Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 10.08.2026 o 12:03, galakty napisał(a):

Dla mnie sukcesem będzie jak ogarną jakiś zlot/wycieczkę tymi Luce po całej Europie, ile będzie chętnych i ładowań :E Bo spalinówkami takie zloty i wycieczki są czymś normalnym. Chociaż za granicą sytuacja z ładowarkami i drogami jest 100x lepsza niż w Polsce, więc może i tak... 

W zeszłym roku będąc w trasie ze Słoweni do Włoch uczestniczyłem przez chwilę w takim złocie Porshe/BMW. 
W Dolomitach miałem okazję pogadać chwilę z jednym Polakiem. Jechał Taycanem i jakoś dał sobie radę a było tam sporo starych aut jak i nowych w tym sporo elektryków.

Cała wycieczka wyruszyła z północnych stron Niemiec i jechała do Grenady w Hiszpani. 

IMG_5441.jpeg

• Upvote 1
  • Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

UP

Brak gwarancji to norma w przypadku Leaf2 to odosobniony przypadek na świecie. Za to ma rozbudowany after-market baterii, wręcz o większej pojemności niż fabrycznie

UE

W pierwszej połowie 2026 zarejestrowano 1,22 mln BEV, czyli elektryków na samym akumulatorze. To już 20,7% całego rynku nowych aut w UE. Najmocniej rosły m.in.:

Francja: +62,9%

Niemcy: +48%

Dania: +41,2%

Świat

W lipcu sprzedano około 1,85 mln BEV i hybryd plug-in, +9% rok do roku. Od początku 2026 było już około 11,5 mln takich aut.

W Polsce elektryk nadal jako ciekawostka 

Opublikowano
24 minuty temu, Cappucino napisał(a):

No i co w związku z tym ?

Skoro warunki gwarancji jasno określają co podlega gwarancji a co nie to w czym problem ? Wsparcie poza ASO jeśli chodzi o Leafa jest b.duże, więc spokojnie można to naprawić poza ASO w nienajgorszych pieniądzach.

Przypominam że spalinówki na silnik mają zwykle 2-3 lata gwarancji, a psują się dużo dużo dużo częściej i naprawa w ASO też kosztuje kosmiczne pieniądze.

Opublikowano

Czyli według metodologii Ayvens elektryk w Polsce wychodzi o ok. 28% drożej w całkowitym koszcie użytkowania niż auto spalinowe. Dlatego Polska dostała w kategorii BEV vs ICE TCO: 0/30 punktów.

Przez 48 miesięcy i 120 tys. km

BEV - 0,32 €

ICE - 0,25 €

Ale infrastruktura nie wygląda aż tak źle, Polska dostała 13/20 za infrastrukturę ładowania. 

7 363 publiczne punkty ładowania,

około 6 BEV na jedną publiczną stację

liczba punktów wzrosła mocno względem 2024

Dalej, jeśli nie masz swojego gniazdka/paneli nie opłaca się brać elektryka 

• Upvote 2
Opublikowano

- wysuwane klamki
- elektronicznie sterowane kierunki nawiewu :E

- niemal zero przycisków

Ehh BMW. Ale zasięg zacny. Za to za 400k dostajemy:

- brak wentylowania foteli
- brak akustycznych szyb
- brak pneumatyki
- goły plastik w schowkach, żadnej wyściółki

widać, że przycięte by iX5 miał racje bytu na rynku.

EX60 wygląda o wiele ciekawiej, mimo że klamki ma jeszcze głupsze :E 

• Like 2
Opublikowano

Pod tym filmem komentarz:

Cytat

@milion_i_samochody

1 godzinę temu

Ostatnio miałem awarię w takim samym egzemplarzu. Fajny test pozdrawiam

i w drugim wyjaśnienie co się stało:

Cytat

@milion_i_samochody

1 godzinę temu

@barturban Sytuacja wyglądała tak, że gdy podszedłem do samochodu, nagle zaczął wyć alarm. Wszystko w środku zaczęło mrugać, a na ekranie powyskakiwały błędy i różnorodne ostrzeżenia (m.in. dotyczące napędu, ogrzewania/chłodzenia oraz komunikaty „Jedź ostrożnie” i o zmienionym wysiłku przy kierowaniu). Początkowo samochód w ogóle nie pozwalał na ruszenie z miejsca. Dopiero po odejściu od auta i ponownym zamknięciu udało się wrzucić bieg drive i ruszyć, kontynuując powrót w trybie awaryjnym.Wrzuciłem u mnie filmik z tego zdarzenia, możesz sprawdzić

... i komentarze sekciarza:

1)

Cytat

@pawelkowalski5195

1 godzinę temu

@milion_i_samochody ty nie masz pojęcia o autach tym bardziej o BMW i to nie była żadna awaria. Taka awaria jak „architektura neue klasss” o której mówisz w swoim durnym filmie, radzę się nie brać za coś o czym nie ma się najmniejszego pojęcia

2)

Cytat

@pawelkowalski5195

26 minut temu

@milion_i_samochody baranie awarie same się nie naprawiają ️

:hahaha:

Opublikowano

Ładowarka domowa DC - CCS 40kW ;) - jest moc

regulacja z apki do 1A od 1A do 133A

mozna zintegrowac z HA

dwie karty RFID - mozna tez ustawic plug and charge zeby startowalo samo

IMG-5679.jpg

IMG-5682.jpg

IMG-5702.jpg
IMG-5703.jpg
IMG-5706.png

IMG-5709.jpg

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Takie dwa pytania:

1) macie jakąś taką graniczną pojemność aku, poniżej której elektryka byście nie kupili, jak dobrze wyceniony by nie był? Nie musi to być bariera fizyczna, a bardziej nawet taka psychologiczna, na zasadzie zamartwiania się a co jak będzie za mało, a co jak nie dojadę, itp? ;)

2) niskie przebiegi, jesteście w stanie dopłacić do elektryka (nawet uwzględniając prąd gratis = z własnej instalacji PV)?

Pytanie w kontekście reklamy nowego VW Polo, która mnie zaciekawiła - bazowa wersja wyposażenia + aku 37 kWh cennikowo 99k.

Wersja oczko wyżej 115k vs 81k spalinowy 1.0 TSI (w tej samej wersji wyposażenia). Dobre trzydzieści tysięcy różnicy wystarczy na benzynę na blisko 100k przebiegu, a tyle nie zrobię, prędzej auto sprzedam. 

Za niedługo się przeprowadzam, będzie możliwość montażu "słupka do ładowania" dla siebie, no ale właśnie - czy sam "narzut" na cenę elektryka nie spowoduje tego, że silnik benzynowy wyjdzie mi po prostu taniej...

Edytowane przez rzymo
Opublikowano
3 minuty temu, rzymo napisał(a):

1) macie jakąś taką graniczną pojemność aku, poniżej której elektryka byście nie kupili, jak dobrze wyceniony by nie był? Nie musi to być bariera fizyczna, a bardziej nawet taka psychologiczna, na zasadzie zamartwiania się a co jak będzie za mało, a co jak nie dojadę, itp? ;)

miejskie autko, to dla mnie min ok 40kWh. latem bedzie wtedy ok 300km, zima ok 200km

3 minuty temu, rzymo napisał(a):

2) niskie przebiegi, jesteście w stanie dopłacić do elektryka (nawet uwzględniając prąd gratis = z własnej instalacji PV)?

"komfort" i ile jestesmy w stanie za niego zaplacic, to kwestia b.indywidualna. jedni kupia auto z manualem, a inni z automatem, bo nie wyobrazaja sobie innej opcji. i zaplaca za to wiecej

wiec jezeli szukalem auta z automatem, z pakietem zimowym (grzaniem siedzen, kierownicy, wstepne grzanie /chlodzenie) no to raz, ze trudno cos takie znalezc w wersji spalinowej, a dwa, roznica w cenie nie bedzie wtedy jakas znaczaca. i dla mnie ogromny "+", ktorego nie mozna przeliczyc na zlotowki - omijam stacje paliw i mechanikow ;) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, rzymo napisał(a):

1) macie jakąś taką graniczną pojemność aku, poniżej której elektryka byście nie kupili,

Dla mnie pojemność AKU w elektryku nie ma znaczenia - liczy się tylko zasięg ;) Chciałbym elektryka, który przejedzie przy rozładowaniu z 80% do 20% minimum 200 kilometrów, w mroźne, zimowe dni, przy tych średnich ~120 km/h (czyli z przyśpieszeniami powyżej 120 i zwalnianiem poniżej 120, bo życie to nie film). ... no i ładowanie 20%->80% maksimum pół godziny (nie ważne, czy na zewnątrz mróz, czy lato).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
2 godziny temu, rzymo napisał(a):

Takie dwa pytania:

Pytanie w kontekście reklamy nowego VW Polo, która mnie zaciekawiła - bazowa wersja wyposażenia + aku 37 kWh cennikowo 99k.

Wersja oczko wyżej 115k vs 81k spalinowy 1.0 TSI (w tej samej wersji wyposażenia). Dobre trzydzieści tysięcy różnicy wystarczy na benzynę na blisko 100k przebiegu, a tyle nie zrobię, prędzej auto sprzedam. 

Za niedługo się przeprowadzam, będzie możliwość montażu "słupka do ładowania" dla siebie, no ale właśnie - czy sam "narzut" na cenę elektryka nie spowoduje tego, że silnik benzynowy wyjdzie mi po prostu taniej...

Pa jaki fajny Swifcior, tempomat aktywny, martwe strefy itd za 69k, do miasta idealny pierdek :)

https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/1343001

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Katystopej napisał(a):

Pa jaki fajny Swifcior, tempomat aktywny, martwe strefy itd za 69k, do miasta idealny pierdek :)

https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/1343001

A wiesz, że takim nawet jeździłem, bo ojciec szukał czegoś głównie na miasto, ale i czasem w trasę. I to 'czasem' przekreśla Suzuki / Toyoty. W Swifcie na obwodnicy trójmiasta pytałem się współpasażera (pracownik dealera), czy na pewno ma domkniętą szybę do końca - tam w ogóle słyszeli o czymś takim jak wygłuszenie, nie mam tu na myśli np. akustycznych szyb, ale żeby dali cokolwiek - jakiś kawałek maty / czegokolwiek w drzwi / na podłogę / podsufikę / gródź, a nie goła blacha...

Edytowane przez rzymo
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko właśnie to Polo kusi - no ale zdroworozsądkowo to kilometrów dużo nie robię i po prostu aspekt finansowy może się nie spinać (1.0 TSI całościowo może wyjść wyraźnie taniej od pełnego elektryka).
No nic, będę myślał... ;)

Edytowane przez rzymo
Opublikowano
2 godziny temu, rzymo napisał(a):

(1.0 TSI całościowo może wyjść wyraźnie taniej od pełnego elektryka).

Oczywiście, że wyjdzie taniej. Z drugiej strony TSI i może jeszcze DSG do miasta - :/ Ciekawe co byś powiedział na Yaris - szczególnie w kwestii wyciszenia.

Opublikowano

Pamiętaj, że tym 1.0 TSI możesz komfortowo pojechać w trasę a elektryczne Polo z racji małej pojemności baterii i niskiej prędkości ładowania będzie w tym aspekcie mocno uciążliwe. Da się ale jednak to już będzie spora strata czasu względem 1.0 TSI ;) 

• Upvote 2