Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, hubio napisał(a):

Nie mam pojęcia dlaczego Załenski podkręca tą eskalację. I do tego broni złej sprawy.

Powód jest bardzo prosty - Ukraina potrzebuje ludzi, a sposobem na "zachęcenie" imigracji do powrotu jest właśnie sprawienie żeby życie w innym kraju stało się nieznośne np. poprzez nagonkę i ataki lokalsów. Polska jest do tego idealnym krajem pod każdym względem - dużo ukraińskich imigrantów, zaszłości historyczne, silny i skłonny do przemocy element nacjonalistyczny który łatwo uruchomić, ograniczona obecnie pomoc wojskowa do prowadzenia wojny (potencjalny brak konsekwencji). Do tego po udanych atakach na Moskwę trochę im ego odpaliło, są też przekonani że nie jesteśmy też wstanie zablokować ich akcesji do UE bo jak Francja i Niemcy na cisną to się zgodzimy na wszystko (co jest głupim myśleniem bo Niemcy są akurat bardzo wrażliwi na czczenie nazistowskich kolaborantów którzy wydawali Żydów i nie tylko).

Edytowane przez kalderon
Opublikowano

@hubio Do tego trzeba doliczyć "potrzeby wewnętrzne" władzy czyli np. rally round the flag w kwestiach narodowościowych oraz bardziej przyziemnie - ukraińskie elity nie chcą wchodzić do UE bo UE oznacza faktyczną walkę z korupcją czy potężne nakłady na spełnienie norm w rolnictwie. Teraz łatwiej będzie na kogoś zwalić winę.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kalderon napisał(a):

nie jesteśmy też wstanie zablokować ich akcesji do UE bo jak Francja i Niemcy na cisną to się zgodzimy na wszystko

Oczywiście, że nie jesteśmy. Jedyne co będziemy wstanie wynegocjować. To jakąś "rekompensatę" za nasz głos. Zachód za dużo na Ukrainie zainwestował. Możliwa jest tez da druga opcja, tj. ze ich elity nie chcą, a na rynek UE ze swoimi produktami wejdą tak czy siak. Choćby dlatego, że tak postanowi zainwestowany tam kapitał. Są względem nas na uprzywilejowanej pozycji i dobrze o tym wiedzą. My natomiast już wiemy, że najlepsze relacje jakie możemy z nimi mieć, to albo neutralne, albo stworzonego do poniżania "fetora". 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
6 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Oczywiście, że nie jesteśmy. Jedyne co będziemy wstanie wynegocjować. To jakąś "rekompensatę" za nasz głos. Zachód za dużo na Ukrainie zainwestował. Możliwa jest tez da druga opcja, tj. ze ich elity nie chcą, a na rynek UE ze swoimi produktami wejdą tak czy siak. Choćby dlatego, że tak postanowi zainwestowany tam kapitał. Są względem nas na uprzywilejowanej pozycji i dobrze o tym wiedzą. My natomiast już wiemy, że najlepsze relacje jakie możemy z nimi mieć, to albo neutralne, albo stworzonego do poniżania "fetora". 

Uważam, że UKR nie ma żadnych szans na UE w ciągu... ja wiem... 100 lat? :) Za duża korupcja, za blisko rosji, Węgry ich zablokują... Dużo by wymieniać... Ile czasu myśmy musieli spełniać ileś tam wymogów. To nie tylko wola polityczna, ale brukselskie ogromne sito proceduralne... I tu akurat ta biurokracja się przyda...

Opublikowano (edytowane)

Nie ma sie co doktorem podniecać. W całej Polsce tak jest,przynajmniej od roku 2005.chlop musi miec minimum 5x audio wideo plus dokumentacje minimum dwa lata  by go nie ujajili.Medyczni tez sa zagospodarowani przez politykow jak wszystko inne 

Edytowane przez janek25
Opublikowano
20 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Oczywiście, że nie jesteśmy.

Oczywiście że jesteśmy, tym bardziej że nie jesteśmy w tym sami.

21 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Zachód za dużo na Ukrainie zainwestował.

Zachodni biznes wiele nie zainwestował, zakłady zbrojeniowe zarobiły, a pomoc państwowa jest państwowa czyli niczyja. Jedyne uprzywilejowanie Ukrainy trwa teraz i jest związane z trwającą wojną, po jej zakończeniu będzie wesoło...

Opublikowano
8 godzin temu, hubio napisał(a):

Uważam, że UKR nie ma żadnych szans na UE w ciągu... ja wiem... 100 lat? :) Za duża korupcja, za blisko rosji, Węgry ich zablokują... 

Dlatego mają wejść w wersji "lite", i wtedy będziemy sobie mogli blokować. Zresztą oni wcale do UE nie chcą za bardzo, bo musieliby skończyć bezczelnie kraść. A tak to micha będzie pełna, ale kagańca unijnego już nie dostaną

Polska straci rolnictwo i transport już ostatecznie, no ale "ruskie czołgi tu nie przyjadą".

Opublikowano (edytowane)

jestem ciekaw czy kiedyś tutaj skończą się argumenty że “większość tak nie myśli”, “jakiś random na X coś napisał”.

no to teraz kolejna część: banderowiec z 300k obserwujących obarcza Polskę za śmierć ok 50mln ludzi.
Rzeź wołyńska? To pikuś przy tym :wariat: 

widziałem też artykuł że demonstracje wsparcia ukrainy które są organizowane w polskich miastach to tak naprawdę są sponsorowane przez ruskich aby wzbudzić nienawiść Polaków do ukraincow :hahaha:

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
2 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Dlatego mają wejść w wersji "lite", i wtedy będziemy sobie mogli blokować. Zresztą oni wcale do UE nie chcą za bardzo, bo musieliby skończyć bezczelnie kraść. A tak to micha będzie pełna, ale kagańca unijnego już nie dostaną

Polska straci rolnictwo i transport już ostatecznie, no ale "ruskie czołgi tu nie przyjadą".

Ano. I jeszcze krowy mleka nie będą dawać :E Powiedz mi, na zachodzie transport już zniszczony przez wejście Polski w 2004 czy jeszcze nie? Rolnictwo upadło w Polsce przez handel z Ukrainą tego technicznego zboża? Mercosur działa od kilku miesięcy! Rolnictwo już w odwrocie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Fatality napisał(a):

no to teraz kolejna część: banderowiec z 300k obserwujących obarcza Polskę za śmierć ok 50mln ludzi.
Rzeź wołyńska? To pikuś przy tym :wariat: 

Na szczęście został wyjaśniony od razu w notkach od społeczności. 

Swoją drogą nasz Kosiniak Tygrysek Kamysz też się nie gryzie w język 

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/z-bandera-do-ue-nie-wejdzie-ukraina-zauwazyla-slowa-szefa-mon/yk4vgqj,79cfc278

1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Spokojnie, oni tańczą...walczą dla nas  ;D 

Welp, po części tak i nie masz co się zacietrzewiać, bo gdyby Ukraina padła, pewno my byśmy było następni. 

1 godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Where problem? Rudy narzucil narracje ze Jedrzejewski jest niewiarygodny - to bylo ok, tak?

Facet który ma finansowe i personalne zatargi w tym samym szpitalu nie jest zbyt wiarygodny ponieważ ma tam swój osobisty biznes. 

Co w ogóle długość przesłuchania zmienia w kwestii wiarygodności świadka? :E

Opublikowano

Nic nie zmienia, natomiast jak ktos uzywa logiki:
nie chce odpowiadac => wiec jest niewiarygodny,

to sam fakt tego, ze jednak odpowiada przeczy ten logice, czy nie?

Bardzo lubię ten fikolek polityków, rzucić tezę, poprzeć ją jakimś gówno-argumentem, który jest potem szybko obalony… ale teza wiecznie żywa :)

Opublikowano
8 minut temu, oldfashioned napisał(a):

nie chce odpowiadac => wiec jest niewiarygodny,

to sam fakt tego, ze jednak odpowiada przeczy ten logice, czy nie?

To są straszne fikołki, ale ja nie zajmuje się taką logiką, tylko faktami. 

8 minut temu, oldfashioned napisał(a):

ale teza wiecznie żywa :)

Rzuć gównem i patrz co się przyklei. Okrutna jest nasza kasta polityczna, zero myślenia, przewidywania, tylko atawistyczne wojny plemienne. 

Opublikowano
15 minut temu, huudyy napisał(a):

Welp, po części tak i nie masz co się zacietrzewiać, bo gdyby Ukraina padła, pewno my byśmy było następni. 

To oczywiście nie jest licytacja, ale jednak oni na tej wojnie giną, nawet według ostrożnych szacunków liczba ofiar śmiertelnych przekroczyła tą na Wołyniu.

Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

To są straszne fikołki, ale ja nie zajmuje się taką logiką, tylko faktami.

No, tyle ze ja o jednym, Ty o drugim.

Rudego argumentem/faktem bylo brak checi odpowiedzi na pytania przez tego typa. Nic wiecej. Ten argument/fakt zostal obalony, bo na te pytania jednak odpowiedzial.

To ze my mamy teraz dostep do innych informacji (o tym co pisales wyzej) - to juz inna para kaloszy. ;)

Opublikowano (edytowane)

A o czym ja napisałem? Ani razu nawet nie odnosiłem się do doniesień PDT, bo szkoda mi czasu na twitterową Choroszcz. Ważniejsze jest co było powiedziane u Stanowskiego, co potem przez te 8h i co dalej będzie z tym robione - dziś czytałem, że tam nawet w prosektorium było grubo (kieras miał umowy z domem pogrzebowym i nakręcał klientów na nich), gdzie się nie spojrzy tam każdy jest brudny. 

Edytowane przez huudyy