Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bleidd napisał(a):

Fajne, nawet większe zakupy nie wejdą :E 

Do większych zakupów stoi bus w garażu czyli spoko oko , tu chodzi o miasto do dupereli.

1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

Do pierwszej stłuczki 

tu chodzi o miasto , jak chcesz na stłuczki to się kupuje Merca , BMW czy Audi oczywiście nie A3 a przynajmniej A6-A8 a masz to z tyłu🤣

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

W Holandii, gdzie już i tak społeczeństwo jeździło w dużej części elektrykami ze względu na tani prąd i inne udogodnienia :E :E 

oni to tam rowerami popylają :P 

Opublikowano

W KOŃCU!!!!!!!!!!!

Zupełnym przypadkiem znalazlem to czego szukałem dawno temu, ale stracilem nadzieje. Mianowicie wallbox ktory umozliwi puszczenie pradu powyzej 32A (40A albo 48A)

Początkowo plan był taki zeby kupic poprostu wallboxa 11kW (1x48A) USA type1 i zmienic wtyczke, ale nawet u chinczyka ciezko bylo taki kupic, a jak juz to dawali ceny po 500usd i wiecej. Srednio mi sie widzialo wydawac tyle bo pewnie i tak to u mnie nie zadziala z powodow spadkow napiecia. (słabe kable ma energetyka u mnie) (nie wiem jak w innych autach ale tesla wykrywa spadek procentowo, u mnie juz przy 32A jest duzy spadek i niezawsze to dziala)

Przegladajac randomowo olx-a natrafilem na sterownik od phoenix contact - przegladnałem pdfy- i wszystko super opisane, wiec stwierdzilem ze biore.

W DE chodza po 100-150euro, ja dalem duzo mniej, cena idealna do takiego ekperymentu

PLUSY:
- MARKOWY (wiec nie bedzie płaczu ze podpinam jakies chinskie wynalazki ktore spalą mi auto)
- na szyne din, wiec mozna zrobic po swojemu w skrzynce i nic wiecej nie wystaje na zewnątrz
- moze byc 1F jak i 3F
- prad nawet 80A wiec mocowo w teorii 55kW (nie zebym potrzebował takie mocy kiedykolwiek, ale zawsze mozna podpiac tesle z USA ktora ma ładowanie 72a, albo F150 ligtning ktory ma 80A) oczywiscie oba 1F wiec odpowiednio 17,5kW i 19,2kW (przy napieciu 240V)

Na ostatnim zdjeciu spiałem wszystko na krótko i ustawilem prad 6A, jutro bede testował czy wogole to ruszy, bo sprzet uzywany no ale ponoc dziala.

Jak ruszy, kolejny test bedzie z ustawieniem 63A i czy auto da mozliwosc ustawienia 48A. Jesli tylko sie uda to zamawiam wtyczke/stycznik i cala reszte - bo aktualnie kabel type2 ktory mam jest na 2,5mm a stycznik jest 24A

IMG_2509.JPEG

IMG_2513.JPEG

IMG_2521.JPEG

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Po kiepskim początku roku logiczne że sprzedaż rośnie, jak to na wiosnę. Nie ma tu nic nadzwyczajnego. Do tego Holandia, może jeszcze Norwegie wezmą na tapetę :E

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Porównuje tak żeby się mu zgadzało, bo inaczej wychodzi tak:

W marcu liczba rejestracji BEVów wyniosła 3406 sztuk. Porównując ten wynik do lutego (1891 egzemplarzy), dostaniemy prawie 80-procentowy wzrost liczony miesiąc do miesiąca i niewielki, bo ledwie 4-procentowy spadek względem stycznia, kiedy to sprzedano w Polsce 3544 bateryjne auta elektryczne

Edytowane przez galakty
Opublikowano
1 godzinę temu, trepek napisał(a):

Czyli w marcu utrzymuje się poziom sprzedaży elektryków na poziomie średniomiesięcznej sprzedaży z 2025r gdzie to podobno był sztuczny bum przez dopłaty.

Tyle, że to ok.5% udziału w rynku, także słabo. Kolejne miesiące musiało by nadrabiać by wyrobić te 7% z 2025.

32 minuty temu, galakty napisał(a):

Nie wiem, dla mnie sprzedać BEV będzie się zwiększać, śmieję się tylko z tych OGROMNYCH wzrostów, gdzie się okazuje że albo ich nie ma, albo to i tak śladowe ilości (jedynie procentowo robią wrażenie).

Będzie się zwiększać na pewno, ale nie w takim tempie jak zapowiadali szamani. Ich udział w rynku też będzie ograniczony i nie wyeliminują spalinowych(hybryd) z rynku. Przynajmniej nie w najbliższych latach.

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Dopóki prąd na ładowarkach pod sklepami jest w cenie benzyny to nie ma to sensu dla kogoś bez własnego domu/gniazdka. 

Prąd w tych ładowarkach nie będzie tańszy, wręcz przeciwnie. Będzie drożał gdy rynek się odpowiednio nasyci autami.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, IceMan napisał(a):

Dobra, ale po co to ? :) Możesz wyjaśnić ? Masz auto z jakąś dziwną ładowarką pokładową ?

tak, mam tesle 3 z usa - ona ma 1F 48A

do tego nie mam u siebie zadnego wallboxa 3F (nie zebym potrzebował az tak) ale mam tez ładowarke DC 20kW, zamiast drutowac ja na stałe lub robic z kablem siłowym lub jeszcze gorzej - z wtyczką siłową ktora wymaga kabla typu "suicide" to bede mogl ja podlaczyc przez ten wallbox