Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

@Element Wojny dziwi Cię to jeszcze? Przecież PSL robił to wielokrotnie. Bardziej mnie dziwi, że po tym wszystkim rolnicy dalej za PSLem...

W sensie co robił wielokrotnie? W ciągu ostatnich 30 lat rozpadła się jakaś koalicja z udziałem PSL-u?

Opublikowano

@209458 a czy tam była mowa że rozpadła się? Nie. Jest mowa, że jak coś się dzieje, to PSL pierwsze szuka drogi ucieczki by pozostać przy korycie i to PSL robi skutecznie od 30 lat.

Fakt, że z prawicą się aż tak nie bratali, ale wszystko jak widać przed nimi. 

Opublikowano

@wamak ale nie chodzi o to z kim się chcą bratać, tylko o sposób postępowania. Ile razy coś się zaczyna dziać, tyle razy słychać, że PSL jako pierwsze rozważa zmianę strony, ucieczkę czy jakiekolwiek inne rozwiązanie. Pierwsi uciekają z "tonących statków", albo pierwsi zmieniają stronę. 

Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Pierwsi uciekają z "tonących statków", albo pierwsi zmieniają stronę. 

Właśnie że po raz pierwszy uciekają z tonącego statku i chcą zmienić stronę. Wcześniej tego nie robili.

Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Wydaje mi się że zarówno Kamysz jak i Hołownia zdają sobie sprawę, że 3 Droga jest już skończona, i w kolejnej kadencji ich nie będzie. 

To jest jedyna partia reprezentująca naprawdę mikro przedsiębiorców i małych przedsiębiorców. Nie sądzę aby byli skończeni. A PSL trwa wieki i ciągle się mówi o ich upadku :) a oni są niezatapialni :) 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, wamak napisał(a):

Właśnie że po raz pierwszy uciekają z tonącego statku i chcą zmienić stronę. Wcześniej tego nie robili.

Wiesz, że określenie "strona" nie odnosiło się do lewicy czy prawicy? Użyłem tego w ujęciu ogólnym jako strona konfliktu, sporu, strona oferująca różne korzyści itd. W tym ujęciu to nie pierwszy raz gdy PSL zmienia stronę i nie chodzi o lewicę czy prawicę. 

Edit: bo w sumie nie wiem z ludźmi w jakim wieku tu się dyskutuje, chodzi mi o wiele różnych ruchów ze strony PSL jakie były przed ostatnimi rządami PiSu i agłównie przed koalicją z PO.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
3 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

@jagular ale rozwinąłbyś o co ci chodzi. Komentarz który właśnie nie niesie poza sobą żadnej wartości poza twoim wyrazem dezaprobaty.

Tak, to jest dezaprobata w stosunku do kreowania wizji Świętych, Kryształowo Niewinnych Wyborów w Polsce, do których nigdy, aż do teraz, nie można było się doczepić.

• Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-06-07/ankiety-w-psl-a-w-nich-pytania-o-sojusz-z-pis-i-konfederacja-mamy-nowe-ustalenia/

Wiaterek zawiał w drugą stronę, to PSL momentalnie szuka drogi wyjścia, jakby w razie koalicja straciła rację bytu. Jakie to typowe dla tych gości... całe życie w polskiej polityce oparte na ciągłych zmianach frontu. 

Ta ankieta to tak jakby pytać czy chcą iść na randkę z modliszką :E

Obstawiam, że na ten moment głównie liczą szable ale widać od jakiegoś czasu, że PSL nic nie łączy poza stołkami.

Opublikowano

Czarzasty to we współczesności pomyłka sama z siebie o charakterze reliktu. Rozżalony cziłała. Sprzedajne PSL. Donaldu, który nawet nie ma co powiedzieć po koalicyjnym spotkaniu. Wspaniały obraz KO po roku działalności.

Tu by się przydały jakieś akty strzeliste połączone może z załkaniem nad konstytucją. Gospodi pomyłuj.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, jagular napisał(a):

Tak, to jest dezaprobata w stosunku do kreowania wizji Świętych, Kryształowo Niewinnych Wyborów w Polsce, do których nigdy, aż do teraz, nie można było się doczepić.

To jest tylko szok i niedowierzanie mlodzików. Zawsze są jakieś nieprawidłowości. Ja zaryzykuję stwierdzenie, że wszystko w granicach ryzyka popełniania błedów. Natomiast nikt nigdy ostatecznie nie odważył się na poważnie wywalić stolik przy uznaniu wyniku wyborów i tym razem będzie tak samo. Nie ma się co przejmować tymi, co życie ich jeszcze nie nauczyło, że z porażka trzeba umieć się pogodzić i żyć dalej. 

Natomiast w samym sprawdzaniu nieprawidłowości w celu ulepszeń procesu na przyszłość nie ma nic złego. 

@adashiJak sobie tak myślę, to to musiało się tak skończyć. Przecież żeby wygrać z PiSem utworzono koalicję w stylu "wszystkie łapy na pokład" bez ładu i składu. Jednocześnie w jedyny możliwy sposób aby odsunąć PiS od władzy. Prawica jest u nas jednak silniejsza. Nam natomiast jednak trochę bliżej do wschodu niż zachodu.

Edytowane przez Suchy211
  • Sad 1
Opublikowano
13 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Nie ma się przejmować tymi, co życie ich jeszcze nie nauczyło, że z porażka trzeba umieć się pogodzić i żyć dalej. 

Z porażką to się ludzie pogodzą jak się okaże, że faktycznie porażkę ponieśli a to pewne nie jest do momentu przeliczenia głosów. Ba, nawet nie wiemy ile osób z zaświadczeniemi odmówiono możliwości głosowania.

Opublikowano

Dopóki była szansa, że wystawią wspólnego kandydata w prezydenckich możliwe, że była szansa to utrzymać. Nie udało się to, więc było już wiadomo, że każdy ciągnie w swoją stronę. Obecnie to jest trupiarnia. Koryto ich trzyma. I lęk. A ten lęk nie ustąpi. Będzie coraz silniejszy. Imo nie dotrwają do końca kadencji. I odejdą w fatalnym stylu.

• Upvote 1
Opublikowano
48 minut temu, adashi napisał(a):

Czarzasty to we współczesności pomyłka sama z siebie o charakterze reliktu. Rozżalony cziłała. Sprzedajne PSL. Donaldu, który nawet nie ma co powiedzieć po koalicyjnym spotkaniu. Wspaniały obraz KO po roku działalności.

Tu by się przydały jakieś akty strzeliste połączone może z załkaniem nad konstytucją. Gospodi pomyłuj.

A ja tam się kłóciłem ten rok albo 1,5 roku temu, żeby darowali sobie robienie wszystkiego zgodnie z literą prawa, tylko pojechali na grubo bez cackania się + omijanie Dudy, to kilka osób mi tu pisało, że przecież wtedy nie różniliby się od PiS %-)

No to teraz mało sprawczy rząd stracił władzę. Albo dopiero straci, bo w ew. drugą większość wątpię ze względu na Konfederację. Otóż Sławek taki głupi nie jest i dobrze wie, że w kolejnym sejmie może mieć 80-100 szabel, co daje im zupełnie inną pozycję negocjacyjną niż teraz. Będzie śmiesznie jak brakujące głosy do budżetu popłyną z Konfy xD

Tak ogólnie to najbliższa i dalsza przyszłość jest bardzo zagadkowa. Jakoś kompletnie nie umiem sobie wyobrazić koalicji PiS z Konfą. To raczej skończy się na takiej kłótni Trumpa z Elonem, i to prędzej niż później.

Opublikowano

nie wiem co jest w tym trudnego do wyobrazenia, kazdy z kazdym jest w stanie dogadac sie co do koalicji bo koryto laczy a nie dzieli, nawet psl z lewica przeciez sie dogadali ;) po prostu w umowach koalicyjnych partie sie dogaduja co kto dostanie a z czego zrezygnuje, przeciez zadna partia nie wchodzi do koalicji tylko jak zostanie zrealizowany 100% jej program XD

11 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

A ja tam się kłóciłem ten rok albo 1,5 roku temu, żeby darowali sobie robienie wszystkiego zgodnie z literą prawa, tylko pojechali na grubo bez cackania się + omijanie Dudy, to kilka osób mi tu pisało, że przecież wtedy nie różniliby się od PiS %-)

no i mieli racje

w przypadku KO bardzo daleko jest do poziomu zeby to juz tylko prawo ich blokowalo

Opublikowano
32 minuty temu, adashi napisał(a):

Mógłby powstać jakiś rząd techniczny ale na litość bogini, nie z Kosiniakokamyszem jako premierem, bo to będzie kolejne kuriozum.

A kogo Ty tu widzisz jako potencjalnego premiera?

Opublikowano

Tymczasem w USA, na Florydzie trumpiści twardo walczą z lewactwem i komunizmem:

1749314424014.thumb.png.1f0a7b09d48c57dc4f4ea9514c90de0c.png

Dla niekumatych w angielszczyżnie, proponowane zmiany w prawie pracy małoletnich w tym stanie:

- skasowanie ograniczeń czasu pracy

- nocki już dla 14-latków

- nastolatkowie będą mogli pracować w nocy w dniach szkolnych

- koniec gwarantowanych przerw na posiłek dla 16 i 17-latków (nie posiłków - przerw na posiłek)

Także w hameryce niedługo dzieciaki po szkole do fabryki na nockę, to jest ta potęga i lepszy świat.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Z porażką to się ludzie pogodzą jak się okaże, że faktycznie porażkę ponieśli a to pewne nie jest do momentu przeliczenia głosów. Ba, nawet nie wiemy ile osób z zaświadczeniemi odmówiono możliwości głosowania.

Strasznie naiwny jesteś. Do tego jak to 94 ma coś wspólnego z wiekiem, to za długo ci to zostaje. Ale nie martw się, życie Cię prędzej czy później tego oduczy.

2 godziny temu, Kamiyanx napisał(a):

No to teraz mało sprawczy rząd stracił władzę. Albo dopiero straci, bo w ew. drugą większość wątpię ze względu na Konfederację. Otóż Sławek taki głupi nie jest i dobrze wie, że w kolejnym sejmie może mieć 80-100 szabel, co daje im zupełnie inną pozycję negocjacyjną niż teraz. Będzie śmiesznie jak brakujące głosy do budżetu popłyną z Konfy xD

Tak ogólnie to najbliższa i dalsza przyszłość jest bardzo zagadkowa. Jakoś kompletnie nie umiem sobie wyobrazić koalicji PiS z Konfą. To raczej skończy się na takiej kłótni Trumpa z Elonem, i to prędzej niż później.

Trzeba było jechać na grubo. Popatrz, PiS jechał i mu się upiekło. 

Co do tej konfederacji, nie musi być żadnej koalicji. Wystarczy, ze konta im klepnie kluczowe rzeczy. Z resztą sobie poradzą. Dokładnie tak jak w ich minionej kadencji.

Wtedy końca będzie mogła tłumaczyć, że przecież głosuje inaczej (oprócz tych kluczowych 5%) a PiS tak naprawdę więcej nie potrzebuje. Co im się nie uda zwalą na Niemcy, UE i Tuska. W sumie to nawet wygodne. Bo pełna władza to pełna odpowiedzialność i nie ma się za bardzo czym tłumaczyć.

Edytowane przez Suchy211