Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, hubio napisał(a):

te kontrole wielkich firm to jest wszystko pic na wodę fotomontaż. To jest wszystko jeden wielki farmazon.

:E Byłeś, widziałeś? :D 

Nikt nie będzie angażował tych najlepszych prawników, żeby użerać się z jakąś tam kontrolą, bo prościej po prostu zrobić legitnie pewne rzeczy i tyle...

41 minut temu, hubio napisał(a):

Przy czym trzeba też pamiętać, że po prostu prawo jest na tyle złe i na tyle opresyjne w stosunku do mikroprzedsiębiorców, że budzi wielki sprzeciw.

Nie, to nie wada prawa, tylko cecha części narodu, a przykład idzie z góry, wcale nie od korporacji, a od polityków. 

46 minut temu, hubio napisał(a):

Słyszałeś o jakieś kontroli podatkowej gdzie KAS by wygrało przed sądem i jakieś wielkie korpo zapłaciło by miliony albo miliardy? :) Nie słyszałeś i nie usłyszysz bo korpo mają takich prawników międzynarodowych, którzy w gąszczu przepisów pływają jak ryba w wodzie... A spółki powiązane w Polsce są fasadowe.

Znów zasada "nie wiem, ale mi się wydaje". Jak ktoś się nie interesuje, albo nawet nie pofatyguje by najpierw zweryfikować czy jego zdanie ma jakiekolwiek podstawy do argumentacji, to nie usłyszy...

https://www.bankier.pl/wiadomosc/KAS-wygrywa-w-sadzie-Fikcyjna-spolka-w-Luksemburgu-nie-uchronila-przed-fiskusem-9053125.html

https://www.lubelskie.kas.gov.pl/urzad-skarbowy-w-lukowie/wiadomosci/aktualnosci/-/asset_publisher/yy7R/content/po-kontroli-kas-spolka-holdingowa-wplacila-73-mln-zl-zaleglego-podatku

https://www.zachodniopomorskie.kas.gov.pl/izba-administracji-skarbowej-w-szczecinie/wiadomosci/aktualnosci/-/asset_publisher/nlU2/content/niedozwolona-optymalizacja-podatkowa-–-wygrana-kas-przed-nsa

https://mediagroupinfo.eu/kontrola-kas-ujawnila-wielomilionowe-zaleglosci-podatkowe/

https://podatki-arch.mf.gov.pl/media/9154/decyzja-szefa-kas-w-zakresie-cofnięcia-skutków-unikania-opodatkowania-w-podatku-od-sprzedaży-detalicznej.pdf

Dlatego napisałem że to zaczyna brzmieć groteskowo. 

A pracownicy pracujący w korporacjach mają niejednokrotnie lepsze warunki płacowe i pracy niż w tych mikroprzedsiębiorstwach.

Opublikowano
27 minut temu, Kris194 napisał(a):

O ile rozumiałem sytuację z tymi owocami morza na pizzy tak tutaj brak mi cenzuralnych słów. Inna sprawa, że można było po prostu dać tej kobiecie szklankę wody a nie sprzedawać towar "pod stołem", pierogarnia by od tego nie zbankrutowała. Niestety tu jest Polska i nawet woda z kranu jest w cenie złota w restauracjach.

Wiesz, oni się potrafią nawet tej szklanki wody przyczepić. Przecież jakby nie był odprowadzany VAT czy co tam innego to by biedaki zbankrutowali.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, LeBomB napisał(a):

:E Byłeś, widziałeś? :D 

Tak OWSZEM - pracowałem w organach kontroli - dawno, ale pracowałem. Wiem co piszę. Kolegów i koleżanki mam do dzisiaj... :) 

Nikt nie będzie angażował tych najlepszych prawników, żeby użerać się z jakąś tam kontrolą, bo prościej po prostu zrobić legitnie pewne rzeczy i tyle...

Przecież właśnie o tym pisałem. Optymalizacja podatkowa nie jest karalna. To wyprowadzanie pieniędzy zgodnie z prawem. Dlatego pisałem o rewolucji.

Waciki... Kolego waciki... :) Cieszę się, ze coś tam się udało KAS ale zobacz jaka wyboista droga łącznie z sądami międzynarodowymi. I teraz to co mi pokazałeś przemnóż przez 100 i będziesz miał sprawy gdzie KAS była bezsilna i nawet nie szła do sądu bo - patrz pkt1 - wszystko było zgodnie z prawem co nie oznacza, że polscy podatnicy zostali wydymani :) 

Dlatego napisałem że to zaczyna brzmieć groteskowo. 

Masz prawo do takiej oceny

A pracownicy pracujący w korporacjach mają niejednokrotnie lepsze warunki płacowe i pracy niż w tych mikroprzedsiębiorstwach.

Mikroprzedsiębiorca to JDG więc nie zatrudnia... Chodziło ci raczej o MŚP... Nie polemizuję. Być może tak, ale raczej presja i gnojenie z zegarkiem mniejsze... Raczej polskie firmy z sektora MŚP nie instalują systemów Ai i kamer do śledzenia jak w Amazonie ile czasu dziewczyna sikała i czy aby nie za długo... :) 

EOT z mojej strony... Co jakiś czas piszę o tym co myślę... Kiedyś ludzie wyjdą z widłami więc może ktoś odkopie moje posty o ile i to forum nie skończy jak ś.p. pclab :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
31 minut temu, hubio napisał(a):

Np w przypadku IT zdemonopolizowanie Microsfot.

No przecież masz linuksa, masz Apple, nikt nikomu nie każe siedzieć na Windowsie i produktach od MS. Alternatywa dla office też jest, alternatywa dla Ai też powstała (EUStella). 

33 minuty temu, hubio napisał(a):

W przypadku gier zdemonopolizowanie steam.

GOG, Xbox (jako aplikacja i sklep na PC), EA, Ubi, do tego konsole i smartfony (też są alternatywy dla Androida czy iOS z własnym sklepem z aplikacjami)

Tylko nie wiem jak wyobrażasz sobie takie rozproszenie rynku jakie byś chciał osiągnąć. Kompatybilność tego wszystkiego to byłby koszmar programistyczny i @GordonLameman jeszcze bardziej by narzekał na programistów :D;) 

36 minut temu, hubio napisał(a):

W przypadku banków i parabanków i to jest akurat łatwe prawnie, ale niewykonalne z powodu lobbingu - wprowadzenie przymusowych przepisów dotyczących szerokich umorzeń dla osób w pętlach

Są ludzie, u których sytuacja życiowa sprawiła, że wpadli w pętlę, ale w pętlach są też alkoholicy, hazardziści ludzie, którym nie chce się pracować, bo wolą socjal itd. Umorzysz im i co? Za rok znów będą w pętli i to wcale nie wina banków.

38 minut temu, hubio napisał(a):

w przypadku korpo zatrudniających ludzi wprowadzenie np. przymusowej zasady, ze pracownicy fizyczni nie mogą np. zarabiać mniej niż 80% do poganiaczy niewolników i oczywiście wywalenie obowiązkowego 3 zmianowego systemu pracy, w przypadku handlu wprowadzenie olbrzymich ulg dla MŚP, żeby były w stanie konkurować z marketami. itp.

Kogo nazywasz poganiaczem niewolników? Kierowników? Administrację? Fizyczny idzie do domu i pracę zostawia w domu, nie musi o niej myśleć, nie będzie się za nim ciągnęła w domu, nie zrobi czegoś zdalnie, odpowiada wyłącznie za swoją pracę. Kierownik? Odpowiada za swoją pracę i za pracę ludzi, którymi kieruje, do tego ma masę innych obowiązków. Administracja? Tam każdy ma swoją działkę. Owszem, czasem jest jej przerost i jestem za tym by ją ograniczać, ale to też jest zupełnie inny zakres odpowiedzialności i praca umysłowa, którą już nie tak łatwo zostawić w pracy w wielu przypadkach, a to też ma swoją cenę.

Są korporacje, które potrafią docenić pracownika na każdym szczeblu i takie regulacje są zbędne. Masz mocno wypaczoną wizję korpo i sprowadzasz ją do januszeksów, a to w tych małych januszeksach są często największe dysproporcje. 

Prędzej postulowałbym za zlikwidowaniem zatrudniania przez agencje pracy, ale to też uderzyłoby właśnie w polskich prywaciarzy.

Jak chciałbyś zlikwidować 3 zmianową pracę np. w odlewniach? 

Wiesz np. dlaczego niektóre firmy pracują na 3 zmiany? Bo po dwóch zmianach nie opłaca się wyłączać maszyn, ponieważ ich ponowne uruchomienie to byłby koszt i strata czasu. Bieg jałowy? To też koszt, jakby całą noc maszyna stała bezczynnie, więc strata, albo wzrost kosztów produkcji.

Jest masa branż i produkcji, które pracują na 3 zmiany bo albo jest to uzasadnione technologicznie albo kosztowo. 

Co do handlu to co? Markety miałyby finansować te ulgi oddając część zysków czy jak? 

Opublikowano
4 minuty temu, hubio napisał(a):

Mikroprzedsiębiorca to JDG więc nie zatrudnia...Chodziło ci raczej o MŚP...

:rotfl2:

Ahahahahahahhahahahaha.

Mikroprzedsiębiorca to ktoś kto zatrudnia mniej niż 10 pracowników rocznie. A JDG, czyli jednoosobowa działalność gospodarcza to forma prawna prowadzenia działalności gospoddarczej w ramach której możesz zatrudniać pracowników. 

Shiiiiit, jakie bzdury. I to ma podobno prawnik z wykształcenia :E 

@Karister - chyba miałeś rację co do niektórych :lol2: 

4 minuty temu, hubio napisał(a):

Raczej polskie firmy z sektora MŚP nie instalują systemów Ai i kamer do śledzenia jak w Amazonie ile czasu dziewczyna sikała i czy aby nie za długo... :) 

Owszem, instalują. I to nielegalnie. 

Opublikowano
6 minut temu, hubio napisał(a):

Waciki... Kolego waciki... :) Cieszę się, ze coś tam się udało KAS ale zobacz jaka wyboista droga łącznie z sądami międzynarodowymi. I teraz to co mi pokazałeś przemnóż przez 100 i będziesz miał sprawy gdzie KAS była bezsilna i nawet nie szła do sądu bo - patrz pkt1 - wszystko było zgodnie z prawem co nie oznacza, że polscy podatnicy zostali wydymani :) 

No tak, przecież wszyscy kradną, nie ma uczciwej firmy, a szczególnie jak jest duża i zagraniczna 😂

8 minut temu, hubio napisał(a):

Mikroprzedsiębiorca to JDG więc nie zatrudnia...

Nie. Chodziło mi o mikroprzedsiębiorców.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-przedsiebiorcow-18701388/art-7

Cytat

1) mikroprzedsiębiorca - przedsiębiorcę, który w co najmniej jednym roku z dwóch ostatnich lat obrotowych spełniał łącznie następujące warunki:
a) zatrudniał średniorocznie mniej niż 10 pracowników oraz
b) osiągnął roczny obrót netto ze sprzedaży towarów, wyrobów i usług oraz z operacji finansowych nieprzekraczający równowartości w złotych 2 milionów euro, lub sumy aktywów jego bilansu sporządzonego na koniec jednego z tych lat nie przekroczyły równowartości w złotych 2 milionów euro;

10 minut temu, hubio napisał(a):

Raczej polskie firmy z sektora MŚP nie instalują systemów Ai i kamer do śledzenia

Mało widziałeś ;) 

Opublikowano (edytowane)

@hubio Po raz kolejny potwierdzasz że Ty nie prowadziłeś JDG tylko zbijałeś bąki i powinieneś już iść na UoP czym prędzej bo to Cię przerasta. Limit na kasie to około 5 lat (1830 paragonów) i jest to ustalane prawnie więc po kij piszesz o 10 latach? Jak drukujesz dwa dobowe paragony dziennie to zmniejsza Ci się to o połowę :) 

“Zgodnie z polskimi przepisami (Rozporządzenie Ministra Finansów), wszystkie standardowe kasy, drukarki fiskalne i kasy wirtualne mają wbudowany limit modułu fiskalnego wynoszący 1830 raportów dobowych. Żadne urządzenie legalnie dopuszczone do sprzedaży w Polsce nie ma fabrycznie większego limitu.”

Oczywiście ma znaczenie ilość raportów bo lepiej mieć pełny dzień utargu na jednym raporcie niż jeden paragon który zbliża cię bliżej do wymiany pamięci :E Jak ty tak prowadziłeś JDG no to nieźle. 

2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@TheMr. a jak złapią drugi raz to mandat może być większy. Jak ktoś wpadnie kolejny raz, to sprawa może trafić do sądu za notoryczne oszustwa i wtedy kra może wynieść nawet kilkadziesiąt tysięcy zł. 

Już jak raz złapali taką firmę, to będą ich obserwować i sprawdzać. 

Miałem 7 kontroli paragonowych na ostatnie 3 lata. I to w momencie kiedy wydaje ich 500-650 dziennie, a tłum jest taki że szkoda się rozpisywać. Po paru latach można mniej więcej znać klientów i widzieć którzy paragon biorą a którzy nie ;) Nie złapią Cię, jeśli masz trochę oleju w głowie. Oszczędności większe niż kara. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
6 godzin temu, LeBomB napisał(a):

No przecież masz linuksa, masz Apple, nikt nikomu nie każe siedzieć na Windowsie i produktach od MS. Alternatywa dla office też jest, alternatywa dla Ai też powstała (EUStella). 

Z tą alternatywa jest jak z proteza ręki. Niby jest, ale nawet ta najwspanialsza proteza nie umywa się do prawdziwej ręki. 

Opublikowano (edytowane)

https://www.plotek.pl/celebryci/7,198203,32893850,ziobro-skarzy-sie-na-koszty-leczenia-w-usa-nie-stac-mnie.html

Ziobro skarży się na koszty leczenia w USA. "Nie stać mnie"

Ale jak to?! Co? Gdzie? Przecież konfederacja mówi że prywatna opieka zdrowotna uzdrowi cały system i kieszenie Polaków :E :E :E 

Jak „biedny” Ziobro nie ma na leczenie, to typowy Kowalski na pewno będzie miał kasę na to :E 

PS. Ziobro już czeka na październik 2027 (wybory) aby mógł wrócić leczyć się za darmo w Polsce… 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano (edytowane)

Wyszło szydło z worka. Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie zmienić nazwę tej koalicji przed kolejnymi wyborami :) Zero instynktu samozachowawczego -totalne ZERO ;)

https://wiadomosci.wp.pl/posel-ko-mowil-o-salonikach-vip-w-sieci-rozgorzala-dyskusja-7303868578081184a

Cytat

"Poseł z KO opowiada, że jak się trafia na SOR, to w oddzielnym pokoju dostaje się kawę. Uważa, że to normalne i jeszcze się tym chwali" 

:hahaha::hahaha:

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)

Szpital południowy nadal zaskakuje ;) Pomylili płody przy In Vitro. Nie wiem czy później była jakaś forma aborcji ale może być ciekawie. Jednak są pozytywy. Do środy mamy poznać plan naprawczy służby zdrowia bo jak nie to premier zrobi armageddon :E To już zahacza o boski plan :)

Zrzut ekranu 2026-07-04 183807.png

Edytowane przez skypan
Opublikowano
2 godziny temu, skypan napisał(a):

Szpital południowy nadal zaskakuje ;) Pomylili płody przy In Vitro. Nie wiem czy później była jakaś forma aborcji ale może być ciekawie. Jednak są pozytywy. Do środy mamy poznać plan naprawczy służby zdrowia bo jak nie to premier zrobi armageddon :E To już zahacza o boski plan :)

Zrzut ekranu 2026-07-04 183807.png

b%C4%85%C5%BCur-to-si%C4%99-w-pale-nie-m

szkoda w sumie że czaskoski nie jest prezydentem, wtedy to dopiero byłyby jaja 

Opublikowano
8 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie zmienić nazwę tej koalicji przed kolejnymi wyborami :) Zero instynktu samozachowawczego -totalne ZERO ;)

Mistrzowie przegrywania ze samym sobą. 

7 godzin temu, skypan napisał(a):

środy mamy poznać plan naprawczy służby zdrowia bo jak nie to premier zrobi armageddon

Mów mi tak jeszcze:E

6 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Armageddon lepszy

Armagedon to katharsis. Faktycznie lepszy. 

Opublikowano
W dniu 3.07.2026 o 12:09, GordonLameman napisał(a):

O, tototo.

Przy krewetkach - byłem wkurzony. Przy sprawie mechanika- też.

Ale tutaj? No sprzedali i nie nabili paragonu, więc to ich wina. A to z właczaniem kasy o 11? To jakaś bzdura.

Trzeba jej było dać szklankę kranów i tyle. Po kłopocie. Albo po prostu dać butelkę. Ale nie sprzedać bez paragonu. 

Pytanie, czy to zdarzenie faktycznie miało miejsce. Może to taka zagrywka marketingowa na litość i zaistnienie w sieci. Teraz będzie więcej klientów.

16 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Ziobro skarży się na koszty leczenia w USA. "Nie stać mnie"

Kto mu broni leczyć się na NFZ?

Opublikowano (edytowane)

Ale jak to...?

Gadałem jakiś czas temu z gośćmi zajmującymi się zawodowo dronami i w związku z tym mającymi kontakty w naszym wojsku i to tak bardziej na górze i wszyscy byli przekonani i mówili mi, że szychy w naszej armii też są o tym przkonani, że atak Rosji na Polskę to kwestia kilku lat.

Rudy też tym straszył ostatnio.

A nasz rząd po cichu nas rozbraja, zamiast się przygotowywać do tego co sami uważają za nieuniknione? Nowe..., nie znałem.

Czy "zdrajcy", to właściwe określenie?

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano (edytowane)

Tych wszystkich pracujących w agencji bym deportował, a jeśli jest wśród nich jakiś Polak to więzienie. Nie zapraszam do dyskusji. Jawne zalewanie imigrantami przy wykorzystaniu luk w prawie. Choćby dlatego chciałbym aby taki rząd oszołomów pis-konfa-braun porządził z rok-dwa i deportował śmieci z powrotem. Czasem trzeba terapii szokowej

Edytowane przez Fatality