Skocz do zawartości

NFZ / kolejki / patologia / zarobki / niewydolny system medycyny w PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie zawsze tak jest lepiej. Ale co do zasady to pewnie tak. Ciężko byłoby to uregulować przepisami. Jedyną zmianą tutaj to wystarczy ujednolicić kontrolę pracowników i umów b2b przez PIP na podstawie nowych przepisów z początku tego roku - tzn w teorii to pewnie tak jest ale czuję w kościach, że w praktyce jest ciche przyzwolenie. Specjalnych przepisów bym się nie spodziewał.

Edytowane przez Fatality
  • Odpowiedzi 403
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
1 godzinę temu, Fatality napisał(a):

szpital/placówka woli zapłacić więcej za godzinę, ale na część etatu bo bardziej im się opłaca niż płacić mniej za godzinę, ale na cały etat

lekarze nie chcą etatów ,szczególnie mężczyźni

Lekarze odrzucają tradycyjne etaty z powodów finansowych i organizacyjnych. Na kontraktach B2B zarabiają wielokrotnie więcej (nawet ponad 100 tys. zł miesięcznie), unikając jednocześnie ograniczeń narzucanych przez placówki. Nowe przepisy rządowe ograniczające dorabianie zaostrzają ten konflikt. [1, 2, 3, 4]

Obecny spór o formy zatrudnienia w publicznej służbie zdrowia wynika z kilku kluczowych kwestii:

Zarobki i elastyczność: Ponad 70% lekarzy pracuje na kontraktach. Szpitale godzą się na takie warunki, by zapewnić ciągłość funkcjonowania oddziałów. Przejście na etat oznaczałoby dla medyków drastyczny spadek dochodów. [1]

Rządowe plany reform: Ministerstwo Zdrowia planuje wprowadzić zasadę, zgodnie z którą lekarz będzie zobowiązany do zatrudnienia na co najmniej pół etatu w jednym, głównym szpitalu. Praca w innych miejscach będzie wymagała oficjalnej zgody, a dodatkowo resort proponuje ograniczenie zarobków do maksymalnie 40 tys. zł brutto przy pełnym etacie. [1, 2, 3]

Reakcja rynku: Dyrektorzy szpitali ostrzegają, że egzekwowanie etatów doprowadzi do paraliżu placówek. Wielu specjalistów (np. radiologów czy zabiegowców) zapowiada odejście do sektora prywatnego, gdzie mogą swobodnie negocjować stawki rynkowe. [1, 2]vvvvvvvvvv

a jak chca to 1/3 etatu by mieć wszystko oplacone

zupełe wypaczenie systemu.

Konkrakt jak powstawał bo była zasyp dziura z powodu braków etatowych

Opublikowano
Cytat

Wielu specjalistów (np. radiologów czy zabiegowców) zapowiada odejście do sektora prywatnego, gdzie mogą swobodnie negocjować stawki rynkowe.

A sektor prywatny to zlecenia od NFZ które przynoszą Kowalscy.

Opublikowano
7 minut temu, huudyy napisał(a):

zaraportował więcej przepracowanych godzin w miesiącu niż miesiąc faktycznie ma :E

JAKIM CUDEM takie mendy jeszcze nie siedzą i nie zwracają ukradzionych pieniędzy? Znając życie to szpital dostanie karę, a finalnie zapłacimy za to MY.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-lekarz-pracowal-72-godziny-na-dobe-to-bylo-wprost-dojenie-sz,nId,23511769

Zarzutów brak? Czemu?! Sprawa jest przecież diabelnie prosta. 

No, ale to są właśnie lekarze. Bawi mnie jak się w tym kontekście najeżdża na prawników, którzy za prowadzenie spraw z urzędu mogą dostać czasem 120 zł. :) 

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

mogą dostać czasem 120 zł. :) 

Bez sensu jest czepianie się stawek. Przecież od początku rozchodzi się tylko o przekręty. Z tego co widać, to nawet jeśli lekarz miałby stawkę 50zł/h, to też pewnie nie jeden byłby wciąż milionerem :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

zaraportował więcej przepracowanych godzin w miesiącu niż miesiąc faktycznie ma :E

JAKIM CUDEM takie mendy jeszcze nie siedzą i nie zwracają ukradzionych pieniędzy? Znając życie to szpital dostanie karę, a finalnie zapłacimy za to MY.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-lekarz-pracowal-72-godziny-na-dobe-to-bylo-wprost-dojenie-sz,nId,23511769

Poszło zawiadomienie do prokuratury. Może ku przestrodze dowalą kilka konkretnych wyroków w podobnych sprawach.

1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Zarzutów brak? Czemu?! Sprawa jest przecież diabelnie prosta. 

Nie do końca prosta...pół żartem pół serio żeby stwierdzić, że doba nie ma 72h potrzeba >>>:E

Cytat

W toku dalszego postępowania planowane jest uzyskanie opinii z zakresu rachunkowości i księgowości

https://wiadomosci.wp.pl/lekarz-pracowal-72-godziny-na-dobe-dojenie-szpitala-7305605449460064a

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
41 minut temu, MaxaM napisał(a):

Bez sensu jest czepianie się stawek. Przecież od początku rozchodzi się tylko o przekręty. Z tego co widać, to nawet jeśli lekarz miałby stawkę 50zł/h, to też pewnie nie jeden byłby wciąż milionerem :)

Stawką 120 zł jest za prowadzenie całej sprawy, a nie za godzinę. 

Opublikowano (edytowane)

Ponad 8 tyś za dostęp do informacji, która powinna być publiczna?

Samo zaorania szpitali ciąg dalszy.

https://wiadomosci.wp.pl/kosztowna-informacja-8-tys-zl-za-dane-o-pensjach-lekarzy-7306732335540576a

Im się te pieniądze po prostu należą ;)

https://wiadomosci.wp.pl/koszalinski-szpital-ujawnia-wynagrodzenia-17-rocznych-wyplat-powyzej-1-mln-zl-7306786241354144a

Opublikowano

To jest chore. W Polsce można kraść do woli jak się jest z odpowiednich kast. Zwykłego człowieka za batonik w Biedronce zgnoją. Tutaj dosłownie cały naród cierpi, ludzie giną przez brak dostępu do lekarza, diagnostyki i zabiegów. Tymczasem oni odwalają fikcyjną pracę zamiast leczyć czy ratować ludzi i wszystko jest ok. To nie jest tylko wyłudzenie kasy, to jest niedbalstwo o czyjeś zdrowie i życie.

Opublikowano

No to ja dla odmiany powiem, że mój dentysta (prywaciarz) co drugą-trzecią wizytę nie bierze odemnie nic. Może wynika to z faktu, że średnio co pół roku u niego jestem i facet po ludzku mi współczuje :).  Takie fajne zęby mi życie wylosowało- zawsze się coś spier**** %-) 

Opublikowano

Kwestia gdzie sie trafi, ja tez mam raczej doswiadczenia takie, ze prywaciarze schodza z ceny zamiast doic. 
Zrobia szybciej - to nie chca calej kwoty, albo zrobia cos 'ekstra' w cenie 1 wizyty np. 

3 ostatnie wizyty mialem takie, ze zaplacilem mniej niz sie umawialismy, a na jednej jeszcze dodatkowo piaskowanie mi babka zrobila. 

Moze mam farta ;)

Opublikowano (edytowane)

Co do tych filmików jeszcze- ciekawe kto jest klientem takich żartowanisi?Gdyby którykolwiek z moich lekarzy takie coś odwalił to zaraz bym zmieniał specjalistę.

Tymczasem wracając do głównego wątku tej telenoweli 

https://wiadomosci.wp.pl/kacprzyk-chcial-przejac-kolejny-szpital-doszlo-do-buntu-pracownikow-7308011492632576a