Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 18.02.2026 o 07:09, Pentium D napisał(a):

Z tematu zrobił się słup na nekrologii.

Dodali Predator Prey na Prime Video.

Jest dużo wybitnych aktorów w wieku 80+ więc nekrologów będzie więcej. Wczoraj zmarł Tom Noonan. Przy okazji polecam "Czerwonego smoka" w wersji Manna (Manhunter). Duet Peterson&Noonan wypada lepiej niż Norton&Fiennes. Film jest bardziej surowy i klimatyczny.

Tom-Noonan-Obit-Template-Headshot-Getty-

• Sad 1
Opublikowano
W dniu 19.02.2026 o 18:18, ghostdog napisał(a):

Jest dużo wybitnych aktorów w wieku 80+ więc nekrologów będzie więcej.

Nie tylko starych zabiera kostucha. Ja go najbardziej z Ostatniego Okrętu kojarzę i nawet ostatnio myślałem nad odświeżeniem z nudów.

https://www.rmf24.pl/kultura/news-eric-dane-nie-zyje-gwiazdor-chirurgow-mial-53-lata,nId,8067001

• Upvote 1
Opublikowano

Nie wiem, czy ten film linkowano. Jeżeli nie, to jestem zaskoczony. To jest przełom, rewolucja w kinomatografii przez duże R. To jest film zrobiony przez chyba jakiegoś holendra za pomocą chińskiego modelu maszynowego wyspecjalizowanego do tworzenia filmów. To jest pierwszy raz, kiedy AI w oparciu o przetworzone modele aktorów stworzyła cos, co jest tak doskonałe, że prawie nieodróżnialne od gry aktorskiej na planie filmowym wartym miliony dolarów, za ułamek kosztów i czasu do tego potrzebnego . To byłby koniec np. Hollywood i pewnie będzie, jeżeli armie prawników producentów filmowych nie spowodują obwarowania jakimiś zakazami i ograniczeniam AI w branży filmowej na skale globalną.  

Z drugiej strony, co to może oznaczać dla fanów dobrego kina. W mojej ocenie - renesans w swiecie kinomatografii. Powstanie wielu, świetnych, ambitnych produkcji. Daje to potencjalnie mozliwośc tworzenia najwyższej klasy produkcji filmowych przez małe ale utalentowane zespoły ludzi, których wspomnianego talentu nikt i nigdy nie byłby w stanie poznać z uwagi na niewyobrażalnie wysokie koszty produkcji. Nieosiągalne dla zwykłego smiertlenika. Koszty prukcji, które powoduja, że światowej klasy, wysokobużetowe produkcje zależą od praktycznie posiadającej monopol garstki ludzi.

Myślę, że warto sledzić rozwój wydarzeń w tym temacie.

Opublikowano

Było o tym chyba w temacie o AI.

Od czasu tego filmiku w sieci już pojawia się masa podobnych stworzonych za pomocą tego samego oprogramowania, czyli chińskiego SeeDance 2.0, Predator walczący z Terminatorem, itp. itd. poszukajcie.