Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@TheMr. doinformować to owszem się ktoś musi ale nie ja :) Tak się składa, że miałem właśnie osobistą, rodzinną sprawę przed NSA... :) Skarbówka mi zaskarżyła orzeczenie (korzystne dla mojej mamy w sprawie interpretacji indywidualnej) i skierowała sprawę do NSA. A przed WSA miałem normalnie sprawę i byłem z mamą. Nie jestem w zawodzie od lat, ale coś tam jeszcze pamiętam z zakresu instancyjności :) 

Przy czym dokładnie nie śledziłem Twojej tezy o resecie. Myślałem, że mówisz o całym sądownictwie. W przypadku akurat NSA rzeczywiście to by nie miało może tak głębokich skutków dla obywateli choć np taki przykładowy Komenda mógłby nie dożyć odszkodowania. Przykładowy bo przy scenariuszu, że Prokuratoria Generalna by się odwołała do NSA, a tu nie pamiętam jak było.

Natomiast neosędziowie zasiadają chyba we wszystkich instancjach więc taki reset mógłby ich także dotknąć.

Co do TK zgadzam się, że reset byłby ok. TK obecnie praktycznie nie działa lub działa fatalnie. Dzięki PiSowi i obsadzeniu typowych polityków i jednocześnie miernych prawników zarówno w wymiarze prawnym jak i społecznym stracił cały szacunek. Do zaorania w całości, zmiany lub nawet likwidacji bo jak się okazuje o zgodności ustaw z Konstytucją można niemal dowolnie pójść w każdą stronę. A już masowe zabezpieczania wydawane przez ten sąd to parodia. Za czasów dawnych czasami wydawał zabezpieczenia ale teraz to jest narzędzie do walki politycznej.

@GordonLameman zgadzam się. W tym konkretnym wypadku po prostu nałożyło się to, że emeryci wypłacali emerytury, a doradcy udzielali kredytów. Po prostu zwykła sytuacja. Tylko ja analizowałem tok myślowy, że jak już na kogoś zganiać to na PiS, ale nie Tuska. No i bez znaczenia też nie jest fakt, że GetIn miał z 30 oddziałów, a Velo 10 razy mniej co automatycznie jednak może generować kolejki.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Coś w radiu usłyszałem, że był jakiś kwas z Tusku znowu. Ponoć Macron wysłał do niego jakiegoś urzędnika zamiast go osobiście powitać tak jak innych reprezentantów państw.

Coś faktycznie było czy to jakiś rozdmuchany drobiazg lub fejk? Bo jak nie fejk, to i na pseudo aferę z wagonem drugiej klasy może jednak trzeba spojrzeć inaczej.

Opublikowano
16 minut temu, adashi napisał(a):

Coś faktycznie było czy to jakiś rozdmuchany drobiazg lub fejk? Bo jak nie fejk, to i na pseudo aferę z wagonem drugiej klasy może jednak trzeba spojrzeć inaczej.

https://www.tvp.info/88742484/donald-tusk-pominiety-przez-emmanuela-macrona-sprawe-wyjasnia-rzecznik-rzadu-adam-szlapka

To po prostu znów szerzenie jakiejś fałszywej narracji.

Opublikowano
15 minut temu, Kris194 napisał(a):

Pisuary wszędzie smrodzą na ten temat. Poziom propagandy z Nowogrodzkiej jest zatrważający, powiedzą wszystko, byle opluć, oczernić I podzielić. Żenujący ludzie. 

Opublikowano
W dniu 4.09.2025 o 16:19, Camis napisał(a):

Ciężka sprawa bo jesli wyrok wydał nie-sędzia to taki wyrok jest przecież nie ważny... 

Ktoś tu kiedyś wrzucił artykuł/opinię. To był profesjonalny tekst nie jakieś wysrywy. W telegraficznym skrucie, nawet jeśli "Izba... " nie jest sądem w ujęciu konstytucyjnym, to w praktyce jej wyroki i tak należy wykonywać. Zapewne to samo dotyczy się tych sędziów. 

19 godzin temu, KiloKush napisał(a):

https://forsal.pl/biznes/rolnictwo/artykuly/9877920,umowa-z-mercosur-dobije-unijne-rolnictwo-nie-chcemy-rekompensat-wol.html

Tyle lat UE walczyła z rolnictwem bo podobno chodziło o to żeby było zdrowo i ekologicznie. A teraz nagle żywność z krajów 3 świata gdzie są kartele ma być dla nas ok? UE to banda sprzedajnych szonow za hajs lobbystów. Kto tego jeszcze nie widzi?

Jeszcze sprawdziłbyś kto tam trzyma łapę na produkcji żywności, a dojdziesz do wniosku, że wypadałoby przywrócić karę śmierci przez powieszenie, albo ścięcie na gilotynie, wyłącznie za zdradę i/lub sabotaż. 

9 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ale byłby kwik. 🐷 

Ta kula śnieżna, to już nie kula, tylko lawina. Tego się nie da zatrzymać. Za dużo, za ważnych ludzi ma z tego kasę. 

19 godzin temu, KiloKush napisał(a):

https://forsal.pl/biznes/rolnictwo/artykuly/9877920,umowa-z-mercosur-dobije-unijne-rolnictwo-nie-chcemy-rekompensat-wol.html

Tyle lat UE walczyła z rolnictwem bo podobno chodziło o to żeby było zdrowo i ekologicznie. A teraz nagle żywność z krajów 3 świata gdzie są kartele ma być dla nas ok? UE to banda sprzedajnych szonow za hajs lobbystów. Kto tego jeszcze nie widzi?

Wiesz nawet nie o to chodzi. Techniki produkcji tam stosowane zostały już zakazane w UE bo zdrowie. Tymczasem wychodzi na to, że niepotrzebnie. To jest zdrada. 

9 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Ludzi na pewno. Tego typu podatek, w uproszczeniu katastralny, staje się częścią kosztów które płaci najemca.

Zmodyfikować o "od nie zajmowanych/użytkowanych lokali" i oczywiście to kontrolować. Chodzi o to, aby "beton" przestał być aktywem spekulacyjnym i służył do tego, do czego leje się "beton", czyli użytkowania.

5 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Nie. To nierealne i nikt tego w ten sposób nie rozwiąże.

Właściwie wygląda że nie ma tu żadnego pomysłu, który byłby wdrażany. Stąd mam obawy że może tak już zostać ;/ 

PiS domknął system. Nie mamy funkcjonalnego TK, TS, KRS i co tam jeszcze zostało upolitycznione i wyroki tego da się politycznie skorumpować. 

5 godzin temu, hubio napisał(a):

A bardzo ciekawe co byś powiedział jakbyś Ty albo ktoś z Twojej rodziny miał sprawę karną i czekał na wyrok, albo sprawę rozwodową albo o opiekę nad dziećmi i perspektywę kilkuletniej nerwówki.

Dlatego co trzeba zmienić i odbudować to trzeba, ale pod tym co było grubą krechę trzeba będzie postawić. 

Opublikowano
Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Pisuary wszędzie smrodzą na ten temat. Poziom propagandy z Nowogrodzkiej jest zatrważający, powiedzą wszystko, byle opluć, oczernić I podzielić. Żenujący ludzie. 

Nie to, że jestem jakoś za PiS, ale jak KO była w opozycji to też każdą taką sytuację wykorzystywano politycznie. Fakt, że wtedy większość KO miała rację ale były też sytuacje, że opluwali bo tak.

Opublikowano

porządek z sądami to oni powinni zrobić na początku kadencji. Kibicuję posprzątaniu patologii stworzonej przez PiS ale czas pędzi nieubłaganie. Jest wrzesień a dopiero się za to biorą. Bodnar widać nie miał czasu.

Jak tak dalej będzie się przeciągać to zmiany zobaczymy na koniec albo po nowym roku. 

Opublikowano

zaraz go ustawia do pionu, to USA decyduje na ile mozna karac amerykanskie firmy w europie i jakie im podatki mozna nakladac :sex:

6 godzin temu, hubio napisał(a):

Był pomysł i plan, ale dzieci z konfy zdecydowały aby dalej żyć w tym bałaganie wybierając sobie Karolka na Prezydenta... Jakby Trzasku był Prezydentem

i wielkie dzieki dla tych dzieci (chociaz nie wiem jak uzyskaly prawa wyborcze, moze to jakies oszustwo wyborcze o ktorym wiesz tylko ty ale nie wnikam), pierwsze weta pokazuja ze KO nigdy nie dba o ludzi

Opublikowano
12 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Tego typu podatek, w uproszczeniu katastralny, staje się częścią kosztów które płaci najemca.

A skąd ci najemcy na to znajdą pieniądze? Większość osób albo ma kredyt pod korek albo płaci za najem pod korek.

Ceny mieszkań wbrew pozorom niezbyt zależą od wolnego rynku.

Ceny zależą od tego ile przeciętna osoba ma zdolności kredytowej.

Opublikowano

@MaxaM Jeśli masz rację, oznacza to, że nalezy dążyć do ZWIĘKSZENIA kosztów kredytów mieszkaniowych. A dlaczego? A dla tego, że dla biorącego kredyt to nic nie zmienia, bo i tak będzie płacił za ratę/czynsz pod korek. Dla tych jednak co zdobędą pieniądze inaczej mieszkania będą realnie dużo tańsze. 

Tylko że tu wchodzi popyt i podaż.

Dokończę później

Opublikowano
13 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Ludzi na pewno. Tego typu podatek, w uproszczeniu katastralny, staje się częścią kosztów które płaci najemca.

Tylko jeśli wynajmuje od landlorda mającego dużo nieruchomości. U osób mających 2 mieszkania czy w TBSach lub innych programach z rządowym wsparciem będzie taniej. A mieszkania inwestycyjne znikną. Już znikają bo coraz częściej na rynek wrzucane są mieszkania sprzed 20 lat w stanie deweloperskim!

Opublikowano
14 godzin temu, Jinx napisał(a):

Podatek progresywny od drugiej i kolejnej nieruchomości dla rentierów jeszcze poproszę 🤗

I co to zmieni? Dziś już fliperzy i rentierzy zaczynają gadać o czymś innym bo rata kredytu na mieszkanie wychodzi drożej niż najem.

W samej Warszawie jest ponad 100 000 pustych mieszkań. Przede wszystkim trzeba zrobić porządek z tym, że jakiś nierób może żyć w twoim mieszkaniu na twój koszt i nie możesz się go pozbyć legalnie i skutecznie. Wtedy spora część z tych mieszkań wróciłaby na rynek.

Kolejna kwestia to podatek Belki oraz sprawy typu Amber Gold i Polisolokaty. Stwórzmy w tyk kraju warunki do inwestowania w coś innego niż beton.

I dlaczego trzeba karać ludzi, którzy zamiast wydawać kasę na konsumpcję woleli kupić mieszkanie dla dziecka? Przepisy to muszą przede wszystkim uderzyć w firmy i fundusze inwestycyjne kupujące po 5 000 mieszkań. Dlaczego zwykły Kowalski ma dostawać po dupie, a firma założy sobie 100 spółek i na każdą kupi mieszkanie, czy znajdzie to inny sposób na ominięcie przepisów? 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/krakow/patriotyzm-czy-wandalizm-ktos-przemalowal-slynne-kolorowe-schody-w-podgorzu/

to nie jest patriotyzm - to debilizm. 

Jak chcieli deptać po biało czerwonych barwach to można było pomalować inne schody. 

Debila, który bezprawnie pomalował schody pociągnąć do odpowiedzialności a także obciążyć kosztami mycia i ponownego malowania. Wtedy nikomu już nie przyjdzie do głowy tak głupi pomysł.

Edytowane przez Kris194