Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Tyle, że e:HEV też "wyje", ewentualnie symuluje zmiany biegów, co powoduje spadek osiągów:

Przy max osiągach, ale podczas normalnej jazdy ta moc już wystarcza by nie wył jeżdżąc po mieście (w przeciwieństwie do starego 1.8 od Toyoty). 

To i tak offtop bo autor mając 150k nie spojrzy na coś takiego w dużym SUVie dla rodziny ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Przy max osiągach, ale podczas normalnej jazdy ta moc już wystarcza by nie wył jeżdżąc po mieście (w przeciwieństwie do starego 1.8 od Toyoty). 

To i tak offtop bo autor mając 150k nie spojrzy na coś takiego w dużym SUVie dla rodziny ;) 

No tak, ale tutaj też nie rozmawiamy o starej hybrydzie 1.8 Toyoty, a raczej o 2.5l i to tej najwyżej 5-letniej. Nie widzę w tym aspekcie jakiejś zasadniczej przewagi C-RV e:HEV nad RAV4 HEV (pomijam wyciszenie zewnętrzne, bo to inna historia).

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Ciekawe jak się umie wyprzedzać nie wciskając gazu w podłogę. Pokaż mi.

Bo jeżdżąc jak dziadek to tak, będzie cicho. 

... muszę koleżankom powiedzieć, że jeżdżą jak dziadki (a stare nie są).

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kyle napisał(a):

... muszę koleżankom powiedzieć, że jeżdżą jak dziadki (a stare nie są).

No cóż, a to nie jest prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie trzeba być dziadem, żeby jeździć jak dziad. 

Samemu jeszcze nie spotkałem się z ecvt, który przy butowaniu by nie wył. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

przy butowaniu

... ale kto normalny tak jeździ?

ps. tak ... jak wdepniesz gaz maksymalnie i tak będziesz trzymał dostatecznie długo, to silnik wkręci się na wysokie obroty - temu nie przeczę

Opublikowano

Miało być poważnie a WY znów ciśniecie bekę :E 

Jedna rzecz warta doprecyzowania - to że mam 150k na wydanie nie znaczy, że muszę wydać wszystko.

Mi najbardziej chodzi o stosunek cena vs rodzinny wóz/komfort.

I tak np Kodiaq (czy to TSI czy TDI) można dorwać za 100-110k a fajnym configu z rocznika 2019-2021. Z hakiem ciężej ale jedna opcja wpadła mi w oko.

Santa Fe to juz tak 129k+ ale tutaj raczej ciężko o bieda wersję (hak i tak trzeba dołożyć osobno), niemal wszystkie maja Platinum + niektóre pakiet Luxury. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

. ale kto normalny tak jeździ?

Ja :E

2 minuty temu, Kyle napisał(a):

ps. tak ... jak wdepniesz gaz maksymalnie i tak będziesz trzymał dostatecznie długo, to silnik wkręci się na wysokie obroty - temu nie przeczę

W zwykłej skrzyni dźwięk silnika będzie modulowany przez wzrost obrotów, w ecvt idzie ci pod zakres optymalnych obrotów I w nich wyje. 

Nie bez powodu w 'sportowych' trybach elektryków czy innych hybrydowych wynalazków biegi są symulowane. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
5 minut temu, huudyy napisał(a):

Nie bez powodu w 'sportowych' trybach elektryków czy innych hybrydowych wynalazków biegi są symulowane. 

... co z punktu widzenia skuteczności (szybkość przyśpieszania takim sposobem modeli HEV) jest nieefektywne (o czym wspomniał @Tomasz Niechaj). Także te efekty modulowania, służą tylko do karmienia sentymentów.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kyle napisał(a):

służą tylko do karmienia sentymentów

Albo żeby nie słychać jednostajnego wycia ¯\_(ツ)_/¯ nawet kosztem gorszych osiągów (!!) 

W dupie mam efektywność jak po paru minutach jazdy łeb mnie boli. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Miało być poważnie a WY znów ciśniecie bekę :E 

Jedna rzecz warta doprecyzowania - to że mam 150k na wydanie nie znaczy, że muszę wydać wszystko.

Mi najbardziej chodzi o stosunek cena vs rodzinny wóz/komfort.

I tak np Kodiaq (czy to TSI czy TDI) można dorwać za 100-110k a fajnym configu z rocznika 2019-2021. Z hakiem ciężej ale jedna opcja wpadła mi w oko.

Santa Fe to juz tak 129k+ ale tutaj raczej ciężko o bieda wersję (hak i tak trzeba dołożyć osobno), niemal wszystkie maja Platinum + niektóre pakiet Luxury. 

Jeśli gustujesz w mercedesach to nawet bym się nie zastanawiał nad marką. Poza tym jeśli nie kupisz marki "premium" to później w przypadku ewentualnej odsprzedaży utrata wartości bardzo boli.

Jeśli miałbym od siebie dać coś z dobrym kompromisem jakość-cena-niezawodność (suvy) to w grę wchodzi jeszcze Audi Q3/Q5 diesel, przedlift do ~2020r. Nowsze wersje mają więcej elektroniki w samym aucie i silniku więc automatycznie awaryjność idzie w górę więc lepiej to sobie odpuścić. Jeśli chodzi o utratę wartości to Q3 lepiej trzyma cenę z czasem i bardzo łatwo sprzedać (widać teraz po roczniku 2014-2016 gdzie dobry model schodzi dosłownie od ręki).

Edytowane przez Fatality
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak, tak. Bo eCVT się upala, butuje i w ogóle widzę, że w rozumieniu co niektórych, to należy go wpisać w kategorię GT. :hihot:

Ludzie, zacznijcie myśleć. Jak ktoś potrzebuje auta na daily do miasta i dojazdy do pracy, albo na krajówki do 90km/h przy spalaniu 4l/100km to gdzie wady? Chciecie pozap**rdalać sobie autostradą bez wycia eCVT, to kup Grand Touring'a z v8.

I o tyle śmieszne w tym wszystkim jest to, że wieje hipokryzją, bo śmiejecie się z "dziadowania", a w dziadowskich zabawkach do 2l pojemności rozkminiacie.

Edytowane przez Seyren
  • Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, Seyren napisał(a):

Tak, tak. Bo eCVT się upala, butuje i w ogóle widzę, że w rozumieniu co niektórych, to należy go wpisać w kategorię GT. :hihot:

Ludzie, zacznijcie myśleć. Jak ktoś potrzebuje auta na daily do miasta i dojazdy do pracy, albo na krajówki do 90km/h przy spalaniu 4l/100km to gdzie wady? Chciecie pozap**rdalać sobie autostradą bez wycia eCVT, to kup Grand Touring'a z v8.

Wróć do tematu i tego co autor szuka, bo na pewno w 5m SUVie z rodziną i bagażem takie e-CVT będzie ciche, skoro chłop chce kupić trzylitrowego diesla....

Opublikowano
22 minuty temu, galakty napisał(a):

Wróć do tematu i tego co autor szuka, bo na pewno w 5m SUVie z rodziną i bagażem takie e-CVT będzie ciche, skoro chłop chce kupić trzylitrowego diesla....

No właśnie. Więc nie wiem po co w ogóle temat eCVT był tu poruszany. Poza tym trochę więcej obiektywizmu.

Opublikowano

Przy zamiarze przesiadki z E klasy z góry odpuść i olej wszelkie posty o Rav4 i podobnych Hondach. 

Ty chyba wiesz, że chcesz następnego MB, tylko szukasz potwierdzenia, że to będzie najlepszy wybór.

• Thanks 1
  • Upvote 5
Opublikowano

Dobra chłopaki, macie mnie :E

A tak poważnie to nie ukrywalem nigdy, że Mercedes zawsze mi leży i lubię te auta. Nie chodzi o prestiż czy coś a o taką nie wiem, mięsistość do której mnie stare mietki przyzwyczaiły.

Myślę, że w Santa Fe czułby się dobrze. 

Żona w ciemno by brała GLE.