Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

W europejskich autach to samo się dzieje i nikt nie panikuje.

W którym znanym Ci samochodzie marki nie chińskiej masz tak zaprojektowany układ hamulcowy, że ten przestaje działać przez błąd czujnika? Z tego co pracowałem w automotive i z tego co widziałem jak zaprojektowane są systemy hamulcowe w znanych mi markach to wygląda to tak:

- sygnał z czujnika hamowania (tego przy pedale) ma nadrzędny status nad wszystkimi innymi paczkami danych w szynie CAN a wykrycie jego dezaktywuje działanie innych systemów w trybie natychmiastowym,

- jakiekolwiek uszkodzenie elektroniczne w systemie hamowania nie wpływa na zdolność samochodu do zatrzymania się bo występuje obwód mechaniczny.

Opublikowano
38 minut temu, Katystopej napisał(a):

nie Ciebie Trepek

Mam na to usprawiedliwienie (żona i córka potwierdzą!) - w trakcie pisania komentarza piłem dopiero pierwszą kawę więc ironię, jakby nawet kopnęła mnie w sam środek tyłka, nie wyłapałbym :E 

Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Próbował odpiąć klemę w tej Omodzie 9? Albo przytrzymać domek na ekranie żeby system zresetować? Pewnie wystarczyłoby do naprawy hamulców ale nie, zaraz trzeba lawetę wzywać. W europejskich autach to samo się dzieje i nikt nie panikuje.

W nowych autach nie powinno się odpinać aku, ba nawet do wymiany aku nieraz trzeba mieć podtrzymanie napięcia. 

Takie rzeczy to się w Passacie 1.9 TDI robiło. 

Opublikowano
20 minut temu, galakty napisał(a):

W nowych autach nie powinno się odpinać aku, ba nawet do wymiany aku nieraz trzeba mieć podtrzymanie napięcia. 

Takie rzeczy to się w Passacie 1.9 TDI robiło. 

Kolejny :E

the-joke.png

Opublikowano (edytowane)

Screenshot_20260213-181945.png

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

A pamiętacie takie BMW co też stało w serwisie? I co głupio wam teraz? :E 

Jeden z moich wcześniejszych fiatów ducato też kilka lat temu stało 2msc w serwisie, czekali na wyprodukowanie wiązki silnika. W 2020 to było, covid na pewno nie miał z tym nic wspólnego :E 

Edytowane przez Katystopej
Gość Petru23
Opublikowano

Od poniedziałku ruszam ze sprzedażą dedykowanych do Chińczyków pokrowców na fotele. 

Ktoś chętny? Przedsprzedaż -10% a tanio nie będzie ;)

Opublikowano

Tam widziałem niektóre chińskie auta, mają tapicerkę odpinaną na zamek - świetne rozwiązanie, bo w razie uszkodzenia tapicerki, można "wypiąć starą i zapiąć nową" - byle były na rynku dedykowane tapicerki dla danego modelu. W tym układzie "pokrowce" to takie "bleh" ;) 

Opublikowano (edytowane)

Chery Tiggo 9 ma podobno naturalną skórę a ta na zdjęciach wygląda jakby była z papieru. Skóra się rozciąga i naciąga a nie "podnosi" w miejscu nacisku/zgięcia.

Edytowane przez trepek
Opublikowano (edytowane)

Nie dziwią mnie agresywne reakcje społeczności na takie posty. Nie twierdzę, że taki wulgarny styl pochwalam, ale biorą się one stąd, że w internecie jest masa trolli zajmujących się tylko i wyłącznie krytyką chińskich aut, a ich negatywne twierdzenia, są najzwyczajniej w świecie wymyślone. Biorąc pod uwagę ilość tych nieprawdziwych wpisów z farmy trolli, nie wiadomo, czy powyższy wpis jest prawdą, czy kłamstwem. Także z mojej strony, w kwestii tej reakcji na ten wpis, to "ziobro zaskoczenia".

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Nie dziwią mnie agresywne reakcje społeczności na takie posty. Nie twierdzę, że taki wulgarny styl pochwalam, ale biorą się one stąd, że w internecie jest masa trolli zajmujących się tylko i wyłącznie krytyką chińskich aut, 

A ja słyszałem, a farmach trolli zachwalających chińskie auta w komentarzach,  nawet niektórzy dziennikarze zwracali na to uwagę.

Cytat

W komentarzach go oczywiście zjechali i kazali wyp..ać/

A może to była odpowiedź serwisanta, tylko niebezpośrednio.:rotfl2:

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

Nie dziwią mnie agresywne reakcje społeczności na takie posty.

Ci ludzie żyją w alternatywnej rzeczywistości w której chińskie auta są równie dobre jak „zachodnie” (europejskie, amerykańskie, japońskie, koreańskie) i nie ma między nimi różnic w awaryjności i jakości. Jedynie wyposażenie i cenę mają chińczyki oczywiście lepsze.

Wiec jak ktoś narzeka na te auta to uruchamia się dysonans poznawczy, więc trzeba ten głos powodujący nieprzyjemne swędzenie (wtopiłem, o kurła a co jak u mnie się to wydarzy?!) zagłuszyć, zrzucić na karb trolli i opłaconych przez Niemców troglodytów.

A do tego są ludzie o niewielkim poziomie wiedzy, którzy się nabierają na te chińczyki w stylu BAIC, tiggo, Jaecco, Omoda. :) 

Takze z mojej strony Ziobro zaskoczenia tymi agresywnymi komentarzami. :) 

• Upvote 1
Opublikowano

https://www.reuters.com/business/autos-transportation/where-chinese-automakers-have-gained-most-ground-europe-2026-02-11/

image.thumb.png.54ee26acc6bb44d660b819757426d833.png

Co istotne, cła nie dotyczą modeli z silnikami spalinowymi ani hybrydowymi. Zatem w Polsce, gdzie chińscy producenci samochodów mieli w zeszłym roku 8,2% udziału w rynku, podczas gdy sprzedaż jeszcze w 2023 roku była niemal zerowa, prawie dwie trzecie sprzedawanych przez nich pojazdów miało silnik spalinowy.