Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, galakty napisał(a):

Kto używa wbudowanej nawigacji skoro jest Android Auto i Car Play?

Ja? W Ducato fabryczna navi to tomtom, spisuje się lepiej niż gmaps, jeżdżę w 99% na niej. Google średnią prędkość na odcinkowym dodadzą pewnie za jakieś 10 lat. Ze 3 linijki kodu.

Opublikowano

Omoda 9 z wczoraj:

Zbigniew Matys

Obiecujący współautor

· psodroSteng12c0g335m2t6.f4t3lc7i9mz05lo94m26160lau i190du741  ·

Witam. Wczoraj pojawiły mi się 3 błędy. Wskaźnik awarii silnika, wskaźnik limitu mocy, EPC wskaźnik awarii. Jeździłem cały czas w trybie EV od 6 dni. Po przejechaniu ok 15km pozostał tylko Wskaźnik awarii silnika. Jutro będę dzwonił do serwisu. Stało się to przy niskich temperaturach. Miał ktoś podobny przypadek?

obraz.png.152bc0f422e3f5ebfd7a269e80169473.png

Sebastian Powertdi Jaroń

Jak widać nikt nie czyta, nie używa wyszukiwania bo po co:) Tak są to błędy od niskich temperatur i jest to normalne

Dychy Iksyd

Jest to związane z niskimi temperaturami i ochroną baterii. Baterie LFP nie lubią szczególnie zimna. Nic groźnego. Żółw i EPS znikną jak temperatura wzrośnie, auto postoi w garażu np. Ikona silnika rownież zniknie po dłuższym czasie, jeździe w trybie HEV. Generalnie w duże mrozy lepiej jeździć w trybie HEV, aby wszystkie podzespoły auta łapały temperaturę roboczą.

Dychy Iksyd

Kamil Turczyn w trybie HEV na P można też przytrzymać gaz przez 3 sekundy, odpala sie wtedy silnik spalinowy na postoju i tak można też podgrzać podzespoły przed podróżą w duże mrozy.

Marcin Matysek

Dychy Iksyd brawo. Tak trzeba i to żadna wada. Jak tak robię w zimne dni i mam saunę w aucie po max 5 km potem można EV i jedziesz w ciepłym aucie. Żadna filozofia, prosta czynność, dwa kliki.

Michał Kiełbasiński

Dziś przy minus 10 zaświeciło sie to samo , po 10km zgasło

Magdalena Bieszke

Miałam tak samo serwis przyjechał i podzielił się informacja

Proszę naładować akumulator ,który jest w bagażniku po prawej stronie pod klapką zwykłym prostownikiem 12 v ,ale trzeba odłaczyc kleme masowa -czarny przewód .Trzeba jeździć na trybie inteligentnym wtedy doładowuje akumulator 12 v .Zalecam kluczyki odstawiać powyżej 4 metrów ponieważ w mniejszej odległości samochód zostaje zamkniętym ,ale jest w trybie czuwania i rozładowuje się .Jeśli z aplikacji też się nie wykonujemy to też jest w trybie czuwania

Mariusz Woźniak

u mnie sie pojawilo przy niskich temperaturach ... i zniknelo. Daj znac co Ci powiedzieli

Kamil Turczyn

Mariusz Woźniak pewnie nic mu nie powiedzą bo zanim dojedzie do ASO to wszystko zniknie. To się pojawi jak bateria zimna lub następuje nagle przeliczenie z EV na HEV gdzie silnik jest zimny i musi generować więcej energii. Włączenie trybu inteligentnego nie ma znaczenia. Zdroworozsądkowe jest przygotowanie auta zdalnie przed jazdą co rozgrzeje baterie i jazda na początku w trybie maksymalnego wymuszenia szczególnie w trasie. Trochę to wszytko wygląda jak błąd softu. To samo mam w Tiggo 8 PHEV ale pojawia się to też w Jaecoo 7 PHEV

Jarosław Kuźma

Miałem to samo.zaświeciła się kontrolka silnika ale olałem to i zgasła po kilku dniach

JPRDL to istny kabaret. Samochody z Temu.

• Haha 3
Opublikowano
Godzinę temu, trepek napisał(a):

A to dopiero początek mrozów :D

ciekawe podejscie ludizom zaswiecaja sie kontrolki  slinika gdzie  w normalnym aucie zazwyczaj lecisz na serwis a ci w tych chinskich zabawkach mowia ze to normalne xd ciekawe kiedy biedzie nie normalne jak stana na srodku drogi czy jak silnik wyskoczy?

Opublikowano
Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Najlepsze są te zdjęcia z kokardami przy zakupie. Kiedyś tak z Tico robili...

W końcu pierwsze auto z salonu, trzeba się pochwalić przed sąsiadami i rodziną... 

I nawet usterki nie są usterkami, tylko ten typ tak ma. A sami się śmiali jak pewnie ktoś w VW miał usterkę "hahaha kupił złom". 

Opublikowano

Ja bym zastosował inną analogię: jak ludzie zamawiają jakieś chińskie radio / stację multimedialną do swojego niechińskiego auta i zaczyna tak samo szwankować na mrozie, to od razu "co za szajs! Jak można takie coś sprzedawać?!". No ale widocznie jak całe auto jest chińskie, to już spoko. Trzeba jedynie garażować i nie jeździć w góry :E

Opublikowano

O tak, uwielbiam te chińskie radyjka. Ojciec kupił za prawie 2000 zł, a zrywa co chwilę internet i połączenie z telefonem, muli jak diabli. A kupowałz 4GB albo 6GB pamięci. 

Tymczasem ja podłączam przez adapter USB za 40 zł i śmiga jak ta lala :E 

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, bergercs napisał(a):

Najlepsze są te zdjęcia z kokardami przy zakupie. Kiedyś tak z Tico robili...

2 godziny temu, galakty napisał(a):

W końcu pierwsze auto z salonu, trzeba się pochwalić przed sąsiadami i rodziną... 

I nawet usterki nie są usterkami, tylko ten typ tak ma. A sami się śmiali jak pewnie ktoś w VW miał usterkę "hahaha kupił złom". 

Przecież te „kokardy” to są u każdego producenta łącznie z BMW, Audi, Mercedesem itd… 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wielokrotnie widziałem jak to producenci na social mediach się chwalą a nie tylko użytkownicy ;) 

Odbierając Opla też mieliśmy takie kokardy ale zdjęcie puszczone do najbliższych znajomych dla beki :E 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Producenci normalne że się chwalą, ja mówię o Januszach :E 

Pierwsze autko z salonu, jest kokarda, a że na mrozie błędy wywala to trudno, to nie jest usterka ;) 

Znajoma kolegi z pracy już się przejechała na Omodzie. Też była podniecona. Potem wpadła do rowu, uszkodziła zawieszenie i 4 msc bez auta. A leasing leci. 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, galakty napisał(a):

Potem wpadła do rowu, uszkodziła zawieszenie i 4 msc bez auta. A leasing leci. 

Brak części? I czy w sumie nie powinna dostać auta zastępczego?

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

Dagmara Galecka
topsdneorS6 92fi2a93tf570d60t61.4h67itoi5c775lf0zg64u21gml1u  ·
Dołączyłam do teamu "OMODA 9 - 3 KONTROLKI"
zgasła ikonka epc żółwik,  ale silnik się pali, niedoinformowana  dziunia z serwisu na łopuszańskiej , powiedziała,  że mogę w podjechać do Carseed w Mińsku..a tam: nie mamy obsługi Omody...
Noo także, zrobiłam kilometrów .. i czeka mnie Warszawa
Edit - kontrolki zgasły,  po nagrzaniu auta i zmianie ustawienia zarządzania bateriami!

Leszek Ski
Mialem to samo przejechalem jakies 5 km zatrzymalem sie na poboczu wylaczylem samochod wlaczylem i pare dni zero kontrolek

611715674_4139502326363618_7310645468667046482_n.jpg

MG

Oskar Krawiec

doSnorepts34zg1261f08a0o271u5tu5hfuu7l8fdu.3039m104m f257m31  ·

Hej wszystkim, mam taki problem w moim MG ZS Hybryd+. Komunikat pojawił się pewności mroźnego poranka, niestety nie jestem w stanie zawsze zostawiać auta w garażu. Auto zostało wyczyszczone umyte, kamery są czyste. Nie mam trochę pomysłu co z tym zrobić, niestety mrozik dalej doskwiera i w głowie mam że to może przez to. Miał ktoś taki problem? Jakiś pomysły co zrobić czy serwis?

obraz.png.9a3834d1395465a84b839511117e4076.png

Klaudia Wróbel

na mrozie też wyskakują mi takie rzeczy i po przejechaniu kawałka znikają

Oskar Krawiec

Autor

Klaudia Wróbel niestety po godzinie półtorej godziny jazdy nadal komunikat zostaje

Bła Żej

No to witam w klubie. U mnie to samo, auto stoi pod wiatą. Zgłosiłem na serwis, mam przyjechać 19stycznia i zostawić auto na 2 dni. Oczywiście wszystko zrobią w ramach gwarancji ale muszą znaleźć przyczynę. Albo kable albo moduł do wymiany. U mnie przez to nie działa też czujnik martwego pola. Jak u Ciebie?

Sylwia Wójcik

U mnie tak bylo wczoraj,zniknelo ja przejechalam kawałek.

Łukasz Zawacki

Kup sobie pokrowiec na auto i po problemie tylko trzeba zakładać na noc //Przypominam: gościu ma garaż :-) //

Wojciech Ziemieńczuk

Witam. Też tak mam w ZS Classic teraz co chwila, głównie z powodu mrozu. Męczące jest to, że nie jest jeden komunikat, tylko co chwila przypomnienie, co rozłącza inne dane oraz denerwujący sygnał dźwiękowy.

Wiesław Chudoba

Tak też tak się dzieje. Nie lubi mrozów

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

Wystarczy przygotować samochód - właściciele po prostu wyciągną sobie słomę z butów, podłożą pod silnik i podpalą,  aby rozgrzać systemy.

Omoda 9

Krzysztof Wilewski

dperstoSnol4iaf90g5s 40h:6i58g2hay7tl4 6h79a11c26 mohzn0ta55  ·

Taki problem mnie wczoraj spotkał po zamknięciu samochody i 2 h spacerze okazało się ze wszystkie szyby są tak o 2-3 cm uchylone ,jaka może być przyczyna ,

Erwin Kieta

spokojnie, zaraz cię tutejsi znawcy wpierdolą w komentarzach. wiem po sobie, bo mi omoda po zamknięciu otwarła przednie szyby do 2/3 i gdyby nie sąsiadka to miałbym je tak całą noc. dowiedziałem się wtedy że nie umiem zamykać auta, że kluczyk który mam w sztywnym etui sam się wcisnął, że w ogóle nie powinienem jeździć jak takie coś piszę. post usunąłem dla świętego spokoju.

inna pani tutaj pisała, że omoda otworzyła jej szyby w środku ulewy i zalało środek.

Katarzyna Szo

Erwin Kieta owszem przydarzyło się mi taki incydent . Ale na szczęście miałam ciuchy ( o które też była gówno burza że jaki to syf mam w aucie ) które mi ocaliły siedzenie. Zgłosiłam to do salonu , sprawdzili wszystko odnotowali fakt zalania drzwi i elektroniki w razie przyszłej awarii , ale do dnia dzisiejszego też po wygraniu polskiej wersji nie zdążył się żaden inny incydent. A z otwieraniem szyb numery ma każda marka. Mój tata miał tak w BMW - 2 minuty po zamknięciu wszystkie opadały

xD

Omoda:

Damian Woźniak

toonseSrpd2nid61i4533 t6a 901 5im182o25a304fc12icgumm7ri1 2:  ·

Witam, czy ktoś z Państwa miał problem z odpryskiem lakieru na krawędzi maski od strony szyby? Z tego co ustaliłem część osób zgłaszała takie właśnie odpryski z tytułu gwarancji w modelach omoda 5 jednak osoby takie otrzymywały od producenta wytłumaczenie, że stało się tak od wycieraczek i jest to uszkodzenie mechaniczne niepodlegające gwarancji, co wydaje się wytłumaczeniem absurdalnym ponieważ wycieraczki nie odgina się aby je wymienić, a włącza specjalny tryb (pomijając fakt że w nowym aucie nie trzeba wymieniać wycieraczek). Sam odprysk nie dosięga nawet do punktu stykowego od wycieraczki, więc nawet gdyby ktoś próbował ciągnąć je to zdarcie lakieru wyglądałoby zdecydowanie inaczej. Nie udało mi się odnaleźć na grupie żadnego wątku w tym temacie, załączam równie zdjęcia żeby zobrazować jak to wygląda

obraz.thumb.png.f76660ff38eadcf0e7ad22ca91c13320.png

Sebastian Bolewicz

U mnie bylo to samo, serwis olał temat, tzn zrobili zaprawki po tym jak zrobilem zadyme, dodam ze nie da sie tego uszkodzić wycieraczkami, zarowno przy otwartej lub zamkniętej masce, mysle ze to kwestia transportu, niestety nie zauważyłem przy odbiorze

Krzysztof Cukierski

mam ten sam problem dokładnie w tym samym miejscu

DelightfulRhino2707

Krzysztof Cukierski my tak samo. Reklamacji nie uznano, idziemy do sadu

Zuzanna Gruber

Sebastian Bolewicz też mam odprysk i na czerwonym widać jak cholera

Joanna Mazurek

W ogóle nie tłumaczą. Mam dokładnie tak samo - żadnego podnoszenia wycieraczek, żadnych śladów na wycieraczce itp. Omoda ma to ponoć wpisane, że takiej usterki nie uzna . Czekałam… ponad trzy tygodnie ( po zrobieniu zdjęć) na decyzję… i nic. Nie uznali, mają zrobić zaprawki, ale zapłacić za to muszę sama.

Piotr Deptuła

Mam identyczny

obraz.thumb.png.0ed37663e1461f5a361b9217132897a3.png

I cały temat przepychanka - ASO i część użytkowników twierdzi, że właściciele próbowali wymieniać wycieraczki przy podniesionej masce, właściciele zarzekają się, że nie.