Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Passat:

Nowe klocki z tyłu, nowy zacisk hamulcowy, silniczek ręcznego, przewód hamulcowy, wymieniony płyn.

Leon:

Wymienione oparcie fotela kierowcy na gwarancji. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W końcu wziąłem się za rdzę która chciała mi zjeść na wylot drzwi, przez te nieszczęsne listwy boczne dolne, Lalki już z tego nie będzie. ale żeby przyjanuszyć to nawet tego nie szpachlowałem bo nie widziałem sensu. Samochód jeździ ze mną do rajchu, zostawiam go na 2 tygodnie i się niczym nie przejmuje. Żeby ktoś go chciał ukraść to nawet lepiej pozbędę się gruza 8:E.

Przeorałem najpierw tarczą do cięcia wystające uchwyty na spinki, później założyłem tarcze tzw. włosy murzyna i darłem do żywego metalu.

Oczyściłem z pyłu, odtłuściłem i poszedł na to reaktywator Forch L237 i auto stało do soboty (w poniedziałek zacząłem prace).

Papier ścierny 600, 800 żeby wyrównać ten cały reaktywator,

podkład akrylowy znów papier ścierny wodnym 1500 z raz przeleciałem na mokro

woda z mydłem umyta powierzchnia robocza,

IPA żeby wyciągnąć wodę i odtłuściłem powierzchnię,

Baranek w sprayu + czarny lakier żeby pokryć bardziej powierzchnię i tak to wyszło:

4fb16cec-a962-485c-beae-373f927dbeaa.jpg

8a5b648a-c216-4fd9-a202-a7cf2d2cba12.jpg

89ad82fc-fecc-4dca-8619-c7a3cf991185.jpg

442587bd-a06f-42a6-a030-1b11adfb7aea.jpg

IMG_20250823_171125254.jpg

IMG_20250823_171128866_HDR.jpg

Edytowane przez Pan Ciastovy
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 24.08.2025 o 08:54, Pan Ciastovy napisał(a):

@Klimaczy dałeś matę w poszyciu drzwi?

dasz namiary na matę?

Tak, wyklejone obie strony drzwi. 

Użyłem maty 2.5mm, 2-3 warstwy na dużych powierzchniach. Na tapicerkę drzwi od wewnątrz wkleiłem jeszcze piankę 9mm.

Dużo tego na allegro.

Opublikowano

Do civica z 2007 kupiłem oemowe wycieraczki, bo niż denerwowało mnie, że polecane zamienniki słabo działają po 3 miesiącach 😅 z brakującymi zawleczkami i zapasowym gumkami 470 zl 🤣

Opublikowano

Wyciszyłem podszybie w A3 i dodałem uszczelkę przy masce, dało to zaskakująco dużo. Jeszcze tylko podłoga i będzie komplet :)

20250828-183643.jpg

na to poszła pianka 15mm, oczywiście tylko ta "ścianka" pionowa, aby rynienka pozostała drożna.

20250829-191536.jpg

a to prosta uszczelka, zredukowała szumy delikatnie ale jednak odnotowywalnie.

Opublikowano (edytowane)

Soft99 Dark & Black Carnauba Wax -

Dziś pierwszy raz użyłem, zdjęć nie ma, bo w czasie woskowania pogoda się ... i mało co widać na zdjęciach, ale naprawdę warto, zarąbiście podciąga kolor, przyciemnia i odprowadza wodę, dustka mam w grey komet i ten kolor po woskowaniu wygląda mega. Wcześniej korzystałem  na myjni ręcznej z tych ich wosków pod jednym z programów, w porównaniu do softa, to kupsko straszne, po deszczu zostają plamy na lakierze, dziś po woskowaniu softem popadało, minimalne delikatne plamki, które wystarczy przetrzeć fibrą i od strzała schodzą 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)

Wymiana oleju w silniku i skrzyni, filtr powierza i oleju, nowy pasek osprzętu i rolki, nowy czujnik ciśnienia paliwa na szynie CR, przeczyszczona elektronika klapy gaszącej.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

W dniu przeprowadzki padało i przepaliła mi się żarówka, a u mnie bez odkręcenia skrzynki przekaźników nie wsadzisz ręki :E Także byłem wniebowzięty że mogę to wymienić pod suchym dachem na spokojnie... 

Trochę miejsce średnie, bo niby jest duże i mam nawet przestrzeń na postawienie szafki czy pierdół, ale stoi słup zarówno na krawędzi mojego miejsca jak i miejsca naprzeciwko - wjechać tak naprawdę da się tylko w jeden sposób, mając jakiegoś Passata/SUVa nie wykręcę w inny sposób. Wjazd tyłem i wyjazd przodem, bo inaczej miejsca braknie i na 5/7 razy bym musiał kręcić :E 

Opublikowano

Wymiana sprężyn z przodu, micheliny 225/55/16 wielosezon nowe, dzięki czemu samochód nie ryje o wszystkie wzniesienia w mieście, przy okazji lepiej pokonuje dołki itd. Sprężyny były oryginalne z przebiegiem 230k także swoje miały. Samochód podniósł się plus minus o 10 cm. Wymiana oleju i filtrów niestety spóźniona przy 17kkm. 

Opublikowano
2 godziny temu, marko napisał(a):

10cm? To te sprężyny były połamane czy co?

Gwinty, obniżone zawieszenie plus opony. Same opony dały 23mm :E 

Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

To był low rider.

Yup. Był obniżony o 40mm, plus to co sprężyny obniżyły przez swoje zużycie. 

Dlatego napisałem o plus minus, być może było to 9. Ciężko powiedzieć, wcześniej rysował dosłownie miska olejową o wszystko. 

Opublikowano

Owszem. Pisałem. W końcu się za to zabrałem bo to samochód pod projekt Stage II albo Stage III, żeby się pobawić, samochód już małej wartości ale zabawy na torze i tak będzie. Albo od świateł do świateł jak V8 będzie miało problem :E 

• Upvote 1
Opublikowano

No to podsumowanie. Pomalowałem całe auto za 760zł i to zgodnie ze sztuką (epoksyd, baza, klar) na normalnych materiałach (Dyna). 

Malowałem etapami bo kompresor ledwo 80L ale dało się i efekt jak z fabryki.  

IMG-20250904-095407.jpg

To już moje czwarte malowanie całościowe w blaszakowej karierze. 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Lemon yellow

Stary lakier już tak spłowiał że był w odcieniu piasku Sahary. 

W zderzak mam kratki oryginalne, otwory w kształcie karo. Kiedyś się siatex wkładało na druty i też wyglądało :D Czasami jak mnie najdzie ochota to bez kratek latam, wtedy na spocie +10 do recpect bo widać icka :cool: