Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Od 22 ceny wynajmu stoją w miejscu, tylko koszty utrzymania mieszkania rosną, tak jest w Wawie.

Bo doszły do pułapu powyżej którego bardziej opłaca się spłacać kredyt na mieszkanie niż wynajmować? :D 

W sumie pytanie z uśmiechem, ale z drugiej strony całkiem poważne, bo faktycznie ceny najmu w Warszawie ustabilizowały się.

Bo tak patrząc na ceny przekrojowo to chyba dużo zależy od regionu. W niektórych ceny rosną stopniowo, a w niektórych był skok, szczególnie 2022-2023 i ceny po tym skoku się utrzymały. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, nozownikzberlina napisał(a):

w sumie tak, mental niewolników aż kipi

richard-attenborough-whip.gif

Chciałbym żeby to wróciło, byłbyś pierwszy do mojej kolonii ;) 

@LeBomB Od kiedy pamiętam, w PL od zawsze lepiej było brać kredyt niż wynajmować. Różnica była zbyt mała, a czasami kredyt wyprzedzał najem pod względem opłacalności (krótkie momenty). Ten kto mógł wziąć kredyt z 10 lat temu, już ma spłacony :) 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano

@TheMr. to zależy czy ktoś chce w danym miejscu osiąść. To się społecznie trochę zmienia, wiadomo, ceny mieszkań też mają na to wpływ, ale młodsze pokolenia mają coraz mniejszy problem ze zmianą regionu w którym będą pracować.  No chyba że zakładają rodzinę, to czasem myślenie się zmienia. Ogólnie kolejny temat rzeka, bo ma mnóstwo zmiennych i to uzależnionych nie tylko od regionu, a nawet od tego, kto w jakich warunkach i rodzinie dorastał. 

Opublikowano
3 godziny temu, wamak napisał(a):

Też nie jestem ekonomistą, ale z tego co kojarzę, 800+ wymyślone przed PiS weszło w życie dopiero za rządów KO (wcześniej było 500+). Ponadto za rządów KO wprowadzono babciowe. Stąd też m.in. większy dług publiczny. Wprowadzono też rentę wdowią, tyle że tutaj nie wiem, czy to wpłynęło na zadłużenie państwa, czy tylko na zadłużenie ZUSu.

W każdym razie są trzy świadczenia dla ludzi dodatkowo.

Zapomniałeś o aktywnym rodzicu/dofinansowaniu do żłobków, a tu też w zależności do źródeł jedyne 6-9mld rocznie idzie z dymem.

Opublikowano (edytowane)

Babciowe było z założenia całkiem niezłym rozwiązaniem, bo mobilizuje do powrotu do aktywności zawodowej. No ale jak to u nas, jak tylko powiedziano że 1500 zł przeznaczone na opiekę babci/dziadka, opiekunki czy na żłobek, przedszkole to cyk, ceny w żłobkach, przedszkolach i stawki opiekunek w górę.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
5 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Chodzę po lasach i u mnie w okolicy są głównie wycinki gniazdowe, choć to też zależy od nadleśnictwa i miejscami była rębnia całkowita, ale również były nasadzenia w innych miejscach (miejscami to wygląda jak przesuwanie lasu). Dlatego po prostu pytałem czy wiesz jaki rodzaj wycinki jest u Ciebie.

Jakbym nie wiedział, nie widział przez lata jak to wygląda, to bym się tak nie pienił.

Jak się popatrzy na zdjęcia satelitarne/lotnicze, to w większości lasy są pocięte tradycyjną wycinką, widać "wygolone" prostokąty, widać odrastające po nasadzeniach.

Pod Gdańskiem (SSW) w lasach Otomińskich dominuje gniazdowa, charakterystyczne "kręgi" w lesie. Ale nadal robili nasadzenia.

Przechodząc do TPK nagle praktycznie nie ma śladu, gdzieniegdzie jakiś placek po wycince się znajdzie. Tego co dzieje się w lesie po prostu z góry nie widać, trzeba by dobrze się opatrzeć, żeby rozróżnić gdzie przerzedzili. Z poziomu gruntu za to doskonale widać, wręcz na przestrzał tak miejscami łyso się zrobiło.

No i sedno sprawy, ta nieszczęsna stopniowa wycinka, gdzie np. na przestrzeni 5 lat co i raz skubią kolejny % drzew w tym samym obszarze, przy okazji niszcząc to co zaczęło odrastać. Razem ze zmianą na taki typ wyrębu, zaprzestano nasadzeń.

Jeżeli w okolicy masz całkowite lub gniazdowe, normalne nasadzenia, to wygląda to zupełnie inaczej i aż tak dużej dewastacji nie ma.

5 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Wczoraj byłem w lesie i była masą młodych drzew leżących na ziemi, grubość pnia, że można prawie zmieścić w dłoni. O co kaman?

Jeżeli to młodnik z nasadzeń, to pewnie przerzedzenie. Przeważnie sadzi się dosyć gęsto z zapasem jakby nie wszystkie się przyjęły, a jak podrosną trzeba część wyciąć, żeby się pomieściły, bo robi się zbyt gęsto.

6 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Ale co miałoby być z wycinkami? Lasy gospodarcze mamy obecnie "dojrzałe", więc są wycinane. I to intensywnie. Nie realizowanie tego byłoby niegospodarnością. Wycinka powinna być realizowana w optymalnym momencie pod względem wzrostu drzew oraz cen na rynku drewna.

I powinna odbywać się z poszanowaniem przyrody oraz potrzeb rekreacyjnych, kontaktu z przyrodą.

Są lasy typu plantacja, są lasy bardziej turystyczne, o walorach przyrodniczych, krajobrazowych, rekreacyjnych. Nie darmo są wyznaczane parki krajobrazowe.

Trójmiejski Park Krajobrazowy jest jednym z tych ciekawszych lasów, do tego ściśle przylega do aglomeracji Trójmiejskiej. Spora część rośnie na wzgórzach morenowych nadając lasowi charakter górski, jest trochę rezerwatów.

Jeżeli ciężkim sprzętem te wzgórza są rozjeżdżane, szlaki turystyczne niszczone, ładne zakątki wygolone, otulina rezerwatów też cięta, to chyba jest coś nie tak.

Lasy Oliwskie i Sopockie nie są jakimś dużym obszarem, żeby nawet całkowite zaprzestanie cięcia odbiło się gospodarczo na LP.

Opublikowano
54 minuty temu, LeBomB napisał(a):

No ale jak to u nas, jak tylko powiedziano że 1500 zł przeznaczone na opiekę babci/dziadka, opiekunki czy na żłobek, przedszkole to cyk, ceny w żłobkach, przedszkolach i stawki opiekunek w górę.

O nie. Nowy podatek spowodował wzrost kosztu i wcale nie pomógł? Czyżby konfiarze znowu mieli rację? Nie może być

Opublikowano
1 minutę temu, nozownikzberlina napisał(a):

ale nowy podatek dla koncernów paliwowych na 100% zbije ceny na stacjach, do tych 5.19 bankowo!!!

a może zrzucenie tych podatków, aby cena w najprostszy możliwy sposób spadła? Nie... to za łatwe. Poza tym pomysł opodatkowania takiego Orlenu czyli państwo nakłada na samo siebie podatek to już wyższy level robienia z obywatela debila

Opublikowano
2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Ceny ropy spadają 4 dzień z rzędu, na stacjach możemy się tego spodziewać za jakieś 4 miesiące bo jak wiadomo gdy ropa drożała to kupowano ją na zapas ;)

Jak drożała o kilka dolców to na stacjach już na drugi dzień była zmiana, jak tanieje to stoi, czyli jak spada to też rośnie :E

Screenshot 2026-02-16 at 10-48-56 glapiński jak spada to rosnie - Szukaj w Google.png

Opublikowano
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

a może zrzucenie tych podatków, aby cena w najprostszy możliwy sposób spadła? Nie... to za łatwe. Poza tym pomysł opodatkowania takiego Orlenu czyli państwo nakłada na samo siebie podatek to już wyższy level robienia z obywatela debila

Dobrze, że ty wiesz jak to działa XD. Ty lubisz się kompromitować publicznie? 

2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Ceny ropy spadają 4 dzień z rzędu, na stacjach możemy się tego spodziewać za jakieś 4 miesiące bo jak wiadomo gdy ropa drożała to kupowano ją na zapas ;)

Brak dostaw od Aramco przez wrzesień, październik i prawdopodobnie przez listopad do PL. Powodzenia z spadkiem cen :)

Opublikowano
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

Poza tym pomysł opodatkowania takiego Orlenu czyli państwo nakłada na samo siebie podatek to już wyższy level robienia z obywatela debila

Rozszerzysz myśl, bo nie kumam.
Dla mnie mogą opodatkować kogokolwiek, kler, orlen albo mietka z poczty, byle jak najmniej... mnie.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

No i sedno sprawy, ta nieszczęsna stopniowa wycinka, gdzie np. na przestrzeni 5 lat co i raz skubią kolejny % drzew w tym samym obszarze, przy okazji niszcząc to co zaczęło odrastać. Razem ze zmianą na taki typ wyrębu, zaprzestano nasadzeń.

Że rębnia stopniowa co jakiś czas dewastuje ściółkę, tego nie neguję. Tylko kwestia też jaki jest właśnie cel tej rębni. Tak jak piszesz przerzedzono las. No i teraz kwestia jak bardzo, bo jeżeli docelowo to ma być według nowej koncepcji las społeczny, to ma to być las rekreacyjny z infrastrukturą dla turystów. W konsekwencji ja to bym nazwał gęściejszym parkiem, stąd przerzedzenie drzewostanu. 

Tu masz więcej szczegółów wraz ze stosowanymi metodami rębni 

https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/lasy-spoleczne-2/wytyczne-lasy-o-zwiekszonej-funkcji-spolecznej.pdf

3 godziny temu, Fatality napisał(a):

O nie. Nowy podatek spowodował wzrost kosztu i wcale nie pomógł? Czyżby konfiarze znowu mieli rację? Nie może być

Pisałem tu na forum już gdy program był wprowadzany, że będzie dobry pod warunkiem że obejmie albo taki zakres pomocy, który nie spowoduje wyciągnięcia tej kasy przez placówki, albo taki, który uniemożliwi finansowanie z tego dodatku pobytu w placówkach. Zatem nie, konfiarze nie mieli racji, konfiarze są po prostu zawsze przeciw. Po prostu wyrabiam sobie sam opinię na temat danej sprawy, a nie powtarzam za jakąś partią. 

3 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

ale nowy podatek dla koncernów paliwowych na 100% zbije ceny na stacjach, do tych 5.19 bankowo!!!

O tym też pisałem nie dalej jak 3-4 dni temu jakie widzę w związku z tym zagrożenie...

3 godziny temu, Fatality napisał(a):

Poza tym pomysł opodatkowania takiego Orlenu czyli państwo nakłada na samo siebie podatek to już wyższy level robienia z obywatela debila

Nie na samo siebie. Dowiedz się jak działa Orlen, o tym też niedawno pisałem.

3 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Nie, nie spadną tak szybko, a jak będzie w danej chwili droższa to znów będzie pretekst do utrzymania lub podniesienia ceny.

Pisałem dzisiaj, od tygodnia na większości stacji cena nie przekroczyła 8 zł za benzynę i 9 zł za ropę mimo wzrostu ceny w hurcie o około 20 groszy na litrze? Dlaczego? Bo koncerny nie wiedzą jaki będzie los ustawy o podatku od nadmiarowych zysków koncernów paliwowych więc schodzą póki co z marży. Jak będzie wiadomo, że prezydent jej nie podpisze, to cena znów skoczy by przy późniejszym obcięciu podatków, w celu obniżenia ceny, zachować wyższą marżę. 

@Ludojad Wpis nadaje się do wątku teorie spiskowe. 

Godzinę temu, nozownikzberlina napisał(a):

oficjalnie banda ryżego sterowana przez konowałów. Nic dziwnego, że tak cichutko już o aferze, a Kacprzyk się śmieje x D

O tym też pisałem, ale w wątku o NFZ, że tak będzie, więc nikt tego nie ruszy, tylko wtedy była jeszcze dyskusja o elektronicznym zliczaniu czasu pracy lekarzy i o tym jak się temu przeciwstawiają. Jak widać temat sięgnął dalej.

Tu się zgadza z anegdotą jeszcze z czasów PRL: towarzyszu, czemu chcecie zwiększyć racje żywnościowe w więzieniu a nie w szkole? A gdzie prędzej trafisz? Do szkoły czy do więzienia?

Tak samo jest tutaj, oni też się przecież kiedyś leczyć będą i po prostu powstaje obawa nadepnięcia całej grupie zawodowej na odcisk. To kolejna sprawa, której nikt nie ruszy, kto by nie rządził. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
6 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

czyżby przesłuchano kacprzyka? a nie, czekaj...

"Mam to w :dupa:"

Chyba każdy wiedział już od dawna że nic mu nie zrobią, pewnie nawet przed sądem nie stanie. W przyszłym roku posadka w jakimś szpitalu i po sprawie. 

Opublikowano
57 minut temu, Fatality napisał(a):

Dobrze, że ty wiesz. Pewnie jesteś ekspertem od podatków a ja nie. Oh wait.

Bo ty tego nie rozumiesz, 19 państw w EU ma taki podatek, Czesi, Rumunia, Węgry itd. Skandynawia to już chyba od kilku dekad. Ten podatek od nadmiarowych zysków do Tuska, jest dość sprytnie i dobrze zrobiony do tego miałby być czasowy i tylko od nadmiarowych historycznych zysków (nie zalicza pików itp) 

Opublikowano
5 godzin temu, Fatality napisał(a):

Ale na Lotos sprzedany arbom to można nakładać podatek ,czy nie? :)