nią poradzą? Fallout 76 na premierę był tragiczny, w tej chwili bawię się w niej doskonale.

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, Tomek_ITH napisał(a):

To ja dla odmiany napiszę, że po 63h mam tej gry totalnie dość. Wszystko co dobre, to już zobaczyłem i doświadczyłem, dla fabuły to oczywiste, że grał nie będę. Naprawdę podziwiam was, że chce się wam robić te durne questy poboczne.:hmm: Gdybym po tych 64h miał wystawiać ocenę to dałbym solidne 6,5/10.

I to jest właśnie główny powód, dlaczego tej gry nie kupiłem, choć momentami miałem na to ogromną ochotę. Po prostu wiedziałem, że gra bez fabuły, z fedexowymi questami - najpiękniejsza nawet, z pierdyliardem przecudownych mechanik - nie utrzyma mnie dłużej niż te 40-50h. W Wieśku zrobienie 240h nie było problemem, bo tam core gry był inny, i gra miała kompletne zakończenie, cel - do którego się dążyło.

A tutaj zakładam, że za jakiś czas - może kilka dni, może tydzień, może 2-3 tygodnie - Panowie będą powoli odpadali jeden za drugim na zasadzie zmęczenia materiału, przejedzenia tematem, znudzenia łażeniem, znudzenia robieniem questów typu "dostarcz pieprz do kolesia 2,5km stąd" itd. 

Czas pokaże :) 

• Like 2