Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, TheMr. napisał(a):

PEUGEOT

EU dopiero zaczyna się liczyć na rynku EV, kilka lat temu to był wybór Tesla vs. jakieś padło ;)

Taka degradacja to fatalny wynik podchodzacy pod naprawę gwarancyjną.

5 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Baterie ogólnie są w bardzo wysokich cenach. Do tesli koło 80k zł.

Realnie ludzie kupują kilkukrotnie taniej  ;)

5 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Chcesz sobie jechać bez planu to zapomnij.

Realnie po Polsce jeździ już się bez planu bo trasy masz obsadzone ładowarkami.

Ale żeby nie było tak kolorowo to są też tragiczne przypadki - wczoraj widziałem fajny post na grupie Tesli - gość zaczął szukać ładowarki mając 8% i odwiedził trzy - żadna nie działała 8:E naładował się na czwartej 8:E

3 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

rata za wynajęcie 3zł brutto/ms :E

No nie, tyle to nie 8:E 

chyba tez cos wezme dla rodzicow do miasta

• Haha 1
  • Upvote 1
  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
13 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Doświadczenia po 3 latach po kupnie PEUGEOT e-Traveller Business. Zasięg 330 km przy kupnie, po 3 latach 80% baterii, degradacja z pewnością w następnych latach nastąpi.

a ile ma zrobione kkm, bo jak 1mln, to te 80% nie robi wrazenia ;)

nie zawsze wysoka degradacja swiadczy o problemach z sama bateria - aktualizacja BMS potrafi "magicznie" przywrocic +10% SOH, szczegolnie w przypadku PSA/Renault. pomecz serwis, 80% SOH nie jest normalny, no chyba ze przy 1mln km ;)

Opublikowano

35-40 kkm. Serwis pomęczyć będę mógł dopiero w czerwcu ale zgłoszę się. W sumie to na 6 sztuk tych samochodów, to wszystkie mają podobnie :E Opel Zafira również chociaż jest nawet rok młodsza, dokładnie teraz nie pamiętam. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Ale żeby nie było tak kolorowo to są też tragiczne przypadki - wczoraj widziałem fajny post na grupie Tesli - gość zaczął szukać ładowarki mając 8% i odwiedził trzy - żadna nie działała 8:E naładował się na czwartej 8:E

Ja miałem podobnie z tym, że po za Teslą nie miałem żadnej, dodatkowej aplikacji bo ładowałem się tylko w domu lub sporadycznie na SuC. O 2:20 w nocy podjechałem na jedną ładowarkę i kombinacja bo nie można ładować, próba instalacji aplikacji - nie działa, prace serwisowe :E . Tak 3 ładowarki objechałem. Wszystkie działały ale jakieś systemowe updaty były i nie mogłem zainstalować aplikacji. Finalnie po 15minutach GreenWay działał więc doładowanie 10min i powrót do domu :). Mogłem od razu jechać na SuC ale mi się nie chciało tracić 6km. Na drugi dzień przygotowałem sobie 5 aplikacji z różnych sieci ładowarek więc teraz jestem przygotowany na wszystko :E 

15 godzin temu, Wu70 napisał(a):

No nie, tyle to nie 8:E 

Jak mi zaproponowali ratę 3zł brutto/ms za wynajęcie auta to się w głos śmiali. Przez chwile pomyślałem czy nie sprzedać Tesli i wziąć od razu dwa auta pod wynajem. Corse E na żonę z dotacją i Teslę Y na siebie również z dotacją. Taki chytry plan liska 8:E

4 godziny temu, TheMr. napisał(a):

35-40 kkm. 

Taki przebieg i 20% degradacji... Ja mam obecnie 48tyś i 3.2% degradacji baterii. 

W Święta wyjechaliśmy do rodziny. 100% naładowane auto i bez ładowania zrobiłem 354km z czego 250km to ekspresówki z tempomatem 120km/h a reszta drogi lokalne do 90km/h i miasto. Do domu wróciłem na 18% baterii gdzie na postoju 4% zjadł wartownik aktywujący się przy ruchu i nagrywający dzieciaki oglądające auto na parkingu :E 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
6 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Ja miałem podobnie z tym, że po za Teslą nie miałem żadnej, dodatkowej aplikacji bo ładowałem się tylko w domu lub sporadycznie na SuC. O 2:20 w nocy podjechałem na jedną ładowarkę i kombinacja bo nie można ładować, próba instalacji aplikacji - nie działa, prace serwisowe :E . Tak 3 ładowarki objechałem. Wszystkie działały ale jakieś systemowe updaty były i nie mogłem zainstalować aplikacji. Finalnie po 15minutach GreenWay działał więc doładowanie 10min i powrót do domu :). Mogłem od razu jechać na SuC ale mi się nie chciało tracić 6km. Na drugi dzień przygotowałem sobie 5 aplikacji z różnych sieci ładowarek więc teraz jestem przygotowany na wszystko :E 

Fajnym rozwiązaniem byłoby jeśli samochodowy system byłby w miarę ujednolicony między producentami, z sklepem aplikacji i można by instalować te apki bezpośrednio w samochodzie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

50A to max teoretyczny (na lcd 47,2A max wyswietla) miernikiem cęgowym zmierzylem na wyjsciu i daje 48,5A

czyli jesli tesle 3 na li-ion rozładujemy do 0% (napiecie jakies 300VDC) to osiagniemy niecale 15kW

ale im wyzszy SoC tym wieksza moc (foto)

najszybciej ładowały by sie stellantisy bo one maja 108S pakiety czyli 340-450V wiec juz przy 40% powinno byc w okolicach 20kW

IMG_3380.JPEG

do tego odkryłem takie cos jak tryb manual - czyli mozemy ładowac dowolny pakiet (od 200VDC) w gore bez komunikacji CCS -

Edytowane przez duniek
Opublikowano
W dniu 23.04.2025 o 09:18, GordonLameman napisał(a):

Nie potrzebuję drugiego auta. nawet za 3 zł :E 

Na pewno ? :E 

IMG_4377.png

Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

@duniek 

Jakie masz przyłącze w domu ? 
Ja mam ładowarkę 11kW a rzadko kiedy z taką mocą ładuje. Praktycznie zawsze używam 6-8kW. 
Droga taka zabawka? 

przyłaczeniowa 43kW (63A), od 4 lat ładuje mocami 3-4kW (wczesniej nie pozwalały kable, teraz mam mozliwosc 7kW z AC (bo mam 1F w aucie) tylko co z tego jak bez niczego mam 252V w gniazkach z powodu PV (nie da sie obnizyc) a jak 1F obciąze do pozostałe fazy rosną + 5-8V wiec falownik by sie wyłączył, wiec ładowac z 1F nie moge w peaku

konwersja auta do 3F kosztuje prawie tyle co ta ładowarka (7500zł)

ja kupilem na przyszlosc bo miał wjechac rivian r1t (ktory nie ma mozliwosc wogole konwersji bo nie ma EU wersji) i 7kW 1F ładowanie przy baterii 130-140kWh to słabo

1 godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Dlaczego? Modeli 600-800V nie obsługuje? :D

750V jest max - kia np ma 192 ogniwa w szeregu co daje okolo 600V przy 0% i 800V przy 100% - z tym ze napewno one maja przetwornice (auta) w srodku bo niektore stare ładowarki miały zakres 200-500V (tesla tak ma te stare) a jednak 800V sie ładują