Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Heftnąć drewnianą elektrodą, ewentualnie wzmocnić poxipolem :red:

Co za dzień :E idealne rozwiązanie do wszystkiego :E

@maras2574 Kiedy ostatnio robiłeś sprawdzenie instalacji LPG? 

Sprawdź ile pali na benzynie. 

Edytowane przez marko
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Qrdello napisał(a):

No to wiesz, to auto ma 23 lata, ma prawo być już coś zajechane.

Nie no spoko ;)

28 minut temu, Qrdello napisał(a):

A katalizatora to on może nie mieć wcale :D

Ma ;) 

26 minut temu, marko napisał(a):

Kiedy ostatnio robiłeś sprawdzenie instalacji LPG? 

W zeszłym tygodniu przy okazji zmiany świec

26 minut temu, marko napisał(a):

Sprawdź ile pali na benzynie. 

No tego nie sprawdzałem :(  Ale jesli można się kierować tym co pokazuje komputer, to tyle samo 

Po tej ostatniej wizycie w warsztacie, mechanik skasował check ( to akurat też sam potrafię, ale przestałem już to robić :) ) ale po pewnym czasie (jak wcześniej) ponownie się zapala. Dopóki jeździłem po mieście było ok, wystarczyło wyjechać poza miasto i przez chwilę jechać stałą prędkością np. 120 km/h i cyk, check się ładnie zapala 

Edytowane przez maras2574
  • Upvote 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Auto zgubiło doładowanie. Czuć i słychać, że ciśnienie ucieka gdzieś bokiem. Węże z turbo do intercoolera wyglądają na całe.

Jednak jest dziura w wężu idącym od turbo do intercoolera.

Edytowane przez kapcer
Opublikowano

Coś zaczęło stukać w lewym kole gdy wczoraj wracałem z pracy. Nasilało się przy skręcie w lewo. W sobotę byłem pośmigać na torze, więc pomyślałem, że pewnie przegub dokonał żywota. Dzisiaj stukanie się nasiliło.....

Niedokręcone koło :E

Opublikowano (edytowane)

Zalecenie o dokręceniu kół po przejechanych 50km nie wzięło się znikąd.

Mi raz na wulkanizacji tak dokręcili koła, że po 17km wyczułem, że coś nie halo. Zjechałem na pobocze, od razu co mi przyszło do głowy to koła sprawdzić. 3 szpilki były już bardzo poluzowane. Jeszcze pewnie z 5 kilometrów i bym zgubił koło. 

Edytowane przez marko
Gość Petru23
Opublikowano (edytowane)

Coś się zepsuło lub zaczyna psuć ale nie wiem co. Coś z zapłonem. Objawy to czkawka odczuwalna przy jednostajnej jeździe na niższych obrotach oraz w mniejszym stopniu przy przyspieszaniu. Na LPG wyraźnie odczuwalne, na benzynie mniej o ile w ogóle czuć. Niekiedy czuć szarpanie.

Zostawiam na pełen przegląd i pomiar parametrów silnika łącznie z diagnozą szklanek i ewentualną regulacją luzów. O ile nie okaże się, że ekonomicznie się nie opłaca 8:E

Pierwsze "coś" od zakupu i 6tys przelatanych km przy minimalnym wsadzie po zakupie. Źle nie jest, mazda skutecznie "odkłada" kasę na naprawy samej siebie ;)

Edytowane przez Petru23
Gość Petru23
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kapcer napisał(a):

@Petru23 a świece wymieniałeś po zakupie? U brata na podobne objawy (szarpanie przy jednostajnej jeździe, mocniej odczuwalne na LPG) pomogła zwykła wymiana świec zapłonowych. 

Świece wymienione po zakupie na Denso IK16TT, także mają niewiele ponad 5tys km i mam nadzieję, że to właśnie one są przyczyną. Bo to uniwersalne świece, dedykowanych się już nie kupi w normalnych pieniądzach (SK16PR-E13, takie wyjąłem z silnika). Się zobaczy. 

Edytowane przez Petru23
Gość Petru23
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, huudyy napisał(a):

@Petru23 a przegląd instalacji LPG (filtry, etc) kiedy był ostatnio robiony?

A kilka miesięcy temu byłem na sprawdzeniu instalacji, tak profilaktycznie. Niby wszystko ok. Lpg ma 3 lata, wg papierów stale serwisowane, na wakacje wypada kolejny przeglad (rok/10 albo 15 tys km) to nie wymieniali nic. Ale gazownik odesłał do mechanika, niestabilne wskazanie lambdy. Mechanik podpiął, stwierdził że jest ok i kazał śmigać ma benzynie przez jakiś czas. A w Kielcach niestety nie ma zbyt wielu dobrych gaziarzy nie mówiąc o mechanikach. 

Mazde daje do "nowego" mecha, robił mi łącznik wcześniej i dobre wrażenie wywarł. Myśli. Wczoraj pogadaliśmy i naprawdę dobrze kombinuje. 

Edytowane przez Petru23
Gość Petru23
Opublikowano

No i... Luz do regulacji, dwie szklanki do wymiany (jak nie uda się zeszlifować). Koszt ok 2tys PLN. Przy okazji trzeba rozpiąć rozrząd to i przy 250k km warto go wymienić. Całość zamknie się w 3tys o ile coś nie wyjdzie jeszcze. 

I... W D to mam. Wystawiam z informacją o potrzebie regulacji luzów i biorę kuge. I nigdy więcej używanego nastolatka tym bardziej z gazem.

Opublikowano
17 minut temu, Petru23 napisał(a):

No i... Luz do regulacji, dwie szklanki do wymiany (jak nie uda się zeszlifować). Koszt ok 2tys PLN. Przy okazji trzeba rozpiąć rozrząd to i przy 250k km warto go wymienić. Całość zamknie się w 3tys o ile coś nie wyjdzie jeszcze. 

I... W D to mam. Wystawiam z informacją o potrzebie regulacji luzów i biorę kuge. I nigdy więcej używanego nastolatka tym bardziej z gazem.

Taką decyzję podjąłem w 2017 po Bravo :E 

Opublikowano
47 minut temu, Petru23 napisał(a):

Aniemówiłem, klątwa C-Maxa :E

Gość Petru23
Opublikowano
1 minutę temu, Katystopej napisał(a):

Aniemówiłem, klątwa C-Maxa :E

No nie tyle C-Max ile 323F BA 1.8 LPG 8:E