Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stanowski trochę zaczął tracić w moich oczach.

Parę razy się dopierdalał na siłe do rzeczy, które wcale głupie nie były.

Najpierw śmianie się bodajże, że Biedroń jest oburzony cenami biletów w Polsce.

Ja rozumiem, że on widzi "lewaka" i już się śmieję, ale... my serio mamy jakieś porąbane ceny na koncerty i tu nie jest do śmiechu tylko trzeba by ogarnąć gdzie ktoś robi wała.

Drugi problem mam z tym, że krytykował Policję, że kładła na ziemie Influ... no qrde jak mam ludzi z jakimiś zaburzeniami, którzy są pospolitymi przestepcami to tak należy postępować.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Szambo napisał(a):

Stanowski trochę zaczął tracić w moich oczach.

dopiero teraz? :E 

3 minuty temu, Szambo napisał(a):

Drugi problem mam z tym, że krytykował Policję, że kładła na ziemie Influ... no qrde jak mam ludzi z jakimiś zaburzeniami, którzy są pospolitymi przestepcami to tak należy postępować.

Akurat z tym miał rację - policja odjebała przedstawienie, żeby jej się kliki zgadzały na fejsie czy tam youtube. Co to za przestępcy, których wypuścili tego samego dnia? Równie dobrze mogliby im wystawić wezwanie na przesłuchanie i efekt byłby ten sam (minus rozpieprzone domy i filmik dla pałujących się fanatyków zomo).

Kto zapłaci za rozwalone gigantyczne okno u jednego z włodarzy? Przecież to pójdzie z naszej kieszeni...

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
Teraz, huudyy napisał(a):

dopiero teraz? :E 

Akurat z tym miał rację - policja odjebała przedstawienie, żeby jej się kliki zgadzały na fejsie czy tam youtube. Co to za przestępcy, których wypuścili tego samego dnia? Równie dobrze mogliby im wystawić wezwanie na przesłuchanie i efekt byłby ten sam (minus rozpieprzone domy i filmik dla pałujących się fanatyków zomo)

No tak, tylko ten cały Boxdel zgrywał gangusa na socialach.

Wolałbym, żeby do takiego "gangusa" podchodzili jak go gangusa.

Opublikowano
Teraz, blabla123 napisał(a):

Drogie bilety to znaczy? Drogie, bo pan X za mniej nie wyjdzie na scenę?

Ostatni raz byłem na koncercie w zeszłym roku. Bodaj 80zł płacilem, to dużo? Więcej na piwo tego wieczoru wydałem.

Mi chodzi o koncerty zagranicznych gwiazd, które w Polsce mają najdroższe bilety.

Przydałoby się dowiedzieć co ma wpływ na to, że płacimy najwięcej.

Opublikowano

Ceny koncertów światowych gwiazd są u nas wyraźnie wyższe niż w krajach sąsiednich. I w nominale i w sile nabywczej. Nie interesowałem się bliżej czemu tak jest, bo jeśli już idę to raczej korzystam z zaproszeń, ale akurat wiem, że faktycznie tak jest.

Opublikowano

A u Hansa dla przykładu ile kosztowały czy innego pepiczka? 5% mniej? 10%?

Bo sie zaraz może okazać, że u nas sala droższa, personel, w sumie vat też wyższy. Te ceny nie biorą się z niczego.

No chyba, że mamy różnicę 30-50%.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, blabla123 napisał(a):

Drogie bilety to znaczy? Drogie, bo pan X za mniej nie wyjdzie na scenę?

Ostatni raz byłem na koncercie w zeszłym roku. Bodaj 80zł płacilem, to dużo? Więcej na piwo tego wieczoru wydałem.

Bilety na tych samych artystów w ramach tych samych tras koncertowych są u nas dużo droższe niż w EU.

Na przykład AC/DC płyta u nas kosztuje 800zł, w Czechach <600zł, w Niemczech <700zł, w Norwegii ~600zł.

Metallica (Praga) czy Tool (Budapeszt) - koszt podróży + biletu był nadal tańszy niż bilet u nas.

Edytowane przez Boldwyn
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za przykłady.

No to nie widzę aż tak dużej różnicy. I nie żeby mnie to cieszyło. Ale może kwestia wielkości rynku? W DE sprzedadzą 200 takich płyt, u nas 50?

Tak samo koncerty, jeśli cena jest wyższa to może kwestia sali? Mniej osób? Przecież to logiczne, że ja ktoś jedzie do Niemca i chce za koncert 100000 ojro i wchodzi tam 10000 luda to jak przyjedzie do nas i będzie koncert na 4000 ludzi to nie zrobi nam przecież łaski, bo tu jest polin więc nas nie stać.

Sam swego czasu kupowałem masę audio CD na ebay.de bo niższy VAT, być może mniejsze koszty niż allegro dla sprzedawcy, większy rynek, nie było kolejnego pośrednika. Generalnie te 20-30% przy zakupie 3-4 płyt wychodziło jak się dobrze trafiło okazje.

Edytowane przez blabla123
Opublikowano (edytowane)

Tylko u nas bilety na wydarzenia sprzedają się błyskawicznie.

Nie wiem... to głupie, że oczekuje, żeby ktoś to rozpracował i się tym zajął?

Wiadomo, że to jest błahostka, ale coś za dużo się zbiera rzeczy gdzie taki Polak ma w swoim kraju NAJ-drożej niż reszta Europy.

Zresztą wejdzcie sobie na taki AleBilet... legalny serwis gdzie nielegalnie można sprzedać bilet po wyższej cenie. Na takiego Pitbulla za 1600 zł można kupić bilety, który był sprzedawany za 600 zł. W takim razie może bądzmy konsekwentni i zróbmy serwis z nielegalną sprzedaż organów?

Od razu się zapytam... jak ktoś jest biegły w tych tematach: Do kogo mogę zgłosić łamanie prawa przez użytkowników AleBilet? Widzę popełnianie przestępstwa... jako obywatel mam obowiązek to zgłosić.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano
15 minut temu, blabla123 napisał(a):

Dzięki za przykłady.

No to nie widzę aż tak dużej różnicy. I nie żeby mnie to cieszyło. Ale może kwestia wielkości rynku? W DE sprzedadzą 200 takich płyt, u nas 50?

Tak samo koncerty, jeśli cena jest wyższa to może kwestia sali? Mniej osób? Przecież to logiczne, że ja ktoś jedzie do Niemca i chce za koncert 100000 ojro i wchodzi tam 10000 luda to jak przyjedzie do nas i będzie koncert na 4000 ludzi to nie zrobi nam przecież łaski, bo tu jest polin więc nas nie stać.

Sam swego czasu kupowałem masę audio CD na ebay.de bo niższy VAT, być może mniejsze koszty niż allegro dla sprzedawcy, większy rynek, nie było kolejnego pośrednika. Generalnie te 20-30% przy zakupie 3-4 płyt wychodziło jak się dobrze trafiło okazje.

Nie, to raczej kwestia rozdrobnienia rynku i kosztów pośredników. Koncerty w Pradze czy w Niemczech wcale nie muszą być liczniejsze :) 

Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Wrzucałem kilka dni temu tweta to opisującego, i to piszą osoby które w takich tematach siedzą. 

Zapytałem Ej Aj o pewne dane i oto co mi wyszło: USA wydaje więcej pieniędzy na obsługę długu, niż na sprawy wojskowe. Do tego z roku na rok te koszta wzrosły (w zależności od źródeł) o 30-30% (!!) ze względu na wysokość stóp procentowych.

Zaczyna się to układać w realnie możliwy plan: ubicie stóp procentowych (kosztem drobiazgów typu ubicie gospodarki, bezrobocia, bankructw) to ratunek dla budżetu państwa. Pomarańcza nie wygląda na takiego, który by bardzo płakał że mu kilkanaście milionów rednecków nie ma co jeść ani gdzie mieszkać. Jeżeli już o coś może chodzić to o skalę makro.

Opublikowano

Może rynek koncertowy jest u nas mniejszy i można narzucać wyższe ceny. Bo te bilety gwiazd dużego formatu, mimo wysokich cen, się doskonale sprzedają.

Nie wiem czy ktoś analizował ile mamy obiektów pozwalających na organizacje takich dużych koncertów?

Bo to faktycznie interesujące zjawisko.

Opublikowano
1 minutę temu, blabla123 napisał(a):

@GordonLameman

No to też przecież ma znaczenie dlatego nie rozumiem do końca kolegów wyżej.

Za drogo? To nie kupować.

Ja ma swoje przeliczniki na różne rzeczy i jak jest za dużo to omijam produkt/usługę i tyle.

Tak to ma na pewno spory wpływ, bo taki uśredniony Polak jest wstanie dostać więcej strzałów w pysk od otoczenia i dalej być wiernym i biernym.

Ale tak chciałbym się dowiedzieć... gdzie jest ukryta zagadka, że taniej do Berlina niż Warszawy.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, blabla123 napisał(a):

No to na forum się nie dowiesz czemu Zenek chce za koncert milion złotych :E

A nuż się znajdzie ktoś kto siedzi mocno w temacie i to wyjaśni.

Może obsługa Stadionu Narodowego albo Tauron Areny jest dużo droższa przez... NAJDROŻSZY prąd w Europie? Może tak?

Edytowane przez Szambo
Opublikowano
12 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Pisior powołujący się na konstytucję, którą sami wielokrotnie łamali, chyba starczy na dzisiaj tego Twittera :E

Daj spokój, wychodzi na to że on nawet dalej nie wie co Konstytucja reguluje dalej w tej sprawie :E 

Cytat

Rozdział III
ŹRÓDŁA PRAWA

Art. 87.

Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia.

Wejście do UE nastąpiło na skutek ratyfikowania umowy międzynarodowej.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Szambo To raczej nie kwestia kosztów. Tzn na pewno to nie jest główny czynnik. Choćby praca ludzi w tym ochrona u nas jest tańsza niż dalej na zachód od Polski.

Cena jest przecież maksymalizowana pod to, ile są gotowi zapłacić klienci. I u nas bilety na dobre wydarzenia sprzedają się błyskawicznie. Także organizatorzy widzą że jeszcze jest możliwość podnoszenia ceny jednostkowej biletu.

Bardziej analizowałbym ilu topowych artystów chce u nas koncertować i jak często. Tzn mam wrażenie że to mniejsza niż na "zachodzie" podaż takich eventów pozwala sprzedaż biletów po tak wysokich cenach.

Odnoszę wrażenie że część wykonawców z USA jak ma trasę po Europie, to prawie cała jest tylko w tych bogatszych państwach. U nas w ogóle nie robią albo jakiś jeden koncert w stolicy. Gdzie w innych państwach robią po kilka w jednym kraju. Podobnie znani wykonawcy europejscy.

• Confused 1