Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Kto kładzie łapę na kasie z nieodebrane kaucji?

Operator systemu kaucyjnego, albo ich nadzorca czyli wtedy państwo.

Edit: już o tym pisałem, że nieoddawanie butelek systemu kaucyjnego to wspieranie systemu, a pakowanie w koszty producenta produktu.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

W tym momencie można by spoko filmiki na tiktoka/yotube kręcić jeśli faktycznie to nie są tylko sporadyczne przypadki :E Zbierasz 50 ludu, każdy oddaję po jednej butelce do automatu i wszyscy w jednej kasie w kolejce po odbiór po 50groszy każdy, ciekawe co taki januszowy sklep by zrobił xD i ile wyświetleń by z tego było :E 

Pomysł na biznes :E 

Edytowane przez lukadd
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Tak powinno być od razu ale oczywiście próbuje się oszukiwać ludzi i przy okazji napędzać sprzedaż. Wmawianie ludziom, że "to tak nie działa" i nie dostaniesz gotówki to prosty sposób by zachęcić kogoś by jednak coś tam kupił. To samo stawianie automatów już za bramkami czyli by oddać butelki musisz wejść do sklepu a Lidl ma tak to zrobione by maksymalnie utrudnić wyjście ze sklepu bez zakupów. 

14 godzin temu, galakty napisał(a):

A jak mieli Ci wydać gotówkę za część bonu? 

Gdybyś pewnie miał TYLKO objęte kaucją to by wydali, czy też nie? :E 

To nie mój problem tak samo jak to dlaczego chciałem gotówkę ponieważ zgodnie z prawem powinienem ją dostać. Mogli ode mnie ten bon zabrać bo te 10 groszy to już mogłem sobie darować ale to też trzeba wykazać odrobinę dobrej woli w stronę klienta. Popis arogancji w stylu to tak nie działa i jak masz problem to sobie zadzwoń do centrali tylko napędza niechęć w ich kierunku.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

@lokiju Lidl w większości ma butelkomaty w osobnym pomieszczeniu niezależnym od hali sprzedaży. Nie musisz wchodzić do sklepu. Namieszał jednak z tym, że odbiera też niekaucyjne opakowania oddając 10 groszy za sztukę, ale tylko w postaci kuponu na zakupy i faktycznie jak ktoś odda i takie i takie to dostaje jeden kupon i jest problem.

To powinno zostać uregulowane odgórnie i tyle. 

• Upvote 1
Opublikowano

W piątek trafiła mi się w żabce pierwsza butelka z kaucją. W poniedziałek byłem oddać. Na sklepie stał automat z dużą kartką, że awaria i żeby oddawać przy kasie. Ale ze zwrotem nie było problemu. Aczkolwiek mam Nadzieję, że docelowo naprawią, bo lubię korzystać z samoobsługowej, zwłaszcza jak się kolejka zrobi ludzi po fajki, alko, hot dagi itp.

Opublikowano

Nie tyle naprawią co po prostu włączą ;) 

I tak, wszystko bedzie działać sprawnie, jak w innych krajach gdzie jest system kaucyjny. Myślę że do roku czasu tak bedzie, bo wówczas będzie juz dużo opakowań zwrotnych w obrocie. Dziś to pojedyncze sztuki. Pisano o 2300 sztuk oddanych do końca listopada, w skali całego kraju.

Opublikowano (edytowane)

Spoko, spoko. Tego nie kwestionuję. Tylko, że te w/w walki w wątku powyżej, to takie strzały z dupy i o nic, tak naprawdę, póki co.
Ale i czas na wprawki i szlifowanie systemu. No i rzecz zasadnicza. To nie idzie o to, by ktokolwiek zarabiał albo miał zwracane kaucje.
To jest próba sensownej segregacji cudzymi rękoma, która zda egzamin.

Edytowane przez JeRRyF3D