Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam dwa komplety, na lato ładna felga i deszczowa opona, bo latam głównie wieczorami i nocami. Na zimę felga wizualnie śmietnik i dobra oponka, bo jak na wsi zawieje albo po deszczu droga namoknie to mam mały offroad. 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

@marko

chciales przykład ludzi, którzy poza fanami BEV, od razu po zakupie piszą jaki to wspaniały zakup. 

Masz - Petru :E 

Nie rozpędzaj się zbytnio...

Edytowane przez Petru23
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

IMG_20251002_080700724_HDR.thumb.jpg.464b68b9d1baef96bad883970d7fd4e9.jpg

I jak do pracy dojechać, skoro wszędzie letnie na kołach? Gdzie jest wtedy "bezpieczeństwo" i "odpowiedzialność" wynikająca z posiadania opon sezonowych w tym premium?

Czy zmieniacie na szybko w zależności co zastaniecie rano za oknem

;)

Edytowane przez Petru23
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Zmiana opon kiedy średnia dobowa temperatura przekracza jeszcze 15 stopni? Na zachodzie za tydzień będzie 20 stopni :E Nic się nie stanie jeśli na letniej ktoś dojedzie do pracy z rana… 

Niektore wielosezony mają lepsze staty niż średnia półka zimowych także :E 

Ale wtedy gorzej się sprawują latem. 

Opublikowano
44 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ja tam dojadę do pracy na letnich w taką pogodę. Jest sucho, asfalt ogrzewany jest przez słońce :) 

Za to ty na wielosezonowych nie powinieneś wyjeżdżać w śnieg, a ja wtedy pojadę.

A dlaczego nie powinienem? 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja problemu nie mam bo dojeżdżałem zimówki latem które na śmietnik ida teraz na zimę :E zima mnie nie zaskoczy aż tak. 

A tak poważnie to na zimę zastanawiam się jednak między:

Nokian Tyres Snowproof 1 245/45 R17 99 V FR XL

Falken Eurowinter HS02 PRO 245/45 R17 99 V XL FR

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Zmiana opon kiedy średnia dobowa temperatura przekracza jeszcze 15 stopni? Na zachodzie za tydzień będzie 20 stopni :E Nic się nie stanie jeśli na letniej ktoś dojedzie do pracy z rana… 

Niektore wielosezony mają lepsze staty niż średnia półka zimowych także :E 

Ale wtedy gorzej się sprawują latem. 

Dobry wielosezon jest średni w lato i średni w zimę. Ale w okresie przejściowym jest przekozacki. Dzwony najczęściej zdarzają się kiedy tak jak teraz zmrozi i na letnich twardych gumach naciskasz na hamulec i wjeżdżasz komuś w tyłek. Zaraz się zacznie: to trzeba umieć jeździć, trzeba trzymać dystans itp. pierdoły od miszczów kierownicy.

Opublikowano
3 minuty temu, dannykay napisał(a):

Nic mnie tak nie wk5$%wia za kierownicą, jak debile przyklejeni do mojego tylnego zderzaka. Migam przeciwmgłowymi aż zrozumie. 

Trzydzieści lat jeżdżę codziennie samochodem w tym po całej Europie. Może sobie mrugać, naciskać stopy, zwalniać i tak to nic nie da. Jedyna opcja to zamontować nielegalny wyświetlacz z ładnym napisem na tylnej szybie lub jeszcze bardziej nielegalne halogeny walące po oczach do tyłu.

Opublikowano
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Dobry wielosezon jest średni w lato i średni w zimę. Ale w okresie przejściowym jest przekozacki. Dzwony najczęściej zdarzają się kiedy tak jak teraz zmrozi i na letnich twardych gumach naciskasz na hamulec i wjeżdżasz komuś w tyłek. Zaraz się zacznie: to trzeba umieć jeździć, trzeba trzymać dystans itp. pierdoły od miszczów kierownicy.

Dokładnie tak. Aczkolwiek uważam, że dobry wielosezon (a raczej premium) nie jest gorszy od sezonowej "normalnej", nie premium o ile nie jeździmy na granicy możliwości opon. Kwestia tylko myślenia i nie wychodzenia z założenia, że to opony mnie uratują to ładuje się w zakręt na maxa. Sytuacji skrajnych, w których wielosezon się podda jest znacznie mniej niż takich, w których pokaże swoją wyższość. Czyli tak gdzieś od października do marca gdzieś, gdzie amplitudy dobowe potrafią być znaczące. Zimy są już ciepłe i mokre. Jedynie lato daje popalić w okresach temp dajmy ta to 25-30C+, ale sumarycznie ile takich dni jest?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Przeglądałem wiele testów opon i wychodziło ze na śniegu dobre wielosezony nie ustępują dobrym zimowym za mocno, za to breja, czy mokre w okolicach 0-10'C biją na głowę jesli chodzi o hamowanie czy przyczepność.

Na lodzie wszystkie opony są do 4 liter.

Generalnie to kierowca i tak jest najlepszym gwarantem bezpieczeństwa o ile wie co robi.

W naszym klimacie obecnie lepiej mieć wielosezon na zime,wiosne i jesień, a latem letnie. Ale wielosezon wielu wystarczy na cały rok.

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Petru23 napisał(a):

Dokładnie tak. Aczkolwiek uważam, że dobry wielosezon (a raczej premium) nie jest gorszy od sezonowej "normalnej", nie premium o ile nie jeździmy na granicy możliwości opon. Kwestia tylko myślenia i nie wychodzenia z założenia, że to opony mnie uratują to ładuje się w zakręt na maxa. Sytuacji skrajnych, w których wielosezon się podda jest znacznie mniej niż takich, w których pokaże swoją wyższość. Czyli tak gdzieś od października do marca gdzieś, gdzie amplitudy dobowe potrafią być znaczące. Zimy są już ciepłe i mokre. Jedynie lato daje popalić w okresach temp dajmy ta to 25-30C+, ale sumarycznie ile takich dni jest?

A czemu nie można myśleć na letnich? :) 

Ja mam auto w garażu - rano było 2 stopnie, ale jak ja ruszałem auto to już 10. 

Cała ta nitka o tym jaki to zadowolony jesteś z tych opon przypomina mi neofitów obojętnie jakiej wiary. :) 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, SylwesterI. napisał(a):

Przy temperaturze ponizej 10'C letnie już mają pogorszone parametry, szczególnie jak 10'C ma powietrze a nie podłoże 

I co z tego, apostole opon całorocznych?

Wybralem inaczej i wymieniam opony w okolicach połowy października. 

opony całoroczne to średniaki - mnie nie pasują. Jak masz z tym problem to trudno. Możesz sobie pozmyślać jakieś zagrożenie. Mam to gdzieś :) 

• Haha 1
Opublikowano

Powtórzę się, dyskutujecie czy lepsze takie czy takie, a pewnie 50% jak nie więcej jeździ na śmietnikach, a nie oponach. Mój wujek na wsi kupił ostatnio 7 letnie używane... I mówi że super się jeździ. A tu nowa całoroczna jest FUJKA xD 

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

@SylwesterI.

Jeśli kogoś uwiera to Ciebie, bo to ty lubisz pouczać innych co powinni robić:) 

Praca pozwala mi na pisanie w jej trakcie.  Je musisz zazdrościc :) 

3 minuty temu, galakty napisał(a):

Powtórzę się, dyskutujecie czy lepsze takie czy takie, a pewnie 50% jak nie więcej jeździ na śmietnikach, a nie oponach. Mój wujek na wsi kupił ostatnio 7 letnie używane... I mówi że super się jeździ. A tu nowa całoroczna jest FUJKA xD 

Ja dyskutuję o sobie. A jeżdżę na WinterContact ts870p. 

z zasady nie jeżdżę na starych oponach.  I raczej nikt tu na takich nie jeździ.